Kérjen tanácsot

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

80 éves édesanyámnál rosszindulatú vastagbél daganatot állapítottak meg. Hamarosan fogják műteni, majd az állapotától függően utókezeléseket fog kapni. Kérem szíves segítségét, hogy melyik gyógygombával tudnék segíteni rajta.

Válaszát előre is köszönöm !

Válasz
2023. március 03.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Mivel az édesanyja műtét előtt áll fontos tudni, hogy a gyógygombák vérhígító hatásúak, ezért műtét előtt legalább két héttel el kell hagyni az alkalmazásukat. A beavatkozás után azonban érdemes fogyasztani őket a gyorsabb sebgyógyulás és a gyulladásellenes tevékenysége miatt.

A műtét után javaslom a Bio ganoderma és a Bio süngomba kombinált, növekvő dózisú alkalmazását az alábbiak szerint.

Bio Ganoderma:

1.héten napi 1 kapszula

2.héttől napi 2×1 kapszula

Bio Süngomba:

1.héten napi 1 kapszula

2.héten napi 2×1 kapszula

3.-4. héten 2×2 kapszula

A Superum C kapszula fogyasztása szintén elengedhetetlen a gombák megfelelő hasznosulásához.

A Superum C dózisa: napi 2×1 tabletta reggeli és ebéd után bevéve.

A gyógygombák és az egyéb antioxidánsok alkalmazását kemoterápia napján és azt megelőzőleg és után legalább 4-5 nappal el kell hagyni.

Három hónapos alkalmazásuk után 1 hónap kihagyása szükséges a gyógygombák kúraszerű alkalmazásának!

A gyógygombák mellett rendszeresen vigyen be D3-vitamint napi 4000 NE mennyiségben és mellé K2-vitamin komplexet napi 1000 mcg-t és E-vitamin komplexet, illetve kurkumint és quercetint is.

A műtétig hátralévő időben viszont ajánlom, hogy pro, – és prebiotikumokkal támogassa a bélflóra működését. Fontos, hogy ezen készítmények ne tartalmazzanak Lactobacillus acidophilust. Példáúl a tökmagörlemény, lenmagörlemény és a katáng gyökeréből származó inulin bevitele előnyös lehet. Illetve a rozmaringban lévő karnazol képes gátolni a vastagbél daganat növekedését.

Étkezési javaslataim

Étrendjéből iktassa ki a gluténtartalmú, xenoösztrogén tartalmú és feldolgozott élelmiszereknek. Hagyja el a tej, – és tejtermékeket és a tojást. Helyettük cukor, -és gluténmentes növényi tejeket iktasson be az étrendjébe. Fogyassza azon keresztesvirágú növényeket, amik önnek tolerálhatóak, a salátaféléket, a gluténmentes és alacsony glikémiás indexű álgabonaféléket.

Egyen sok organikus vagy bio zöldségfélét főként párolva. Készítsen zöldturmixokat és a zellerszár préselt levét igya naponta. A fermentált búzacsíra-kivonat alkalmazása is hasznos a bélcsatornát érintő betegségek esetén.

Húsfélék közül fogyassza a háztáji tartásban nevelkedett libát, kacsát és mangalicát és ezek zsírját a vörös húsok elhagyása mellett.

Fűszerek közül használja kicsit gyakrabban a kurkumin, fahéj, oregánó, majoranna, rozmaring, ánizs kombinációkat.

Mielőbbi felépülést kívánok!

Tisztelettel, Dr. Tor János

 

Kérdés

Jó napot! Érdeklődnék, hogy tüdő daganatra melyik a legjobb hatású gyógygomba? Köszönettel!

Válasz
2023. január 10.

Tisztelt Hölgyem!

Örülünk a megtisztelő érdeklődésének!

körültekintőbb válasz érdekében pontosabb helyzetképre lenne szükség, de általános iránymutatást mindenképpen adhatok önnek.
Pozitívumként kell megjegyeznem, hogy ha kissejtes tüdődaganatról (NSCLC) van szó, akkor a betegség a hatékony kemoterápiának és a fejlett sebészi és sugárkezelésnek köszönhetően kifejezetten eredményesen kezelhető!A szakirodalmi adatok szerint három gombaféle is hatékony segítség a tüdődaganatok visszaszorításában.

A ganoderma, a shiitake és a kínai hernyógomba kivonatok több úton is elősegítik a gyógyulást, miközben emelik az energiaszintet.
Javaslom, hogy legalább két típust kombináljon a megfelelő eredmény érdekében.
Én ajánlom a  bio ganoderma és a bio hernyógomba együttes alkalmazását a következők szerint:
Bio Ganoderma: 1. héten napi 2×1 kapszula; 2. héttől 2×3 kapszula
Bio Hernyógomba: 1. héten napi 1×1 kapszula; 2. héttől 2×1 kapszula
A gomba készítményekkel egyidőben javasolt, a hasznosulást segítő komplex Superum C  készítményt is szedni napi 2×3 tabletta dózisban.
Lényeges, hogy ha műtét előtt állna és vérhigító gyógyszert (warfarin,kumarin tartalmúak) szed, a gombák alkalmazásáról tájékoztassa kezelőorvosát, mert a gombakészítmények vérhígító hatásúak, mint ahogy több gyógynövény is.Ezeken kívül önnek is szorgalmaznám a teljes eddigi életmód megváltoztatását, mivel a kialakult daganatos kórkép legalább 70%-ban ennek következménye.

Étkezési és életmódbeli indikációk
Étrendjéből iktassa ki a gluténtartalmú, xenoösztrogén tartalmú és feldolgozott élelmiszereknek.

Legyenek túlsúlyba a keresztesvirágú növények, a káposztafélék, a gluténmentes és alacsony glikémiás indexű álgabonafélék a táplálékban. Fogyasszon sok organikus vagy bio zöldségfélét főként párolva.
A húsfélék közül fogyasza a háztáji libát, kacsát és mangalicát és ezek zsírját a vörös húsok elhagyása mellett.
Fűszerek közül használja többször a kurkumin, fahéj, fokhagyma, oregánó, majoranna, rozmaring, ánizs, zsálya kombinációkat.
Továbbá építse be napi rutinkjába a nem visszatartásos, tudatos légzési gyakorlatokat, amivel kíméletesnen erősítheti a légzésben résztvevő izmokat.
Kerülje a húsok sütésekor kipárolgó gőzök belélegzését annak, policiklusos aromás szénhidrógénből és nitrózaminokból származó karcinogenitása miatt.
Továbbá alkalmazzon illóolajokat a légutak támogatására inhalálva, mint például a tömjén, litsea és a szantál olaj.Ha az esetleges áttét a májon jelentkezett, támogassa a máját máriatövismag kivonattal, Q10 koenzimmel, Omega-3 zsírsavval és

a megfelelő zsírban oldódó vitaminokkal (DEKA vitaminok), ásványi anyagokkal (Cink, Réz, Magnézium).
A gyógygombák és az egyéb antioxidánsok alkalmazását kemoterápia napján, és azt megelőzőleg és után legalább 4-5 nappal el kell hagyni.

Sikeres felépülést kívánok önnek!

Tisztelettel, Dr. Tor János

Kérdés

Tisztelt Doktor Úr!

Folicularis non hodgkin lymphoma-t diagnosztizáltak a páromnál, 5. R-chop kezelésen túl van.
Szeretnék érdeklődni, hogy melyik készítménnyel tudnék hozzájárulni az állapota javításához?
53 éves, 86 kg. Jelenleg a shiitake készítményüket szedi.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel: Á. R.

Válasz
2023. január 10.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük a bizalmát, hogy eljuttatta hozzánk a kérdését!

A kedves párjánál alkalmazott komplex, többciklusú kezelésben két olyan gyógyszer is alkalmazásra kerül, ami immunszupresszív hatású.
Mivel minden gyógygomba rendelkezik immunmoduláns vagy immunerősítő képességgel, ezek alkalmazása az R-CHOP immun-kemoterápiás kezelések alatt nem javasolt.

Lehetséges eljárásrend
Esetleg a kezelések után 2-3 ttel, kis dózisban alkalmazhatóak a Bio ganoderma vagy a Bio shiitake gomba készítmények.
Dozírozás
1-2. héten: Napi 1 kapszula reggel
3. héttől. Napi 2 kapszula reggel és este

A gomba készítményekkel egyidőben javasolt a hasznosulást segítő komplex Superum C  készítményt is szedni napi 2×2 tabletta dózisban.
Fontos tudni, hogy ha műtét előtt áll és vérhigító gyógyszert (warfarin,kumarin tartalmúak) szed, a gombák alkalmazásáról tájékoztassa kezelőorvosát, mert a gombakészítmények vérhígító hatásúak, mint ahogy több gyógynövény is.

Táplálkozási jó tanácsok.
Táplálkozásában érdemes követni a Ketogén diéta alapelveit.
Nagy ívben kerülje az ipari hústermékek fogyasztását!
A finomított cukrok és az állati tej,- és tejtermékek elhagyása szintén javallott.
Az állati tejet és tejtermékeket helyettesítse növényi tejjel , növényi sajtokkal, natúr joghurttal.
Törekedjen a gluténmentes táplálkozás megvalósítására!

Részesítse előnyben az alacsonyabb (50% alatti) szénhidrát tartalmú táplálékokat és a lassan felszívódó cukortartalmúakat.
Fogyasszon minél több fekete,- és vörösbogyós termésű növényt, mint pl. a fekete málna, fekete szeder, vörös áfonya stb.
Építse be étkezésébe a keresztesvirágúak (karfiol, a káposzta, a retek, a karalábé, a brokkoli, a kínai kel, lila káposzta) gyakoribb fogyasztását, illetve a levélzöldek szintén képezzék az étkezések hangsúlyos részét.

A várható kardiotoxikus hatások ellensúlyozása végett fogyasszon Omega-3 olajban gazdag ételeket és esetleg étrendkiegészítőt is.
Az egészségének további támogatása végett érdemes lehet igénybe venni a hiperbár oxigénterápiát és a Buteyko légzésterápiát is.

Kívánom, hogy lépjen mielőbb a gyógyulás útjára!

Tisztelettel, Dr. Tor János

Kérdés

Üdvözlöm! Melanóma eltávolítás után mit ajánlana ? Köszönöm a választ!

Válasz
2022. december 19.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését! Van néhány olyan szövettani daganattípus, amelyek kezelése sajnos az átlagosnál is nagyobb kihívás, ezek közé tartozik a melanoma is. Korrekten közelítve kérdését gyógyulást a gombakészítményektől nem ígérhetünk, de a szervezetet képesek lehetnek jótékonyan támogatni több módon is. A daganatos betegség összetett probléma, számtalan külső és belső tényező befolyásolja a folyamatok alakulását. A gyógyulás esélyét rendszerbe foglalt, komplex holisztikus terápia biztosíthatja leginkább, mely a klasszikus és a komplementer medicinát ötvözi, magában foglalja a táplálkozás, gyógynövények, a testmozgás, az életvitel újragondolását és a lelkigyakorlatokat (természetesen az életkor és a fizikai állapot figyelembevételével). Ugyanis a lelki tényezők alapvető törvényszerűségek mentén befolyásolják a fizikai test folyamatait. A gyökeres változtatásokra azért van szükség, mert e nélkül a szervezet nem tud megszabadulni azoktól a romboló hatásoktól, amelyek a háttérben állnak.

Az orvosi terápia kiegészítéseként a gombakészítmények elsősorban az immunrendszer erősítésével segíthetnek (nagyon hatékonyan), bár számos egyéb jótékony hatásuk is van. Daganatos betegség esetén a MUSHI OptiMix nevű, 5 válogatott gombát, valamint rezveratrolt, és a felszívódást segítő C-vitamint tartalmazó terméket ajánljuk, 2×4 kapszula/nap adagolásban. A készítményt tartósan kell szedni, 4 hónap aktív szedést követően érdemes tartani egy 1 hónapos szünetet, majd ilyen ciklikussággal a terápiát folytatni. A termék fogyasztását mielőbb célszerű megkezdeni, s fontos tudni, hogy segíthet semlegesíteni az esetleges sugár- és kemoterápia egyik legfenyegetőbb szövődményét, a hasmenés/étvágytalanság/hányás okozta testsúly vesztést. A kemoterápia beadásának napján ajánlott minden kiegészítő készítmény bevételének kihagyása!

Meghatározó, hogy a gyógymódok, kiegészítő/gyógytermékek alkalmazása is tudatosan, tematikus rendbe foglaltan történjen, mert a gyógygombák csupán egy “szeletét” képezik a szükséges terápiának, melyek akár áttét esetén is alkalmazhatók.

Tisztelettel kívánunk jobbulást!

Dr. Darnói Tibor

Kérdés

Tisztelt doktor úr!
Anyukám miatt érdeklődöm, melldaganata van és több krónikus betegsége, majd most fogják elkezdeni a gyógyszeres kezelést. Milyen kiegészítőt ajánl a rákos sejt visszaszorításában, illetve immunerősítésében? Köszönettel R. Zs.

Válasz
2022. november 18.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését! A daganatos betegség összetett probléma, számtalan külső és belső tényező befolyásolja a folyamatok alakulását. A gyógyulás esélyét rendszerbe foglalt, komplex holisztikus terápia biztosíthatja leginkább, mely a klasszikus és a komplementer medicinát ötvözi, magában foglalja a célzott táplálkozást, gyógynövények alkalmazását, a testmozgás, az életvitel újragondolását és a lelkigyakorlatokat (természetesen az életkor és a fizikai állapot figyelembevételével). Ugyanis a lelki tényezők alapvető törvényszerűségek mentén befolyásolják a fizikai test folyamatait. A gyökeres változtatásokra azért van szükség, mert e nélkül a szervezet nem tud megszabadulni azoktól a romboló hatásoktól, amelyek a háttérben állnak, viszont a változás folyamata időt kíván.
A gombakészítmények elsősorban az immunrendszer erősítésével segíthetnek (nagyon hatékonyan), bár számos egyéb jótékony hatásuk is van. Daganatos betegség esetén a MUSHI OptiMix nevű, 5 válogatott gombát, valamint rezveratrolt, és a felszívódást segítő C-vitamint tartalmazó terméket ajánljuk, 2×4 kapszula/nap adagolásban. A készítményt tartósan kell szedni, 4 hónap aktív szedést követően érdemes tartani egy 1 hónapos szünetet, majd ilyen ciklikussággal a terápiát folytatni. A termék fogyasztását mielőbb célszerű megkezdeni, s fontos tudni, hogy segíthet semlegesíteni az esetleges sugár- és kemoterápia egyik legfenyegetőbb szövődményét, a hasmenés/étvágytalanság/hányás okozta testsúly vesztést. A kemoterápia beadásának napján, valamint az azt megelőző és követő három napon ajánlott minden kiegészítő készítmény bevételének kihagyása!
Meghatározó, hogy a gyógymódok, kiegészítő/gyógytermékek alkalmazása is tudatosan összeállítva, tematikus rendbe foglaltan történjen, mert a gyógygombák csupán egy “szeletét” képezik a szükséges terápiának, melyek akár áttét esetén is alkalmazhatók.
Tisztelettel kívánunk jobbulást Édesanyjának!

Dr. Darnói Tibor

Kérjen tanácsot