Keresés
Close this search box.

Mi mindenre jó a kínai hernyógomba?

Tartalomjegyzék

Igazán hatékony, természetes immunerősítőt keres? Vagy mellékhatás nélküli antibiotikumot? A kínai hernyógomba ezeket mind tudja, sőt, sokkal többet. Hogy, még milyen egészségügyi problémák, betegségek esetében segíthet? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Zsinór és fej – ezt jelenti a kínai hernyógomba latin neve a Cordyceps sinensis, ami a gomba alakjára és szaporodására utal. Előbbi egyértelműen látható, utóbbi pedig egy valódi különlegesség.

A természetben ugyanis a hernyógomba egy lepkefaj lárváján élősködik, a föld alatt élő rovart tulajdonképpen a téli hónapokban szó szerint elfogyasztja, majd a lárva maradványaiból törnek tavasszal a felszínre a termőtestek. Méghozzá 5000 méteres magasságban, általában nehezen megközelíthető helyeken, elszórtan lehet rátalálni.
Rendkívül drága, ára a szarvasgombával vetekszik, pedig ma már hernyók nélkül termesztik. Kínában rendkívül sokra tartják, már időszámításunk előtt 1700 körül lejegyezték egészségvédő tulajdonságait. Immunerősítésre, vitalizálásra, a fizikai és szellemi tevékenység fokozására használták.

Szuperélelmiszer a kínai hernyógomba?

Manapság könnyen kimondják a legkülönbözőbb ételekre, italokra, hogy szuperélelmiszer. A kínai hernyógomba esetében azonban ezt teljes joggal megtehetjük, hiszen valóban rengeteg létfontosságú összetevő megtalálható benne.
Mi is a meghatározása a szuperélelmiszernek? Magas mennyiségben, változatosságban és könnyen emészthető formában tartalmazza az emberi szervezet számára fontos anyagokat, alacsony a kalóriatartalma, illetve gazdag antioxidánsokban.

Akkor most vegyük sorra, miért is szuperélelmiszer a hernyógomba: megvan benne az összes esszenciális aminosav (ezeket a szervezet nem tudja előállítani),m bővelkedik telítetlen zsírsavakban, antioxidáns poliszacharidokban – pl. béta-glükánok, cordycepin –, fehérjékben és ásványi anyagokban. Utóbbiak közül említést érdemel az antioxidáns cink, valamint a kálium, króm, magnézium, mangán, réz, szelén, titán, vandánium. Ezeken kívül E-, B1-, B2-, B12- és K-vitaminban is gazdag. Mindebből látszik, hogy a hernyógomba nemcsak nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat, vitaminokat és más hatóanyagokat, hanem a sokféleségnek sincsen híján.

Immunerősítésre kínai hernyógomba

Pontosan az előzőekből következnek a hernyógomba kimagasló egészségvédő hatásai. És nemcsak annak, hogy sokféle hatóanyagot tartalmaz nagy mennyiségben. Ennek is fontosabb, hogy ezek felerősítik egymás hatását, valamint egységes egészet alkotva egy sor további jótékony tulajdonsággal gazdagítják a hernyógombát. De, mi ezek közül a legfontosabb? A hernyógomba, mire jó? Ha a gyógyító képességekről van szó, mindenki megkérdezi, hogy mi az, amire a legjobb egy adott élelmiszer. A hernyógomba esetében a válasz tényleg nem egyszerű, ha mégis dönteni kell, akkor az immunerősítést érdemes kiemelni.

Amikor az immunrendszer legyengül, könnyebben kapjuk el a fertőzéseket, gyulladások alakulnak ki, elégtelen lesz a védelem a káros mikroorganizmusokkal szemben, ahogyan a rákos sejtek szaporodása is felgyorsul. Az immunerősítéssel mindez kivédhető, amiben a hernyógomba fontos szerepet kaphat. Mielőtt erre rátérnénk, hangsúlyozni kell, hogy önmagában semmilyen immunerősítő nem elegendő, még az ezen a téren rendkívüli eredményekre képes hernyógomba sem. Szükséges az életmódváltás, a káros szenvedélyek elhagyása, az egészséges táplálkozás és a mindennapos mozgás. Ha minderre figyelmet fordítunk, akkor lesz igazán sikeres az immunerősítés, ellenkező esetben csak részeredményeket fogunk elérni.

Miért a hernyógomba? Leginkább azért, mert az immunerősítő összetevők valódi tárháza. Ide tartoznak a már említett poliszacharidok, köztük a béta-glükánok, valamint a szterolok, a nukleozidok és a különböző antioxidánsok. Utóbbiak megkötik a gyulladások, érrendszeri betegségek, szívbetegségek, rosszindulatú daganatok kockázatát növelő, valamint a bőr öregedését felgyorsító szabad gyököket, ezzel is segítve az immunrendszer működését. A többi összetevője az immunsejtek aktivitását és hatékonyságát fokozza. Immunerősítőként tekinthetünk a cordycepin nevű hatóanyagára is (ez egyébként a hernyógomba legfontosabb összetevője), ami egy természetes antibiotikum. Óriási előnye, hogy a hagyományos antibiotikumokkal szemben nem károsítja a bélflórát.

Rák ellen hernyógomba

A hernyógomba hatása, hogy felturbózza az immunrendszert, ami már önmagában is hatékony rákmegelőzővé teszi. Sőt, nemcsak a prevencióra, hanem a rosszindulatú daganatok kiegészítő kezelésére is alkalmazzák. Ebből a szempontból a legfontosabb összetevői az antioxidáns cink, a béta-glükánok, illetve más poliszacharidok. Magas a szuperoxiddizmutáz-tartalma, ami azért lényeges, mert az a vegyület stimulálja a daganatsejteket elpusztító falósejtek termelődését. Ne feledjük, hogy a rákos elváltozások kialakulásában szerepet kapó szabad gyököket is semlegesíti. Elsősorban a tüdő-, máj- és vesedaganat ellen tehet jó szolgálatot.

Rákellenes a cordycepin is, egy japán kísérlet arra jutott, hogy gátolja a lépből kiinduló rák terjedését – olvasható a Mukogawa Women`s University tanulmányában. A cordycepinről a kínai Chungnam Nemzeti Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy képes lehet egyes humán mellrák sejtvonalakat semlegesíteni – az erről szóló közleményt a Toxicology and Applied Pharmacology közölte.

Még több jótékony hatás

Imént jeleztük, hogy az immunerősítéssel a hernyógomba máris számos egészségügyi előnyhöz juttathat minket. Ilyen a fertőzések elleni védelem, aminek leginkább a járványos őszi, illetve téli időszakban vehetjük hasznát, ahogyan a gyulladások elkerülése és gyógyulásuk felgyorsítása is erre a tulajdonságára vezethető vissza.
Ezen kívül a hernyógomba enyhe vízhajtó, ezzel függ össze mérsékelt magas vérnyomás ellenes hatása.
Szintén szó volt már az immunerősítés kapcsán a cordycepinről. Ez a kíméletes antibiotikum akár a degeneratív betegségekkel kapcsolatba hozható Clostridìum perfringens és Costridium paraputricum, anaerob (oxigént nem igénylő) baktériumokat is elpusztíthatja.

Jótékonyan hat a szívműködésre és a vérkeringésre, csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét, segít búcsút mondani a vérszegénységnek. Serkenti a nemi hormonok, köztük a tesztoszteron termelődését, részben ez, illetve a vérkeringést javító tulajdonsága állhat a hátterében annak, hogy sokáig afrodiziákumként, azaz vágyfokozóként tekintettek rá. Ezt egyébként először Tibetben vették észre, ahol a jakok fokozott „tüzességét” a hernyógombával azonosították.

Megfázás, influenza esetén a gyógyulást felgyorsító immunerősítés nem az egyetlen előnye a hernyógomba fogyasztásának, hiszen csillapítja a köhögést, enyhíti a légúti gyulladásokat, és segít felszakítani torokban összegyűlő váladékot. Asztmások számára – orvosukkal történt egyeztetést követően – kifejezetten ajánlott.   

Nagyszerű vérhígító, ezért megakadályozhatja a vérrögök keletkezését. Mivel kihajtja a felesleges húgysavat, ezzel hozzájárul az ízületi gyulladások elkerüléséhez. Csökkenti a vércukorszintet, ezért orvosi ellenőrzés mellett, megkönnyítheti a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők mindennapjait.

Méregtelenítésre is jó

Amellett, hogy kihajtja a pangó vizet, a hernyógomba tisztítja a veséket, javítja a máj működését és az anyagcserét, növeli a tüdőkapacitást. Mindez, így együtt, igazán hatékony méregtelenítővé teszi.

Felvillanyoz a hernyógomba

Krónikus fáradtság, kimerültség, izomgyengeség, levertség, depresszió? Ezekre mind megoldást hozhat a hernyógomba, ami az egyik legjobb természetes antidepresszáns, valamint nagyszerű vitalizáló. Fogyasztása után szinte úgy érezzük, hogy tele vagyunk energiával. Hogy, mi ennek az oka? A vér oxigénszintjének megemelkedése, ami a hernyógomba fogyasztásának egyenes következménye. Ezzel javul a szív és az izmok teljesítménye, kitolódik a kifulladás. A hernyógomba fogyasztása ezért javasolt sportolás vagy nehéz fizikai munkát megelőzően.

Erre egyébként az első bizonyíték 1993-ból való, amikor a pekingi nemzeti bajnokságon három világcsúcs dőlt meg női úszásban. A versenyzőkről kiderült, hogy hernyógombával egészítették ki az étrendjüket. De, nemcsak a profik teljesítményét javítja: a Kaliforniai Egyetem felméréséből kiderül ugyanis, hogy a hernyógomba az 50 év felettiek fizikai állóképességét jelentősen javítja. A kutatás keretében 12 héten át, napi háromszor adtak, összesen 1000 mg hernyógomba-kivonatot, illetve placebót, 50-75 év közötti önkénteseknek, majd különböző mérésekkel igazolták az erőnlét és terhelhetőség változását – írja a Journal of alternative and complementary medicine szaklap.

Szebb bőr, szebb haj

Belülről szépít, ami szintén annak az eredménye, hogy a hernyógomba megemeli a vér oxigénszintjét. Emiatt felgyorsul a sejtek regenerációja, a sejtmegújulás, jobbá válik a tápanyagellátásuk, ez pedig a külsőnkön is meglátszik. Bár nem kozmetikum, mégis, a hernyógombával szebb és simább lesz a bőrünk, fényesebb a hajunk, erősebbek a körmeink.

Tudjon meg  többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a Kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis), gyógygombáról.

Források:

https://www.researchgate.net/publication/51657559_Cordycepin-induced_apoptosis_and_autophagy_in_breast_cancer_cells_are_independent_of_estrogen_receptor
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21497206
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20804368

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink