Keresés
Close this search box.

Teljesítményfokozás természetesen: kínai hernyógomba

Tartalomjegyzék

Sokféle természetes energizáló létezik, de mind közül kiemelkedik a kínai hernyógomba. Különlegessége abban rejlik, hogy ugyanolyan hatásos a sportolók, akár az élsportolók számára, mint az átlagembereknek. Edzőtermi edzésekre járók már az első alkalmak után érezni fogják a plusz energiát, ahogyan a krónikus fáradtsággal küzdők, a nehéz munkát végzők, a diákok, valamint a kevésbé aktív idősek szellemi és fizikai teljesítőképességét is megnöveli a hernyógomba.

Ha még több energiára van szükségünk, a hernyógomba (Cordyceps sinensis) fogyasztása az egyik legjobb választás. Hogy, miért? Szinte példa nélküli gyorsasággal tölt fel energiával, igazi energiabomba, ami szó szerint felrobban a testünkben. Minden szervünket felpörgeti: erősebbek, kitartóbbak, „élesebbek” leszünk tőle, és még a szellemi teljesítményünket is fokozza.

Már nincs köze a hernyókhoz

Eredetileg a Tibetben és Dél-Kína hegyvidéki részein őshonos hernyógomba egy parazita, ami egy molylepke hernyóján élősködik. A föld alól a rovar fején keresztül nő ki, ami, valljuk be, nem teszi különösebben vonzóvá. Ma már azonban termesztik, ehhez pedig nincsen szükség rovarokra. Szóval, a hernyógombát fogyasztóknak nem kell attól tartani, hogy közük lesz bármilyen hernyóhoz.

Sokoldalú hernyógomba

Mielőtt energizáló hatására rátérnénk, érdemes felsorolni, milyen jótékony tulajdonságai vannak még a hernyógombának. Keleten már évezredek óta ismerik ezeket, ezért is használják előszeretettel betegségek megelőzésére és kezelésére. A kínai hagyományos orvoslásban vágy fenntartására és a teljesítőképesség növelésére előszeretettel alkalmazzák.

Az európai gyógyászat is egyre inkább elismeri egészségvédő tulajdonságait, különösen az immunerősítő képességét. Ezen kívül javíthatja a veseműködést, lassíthatja az öregedés, vércukorszint szabályozóként a diabéteszesek számára kifejezetten ajánlható – erről egyeztessenek orvosukkal. Többféle rák ellen is hatásos lehet, kiegészítő kezelésként, elsősorban a tüdő-, a vastagbél-, a máj– és a bőrrák, valamint a melanóma esetén segíthet. Védi a szívet és az ereket, csökkentheti az LDL (rossz) koleszterin szintjét – írja a healthline.com.

Mivel erős antioxidáns, a gyulladások elkerülésében és megszüntetésében is számíthatunk a hernyógombára.

Sportsikerek hernyógombával

Azzal már a középkori kínai orvosok is tisztában voltak, hogy a hernyógomba bámulatos gyorsasággal és hatékonysággal növeli az állképességet. Nem véletlen, hogy éppen egy kínai sportsiker irányította a világ figyelmét – legalábbis, ami a teljesítményfokozást illeti – a hernyógombára. A Kínai Nemzeti Játékokon ugyanis 1993-ban a női futók összesen kilenc világrekordot állítottak fel. Elmondásuk szerint az edzésprogramban a hernyógomba fogyasztására különösen nagy hangsúlyt helyeztek – olvasható a health.com-on, ahol arról is beszélnek, hogy egy versenyző a bostoni maraton a hernyógomba energiatöbbletének köszönhetően javított 25 percet az eredményén.

Ezért jó edzésre

Létezik egy molekula, az adenozin-trifoszfát (ATP), ami a sejtek legfontosabb energiaforrása. Elraktározza a táplálékokból nyert energiát, majd továbbítja oda, ahol szükség van rá – például az izmokba. A hernyógomba fogyasztása fokozza az adenozin-trifoszfát termelődését, erre vezethető vissza, hogy segítségével kirobbanó formában érezzük magunkat. Különösen meggyőző a hatása az edzések alatt, hiszen jelentősen javítja az oxigén hasznosulását, ami alapvető fontosságú a teljesítmény növelésekor.

Számos vizsgálat támasztja alá ezt a hatását. Az egyikben 30 egészséges, idősebb felnőtt vett részt, akik placebót, illetve napi 3 gramm hernyógomba-kivonatot kaptak.

A vizsgálat végére a VO2 max (fittségi mutató, a szervezet oxigénfelvételének mértékét és hasznosulását méri) értéke szignifikánsan nőtt a hernyógombát kapóknál, amit kerékpáros ergométerrel ellenőrizek – írja a Chinese Journal of Integrative Medicine. Egy másik felmérésben 20 húsz egészséges, ötven évesnél idősebb felnőtt kapott három egyenlő részletben napi egy gramm CS-4-et, illetve placebo-tablettát tizenkét hétig. Kiderült, hogy a hernyógomba hatására nőtt az alanyok fizikai teljesítőképességea kutatásról a Journal of Amternative and Complementary Medicine számolt be.

De, nemcsak az idősebbek edzés- vagy sportteljesítményét növeli a hernyógomba. A Joutnal of Diatery Supplements szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy napi 4 gramm hernyógomba-kivonat a 19-35 évesek esetében is növeli az oxigénfelhasználást (hasznosulást) és a relatív csúcsteljesítményt.

Ha tehát nagyobb izmokat szeretnénk edzés előtt mindenképpen érdemes hernyógombát fogyasztani! A hangsúly azonban az edzésen van, a gomba abban lehet hasznunkra, hogy tovább fogjuk bírni a „megpróbáltatásokat”, könnyebben teljesítjük az előírt napi mozgásadagot.

Hernyógomba mellékhatásai

A hernyógomba fogyasztása teljesen biztonságos, azonban a mértékletességre figyelni kell. Esetleg fejfájást okozhat, de ehhez valóban jelentős mennyiségre van szükség. Napi 1000-4000 mg teljesen biztonságos, és jótékony hatásai is erőteljesek maradnak. Amennyiben mégis szédülést, rossz közérzetet, illetve az imént említett fejfájást tapasztalnánk, csökkentsük az adagot.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/cordyceps-benefits#section4
https://www.health.com/health/article/0,,20428663,00.html
https://link.springer.com/article/10.1007%2FBF02836405
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3110835
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5236007/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink