Keresés
Close this search box.

Májrák: minden, amit a betegségről tudni kell, hogy ne legyen túl késő

Tartalomjegyzék

A máj az emberi test nélkülözhetetlen szerve, nem élhetünk nélküle. Amellett, hogy méregtelenít, szénhidrátokat, fehérjéket és a táplálék emésztését elősegítő vegyületeket állít elő, de ezeken kívül is még számos létfontosságú funkciót tudhat magáénak. Amennyiben nem képes ellátni a feladatát, vagy ha teljesen leáll a működése, az végzetes kimenetelű. Mint minden daganatos betegség, a májrák esetén is a megelőzésre kell koncentrálni, noha vannak olyan tényezők, amelyeket nem befolyásolhatunk.

A májrák okozta halálesetek viszonylag gyakoriak, ezért a világ minden táján folynak kutatások a betegség kialakulásának megakadályozásával összefüggésben. Elsődleges formája a hatodik leggyakrabban előforduló rák a világon, a férfiak körében jóval gyakoribb. A rosszindulatú elváltozás kockázata az életkor előrehaladtával növekszik, a legmagasabb arányban a 75 éves és annál idősebb korosztálynál diagnosztizálják.

A májrák típusai

Az elsődleges májrák a májban kezdődő rákfajta. Egyéb elnevezései a hepatoma vagy a hepatocelluláris karcinóma (rövidítve HCC). Más típusai, például az intrahepatikus kolangiokarcinóma (epeútrák) és a hepatoblasztoma (a májsejtek kóros burjánzása, főként 3 év alatti gyermekeknél jelentkezik) sokkal ritkábban fordulnak elő. Másodlagos formája egy olyan rákfajta, amely másutt alakul ki a testben és átterjed a májra. A terjedő rák orvosi kifejezése áttétes rák, ezért a másodlagos formáját metasztatikus májtumornak is nevezik. Az esetek döntő többségében a bélrák képzi az áttéteket, de az emlő-, a nyelőcső-, a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a petefészek-, a vese- vagy a tüdődaganat ugyancsak okozhatja.

A májrák a típusától függően gyorsan terjedhet. A hemangio- és angioszarkóma gyorsabban, míg a hepatocellularis karcinóma csak a betegség késői szakaszában. Meglehetősen gyorsan képez áttéteket. Elsősorban az agyban és a tüdőben, a vérkeringésen át. A betegek a diagnózis felállítását követően általában 3-6 hónapon belül meghalnak. A halál főként az áttétek okozta szövődmények miatt következik be.

Stádiumai

 1. stádium. A tumor jelenlétét jelöli.
 2. stádium. Kettő, vagy annál több kis daganat jelenlétét jelzi, vagy egy nagyobbét, amely a környező ereket érinti.
 3. stádium. 5 centiméternél nagyobb tumorok alakultak ki, amelyek átterjedtek a szomszédos szervekre, illetve a nyirokcsomókra.
 4. stádium. A tumor áttéteket képzett a csontokban vagy a tüdőben. IV. stádiumú (végstádiumú) májdaganatban szenvedők várható élettartama többnyire csak néhány hónap.

Ha korán kimutatják, a májrák diagnózisa nem egyenlő a halálos ítélettel. A magas kockázatú egyének rendszeres szűrése a betegséget már a legkorábbi szakaszában felismerheti, amikor a kezelés a leghatékonyabb lehet. Ha a májrák lokalizálódik (a májra korlátozódik), az 5 éves túlélési arány 28 százalék. Ha átterjedt a közeli szervekre, az 5 éves túlélési arány százalék. Miután a elterjedt a távolabbi szövetekre, vagy áttéteket képzett, a túlélési idő csupán 2 év.

Tünetei

A legtöbb embernek nincsenek tünetei az elsődleges májdaganat korai szakaszában. A jelek és tünetek megjelenésekor a következők fordulhatnak elő:

 • nem akaratlagos fogyás,
 • étvágytalanság,
 • felhasi fájdalom,
 • hányinger és hányás,
 • székrekedés és hasmenés,
 • általános gyengeség és fáradtság,
 • hasi duzzanat,
 • a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése,
 • fehér, krétaszínű széklet,
 • puffadás vagy teltségérzet,
 • jobboldali fájdalom a hát és a váll területén,
 • étvágytalanság,
 • láz.

Okai

Májrák akkor fordul elő, amikor a májsejtek változásokat (mutációkat) hoznak létre a DNS -ükben. Ennek egyik eredménye az, hogy a sejtek kontrollálatlanul elkezdenek növekedni, és végül daganatot képeznek – a rákos sejtek tömegét.

Néha ismert a májdaganat oka, például krónikus hepatitis fertőzések esetén, ám olykor olyan embereknél fordul elő, akiknek nincsenek alapbetegségei, és nem világos, hogy mi eredményezi. Az elsődleges májtumor kockázatát növelő tényezők a következők:

Krónikus HBV vagy HCV fertőzés. A hepatitis B vírus (HBV) vagy a hepatitis C vírus (HCV) krónikus fertőzése növeli a rosszindulatú elváltozás kockázatát.

Májzsugor (cirrózis). Ez a progresszív és visszafordíthatatlan állapot a hegszövet kialakulását okozza a májban, és növeli a daganatos elváltozás keletkezének esélyét.

Bizonyos örökletes májbetegségek. A májbetegségek, amelyek növelhetik a májrák kockázatát, többek között a hemochromatosis és a Wilson-kór.

Cukorbetegség. A vércukor-rendellenességben szenvedőknél nagyobb a betegség valószínűsége, mint azoknál, akiknek nincs cukorbetegségük.

Nem alkoholos zsírmájbetegség. A zsír felhalmozódása a májban növeli a májdaganat kockázatát.

Aflatoxinoknak való kitettség. Az aflatoxinok olyan, az Aspergillus flavus által termelt mérgek, amelyekkel elsősorban a gabonaszemek és a diófélék szennyeződhetnek, és belőlük készült élelmiszerekbe kerülhetnek. Nemcsak máj-, hanem autoimmun betegséget is előidézhetnek.

Túlzott alkoholfogyasztás. Az alkoholfogyasztás visszafordíthatatlan májkárosodáshoz vezethet, és növelheti a májtumor kockázatát.

Az elhízás, a magas koleszterin- és trigliceridszint ugyancsak az előidéző tényezők közé sorolható.

A kockázati tényezők fokozzák a májdaganat kialakulásának esélyét, beleértve bizonyos körülményeket vagy viselkedési formákat. A májzsugorodás kockázati tényező a hepatocelluláris karcinóma (elsődleges májrák) kialakulásában, és együtt jár a máj hegesedésével. Az emberek gyakran azt gondolják, hogy a túlzott alkoholfogyasztás az egyetlen előzménye a cirrózis kialakulásának. Valójában ez csak az egyik ok.

A májrák diagnózisa

A májtumort fizikális és speciális orvosi vizsgálatokkal diagnosztizálják. A diagnózis ultrahangot, CT- és MRI-vizsgálatot tartalmazhat. Végezhetnek májbiopsziát, vagyis egy olyan eljárást, amelynek során a hasfalon át egy hosszú tűvel egy darabka májszövetet eltávolítanak és tanulmányozzák a diagnózis megerősítése érdekében. Az orvosok elvégezhetik az öröklődő daganat tesztet, hogy segítsenek meghatározni a beteg számára a legjobb kezelési módot.

A kezelése a következőktől függ:

 • A máj állapota és a cirrózis mértéke.
 • A daganatok mérete, helye és száma.
 • A tumor a májon kívül terjedt, vagy a májban maradt.
 • A beteg általános egészségi állapota.

Ha a daganat nem terjedt el, és a szerv többi része egészséges, a kezelési lehetőségek a következők lehetnek:

 • Transzplantáció (májátültetés).
 • Részleges hepatectomia vagy segmentectomia (műtét a máj egy részének vagy a szerv daganatának eltávolítására).
 • Rádiófrekvenciás abláció (vékony szonda behelyezése a bőrön át a daganatba a rákos sejtek felmelegítésére és elpusztítására).

Néha a tumor nem reagál a fenti kezelésekre. Ebben az esetben más terápiás módszerek jöhetnek számításba:

 • Blandi embolizáció, kemoembolizáció vagy a daganat melletti erek radioembolizációja (eljárások a daganat vérellátásának blokkolására, rákellenes gyógyszerek alkalmazásával vagy anélkül).
 • Sugárterápia.

Ha a tumor a szerven kívül terjedt el, vagy ha még mindig abban van, de a fenti kezelések egyike sem eredményes, az orvosok a következő eljárásokat javasolják (külön-külön vagy kombinációban):

 • Orális (szájon át) szedhető rákellenes gyógyszerek.
 • Immunterápia (egyfajta kezelés, amely segíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben).
 • Klinikai vizsgálatok (tudományos vizsgálatok új gyógyszerek tesztelésére, amelyek még nem elérhetők a nyilvánosság számára.

A sikeres májtranszplantáció képes gyógyítani a májrákot, de ez csak a betegek kis hányada számára elérhető. A kutatók azonban számos ígéretes, új kezelés kidolgozásán kísérleteznek, amelyek elősegíthetik a betegek életének meghosszabbítását.

Májtumor gyógyítása gyógynövényekkel

A máj daganatos elváltozásai különösen az ázsiai országokban élők körében gyakoriak. A kínai orvoslás széles körben tanulmányozta a lehetséges kezelési módokat. Számos gyógynövény kivonatának használata az orvosi tumorterápia részét képezi. A teljesség igénye nélkül mutatunk néhányat.

Az elmúlt években a flavonoidok antimájtumor-hatásának molekuláris mechanizmust tanulmányozták. Hatékonynak mutatkoztak a demoklesz fájából (Oroxylum indicum), illetve a sáfrányos szeklicéből (Carthamus tinctorius) izolált flavonoidok. Egy másik természetes eredetű vegyület, amelyet a festőbuzér nemzetség egyik tagjából, a Rubia yunnanensis gyógynövényből nyertek ki erős gyulladáscsökkentő és daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezik.

A koreai sárcsigából (Bullacta exarata) kivont poliszacharid konjugátum az apoptózis (proramozott sejthalál) kiváltása révén veszi fel a harcot a tumor ellen. A kutatások szerint, a kínai hernyógombából (Cordyceps sinensis) kinyert cordycepin nevű hatóanyag részt vesz több fiziológiai, különösen daganatellenes hatás szabályozásában, ezért ígéretes szer a májdaganat terjeszkedésének megakadályozására. Egy másik gyógygomba, a Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) poliszacharidjainak egészségvédő hatását a kínai népi orvoslás használja immunmodulációs és tumorprevenciós tulajdonságaik miatt.

Az Astragalus membranaceus és a Salvia miltiorrhiza olyan gyógynövények, amelyeket évezredek óta alkalmaznak a májbetegségek kezelésében. Korábbi kutatások szerint bebizonyosodott, hogy ez a két gyógynövény és azok kivonata alkalmas lehet a májtumor növekedésének gátlására. Noha, a varangyosbéka nem gyógynövény, a kutatók felfedezik, hogy a varangyméregből származó arénobufagin kiemelkedő rákellenes képességgel rendelkezik.

A spárgát nemcsak a napi étrend részeként fogyasztják, hanem a kínai orvostudomány gyógyhatású szereként használja a rosszindulatú daganatok kezelésére. A spárga poliszachariddal összefüggésben megerősítést nyert, hogy daganatellenes, valamint immunitásnövelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Lehetséges a májrák megelőzése?

A betegség megelőzése bizonyos életmódbeli változtatásokkal lehetséges. Ezek egyike az alkohol elhagyása. A túlzott gyógyszerszedés, továbbá a telített zsírokban és finomított szénhidrátban gazdag ételek kerülése szintén javasolt. A megelőzés részét képezik a hepatitis elleni védőoltások, az ideális testsúly elérése és megtartása, és a rákkeltő anyagokkal (például permetszerekkel) történő érintkezés elkerülése. A dohányzás szintén növeli a rák kialakulásának esélyét, tehát érdemes letenni a cigarettát.

Hogyan segíthetnek a gyógygombák?

A gyógygomba-tartalmú étrend-kiegészítők a tumoros elváltozások, valamint az egyes betegségek kiegészítő kezelésében és megelőzésben egyaránt szerepet kaphatnak. Többféle értékes poliszacharidot, vegyületet és hatóanyagot foglalnak magukba. Hasznosak lehetnek a rákmegelőzés tekintetében, miután támogatnak olyan folyamatokat, amelyek gátolják a tumor kialakulását.

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/symptoms-causes/syc-20353659
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/liver-cancer/diagnosis-treatment/drc-20353664
https://liverfoundation.org/for-patients/about-the-liver/diseases-of-the-liver/liver-cancer/
https://www.cancervic.org.au/cancer-information/types-of-cancer/liver_cancer/primary-liver-cancer.html
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343640/
https://www.intechopen.com/books/liver-cancer/what-chinese-medicine-can-do-for-liver-cancer-

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink