Keresés
Close this search box.

Álmatlanság ellen gyógygombák

Tartalomjegyzék

Az értékes hatóanyagokkal teli gyógygombák megannyi betegség megelőzésében vagy kezelésében támogatást nyújthatnak. Noha, elsősorban fizikai elváltozások esetén alkalmazzák őket, jótékony hatásukat alvászavarok fennállásakor is éreztetik. Segíthetnek, ha gyógyszerek használata nélkül, természetes módon szeretnénk tenni az álmatlanság ellen.

A legtöbben megtapasztalunk időnként alvászavarokat. Elég egy stresszhelyzet ahhoz, hogy átvirrasszuk az éjszakákat, ám hosszú távon a kialvatlanság rányomja bélyegét az életminőségünkre. Álmatlanság ellen sokféle módszer létezik. Az illóolajok, gyógynövények, gyógyteák és gyógygombák használata egyaránt segíthet. Ebben a cikkben utóbbiakra fogunk kitérni.

Az alvásproblémákból adódó fáradtság a modern társadalomban komoly problémává vált. Kihat az egészségre, a munkavégzésre és az életminőségre, ezért nagy szükség van a gyógyszereken kívül egyéb hatékony alvást elősegítőkre. Mint oly sok kóros állapot esetén, a gyógygombák biológiailag aktív összetevőire ezúttal is számíthatunk. Megnyugtatják az idegrendszert, de támaszkodhatunk rájuk feszültség, szorongás, idegesség és alvászavarok fennállásakor is.

A rossz alvás súlyos következményekkel jár

Az elfoglalt életmód és a véget nem érő tennivalók listája miatt minden eddiginél nehezebb „feltölteni az akkumulátorainkat”. Sokszor előfordul, hogy tovább maradunk fent, mint ahogy azt elterveztük. Vagy ami még rosszabb: azon kapjuk magunkat, hogy tágra nyílt szemmel fekszünk az ágyban és nem tudunk elaludni, holott kimerültek vagyunk. Pedig az elménk és testünk optimális működéséhez szükséges a mély és nyugodt alvás, ami a jó egészség egyik alapja. Alvás közben a szervezet regenerálódik, sőt a kielégítő éjszakai pihenés erősíti az immunrendszert.

Szerepet játszik a memória javításában és befolyásolja a tanulási képességet. Ha nem alszunk eleget, az nemcsak az életminőségünket rontja, hanem növelheti a halálozás kockázatát.  A kialvatlanság súlyos orvosi problémákkal járhat együtt, beleértve a magas vérnyomást, elhízást, szívrohamot, agyvérzést és hangulati rendellenességeket. Emellett összefüggésbe hozták a cukorbetegséggel, a csökkent immunműködéssel, az Alzheimer-kórral, a stressztűrő képesség csökkenésével, a kognitív és mentális hanyatlással, az alacsonyabb tesztoszteronszinttel, az elhízottsággal és a szívbetegségekkel.  [1.]

Az idő múlásával a cirkadián ritmus (biológiai óra) megzavarása valóban megbetegíthet. Olyannyira fontos az alvás, hogy már akár egy éjszakányi alváshiány növeli az Alzheimer-kór kockázatával összefüggő fehérjék (béta-amiloid) felhalmozódását az agyban. [2.]

Álmatlanság okai

Számos egészségi állapot járulhat hozzá az álmatlansághoz. Az alvási problémák krónikus betegségekkel vagy tüneteikkel társulnak, például:

 • állandósult fájdalom,
 • légzési nehézségek,
 • alvási apnoe,
 • szorongás és depresszió,
 • pánikbetegség,
 • ízületi gyulladás,
 • cukorbetegség,
 • szív-és érrendszeri betegségek,
 • elhízottság,
 • rák,
 • gyakori vizelés,
 • gastrooesophagealis reflux betegség,
 • pajzsmirigy-túlműködés
 • nyugtalan láb szindróma,
 • emésztési zavarok,
 • változókor.

Nőknél kétszer gyakoribb az álmatlanság (inszomnia), mint a férfiaknál. Úgy gondolják, hogy a menstruációs ciklus alatt, illetve a menopauza idején bekövetkező hormonális változások felelősek a kialakulásáért.

A késő délutáni kávéfogyasztás megakadályozhatja, hogy éjszaka elaludjunk. A dohányban lévő nikotin egy másik stimuláns, amely gátolhatja az alvást. Az alkohol ugyan elősegítheti, hogy álomba szenderüljünk, ám amint a hatása elmúlik, többször is felébredhetünk. Ráadásul fokozza a vizeletkiválasztást, így garantált a vécére járás.

Az alvászavarok összefüggenek az elhízással. Azoknál a felnőtteknél, akik éjszakánként kevesebb, mint hat órát alszanak, az elhízás aránya 33 százalék.[3.]

Ha közvetlenül lefekvés előtt eszünk, a szervezet az emésztéssel lesz elfoglalva, amikor aludnunk kellene. A késői étkezés gyomorégést is kiválthat.  Az álmatlanság terhesség alatt gyakori, különösen az első és a harmadik trimeszterben.

Több vényköteles gyógyszer megzavarhatja az alvási szokásainak. Ezek a következők lehetnek:

 • antidepresszánsok,
 • vérnyomáscsökkentő gyógyszerek,
 • allergia elleni készítmények,
 • stimuláns gyógyszerek.

Házi gyógymódok álmatlanság ellen

Figyeljünk arra, hogy a hálószoba kellően csendes, hűvös és sötét legyen. A zavaró hangok, a fény, a nem megfelelő hőmérsékletű hálószoba, illetve a nem megfelelő párna és matrac is zavarhatja a pihentető alvást. Ha szükséges, használjunk füldugót és sötétítő függönyöket a zajok és a fény kiszűrésére. Minimum egy órával lefekvés előtt kapcsoljunk ki mindent monitort, ezek ugyanis kék fényt bocsájtanak ki, amely zavaróan hat a melatonin termelődésére. Ha tenni akarunk az álmatlanság ellen, fogyasszunk nyugtató hatású gyógyteákat, amelyek macskagyökeret, citromfüvet vagy komlótobozt tartalmaznak. Segíthetnek a relaxáló hatású illóolajok, a masszázs, a meditáció és a jóga.

Alvást elősegítő gyógygombák 

A gyógygombák évezredek óta fontos szerepet játszanak a természete Az értékes hatóanyagokkal teli gyógygombák megannyi betegség megelőzésében vagy kezelésében támogatást nyújthatnak. Noha, elsősorban fizikai elváltozások esetén alkalmazzák őket, jótékony hatásukat alvászavarok fennállásakor is éreztetik. Segíthetnek, ha gyógyszerek használata nélkül, természetes módon szeretnénk tenni az álmatlanság ellen.

A legtöbben megtapasztalunk időnként alvászavarokat. Elég egy stresszhelyzet ahhoz, hogy átvirrasszuk az éjszakákat, ám hosszú távon a kialvatlanság rányomja bélyegét az életminőségünkre. Álmatlanság ellen sokféle módszer létezik. Az illóolajok, gyógynövények, gyógyteák és gyógygombák használata egyaránt segíthet. Ebben a cikkben utóbbiakra fogunk kitérni.

Az alvásproblémákból adódó fáradtság a modern társadalomban komoly problémává vált. Kihat az egészségre, a munkavégzésre és az életminőségre, ezért nagy szükség van a gyógyszereken kívül egyéb hatékony alvást elősegítőkre. Mint oly sok kóros állapot esetén, a gyógygombák biológiailag aktív összetevőire ezúttal is számíthatunk. Megnyugtatják az idegrendszert, de támaszkodhatunk rájuk feszültség, szorongás, idegesség és alvászavarok fennállásakor is.

Pecsétviaszgomba

A Ganoderma lucidumot az adaptogén tulajdonságai tökéletessé teszik az általános egészségi állapot és a vitalitás fokozására. A stressz csökkentésére, a fáradtság megszüntetésére és az alvásminőség javítására szolgál. A kínai orvoslásban egy Shen tonik, ami azt jelenti, hogy harmonizálni tudja az elmét, táplálja a szellemet, és elősegíti a mélyebb intuíciót. A hormonális egyensúlyhiány megszüntetésére, a mellékvese kimerültségének gyógyítására, a memória és a koncentráció javítására, valamint a mély és pihentető alvás elősegítésére is használták. Kiváló feszültségoldó. A legújabb tanulmányok megerősítik, hogy a kínai hernyógomba-kivonat képes meghosszabbítani a teljes alvási időt vagy elősegíteni a mélyebb alvást. [4.]

Kínai hernyógomba

A Cordyceps sinensis relaxáló hatást gyakorol az idegrendszerre. Elősegítheti a nyugodt, pihentető alvást. Köztudott, hogy a fáradtság szorosan összefügg a depresszióval. A hernyógomba természetes antidepresszánsként funkcionálhat, mivel szabályozza a mellékvesék által termelt hormonok mennyiségét. Visszafogja a szerotonint és dopamint lebontó enzimek termelődését. Bizonyos hatóanyagai ingerületátvivő-gátlóként szerepet játszanak az alvás folyamatában és az ébredés késleltetésében, így nyújtva enyhülést az alvászavarokban szenvedők számára. [5.]

 Süngomba

Az alkalmi nyugtalanság megzavarhatja az ébrenlét és az alvás közti átmenetet, de a süngomba (Hericium erinaceus) nagyszerű hangulatjavító. Egy tanulmányban a szedése elhízott embereknél nyolc hét után csökkentette a depressziót, a szorongást és az alvászavarokat, valamint javította az éjszakai pihenés minőségét. Lefekvés előtt fogyasztva csökkenti a stresszt és a szorongást. Vannak, akik „intelligens gombának” nevezik, mert képes fokozni az intuíciót és a memóriát. [6.] Egy kisebb japán tanulmányban azok a nők, akik különféle egészségügyi panaszokkal, köztük a klimax tüneteivel és rossz alvásminőséggel küzdöttek, 4 héten át süngomba-kivonatot vagy placebót kaptak. A süngombát fogyasztók körében enyhült a szorongás és a depresszió, és mérséklődtek az alvászavarok. [7.]

Források:

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/insomnia-home-remedies
https://www.healthline.com/health/insomnia-causes#takeaway
1.http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/matters/consequences
2.https://www.pnas.org/content/115/17/4483
3.https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/key_disorders.html
4.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22207209/
5.https://www.unboundmedicine.com/medline/citation/17827735/Antidepressant_like_effect_of_Cordyceps_sinensis_in_the_mouse_tail_suspension_test_
6.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6500611/
7.https://www.jstage.jst.go.jp/article/biomedres/31/4/31_4_231/_pdf/-char/en

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink