Keresés
Close this search box.

Gyógygomba vírus ellen? Igen!

Tartalomjegyzék

A vírusos fertőzések a világ egyik leggyakoribb betegségei. Folyamatosan új vírusok jelennek meg, és jelenleg korlátozott számú oltás hozzáférhető a vírusos betegségek leküzdésére. A gyógygombák a bioaktív vegyületek gazdag forrását képviselik, amelyeket a jövőben potenciális antivirális szerként lehet felhasználni. A gyógygomba vírus ellen ha nem is csodaszer, a védekezésben mindenképp fontos szerepet vállal.

A vírusok súlyos tünetekkel és akár nagyszámú halálozással járó fertőzéseket okoznak minden kontinensen. Ez pedig óriási gazdasági terhet jelent a társadalom számára. Emellett az új szerotípusok állandó megjelenése olyan víruscsoportokban, amelyekben magas a mutáció, jelentős kihívást jelent a vírusok elleni küzdelemben. Épp ezért minden lehetséges védekezési módszert érdemes fontolóra venni.

Már az ókorban alkalmazták

A gyógygombák gyógyászati felhasználása nagyon hosszú hagyományokkal rendelkezik az ázsiai országokban, míg a nyugati féltekén ezek alkalmazása csak az elmúlt évtizedek óta növekszik. Az ókori görögök és a rómaiak számos gombafajt ismertek, és alkalmaztak a gyógyítás során, és ez a tendencia a középkorban és a reneszánszban is folytatódott. Maga Hippokratész Kr. e. 455-ben megemlíti a gomba használatát. De mire alapoz az az állítás, amely szerint segíthet a gyógygomba vírus ellen?

Fokozza az immunválaszt

A különféle gyógygombák egészségügyi előnyeivel kapcsolatos legtöbb kutatás a daganatos betegségre összpontosított, ám a vírusfertőzések megelőzésére, enyhítésére és kezelésére is felhasználhatók. A gombák bizonyítottan tartalmaznak mind antibiotikumokat, mind immunstimulánsokat, és a daganatok és vírusok elleni küzdelemben hatékony anyagokat. A gyógygomba vírus ellen úgy fejtheti ki a hatását, hogy fokozza az immunválaszt, amely befolyásolja a vírusok elleni védekezés hatékonyságát.

A gyógygombák D-vitamint tartalmaznak, amely hozzájárulhat fenntartani az immunrendszer megfelelő működését. Az olyan fajták, mint a Shiitake, Maitake és a Reishi, különösen alkalmasak az influenzaszezonban az egészség megőrzésére.

Mely gyógygombák a legelőnyösebbek az immunrendszer számára?

Az alábbiakban gombákat javasolt fogyasztani az egészséges életmód részeként az erős immunrendszer érdekében:

  • Osztrigagomba (Pleurotus)
  • Lepketapló (Coriolus versicolor)

Az osztrigagomba és a shiitake gomba tartalmazza a legtöbb rostot (2 grammot adagonként), emellett a napfénynek kitett nyers maitake és portobelló gombákban van a legtöbb D-vitamin. Bármelyik gomba jó választás.

Gyógygomba vírus ellen: mire alapoznak a kutatások?

A gombák antivirális tulajdonságait a 20. század második felében kezdték tanulmányozni. A tudósok első alkalommal 1979-ben jutottak adatokhoz a Lentinula edodes kivonat antivirális aktivitásával kapcsolatban. A gombák potenciálisan több hatékony molekulát tartalmaznak és /vagy előállíthatnak, amelyeket más gazdaszervezetek vírusellenes szerként esetleg felhasználhatnak. A vírusellenes aktivitással rendelkező gombavegyületek felfedezése és jellemzése a kutatások új területét képezik, és számos vegyületet ígéretesnek találtak már. Az elmúlt évtizedekben több ezer különböző biológiai aktivitású vegyületet ismertek fel, és folytattak további vizsgálatokat. A gyógygombák lehetséges antivirális hatása elsősorban a micéliumban lévő poliszacharidok jelenlétéhez kapcsolódik. Egyesek utánozzák a növényvédő vegyületeket, és ezért megvédik a gazdanövényeket a növényevőktől, illetve a kórokozóktól. Ezekről a másodlagos metabolitokról ismert, hogy nagy kémiai változatossággal, számos biológiai aktivitással, gyógyászati ​​és biotechnológiai potenciállal bírnak. ( 1)

Az elmúlt 50 évben a hagyományos orvoslás tapasztalatait és ismereteit a gyógygomba tulajdonságairól és felhasználásáról szisztematikusan tesztelték szigorú tudományos módszerekkel: meghatározzák a gombák hatóanyagait, azok kémiai összetételét és működését. Kutatásokat végeztek kísérleti állatokon, emberi sejttenyészeteken, valamint klinikai vizsgálatokat végeztek.

Gyógyászatilag potenciális gyógygomba hatóanyagok

Hatékony alkotóelemeik vannak a gyógygombákban lévő úgynevezett béta-D-glükánoknak, béta-glikozidoknak és más olyan anyagoknak, amelyekről néhány kutatás során megállapítottak, hogy jelentősen aktiválják a veleszületett immunrendszert. (2)

A gyógygombákból származó vírusellenes poliszacharidok (PsEMPM) gátolhatják a vírusfertőzést azáltal, hogy beavatkoznak a vírus életciklusába és / vagy javítják a gazdaszervezet antivirális immunválaszát, és hogy felgyorsítsa a vírus kiürülését a szervezetből. A PsEMPM-ek ígéretes vírusellenes szerekként további vizsgálatokat érdemel. (3)

Egy japán vizsgálatban azt találták, hogy a maitake gomba kivonata szignifikánsan gátolja az A-influenza vírus replikációját, és stimulálta az antivirális citokinek, például a TNF-alfa termelését. Érdekes módon, shiitake gombakivonattal kombinálva még erősebbé tudnák tenni. (4) Amikor az influenzát vizsgálták, úgy találták, hogy a shiitake gátolja a vírus szaporodását. (5)

A pecsétviaszgombát már évezredek óta elismerik, mint gyógygomba. A Reishi képes a vírusok, például herpesz, Epstein-Barr és hepatitis elleni küzdelemre. Azt is megállapították, hogy hatékony az influenza A vírus elpusztításában, amely az influenza számos kitörését okozza az évszak során, ideértve a nagyon virulens és veszélyes H1N1 influenza törzset is. (6)

Úgy gondolják, hogy a hernyógomba-kivonat influenzaellenes hatását a megnövekedett természetes gyilkossejt-aktivitás vezérli, más vírusölő citokinekkel együtt. (7)

A lentinán ereje

A japánok, és részben a kínaiak élen járnak a lentinán kutatásában, az eredményeket kiemelkedő nemzetközi orvosi folyóiratokban tették közzé. Talán a leginkább szemléltető Shung Chang Jong és Richard Donovick áttekintő cikke a gombák tumorellenes és antivirális hatóanyagairól. A shiitake gombából származó poliszacharid, a lentinan antivirális hatású. HIV elleni hatásait az 1980-as évek elején írta le Aoki T. Többek között ez alapján a gyógygomba használatát az AIDS elleni küzdelemben Japánban kezdték meg 1983-ban. Aoki jelentése szerint egy 57 éves HIV-pozitív nőt lentinannal kezeltek. A kezelés annyira sikeres volt, hogy egészsége teljesen normalizálódott.

Az egész világot, vagy legalább a szakértő közvéleményt erről 1985-ben tájékoztatták az olaszországi Firenzében tartott harmadik immunofarmakológiai konferencián. A nő korábban műtéten ment keresztül az emlőrák eltávolítása érdekében, és műtét során vérátömlesztés útján fertőződött HIV-vírussal. Egy 5 hónapos időszak után, amelyben leninant (shiitake gyógygomba hatóanyaga) kapott, megállapították, hogy már nem volt HIV-pozitív, a helper T-limfociták száma jelentősen javult, és a természetes gyilkos (NK) sejtek aktivitása 36 százalékról 80,8 százalékra nőtt.

Három évvel később a japán kormány jóváhagyta a lentinán felhasználását egy nemzeti AIDS elleni kutatási programban. Manapság egyre több orvosi szakértő ismeri világszerte, hogy a lentinan különösen hatékony a segítő T-limfociták stimulálásában és helyreállításában.

A gombák erejével kapcsolatos kutatások még folyamatban vannak, de néhány tanulmány ígéretesnek találta az alkalmazásukat a vírusokkal szembeni védelemben.

Cikkünk tájékozató jellegű, és nem célja állást foglalni egy-egy gyógygomba vírusellenes hatásával kapcsolatban. A gyógygombák használata nem helyettesíti az orvosi kezelést.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6176074/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1193547/ https://www.zdravljeizgljiva.hr/en/medicinal-mushrooms-and-their-use/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6176074/#B78 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6176074/ https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0144861719312160 https://www.worldscientific.com/doi/abs/10.1142/s0192415x08006508 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5992414/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10624872 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink