Keresés
Close this search box.

Mik a gombákban lévő poliszacharidok, és hogyan segíthetnek?

Tartalomjegyzék

A gyógygombák fogyasztását számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe. A gomba mikroelemekben gazdag, amelyek a zöldségekben, húsokban és gabonafélékben is megtalálhatók. Ezek a gombafajok számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, amelyek meglepő előnyökkel járhatnak az emberi egészségre nézve.

E gombák egyik legerősebb és legismertebb előnyei a poliszacharidok (glikánok). Valójában a gombák poliszacharidjai az egyik olyan erős bioaktív anyag, amely arra késztette az egészségügyi és wellness szakértőket, hogy a gombára, mint táplálékra összpontosítsanak – egy olyan élelmiszerre, amelynek gyógyászati ​​előnyei is vannak. Néhány kulcsfontosságú tény áttekintése segíthet eldönteni, hogy a gyógygombáknak vannak-e potenciális előnyei az Ön számára.

Mik azok a poliszacharidok?

Mielőtt komolyan megvizsgálná a poliszacharidok gomba működését, elengedhetetlen megérteni, hogy mik is ezek, vagyis mi a poliszacharid jelentése. A szacharidok szénhidrátok, szén-, hidrogén- és oxigénatomokból álló cukorláncok. A szénhidrátok fajtái tekintetében megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat, vagyis, rossz és jó szénhidrátokat. A „szacharidok” előtt elhelyezett előtag azt jelzi, hogy hány cukormolekula kapcsolódik egymáshoz: mono=egy, di=kettő, a poli pedig sokat jelent.

A monoszacharidok egyszerű cukrok, és édesek. Ilyen például a glükóz (a leggyakoribb természetes monoszacharid) és a fruktóz (a gyümölcscukor). Amikor két monoszacharid összekapcsolódik és glikozidos kötést képez, diszacharid keletkezik, és vízmolekula szabadul fel. A laktóz (tejcukor) és a szacharóz (asztali cukor) gyakori diszacharidok.

A glikánok, számos cukor láncai. Némelyiknek tárolási funkciója van; mások szerkezetiek. Három gyakori poliszacharid:

  • Keményítő: a növények elsődleges energiatároló molekulája
  • Glikogén: az állatok elsődleges energiatároló molekulája
  • Cellulóz: a növények, algák és egyes baktériumok sejtfalának alkotóeleme

Az emészthető glikánok fogyasztásukkor energiaforrást biztosítanak. Az emészthetetlen glikánok élelmi rostot biztosítanak, amelyek elősegítik az élelmiszerek átjutását az emésztőrendszeren, és támogatják az egészséges bélflórát.

A poliszacharidok hatása

Mik a poliszacharidok jellemzői? Mi a poliszacharidok jelentősége az élő szervezetben?

A gyógygombák sokféle poliszacharidot tartalmaznak, beleértve az alfa- és béta-glükánokat. A béta-glükánok kapják a legtöbb figyelmet a gombák előnyeinek mérlegelésekor. Sok más bioaktív összetevőt is tartalmaznak azonban, amelyek szintén hozzájárulnak a lehetséges egészségügyi előnyökhöz. Az előnyök közé tartozik:

Emésztőrendszer/bélflóra támogatása

Az emésztőenzimek nem képesek lebontani sok poliszacharidot összetartó kötést, ami azt jelenti, hogy az emészthetetlen gomba szénhidrátjai prebiotikumként működhetnek az emésztőrendszerben. Ez a rost biztosítja az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszeren keresztül, de táplálja a kívánatos mikroorganizmusokat is, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélmikrobiómához.

A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatásai vannak annak, ha idősebb felnőttek étrendjét fagyasztva szárított egész gombaporral egészítik ki. Előnyöket találtak a reishi, az oroszlánsörény, a shiitake és a maitake használatából. Ezek a bél mikrobiómára gyakorolt ​​​​előnyök a következők:

  • A hasznos baktériumok szaporodásának támogatása
  • A káros baktériumok számának csökkenése
  • A mikrobiológiai sokféleség előmozdítása
  • A rövid szénláncú zsírsavakat termelő baktériumok számának növekedése

A jótékony baktériumok jelenléte a belekben szintén hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, az egészséges testsúlyhoz és az anyagcsere egészségéhez. 

Az anyagcsere és a szív egészségének támogatása

Míg a gomba poliszacharidjai lehetnek a legismertebb és leginkább kutatott vegyületek, a kutatások azt sugallják, hogy a gyógygombák további bioaktív anyagokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az anyagcsere egészségéhez, beleértve a lektineket, eritadenint, triterpéneket, szterolokat és fenolos vegyületeket. Azáltal, hogy képes csökkenteni a vérnyomást, valamint az egészséges koleszterin-, triglicerid- és vércukorszintet, a gombák hozzájárulhatnak az anyagcseréhez és a szív egészségéhez.

A cukorbetegség kezelése

A glikánok antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezhetnek, ezért a poliszacharidok cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott.

Az olyan egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szervezet fokozott gyulladásához kapcsolódnak. A gombák gyulladásgátló tulajdonságai segítenek az ilyen betegségek szabályozásában.

Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően a gombák védelmet nyújthatnak a csökkent mentális funkciók és a demencia ellen is B-vitamin-hiányban szenvedő idősebb felnőtteknél, valamint cukorbetegeknél, akik a metformint szedik a vércukorszint szabályozására.

A glikánok csökkenthetik a vér koleszterinszintjét is, ami viszont csökkentheti a nem kezelt cukorbetegséggel összefüggő szívbetegségek és szélütés kockázatát.

Ennek ellenére több kutatásra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a gombában található B-vitaminok és glikánok milyen előnyökkel járhatnak a cukorbetegek számára.

Immunfunkciók támogatása

Feltételezték, hogy a gomba béta-glükánok biológiai válaszmódosítókként szolgálnak, amelyek támogatják és aktiválják a szervezet saját immunválaszát a vírusos, bakteriális, gombás és parazitafertőzések a veleszületett és az adaptív immunrendszer stimulálásával. A több száz befejezett tanulmány és a további kutatások során a béta-glükán poliszacharidokat az immunrendszer „táplálékanyagaként” javasolták.

A legnagyobb mennyiségben a mandulagombában találkozhatunk a poliszacharidokkal, mi több, a benne levő béta-glükánok alacsony molekulasúllyal rendelkeznek, s felszívódásuk egyszerűbb. Ezért a legjobb immunmodulátor címet – nem véletlenül – a mandulagomba nyerte el.

Energia- és hangulattámogatás

A gyógygombákból, köztük az oroszlánsörényből és a cordycepsből származó glikánok segíthetnek a fáradtság leküzdésében. Az oroszlánsörény rendszeres használat esetén képes csökkenteni a szorongást és javítani a hangulatot.

Támogatja a szervezet természetes válaszát a gyulladásra és az öregedésre

A gombapoliszacharidok, valamint a fenolos és indolvegyületek, a mikoszteroidok, a zsírsavak, a karotinoidok, a vitaminok és a biofémek támogatják a szervezet gyulladásoldó képességét. A gombák gyulladáscsökkentő és antioxidáns képességei segíthetik a szervezetet a betegségek és a korai öregedés leküzdésében.

Szintetikus gyógygomba poliszacharidok?

Elvileg lehetséges lehet a gombák poliszacharidtartalmának növelése a bioszintézisüket irányító gének molekuláris mérnöki technikákkal történő felerősítésével.

Néhány tanulmány sikeres megközelítéseket ír le, amelyek azt mutatják, hogy lehetséges a poliszacharidok felerősítése.  Ezek az úttörő tanulmányok bemutatják a génmanipulációban rejlő lehetőségeket a glikánok termelésének fokozására.

A béta-glükán poliszacharidok nagy része a gombák sejtfalából származó kitin mátrixba ágyazódik be. A forró vízben áztatás növeli a forró vízben oldódó, immunmoduláló poliszacharidok biohasznosulását. Emiatt a gombapor hozzáadása egy forró italhoz, például kávéhoz, teához vagy húsleveshez, lehetővé teszi a poliszacharid tartalmának jobb kihasználását.

Összegzés

A poliszacharid tartalom az egyik legismertebb előnye a gyógygombáknak. Sokféle poliszacharidot tartalmaznak, beleértve az alfa- és béta-glükánokat. A béta-glükánok kapják a legtöbb figyelmet a gombák előnyeinek mérlegelésekor. Sok más bioaktív összetevőt is tartalmaznak azonban, amelyek szintén hozzájárulnak a lehetséges egészségügyi előnyökhöz.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/mushrooms-good-for-diabetes#glycemic-index-and-load

https://www.news-medical.net/health/What-are-the-Health-Benefits-of-eating-Mushrooms.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5302426/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink