Keresés
Close this search box.

A gyógygombák és a daganatos megbetegedések

Tartalomjegyzék

A gyógygombákat és kivonataikat világszerte alternatív megoldásként használják a daganatos megbetegedések leküzdésében. A gyógygombák gyógyhatásai ebből a szempontból is rendkívül sokrétűek. A shiitake (Lentinula edodesok), a bokrosgomba (Grifola frondosa, maitake), a pecsétvisazgomba (Ganoderma lucidum), a mandulagomba Agaricus blazei Murill) és a kínai hernyógomba (Cordyceps) kiválóan támogatják az immunrendszert.

Nem véletlen, hogy az Ázsia egyes részein már nagyon régóta használják őket a különböző megbetegedések gyógyítására. Kutatások bizonyították, hogy ezek a gyógygombák kiváló vírus-és rákellenes, valamint gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Kiegészítő kezelésként használhatók olyan gyakori ráktípusok esetében, mint a hasnyálmirigy daganat, a vastagbéldaganat, a nyirokcsomó daganat, a pajzsmirigy daganat, a mellékvese daganat, a petefészek daganat, a melldaganat vagy a végbéldaganat.

Ennek elsődleges oka az, hogy nagy mennyiségben tartalmaznak immunerősítő poliszacharidokat, elsősorban béta-glükánokat. Fontos megjegyezni, hogy bár ezeknek a gyógygombáknak mellékhatása nincs, mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát, mielőtt a gyógygomba készítményeket elkezdjük szedni.

Immunrendszer erősítés

A gyógygombák daganatos betegségekre elsősorban kivételes immunerősítő képességük miatt alkalmazhatók – kiegészítő terápiaként –, amit hatóanyagaik különleges összetételének és mennyiségének köszönhetnek.

A jól megválogatott gyógygombákkal optimálissá tehető immunrendszerünk működése, ami a legjobb fegyver a daganatokkal szemben. Ne feledjük: a legyengült immunrendszer miatt, sokkal könnyebben alakulhat ki daganatos megbetegedés – ezt akadályozhatják meg a gyógygombák. Az immunrendszer ereje tehát kulcsfontosságú a daganatos betegségek elleni küzdelemben.

Áttétek kialakulása

Rákos megbetegedések esetén az egyik legaggasztóbb probléma, hogy a szervezetben áttétek képződhetnek, ami jelentősen megnehezíti a rákbetegség kezelését. Hogy ezek a helyi terjedésen túl, miért is alakulnak ki, teljes mértékben ma sem tisztázott. Egy biztos, a daganatsejtek az egészséges sejteket rovására terjednek tovább.

A folyamat rendkívül összetett, a kutatók máig nem ismerik minden részletét annak, miként történik a daganatok áttétképzése. Annyit már tudunk, hogy a rákos sejtek valósággal „üldözőbe veszik” az egészségeseket – ezeket használva fel arra, hogy továbbjussanak a szervezet más pontjaira is. Az egészséges sejtek pedig, szinte „menekülni kényszerülnek” a rákosak elől. Ám hogy pontosan miként is használják az egészséges sejteket a továbbterjedésre a rákos sejtek? Ez a mechanizmus még a kutatók előtt is rejtély.

Hogyan terjed a daganat?

Alapvetően a daganat lokális, általában valamilyen szervhez kapcsolódik, és ezen, ebben terjed. Ezen kívül, kétféleképpen alakít ki áttéteket: a vérereken át (ez a haematogén áttétképzés) és/vagy a nyirokrendszeren keresztül (limfogén áttétképzés) jut el a test távolabbi pontjaira.

Az áttétes daganatos gócok az elsődleges rák következményei, de sok esetben ezeket fedezik fel előbb az orvosok. Ha áttétek vannak a szervezetben, a daganatsejtek a test más részeiben is megtapadnak, és egymástól függetlenül, de párhuzamosan növekedni kezdenek.

Ha a daganatot megműtik, az azt követő sugárkezelés és kemoterápia arra szolgál, hogy az esetleg megmaradt daganatsejteket elpusztítsa, s megsemmisítse a – még képalkotó vizsgálatokkal kimutathatatlan – már áttétesen megtapadt, illetve a szervezetben keringő tumorsejteket.

Egy rákos megbetegedésnél, valamint, ha az áttétek a szervezetben kialakultak, a gyógyszerek mellett gyakran javasolt a különféle alternatív, kiegészítő kezelések alkalmazása. Ezek más módon támogathatják a gyógyulás folyamatát, és igyekeznek meggátolni, hogy a szervezet túlzottan legyengüljön. A gyógygombák alkalmazása ilyen szempontból határozottan jótékony.

A gyógygomba hatása jótékony az idegrendszerre nézve, csillapítja az allergiát, csökkenti a vérnyomást és szabályozza a vércukorszintet. Felerősíti a szervezetet.

Gyógygomba rák ellen

Nem véletlen a gyógygomba készítmények tumorellenes hatása, hiszen összetevőik együtt szállnak szembe a betegséggel. A shiitake lentinán hatóanyaga az immunrendszeren át fejt ki daganatellenes hatást, a mandulagomba a rákos sejtek elpusztulásához járul hozzá immunmodulátorként. Szintén a tumorsejtek megsemmisítésében működik közre a bokrosgomba, mely a fehérvérsejtek számát is növeli.

A pecsétviaszgomba is élen jár a daganatsejtek elleni küzdelemben a rezveratrol pedig a daganatos sejtek programozott halálát segíti elő és védi a szívet.

Tekintsük át részletesebben a két legfontosabb daganatellenes gyógygomba, a shiitake és a mandulagomba hatásait:

Shiitake: talán a legismertebb gyógyhatású és az egyik legnagyobb mennyiségben termesztett ehető gombafaj, fehér a húsa, íze a hagymára emlékeztet. Neve fán növő gombát jelent, alakja a vargányára hasonlít. Ázsiában a shiitake gombát 5000 éve a hosszú élet szimbólumának tartják egészségvédő tulajdonságai miatt, és gyakorlatilag gyógyszerként alkalmazzák. Felismerték, hogy fogyasztásával jelentősen nő a vitalitás, és a betegségek is jóval kisebb eséllyel támadnak meg. Mára a modern orvostudomány is egyre inkább kihasználja a shiitake gomba kiemelkedő immunerősítő hatásait. Ezt a tulajdonságát igazolja a Floridai Egyetem kutatása, melyben kimutatták, hogy a shiitake gomba fogyasztásával javul az immunválasz. Az egészséges önkéntesek részvételével elvégzett 4 hétig tartó vizsgálat eredményeit a Journal of  American College of Nutrition szaklapban publikálták.

A gyógygomba hatása, hogy csökkentheti a vérnyomást és akár 40-50 százalékkal a koleszterinszintet. Immunológiai előnyein túl, a vírusok, a káros baktériumok és gombák ellen is bevethető, esetenként beválhat a súlyos allergia, valamint az ízületi gyulladással szemben. Egyedülálló vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-forrás. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, magasabb koncentrációban tartalmaz cinket, illetve B1- és B2-vitamint. Bővelkedik rostokban, keményítőkben, fehérjékben és ergoszterinben, ami a D2-vitamin előanyaga. Többféle antioxidáns, így a daganatok megelőzésében és kezelésében is közreműködő összetevőt tartalmaz, ilyen a szelén, a galluszsav és a katekin.

Hogyan hat a lentinán a daganatokra?

A lentinán hatásos lehet a rákos megbetegedésekkel szemben.[/caption]

A lentinán nem úgy működik, hogy közvetlenül elpusztítja a rákos sejteket. Hatását közvetve, az immunrendszeren keresztül fejti ki, méghozzá úgy, hogy aktiválja a természetes ölősejteket, amelyek elpusztítják többek között a rákos sejteket és a vírusokat is. Szintén a lentinán hatására, hatékonyabban veszik fel a harcot a daganatok ellen a T-lymphocyták és B-lymphocyták, illetve más rákellenes faktorok. Japánban és Kínában elsősorban a következő ráktípusok kiegészítő kezelésében alkalmazzák a lentinánt:

  • gyomorrák, vastagbélrák, tüdőrák, leukémia, májdaganat, mellrák, prosztatarák, végbélrák kiegészítő kezelésére és megelőzésére is használják a daganat fajtájától függően orálisan, vagy intravénásan adagolva.

Mire jó még a shiitake gomba?

Nem csupán a daganatok kiegészítő kezelésére, illetve megelőzésére lehet alkalmas a lentinán, és így a shiitake gomba. Ahogyan már korábban említettük, jótékony hatásai rendkívül szerteágazóak. A legfontosabbak ezek közül a következők:

  • Általános immunerősítés. Vitalitás növelése időseknél. Vírusos betegségek kezelése, megelőzése (HIV, HPV, influenza, agyhártyagyulladás). A HPV ellenes hatása révén a méhnyakrák megelőzése. Koleszterinszint csökkentése. A legtöbb antibiotikumra rezisztens, súlyos tüneteket okozó Staphylococcus -aureus-szuperbakterium baktérium semlegesítése.

Természetesen a kellemes ízű, nyers, vagy feldolgozott shiitake gomba fogyasztásával a lentinán is bejut a szervezetünkbe, kúraszerű alkalmazásához azonban ennél nagyobb mennyiségre van szükség. Ráadásul, a lentinán hőérzékeny, ezért a gomba sütése, főzése során károsodhat. Éppen ezért – akár megelőzésről, akár kiegészítő kezelésről van szó –, a lentinánban gazdag shiitake őrleményt, illetve a kivonatot tartalmazó táplálékkiegészítők jelentik a legjobb megoldást.

Mandulagomba

Brazíliában a századelőn komoly fejtörést okozott, miért élnek tovább és egészségesebben egy kis, hegyi falu, Piedade lakói. Kiderült, hogy az itt élők, sok mandulagombát fogyasztanak, ennek köszönhetik jóllétüket. Nem véletlenül nevezik Cogumelo de Deus-nek (melyet Isten gombájaként fordíthatunk le), illetve Cogumelo da Vida-nak, azaz az Élet gombájának. Közismert nevét mandulaszerű ízéről kapta.

A mandulagomba tartalmazza a legtöbb jótékony hatású poliszacharidot, elsősorban alacsony molekulasúlyú, ezért gyorsan hasznosuló béta-glükánokat, amiknek kimagasló immunerősítő hatását köszönheti. Ez az oka annak, hogy a gyógygombák közül a mandulagomba számít a legjobb immunmodulátornak, ami nagyban hozzájárul daganatellenes hatásához. Ezt a tulajdonságát laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben is bizonyították. Alkalmazása megakadályozta, hogy az egerek szervezetében áttétek alakuljanak ki, a már meglévő metasztázisok növekedését is meggátolta. A mandulagomba stimulálja a T-limfocitákat és a makrofágokat, kiváltva a rákos sejtek sejthalálát. Kutatások és tapasztalatok szerint abban is segít, hogy a kemoterápiát kapó páciensek jobban tolerálják a kezelést.

Külön előny, hogy a benne lévő sodium-pyroglutamát a rákos sejtek érhálózatának kialakulását blokkolja. Ugyanilyen hatást gyakorol az ergosterol is, amelyet a mandulagomba szintén tartalmaz, dupla hatást fejtve ki daganatos betegség esetén.

De nemcsak az antioxidáns béta-glükánoknak köszönheti hatékonyságát ez a rostdús gomba. Olyan, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat találunk meg benne, mint a kálium, kalcium, nátrium, vas, foszfor, réz, folsav, biotin, niacin és egyéb, igen fontos aminosavak, illetve számos B-vitamin, E-vitamin és D-vitamin. Ezek közül több összetevő rendelkezik antioxidáns tulajdonságokkal.
Összegezzük, melyek a mandulagomba egészségvédő tulajdonságai:

  • Csökkenti a vérzsír- és a koleszterinszintet, ezzel segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások kialakulását. Fogyasztásával az artériák rugalmassága megőrizhető, így az atherosclerosis is kisebb eséllyel alakul ki. Javítja az inzulinérzékenységet. Alkalmas a hepatitis kezelésére. Természetes HIV-vírus elleni szernek számít. Baktérium- és Candida-gomba ölő. Segíti a sérült májsejtek regenerálódását. HPV ellenes hatása révén a méhnyakrák megelőzése. A legtöbb antibiotikumra rezisztens, súlyos tüneteket okozó Staphylococcus aureus baktérium semlegesítése.

A Tokiói Egyetem Orvosi Osztálya, a Nemzeti Rákkutató Központ Laboratóriuma és a Tokyo College of Pharmacy vizsgálatában 90%-os gyógyulást hozott azoknál a tengerimalacoknál, amiket rákos sejtekkel oltottak be. További érdekességek a kísérletről a The medicinal-mushrooms-cancer about cancer szakmai oldalon olvashatók.

A mandulagomba tehát kitűnő immunerősítő, mérsékelheti a kemoterápia mellékhatásait, valamint hozzájárul a daganatok megelőzéséhez és kiegészítő kezeléséhez, súlyos betegségek esetén pedig jelentősen javíthatja az életminőséget. Igazi védőbástya, ha az egészségünkről van szó, alkalmazása kiegészítő kezelésként lehet hatásos!

Pecsétviaszgomba és bokrosgomba

Bizonyos gyógygombák, mint amilyen a pecsétviaszgomba vagy a hernyógomba, kimutathatóan gyulladáscsökkentő és vírusellenes hatással is rendelkeznek, illetve elősegíthetik a tumor zsugorodását.

Pecsétviaszgomba

Talán az egyik legismertebb gyógyító gomba a pecsétviaszgomba, azaz a Ganoderma lucidum vagy reishi. Kimutatható, hogy a pecsétviaszgombában található poliszacharidok, bioaktív molekulák, aktiválják a falósejteket, csökkentve ezzel a rák metasztázis készségét, azaz áttétek képződését.

Lassíthatja a tumorok növekedését, és a rosszindulatú sejtek sejthalálát okozhatja. Használható végbélrák, tüdőrák, prosztatarák és mellrák esetében is kiegészítő kezelésként. A Közép-Karibi Egyetem kutatása szerint, a pecsétviaszgomba hatékonyan gátolja a gyulladásos mellrákosoknál a daganatsejtek szaporodását, a daganat növekedését, valamint az áttétek kialakulását. A pecsétviaszgomba rákellenes hatását elemző tanulmány a Nutrition  and cancer szaklapban jelent meg.

Bokrosgomba

A bokrosgomba (Grifola frondosa, maitake), a pecsétviaszgombához hasonlóan, széles spektrumú, bioaktív molekulákat tartalmaz. A vizsgálatok hasonló eredményeket mutattak, mint a reishi-nél, hisz a bokrosgomba is serkenti a természetes ölősejtek (Natural Killer) aktivitását a rákos betegeknél. Blokkolhatja a tumor növekedését, a rosszindulatú daganatok sejthalálát okozza, klinikai kísérletek pedig kimutatták hasznosságát a mellrák és a tüdőrák esetében. A japán Tottori Egyetem kutatói négy humán sejtvonalon vizsgálták a bokrosgomba terápiás alkalmazhatóságát. Vizsgálatuk kimutatta, hogy a gyógygomba akadályozza a rákos sejtek szaporodását, előidézi a programozott sejthalált – erről részletes tanulmány jelent meg az  Oncology reports szaklapban.

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25866155
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21888505
https://thetruthaboutcancer.com/medicinal-mushrooms-cancer/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19639212

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink