Keresés
Close this search box.

Magas vérnyomás

Tartalomjegyzék

Hipertónia, azaz magas vérnyomás. Sokan még mindig csak későn veszik komolyan a betegséget, amikor már súlyos tüneteket produkál. Ez rossz hozzáállás, hiszen ha elhanyagolják, a magas vérnyomás könnyen halálos lehet.

Világszerte minden évben több millió ember halához járul hozzá a magas vérnyomás, ami a fejlett országokban egyértelműen népbetegségnek számít. A Nevadai Egyetem 2010-ben már 1,3 milliárd érintettről beszélt egy tanulmányában, amelyből az is kiderül, hogy a népesség 31 százaléka szenved a magas vérnyomástól – írja a Journal of the American Society of Hypertension. Ez az arány növekszik, az NHANES adatai szerint az Egyesült Államokban a 20 évesnél idősebb felnőttek 46 százaléka magas vérnyomásos. Érdekesség, hogy nőknél elsősorban a menopauza kapcsán, illetve ezt követően alakulhat ki a hipertónia. A magas vérnyomás okai rendkívül szerteágazók, ide tartozik a túlzott sófogyasztás, a mozgásszegény életmód, az érszűkület, az alvási apnoé, az elhízás és számos betegség

A magas vérnyomás értékei

A fentebb említett kutatások adatai emelkedést mutatnak, ebben azonban szerepe van annak is, hogy változott a magas vérnyomás meghatározásának protokollja. Korábban azokat tekintették magas vérnyomásosnak, akik vérnyomás-csökkentőt szedtek, vagy a szisztolés vérnyomásuk elérte a 140 Hgmm-t, a diasztolés pedig a 90-et.

Ma már tíz egységgel alacsonyabb a határérték, 130/80 hgmm. Legalábbis az USA-ban, ugyanis az európai irányelv továbbra is a 140/90 hgmm feletti értéket tekinti kóros hipertóniának. Ez alapján körülbelül a halálesetek 12 százalékában játszik szerepet a magas vérnyomás.

Nemcsak kétféle, magas és normális vérnyomást határoz meg a tudomány, hanem az értékeket tovább bontja. Az aktuális, 2018-ban elfogadott európai módszertan optimálisnak tekinti a 120/80 hgmm alatti, normálisnak a 120-129/80-84 hgmm és magas normálisnak a 130-139/85-89 hgmm vérnyomást. Az erről szóló állásfoglalást az Európai Magas Vérnyomás Társaság adta ki, a részletek a European Heart Journal oldalain olvashatók.

Magas vérnyomás: mit kell róla tudni?

A szív- és érrendszeri megbetegedések átlagosan csak 25%-ban jelentkeznek 65 éves kor előtt, a maradék 75% ezt a kort elhagyva lép fel. A magas vérnyomás két nagy csoportra osztható, elsődleges (esszenciális, idiopátiás) és másodlagos magas vérnyomásra.

Az elsődleges magas vérnyomás, a kutatók szerint a genetikai örökségnek, a környezetnek, a mozgásszegény életmódnak, és a helytelen táplálkozásnak – vagy ezek kombinációjának – tudható be. Az idiopátiás magas vérnyomás a leggyakrabban előforduló (kb. 90%), és úgy viselkedik, mint egy valódi gyilkos.

A másodlagos magas vérnyomás okai lehetnek már meglévő betegségek, elsősorban a vesebetegségek, de kiváltó ok lehet a pajzsmirigy működési zavara, a cukorbetegség, a túlsúly, az érszűkület vagy a magas koleszterinszint.

Mindkettő alattomosan, tünetmentesen alakul ki, és sok esetben visszafordíthatatlan károsodást okoz szerveinkben. Károsíthatja például a szívet, ahol erősen kihat annak ritmikus összehúzódására/tágulására: ez akár szívinfarktushoz is vezethet. De árthat a központi idegrendszernek is.

Magas vérnyomás esetén az alábbiakra kell különös figyelmet fordítanunk:

  • stressz megszüntetése,

  • rendszeres testmozgás,

  • rizikófaktorok folyamatos ellenőrzése,

  • egészséges táplálkozás.

Magas vérnyomás tünetei

Nehéz pontosan meghatározni, milyen jelek utalnak a magas vérnyomásra. A következő felsorolásban azok a panaszok kaptak helyet, amelyek esetén mindenképpen gondoljunk erre a betegségre. Ide tartozik a reggeli fejfájás és szédülés, a halántéktáji lüktetés, mellkasi nyomásérzet, heves szívdobogás, fülzúgás, múló látászavar.

Vérnyomás-csökkentés gyógygombákkal: melyek a leghatásosabbak?

Egyik napról a másikra, nehéz változtatni a megszokott életvitelünkön, ezért jelenthetnek nagy segítséget a gyógygombák, amikkel gyorsan és hatékonyan befolyásolhatjuk a vérnyomásunkat. Mivel nem mindegyik érhető el egész évben frissen, a legjobb megoldás, ha étrend-kiegészítő formájában visszük be őket szervezetünkbe. Nagyon fontos azonban, hogy csak teljesen biztos, és ellenőrzött forrásból származó terméket szedjünk.

A teljesség igénye nélkül lássuk, melyek a magas vérnyomás ellen használható gyógygombák.

Ganoderma

Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, Reishi). Évezredek óta használják gyógyászati célokra, Kínában, Japánban, és egyéb ázsiai országban egyenesen a halhatatlanság gombájának nevezik. Több típusa és színváltozata ismert, a leghatékonyabb és a legelterjedtebb felhasználásnak örvendő a piros akashiba. Botanikai nevének egy része latin eredetű, a „lucidus” szó jelentése fényes, csillogó, ami a gombafejre vonatkozik, mely úgy ragyog, mintha lakkozva lenne.

A pecsétviaszgomba erősíti az immunrendszert, segít semlegesíteni a káros szabad gyököket.
A pecsétviaszgomba úgy fejti ki vérnyomáscsökkentő hatását, hogy enyhíti a szisztémás gyulladásokat. Ezek a gyulladások hajlamosítanak a szív- és érrendszeri megbetegedésekre, az inzulin-rezisztencia kialakulására. A pecsétviaszgomba szabályozhatja a vércukor szintet is, ezzel elősegítheti a jelenlévő cukrok megfelelő szintézisét: ez a folyamat is hozzájárulhat a vérnyomás beállításához. Ezeken kívül ösztönzi a zsírok lebontását, segíthet helyreállítani az ideális LDL koleszterinszintet, valamint akadályozhatja a „rossz” koleszterin megtapadását az érfalakon. Ami azt jelenti, hogy ezzel a gombával a vérrögképződés megelőzése is hatékonyabb lehet, mindez pedig vérnyomás szabályozó képességéhez is hozzájárul.

A pecsétviaszgomba vérnyomáscsökkentő hatását vizsgálták japán kutatók. 53 magas vérnyomású, illetve enyhén emelkedett és normál vérnyomású páciensnek adtak napi hat tabletta pecsétviaszgomba-kivonatot, 240 mg mennyiségben. Hat hónap elteltével megállapították, hogy a magas vérnyomásban szenvedők között szignifikánsan csökkentek az értékek, káros mellékhatást nem tapasztaltak – olvasható a Yakugaku zasshi journal of the Pharmaceutical Society of Japan tanulmányában.

Maitake

Bokrosgomba (Grifola frondosa, Maitake) Igen népszerű gomba, amit nem csak gyógyhatásainak köszönhet, hanem kellemes ízének is. Értékes tápláléknak számít, Japán és Kína területén már 3000 éve fogyasztják, egészségmegőrző, energizáló- és gyógyító hatásai miatt, a „gombák királyának” tartják. Főként a gesztenyefák törzsén terem meg, könnyen és gyorsan szaporodik. A bokrosgomba gazdag fehérjékben, ezért vegetáriánusok számára kifejezetten ajánlott. Szintén nagyszerű forrása a B-vitaminoknak, a legkülönbözőbb ásványi anyagoknak. Megtalálható benne az ergoszterol, ami a D-vitamin perkurzora. Kiváló antioxidáns és immunerősítő, bővelkedik rostokban.

Remek vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik, ráadásul ezt többféle módon éri el – erről és a bokrosgomba további jótékony hatásairól közölt összeállítást a Healthline.

Rendszeres fogyasztása hozzájárul a különféle fogyókúrák sikeréhez, ezzel is hozzájárul a vérnyomás normalizálásához. Elősegíti a felesleges koleszterin távozását a szervezetből, csökkenti a vércukor szintjét, valamint a zsírok májban történő felhalmozódását. Inzulinrezisztencia előfordulásakor is segítséget nyújthat, mivel alfa-glükozidáz gátló enzimeket tartalmaz. Laboratóriumi kísérlettel mutatta ki a bokrosgomba magas vérnyomásra gyakorolt pozitív hatását a Kobe Egyetem vizsgálata, melyben a gomba különböző oldott frakcióit alkalmazták – írja a Chemical & Pharmaceutical Bulletin.

Shiitake

Shiitake (Lentinula edodes). Ahogy a bokrosgomba, a shiitake is évezredes ismertséggel rendelkezik. Kellemes ízű, nem hiába volt a középkori Japánban és Kínában szinte mindennapi eledel. A shiitake tápanyagai között megtalálhatjuk az összes esszenciális aminosavat, bővelkedik vasban és cinkben, fontos megemlíteni a B-vitaminokat, az E- és D-vitamin-tartalmát. Gazdag telítetlen zsírsavakban, poliszaharidokban, utóbbiak közül a legfontosabb a lentinán.

Összetevőinek hála, segíti a vérerek falának elernyedését, folyamatos bevitele rugalmassá teszi az ereket, így járul ahhoz, hogy a véráram egyenletesen, akadályok nélkül haladjon, és csökkenjen a vérnyomás. Hozzájárul a lipidek lebontásához, ezáltal tehermentesíti a májat, javítja működését, ezért különféle májbetegségek esetén is ajánlott. Az egyik legerősebb természetes gombaölő, ezért jó eséllyel vethetjük be Candida fertőzés esetén is.

A Leedsi Városi Egyetem szakértője, Juliette Kellow arra hívja fel a figyelmet, hogy a shiitake gomba nagy mennyiségben tartalmazz az eritadenin nevű vegyi anyagot, ami, úgy tűnik, blokkolja az ereket szűkítő enzimek aktivitását, így csökkentheti a vérnyomást. Dr. Sarah Brewer megerősíti mindezt, a számos szakmai sikerkönyvet jegyző szakember annyit tesz hozzá, hogy az eritadenin hasonlóan viselkedik, mint a magas vérnyomásra adott gyógyszerek: blokkolja az erek összehúzódását kiváltó angiotenzin enzimet – a shiitake magas vérnyomás ellenes hatásáról szóló beszélgetés kivonata az angol Express magazin oldalán olvasható.

Fafülgomba

Fafülgomba (Auricularia judae). Ismertebb nevén júdásgomba, szintén sokat segíthet a magas vérnyomás leküzdésében. A fák törzsén nő, nevét érdekes, fülre emlékeztető alakjának köszönheti. Íze semleges, ezért számos táplálék hasznos összetevője, ha szeretnénk étkeink fehérjetartalmát növelni. Ázsiában, főként Kínában, évszázadok óta alkalmazzák különféle kórok kezelésére. Nemcsak a vérnyomást és csökkenti, de remek véralvadás gátló is. Ez a gomba gazdag poliszacharidokban, alkaloidokban, antioxidáns flavonoidokban, aszkorbinsavban, D2-vitaminban, kalciumban, vasban, magnéziumban, foszforban és káliumban is. Magas antioxidáns-tartalma nemcsak a szabad gyökök ellen véd, hanem megóvja a stressz hatásoktól a vérerek falait.

Mivel kiváló véroldó, megakadályozza, hogy a trombózis alakuljon ki, mely akár részleges bénulást, vagy halált is okozhat. Utóbbi tulajdonságai teszik nagyszerű vérnyomáscsökkentővé.
Gyakori fogyasztása elősegíti a véraláfutások kialakulásának esélyét, valamint gyorsítja azok gyógyulását.

Tüskegomba

Tüskegomba (Polyporus umbellatus). Bár napjainkban még kevéssé ismert, szintén a kínai konyha és egyben a népi orvoslás egyfontos tagja. Húsa fehér és lágy, illata a lisztre emlékeztet, azonban csak a friss, fiatal gombákat fogyasztották, vagy dolgozták fel, mivel ez a gomba igen hamar romlik, ilyenkor kellemetlen szagot áraszt. Bővelkedik kalciumban, káliumban és vasban, kisebb mennyiségben fellelhető benne réz, cink és fehérjék. Nem hiányoznak belőle a rostokat sem. Ez utóbbi összetevője elősegíti a helyes emésztést, és hozzájárul a szervezet természetes méregtelenítési folyamataihoz. Ezzel hozzájárulhat a különféle fogyókúrák eredményességéhez is.

Hatásosan csökkenti a magas vérnyomást, enyhén vízhajtó, ami azért lényeges, mert a szervezetben krónikusan pangó folyadékok magas vérnyomást okozhatnak.

A felsorolt gyógygombákat alkalmazhatjuk külön, felváltva, de együttesen is, gyógyszerszedés mellett egyeztessünk erről orvosunkkal. Fontos a rendszeresség, és az, hogy eközben folyamatosan mérjük a vérnyomásunkat – ha kóros értékeket tapasztalunk, hagyjunk fel a gombák szedésével.

Nem árt, ha közben bélflóránkat, és így az immunrendszerünket is erősítjük. Ennek legjobb módja a probiotikum és prebiotikum megemelt napi bevitele. Szintén fontos a rendszeres testmozgás, amit korunknak, és általános egészségi állapotunk függvényében válasszunk ki. Viszont a testmozgás valóban csak akkor hat jótékonyan a magas vérnyomással szemben, ha hetente minimum ötször, alkalmanként fél órán keresztül végezzük. Ez, az egészséges táplálkozással és a vérnyomáscsökkentő gyógygombákkal kombinálva, hatékonyan csökkentheti a magas vérnyomást, és a betegség kialakulásának esélyét.

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magas_v%C3%A9rnyom%C3%A1s
https://www.meregtelenites-beltisztitas.com
https://www.eletmod-magazin.com/gyogynovenyek/magas-vernyomas-ellen
https://www.researchgate.net/publication/19068043_Studies_on_Ganoderma_lucidum_I_Efficacy_against_Hypertension_and_Side_Effects
https://academic.oup.com/eurheartj/article/39/33/3021/5079119
https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/35/1/35_1_91/_pdf
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom
https://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb1958/36/3/36_3_1000/_article

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink