Keresés
Close this search box.

A vastagbélrák tünetei, prognózisa és megelőzése

Tartalomjegyzék

A vastagbél (kolorektális) rák polipokkal kezdődik a vastagbél belső bélésében. Ez a fajta rák nem mindig okoz tüneteket, különösen a korai szakaszban. Ezért olyan fontos a vastagbélrák rendszeres szűrése.

A tüneteket fontos ismerni a mihamarabbi kezelés érdekében:

A vastagbélrák tünetei

A kolorektális rák korai stádiumai nagyrészt tünetmentesek, vagyis nem okoznak tüneteket. Az előrehaladottabb esetei a következő tüneteket okozhatják:

 1. Jelentős változások a székelési szokásokban. Gyakran előfordulhat székrekedés vagy hasmenés, amely nem javul. Továbbá a gyakoriságban és a mennyiségben is változást tapasztalhat.
 2. Nem tudnak kiürülni a belei. A székrekedés és más bélelváltozások mellett gyakran érezheti azt, hogy nem tudja teljesen kiüríteni a beleit.
 3. Rektális vérzés vagy vér a székletben. Bár néha súlyos székrekedés vagy aranyér esetén észlelhető, a végbélből származó vérzés egy súlyosabb állapot, például a vastagbélrákot is jelezheti. Ilyen esetekben észreveheti, hogy a széklet láthatóan világos vagy sötétvörös színű, vagy a sötét vértől kátrányos megjelenésű lehet. Törlés után vért is láthat a WC-papíron.
 4. Krónikus hasi fájdalom vagy görcsök. A hasi fájdalmat késői stádiumú tünetnek tekintik. Folyamatos fájdalmat érezhet a hasában, és súlyosbodó görcsöket érezhet, amelyek nem múlnak el székletürítés után. Súlyos puffadás kísérheti a hasi fájdalmat, valamint a kismedencei fájdalmat.
 5. Hányinger és hányás. Ahogy a vastagbélrák terjed, bélelzáródáshoz vezethet. Ez viszont hányingert és hányást okozhat. A vastagbélrákban ezek a tünetek a krónikus székrekedésnek is tulajdoníthatók. Fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha hányt, vagy ha nem tolerál semmilyen folyadékot.
 6. Megmagyarázhatatlan fogyás. A hirtelen fogyás számos egészségügyi állapothoz köthető. Ez esetben a nem szándékos fogyás a betegség későbbi szakaszainak jele lehet. Az ilyen fogyás más tüneteknek is betudható, hiszen hatással van az étvágyra mind a hasi fájdalom, hányinger és a hasmenés is.
 7. Krónikus fáradtság. Folyton fáradtnak érezheti magát, annak ellenére, hogy megfelelően alszik, és jelenleg nem megy keresztül semmilyen stresszes életeseményen.

Mi a teendő, ha ezen tünetek bármelyike ​​jelentkezik

A rendszeres szűrés segíthet a polipok korai felismerésében, és kezelőorvosa a kolonoszkópia során is el tudja távolítani őket.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, vagy bármilyen más aggálya van a vastagbél egészségével kapcsolatban, forduljon orvosához.

Ha orvosa kizárja a vastagbélrák lehetőségét, lehetséges, hogy egy másik alapbetegség okozhatja a tüneteit. Ezek a következők lehetnek:

A vastagbélrák diagnózisa után

Ha azt hallja, hogy „vastagbélrákja van”, teljesen természetes, hogy elgondolkodik a jövőjén. Az első kérdések közül néhány: „Mik az esélyeim?” vagy „Meggyógyítható-e a rák?”

Fontos megjegyezni, hogy a rák túlélési statisztikái összetettek és zavaróak lehetnek. Ezek a számok a rákos betegek nagy csoportjain alapulnak, és nem tudják pontosan megjósolni, az Ön vagy bárki állapotát. Nincs két teljesen egyforma vastagbélrákkal diagnosztizált ember.

Kezelőorvosa minden tőle telhetőt megtesz, hogy válaszoljon kérdéseire a rákkal kapcsolatos információi alapján. A prognózis és a túlélési statisztikák iránymutatásként szolgálnak.

A túlélési arányok megértése

A túlélési arány megmutatja azoknak a vastagbélrákos betegeknek a százalékát, akik bizonyos számú év után még életben vannak. Sok vastagbélrák-statisztika ötéves túlélési arányt foglal magában.

Például, ha a lokalizált vastagbélrák ötéves túlélési aránya 90 százalék, az azt jelenti, hogy a lokalizált vastagbélrákkal diagnosztizált emberek 90 százaléka még mindig életben van az első diagnózis után öt évvel.

Ne feledje, hogy a statisztikák nem egyénekre vannak szabva, és nem tudják megjósolni az egyéni eredményt. Könnyű beleragadni a prognózisba és az eredményekbe, de ne feledje, hogy mindenki más. Az Ön vastagbélrák-élménye eltérhet valaki másétól, még akkor is, ha ugyanaz a stádiumú betegsége van.

Fontos az új kezelések ismerete is, mivel a klinikai vizsgálatok folyamatosan új kezelési lehetőségeket fejlesztenek ki. Azonban több évbe is telhet, amíg számszerűsítik e kezelések sikerét és jelentőségét a várható élettartam szempontjából.

Az újabb kezelések hatása a vastagbélrák túlélési arányára nem szerepel az orvos által megvitatott statisztikákban.

A prognózist befolyásoló tényezők

Ha vastagbélrákot diagnosztizáltak Önnél, számos tényező befolyásolja a prognózisát. A Nemzeti Rákkutató Intézet szerint ezek a tényezők a következők:

 • Érintettség. A rák stádiuma arra utal, hogy milyen messzire terjedt el. A lokalizált rák, amely nem terjedt át a nyirokcsomókba vagy a távoli szervekbe, általában jobb kimenetelű, mint a test más részeire átterjedt rák.
 • Fokozat. A rák fokozata arra utal, hogy a rákos sejtek milyen közel állnak a normál sejtekhez. Minél rendellenesebbnek tűnnek a sejtek, annál magasabb a besorolás. Az alacsony fokú rákok általában jobb kimenetelűek.
 • A nyirokcsomók érintettsége. A nyirokrendszer segít megszabadulni a salakanyagoktól. Egyes esetekben a rákos sejtek eredeti helyükről a nyirokcsomókba vándorolnak. Általánosságban elmondható, hogy minél több nyirokcsomóban van rákos sejt, annál nagyobb az esélye a rák visszatérésének.
 • Általános egészség. Általános egészségi állapota befolyásolja a kezeléstűrő képességét, és szerepet játszhat az eredményben. Sok esetben minél egészségesebb Ön a diagnózis idején, annál jobban tudja tűrni a kezelést és annak mellékhatásait.
 • Vastagbélelzáródás: A vastagbél daganat a vastagbél elzáródását okozhatja, vagy átnőhet a vastagbél falán, és lyukat okozhat a bélben. Ezen helyzetek bármelyike ​​befolyásolhatja kilátásait.
 • Karcinoembrionális antigén jelenléte. A karcinoembrionális antigén (CEA) egy fehérjemolekula a vérben. A CEA vérszintje megemelkedhet, ha kolorektális rák van jelen. A CEA jelenléte a diagnóziskor befolyásolhatja, hogy Ön hogyan reagál a kezelésre.

Megelőzés

A megelőző intézkedések nagymértékben csökkenthetik a vastag- és végbélrák kockázatát, amelyek a harmadik vezető rák okozta halálozási okok az Egyesült Államokban.

Bár bizonyos kockázati tényezőket, például az életkort és a családi előzményeket nem lehet megelőzni, a korai szűrés és az étrenddel, testmozgással és testtömeggel foglalkozó életmódbeli változtatások segíthetnek csökkenteni a kolorektális rák kockázatát.

Több növényi alapú étel fogyasztása

A kolorektális rák kockázatának csökkentése érdekében az egyik legjobb mód, ha több növényi alapú ételt fogyaszt. Kutatások kimutatták, hogy a sok gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyeseket és teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó étrend csökkentheti a rákos megbetegedések kockázatát.

Egy tanulmány azt találta, hogy az, amit eszünk, befolyásolja a vastagbélrák kialakulásának kockázatát: A rostok, gyümölcsök és zöldségek fogyasztása csökkenti a kockázatot, míg a vörös és feldolgozott hús fogyasztása növeli.

Kevesebb vöröshús és feldolgozott hús

Ha kevesebb vörös húst és feldolgozott húst eszik, például steak, darált marhahús és virsli, jelentősen csökkentheti a kockázatot.

Egy kutatás arra a következtetésre jutott, hogy a vörös hús és a feldolgozott hús fogyasztása „meggyőzően 20-30 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát”.

Kevesebb alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás csökkentése vagy elkerülése szintén jó hatással lehet.

Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy a fiatal felnőttkorban a bőséges alkoholfogyasztás kockázati tényező a vastag- és végbélrák kialakulásában.

Az étrend kiegészítése

Különböző természetes módszerek állnak rendelkezésre, melyekkel kiegészíthető a rák kezelése, és megelőzés gyanánt is alkalmazható.

A süngomba például egy olyan gyógygomba, mely rákellenes tulajdonsággal bírhat. A gombakivonat olyan tumorelnyomó aktivitást mutatott, mint a gyomor-bélrendszeri daganatok kezelésére használt, sokak által alkalmazott gyógyszer, viszont jóval kevesebb mellékhatással rendelkezik.

Leszokás a dohányzásról

A dohányosoknál 50 százalékkal nagyobb a vastagbélrák kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik soha nem dohányoztak. Ez azt jelenti, hogy ha dohányzik, a kolorektális rák kockázatának csökkentésének egyik módja a leszokás.

Egy 12 éves, több mint 180 000 ember bevonásával végzett kutatás összefüggést talált a dohányzás és a vastagbélrák kockázata között. A tanulmány szerint a kockázat a jelenlegi, régóta dohányzók körében volt a legnagyobb. Csökkent a kockázat azoknál a korábbi dohányosoknál, akik 40 éves koruk előtt abbahagyták a dohányzást, vagy akik több mint 31 éve nem dohányoztak.

Egészséges testsúly

A testsúlyra való odafigyelés egy másik módszer a megelőzésre.

Nemzeti Rákkutató Intézet szerint, a túlsúlyos vagy elhízott embereknél körülbelül 30 százalékkal nagyobb az esélye a vastagbélrák kialakulásának, mint azoknál, akik egészséges testsúllyal rendelkeznek. Ezenkívül a magas testtömeg-index (BMI) is összefüggésbe hozható a vastag- és végbélrák fokozott kockázatával, különösen férfiaknál.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás segíthet a testsúly kezelésében, és megelőzheti a kolorektális rák kialakulását. Azonban nem ezek az egyetlen előnyei. Javítja a mentális egészséget és az álmatlanságban is segít.

Egy 2019-es tanulmányban megállapították, hogy a fizikai aktivitás nemcsak a vastagbélrákok körülbelül 15 százalékát akadályozza meg, hanem csökkenti a halálozási kockázatot és a rák kiújulását is a diagnózis előtt és után.

A korai felismerés

A vastagbélrák természetéből adódóan a szűrővizsgálatokat a tünetek kialakulása előtt végzik el.

A vastag- és végbélrák hagyományos kolonoszkópiával történő szűrése jellemzően 10 évenként javasolt, 45 éves korral kezdődően. Orvosa azonban javasolhatja a vizsgálatot hamarabb – és gyakrabban –, ha nagyobb a kockázata.

A vastagbélrák kockázati tényezői

Az Amerikai Rákszövetség szerint:

 • Az Egyesült Államokban a vastagbélrákos megbetegedések körülbelül 13 százaléka az alkoholfogyasztásnak, 12 százaléka pedig a jelenlegi vagy korábbi dohányfogyasztásnak tulajdonítható.
 • A jelenlegi dohányosok 50 százalékkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve a vastagbélrák kialakulásának, mint azok, akik soha nem dohányoztak.
 • Az elhízott férfiaknál körülbelül 50 százalékkal nagyobb a vastagbélrák kockázata, mint az elhízottaknál, míg az elhízott nőknél körülbelül 10 százalékkal.

Beszélje meg kezelőorvosával a szűrési lehetőségeket, hogy meghatározza, melyik a legjobb módszer az Ön számára.

Források:

https://www.healthline.com/health/colorectal-cancer/colon-cancer-symptoms
https://www.healthline.com/health/colorectal-cancer/prognosis-and-life-expectancy
https://www.healthline.com/health/colorectal-cancer/colon-cancer-prevention

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink