Keresés
Close this search box.

Süngomba idegrendszeri megbetegedésekre

Tartalomjegyzék

A különleges külsejű süngomba bioaktív hatóanyagainak köszönhetően számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a kognitív funkciók javítását. Az egyik legjobb természetes agyi tápláléknak tekinthető, amely segít a memória javításában és megőrzésében. Ha kimerültek vagyunk, vagy csak megpróbáljuk átvészelni a mindennapokat, a legjobb, amit tehetünk, hogy süngombát fogyasztunk.

A hagyományos kínai orvoslásban a süngomba évszázadok óta többféle betegség kezelésére használatos. Ma már világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szuperélelmiszer, farmakológiai tulajdonságai miatt pedig a kutatók érdeklődését is felkeltette. Különösen azoknak javasolt a fogyasztása, akik nem tudnak aludni, koncentrálni, szoronganak vagy depressziósok.

Napjainkban, amikor olyan sok ember kimerült, fáradt, a betegség határán van, szorong, depressziós és nem tud éjszaka aludni, létfontosságú megoldást keresni ezekre a problémákra. A gyógygombák, köztük a süngomba fokozzák az energiaszintet, az agy egészségi állapotát és teljesítményét, és javítják az alvás minőségét. Táplálkozási szempontból funkcionális élelmiszernek és tonizáló gyógynövénynek számítanak. Szerencsére olyan korszakban élünk, amikor mindenki számára könnyen elérhetők.

Hogy működik?

A süngomba (Hericium erinaceus), más néven oroszlánsörény-gomba az egyik legjobban kutatott és legfontosabb előnye az agyra és a kognitív funkcióra gyakorolt ​​hatása, különösen, ha olyan neurodegeneratív betegségekről van szó, mint az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Kiderült, hogy ez a gyógygomba természetes nootropikum, vagyis fokozhatja a szellemi teljesítményt. Mellékhatások nélküli gyógymódot jelenthet a szorongás és a depresszió ellen, és jótékony hatással lehet a kognitív károsodásokra. A tudósok megállapították, hogy a süngomba két specifikus vegyülettel, a hericenonokkal és erinacinekkel rendelkezik, amelyek elősegíthetik az agysejtek növekedését.[1.]

Ösztönözheti az idegsejtek gyorsabb növekedését és regenerációját

A agyműködés az öregedéssel párhuzamosan lelassul. A zsugorodó és sérült idegsejtek olyan tüneteket okoznak, mint a memóriavesztés és a koncentráció hiánya. Az oroszlánsörénygomba-kivonat oly módon támogathatja az agy egészségét, hogy fokozza két fontos vegyület, az agyi eredetű neurotróf faktor (BDNF), illetve az idegnövekedési faktor (NGF) szintézisét. Ezek a vegyületek hozzájárulhatnak az béta-amiloid plakkok kialakulásának megakadályozásához, amelyek az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél észlelt idegsejtkárosodást okozzák.[2.] Még azok az emberek is profitálhatnak a süngomba szedéséből, akiknél már az Alzheimer-kór tünetei mutatkoznak. Kimutatták, hogy feloszlathatja a béta amiloid-plakkokat. Ösztönözheti a neuronok, azaz az idegsejtek gyorsabb növekedését és regenerációját.[3.]

A süngomba azon képessége, hogy befolyásolja a neurogenezist, mélyen kihat a kognitív működésre és a memóriára. Egy Japán klinikai vizsgálat az IQ tesztekben elért pontszámok jelentős növekedését mutatta az enyhe kognitív károsodásban szenvedő résztvevők között, akik 4 héten keresztül naponta szedték a gombát. Számos tanulmány azt sugallja, hogy a perifériás idegek egészségére is hatással van, és hatékony megoldást nyújt a sérülés után előforduló idegkárosodás esetén.[4.]

Harcol a fáradtság ellen

A fáradtság, amely csökkenti a munkaképességet és a feladatok teljesítésének hatékonyságát a legtöbb ember számára gyakori probléma. Szellemileg és fizikailag is befolyásolhatja a szervezetet a szakmai életünktől kezdve a háztartási munkák elvégzésén át a szabadidős vagy sporttevékenységekig. A fizikai fáradtságot gyakran tapasztalják meg a sportolók.  A süngomba növeli a szöveti glikogén mennyiségét, amely a testedzés során üzemanyagként szolgál. Antioxidáns aktivitása révén segít megvédeni a szervezetet az intenzív fizikai megterhelés által eredményezett fokozott oxidatív stressz ellen.

Megnyugtatja az elmét, elősegíti a jó alvást

Amennyiben valaki álmatlanságban vagy alváshiányban szenved, annak a süngomba valóságos áldás. Először is, nem tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elálmosítanának, azonban a gombacsalád számos tagjához hasonlóan adaptogén tulajdonságokkal rendelkezik. A krónikus stressz a rossz minőségű alvás fő mozgatórugója. Másodszor, a süngomba adaptogénként hozzájárulhat az egészséges stresszválaszhoz, és kiegyensúlyozza a stresszhormon szintjét. A stressz és a szorongás a nap minden szakában jelen lehet, nemcsak amikor elaludni próbálunk. Lefekvés előtti fogyasztva a süngomba csökkenti a stresszt és a szorongást, és a mellékvesékkel együtt támogatja az endokrin rendszer működésének szabályozását, így pihentető éjszakai alvást biztosít. Az adaptív gyógynövények előnyeiket nappal és éjjel is kifejtik, függetlenül attól, hogy mikor alkalmazzák őket.

Az alvás REM-fázis szakasza kiemelten fontos az egészségünk és az érzelmi jólétünk szempontjából. A süngomba megnövelheti ennek hosszát. A REM-alvásszakasz teszi lehetővé a neuroplaszticitást (az agy anatómiai és funkcionális változásra való képességét), ami létfontosságú a tanulás tekintetében. Humán vizsgálatok azt mutatják, hogy a REM-alvás hiánya csökkenti az érzelmek hatékony feldolgozásának képességét, ami a szorongást és a depresszió érzését fokozhatja.[5.] Természetes gyógymódot kínál a cirkadián ritmus visszaállítására is.

Az emésztőrendszer egészségén keresztül támogatja az agyműködést

A depressziónak számos oka van, a gyulladás az egyik ezek közül. A süngomba amycenont tartalmaz, amely gyulladáscsökkentő tulajdonsággal bír, és tulajdonságán keresztül enyhítheti a stroke hatásait. Egy másik út, amelyen keresztül képes csökkenteni a szorongást, az egészséges bélműködés modulálása és támogatása. A bélflórát alkotó probiotikus baktériumok képesek befolyásolni a szerotonin felszabadulását, amelynek 80 százaléka a bélben szintetizálódik. Az University College of Cork kutatói rágcsálókon végzett kísérleteket követően arra a megállapításra jutottak, hogy szoros kapcsolat van a bélflórát felépítő probiotikus baktériumok, valamint az agyműködés között. A probiotikus baktériumok hiánya neurokémiai betegségeket, többek között pánikrohamot, szorongást és depressziót válthat ki.[6.]

Források:

https://www.reneeadavis.com/2017/11/08/lions-mane-nutrients-nervous-system/

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3176599/
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23510212
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2890316
  6. http://www.pnas.org/content/108/38/16050

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink