Keresés
Close this search box.

Bokrosgomba-maitake

maitake vagy bokrosgomba, (Grifola frondosa) más néven “táncoló gomba,” a nevét a japán “mai” és “take” szavak összekapcsolásából kapta, ami azt jelenti, hogy a gombát találók örömükben táncra perdülnek. Ennek a gombának különleges megjelenése van, mivel testét számos legyezőszerű kalap alkotja, amelyek úgy néznek ki, mintha táncoló nimfákra vagy pillangókra emlékeztetnének. Kínai neve– Hui Shu Hua,  Angol neve – Hen of the Woods.

Régebben a kínai és japán gombászok titokban tartották a Maitake gomba megtalálási helyét, mert értéke az ezüstéhez hasonlított. Ez a gyógygomba évszázadok óta használták Ázsiában különféle egészségügyi problémák kezelésére, mint például a magas vérnyomás, zsíranyagcsere zavarok és az immunrendszer gyengesége. Ezen jótékony hatásai miatt nagyra értékelték.

A népszerű ínyenc gomba, a Grifola frondosa klinikailag is nagy tekintélynek örvend, különösen a rákterápiában.
Más fontosabb rákellenes gombákhoz hasonlóan, mint például a Lentinula edodes (Shiitake) és a Lepketapló -Trametes versicolor (Coriolus), a poliszacharidokról kimutatták, hogy a G. frondosa- bokrosgomba fő aktív összetevői, és számos béta-glükán (β-glükán –Immunerősítő rost, megtalálható gabonában, élesztőben és gombában), heteropoliszacharid  (“hetero” előtag azt jelenti, hogy ezek a poliszacharidok különböző típusú cukormolekulákból állnak) és proteoglikán frakciót izoláltak. (proteoglikán egy olyan molekuláris komplex, amely a fehérjékhez (proteinekhez) kapcsolódó cukorpolimer (glikán) részt tartalmaz)

Az emberi testben a β-glükánok immunmoduláló hatásúak lehetnek, amelyek segíthetnek megerősíteni az immunrendszert és védelmet nyújthatnak a betegségekkel szemben. Ezek a poliszacharidok képesek aktiválni a makrofágokat és más immunsejteket, serkentve így a gyulladásos választ és a fertőzés elleni védekezést.

Erős immunmoduláló hatás, beleértve a D-frakciót és az MD-frakciót. (D-frakció egy vízben oldódó fehérjéhez kötött β-1,3/β-1,6-glükán (proteoglükán), amelyet a Maitake gomba (Grifola frondosa) termőtestéből vonnak ki)  A klinikai kutatások nagy részét egy kutatócsoport végezte Japánban, eleinte D-frakciót használva porított termőtesttel, később áttértek a bioaktívabb MD-frakcióra, ismét porított egész termőtesttel kombinálva.

Egy ettől független 2008-ban megjelent tanulmány szerint, lehetséges immunterápiás hatása van a D-frakciónak a prosztatarák sejtjeiben.

Mit mond a tudomány?

Bővelkedik ásványi anyagokban, elsősorban kalciumban, magnéziumban és káliumban, valamint B2- és D-vitaminban és többszörösen telítetlen zsírsavakban. A bokrosgomba ezeken kívül gazdag fehérjékben és lipidekben, ennek ellenére 100 g mindössze 30 kalória. (Lipidek, fontos szerepet játszanak az élő szervezetekben, többek között energiaraktárként, sejtmembránok alkotóelemeiként, valamint jelátviteli folyamatokban)

Az utóbbi évek kutatásai szerint a Maitake gomba kiemelkedő helyet foglal el a gyógygombák között. A gomba legfontosabb hatóanyagai a ß-D-glükán poliszacharidok. Ezek a cukor-fehérje molekulák immunrendszerünket stimulálják, például aktiválják a fehérvérsejteket és elősegítik a szervezet védekező anyagainak termelését. A kutatások kimutatták, hogy a Maitake gomba fogyasztása javíthatja az immunrendszer működését, csökkentheti a fertőzések kockázatát és akár a HIV-pozitív betegek ellenállóképességét is növelheti.

Tulajdonképpen úgy „működik”, hogy ösztönzi bizonyos fehérvérsejtek, a makrofágokét, a T-linfocitákét és az NK (natural killer, falósejtek) működését. Különösen hatékony a bokrosgombából előállított úgynevezett D-frakció.

KOLESZTERIN – G. frondosa beiktatása kísérleti állatok étrendjébe, az adagolás 5-20%-ában, koleszterinszint-csökkentést eredményez, ami összhangban van más gombákban látott eredményekkel.

HIPERTONIA – más néven magas vérnyomás. Számos tanulmány számol be rövid ideig tartó vérnyomáscsökkentő hatásról a G. frondosa étrendbe való beiktatására, hipertóniás állatoknál (általában az adagolás 5%-ában).
Egy Japánban végzett tanulmány szerint – a hipertóniás patkányok vérnyomását szignifikánsan csökkentette a Maitake 8 hetes etetése attól az időponttól kezdve, amikor az állatok 10 hetes korukban jól bevált magas vérnyomással rendelkeztek.

POLICISZTÁS PETEFÉSZEK – SZINDRÓMA (PCOS)  – Egy japán vizsgálatban a G. frondosa poliszacharid kivonatot kapott 26 nő közül 20-nál figyeltek meg ovulációt, és 8 nő közül 6-nál, akiknek a klomifén-citráttal végzett kezelés után nem sikerült ovulációt végezniük, ez a poliszacharid kivonat beadása után történt.

DIABETES – Cukorbetegség. Különböző állatkísérletek azt mutatják, hogy a G. frondosa használatakor különböző cukorbetegség modellekben, de nagy adagokban, egy esetben 1g/nap G. frondosa por adásával genetikailag cukorbeteg egereknek, egy másik esetben pedig tisztított alfa-glükánt 150-450 mg/dózisban. (az α-glükánok fontos szerepet játszanak az energiaellátásban, emellett immunmodulációs hatásuk révén erősítik az immunrendszert és támogatják a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben.)

Kis létszámú klinikai vizsgálatokban a G. frondosa poliszacharid kivonat (dózis ismeretlen)  egy betegnél szabályozta a vércukorszintet, és 30%-kal csökkentette a vércukorszintet 4 másik betegnél, miközben a G. frondosa béta-glükánokat (150mg/ nap) joghurtban szignifikánsan javította a vércukorszintet 20 II-es típusú cukorbetegnél.
(a béta-glükán (β-glükán) egy olyan természetes, sok glukóz egységből álló poliszacharid, ami pozitívan hat az emberi szervezet működésére. Segíti az immunrendszer működését, illetve csökkentheti a koleszterinszintet és a vérrögképződés kockázatát, béta-glükán egy prebiotikus rost, ami táplálékul szolgál a probiotikumok (hasznos bélbaktériumok) számára)

OSZTEOINDUKTÍV  TULAJDONSÁG – az új csontképződést fizikailag támogató. A Grifola frondosa (GF) teljes vízkivonatának hatását két osteoblast (osteoblast egy olyan sejt, amely a csontszövet kialakulásában játszik szerepet) sejttenyészetben (HOS58 és SaOS-2) vizsgálták annak megállapítására, hogy ez az ehető gyógyászati gomba osteoinduktív tulajdonságokkal rendelkezik-e.
A humán osteosarcoma sejtek 5 napig tartó tenyésztése G. frondosa vizes kivonata (0,8-120 μg/ml) jelenlétében a sejtek alkalikus foszfatáz aktivitásának jelentős növekedését eredményezte a kezeletlen sejtekhez képest. A kapott eredmények egyértelműen jelzik a Grifola frondosa kivonat csontindukáló csontfejlődés hatását.

ZSÍRFELHALMOZÓDÁS CSÖKKENTÉSE. Egy Grifola frondosa kivonat (későbiekben – GE) potenciális aktivitásának, valamint a mögöttes hatásmechanizmusok vizsgálata kimutatta, hogy a GE a poliszacharidok és fenolos vegyületek fontos forrása, amelyek in vitro antioxidáns hatással rendelkeznek.
GE kivonatokkal végzett kezelés szignifikánsan csökkentette a C. elegans zsírtartalmát, csökkentette az intracelluláris ROS (“intracelluláris ROS” a sejtekben termelődő reaktív oxigénfajtákat jelenti, amelyek fontos szerepet játszanak a sejtek szabályozásában és kommunikációjában) és az öregedés-lipofuscin pigment termelődését, valamint megnövelte a fonálférgek élettartamát.

(C. elegans szelvények nélküli, áltestüreges állat, amelynek nincsenek sem légző- sem keringési szervei. A C. elegans volt az első soksejtű élőlény, amelynek meghatározták a teljes genomszekvenciáját és 2012-ig az egyetlen állat, amelynek összeállították a teljes neuronkapcsolódási sémáját)

Az elemzések kimutatták, hogy a GE in vivo elhízás elleni és antioxidáns aktivitását a daf-2/daf-16, illetve skn-1/nrf-2 jelátviteli útvonalak közvetítik. Eredményeink összességében azt sugallják, hogy GE kivonatot potenciális  összetevőnek tekinthetjük az elhízással összefüggő zavarok megelőzésében.

KLINIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Fő terápiás alkalmazás – rák (daganatos betegségek) , PCOS, csontképződés, magas vérnyomás, cukorbetegség, koleszterin, csökkenti a zsírfelhalmozódást.
Kulcsfontosságú komponens – poliszacharidok.

Adagolás – Állatkísérletekben a D-frakció/MD-frakció optimális dózisa 1 mg/kg i.p. humán kísérletekkel, D-frakció/MD-frakció alkalmazásával 35-150 mg/nap orális dózisban, 4-6 g/nap G. frondosa termőtesttel kombinálva.