Keresés
Close this search box.

Ganoderma | Mitől ennyire hatékony?

Tartalomjegyzék

Az elsőre akár szív alakúnak is nézhető pecsétviaszgomba, vagy ganoderma gomba az emberi fogyasztásra alkalmas gyógygombák közül az egyik legkiemelkedőbb.

A latinul Ganoderma Lucidumként, de Ling Zhiként, Reishi-ként és lakkostaplóként is ismert pecsétviaszgomba szerte a világon számos helyen megél, s az egyik legmutatósabb fajta. Viszonylag igénytelen, hiszen korhadt fatönkökön, föld alatt megbúvó fadarabokon található meg, a gyökereken élősködik. Magyarországon is őshonos, lombhullató erdőkben, fatöveken könnyen megismerjük.

Lakkostaplónak a lakkréteg miatt is hívják ezt a szép, vörösesbarna gyógygombát, amely tönkjét és legyezőszerű kalapját fedi.

Ősidők óta ismerik

Hasonlóan gyógygomba társaiéhoz, a ganoderma jótékony hatásaira már az ókorban fény derült. E sokoldalú növényt őseink gyógyításra használták – legelőnyösebb oldala, hogy alkalmazkodik az éppen fennálló igényekhez, vagyis adaptogén*. A ganoderma – mint ún. intelligens gyógynövény* – olyan tulajdonsággal bír, amelyet minden 300-ból egy növény mondhat magáénak: akkor hat, ha szükség van az erejére. S mindig csupán a kellő mértékben. Nem véletlenül nevezték a japánok isteni gyógyfűnek, életelixírnek. A stroke ellen már őseink is alkalmazták. A keleti orvoslás négyezer éve használja – s számos betegség ellen kitűnőnek találta.

De miért ennyire hatékony a ganoderma gomba?

Íze nyersen keserű, húsa pedig kemény – ezért nem szokás megenni. Főzetként, kivonatként azonban kiváló betegségek, egészségügyi problémák kezelésére, megelőzésére.

A pecsétviaszgomba alapvetően méregtelenít, a szervezet védekezőképességét és az idegrendszert támogatja. Mivel erős antioxidáns, megköti a szervezetben a káros hatású szabad gyököket. Ennek is köszönhető, hogy az autoimmun zavarok, valamint a rákos daganatok gyógyításában – és megelőzésében – hatékony segítséget nyújt.

E gyógygomba segédkezik abban, hogy a test metabolizmusa egyensúlyban maradjon. Jó hatással van a vérnyomásra – mérsékeli azt, ahogyan a vércukor-, a vérzsír- és a koleszterin szintet is, jótékonyan befolyásolva ezzel pl. a diabéteszt.

Gyulladáscsökkentő hatású, az allergiát is csillapítja.

Méregtelenít, tisztítja a májat és a vért. A máj-erősítéshez hozzájárul triterpén tartalma. A pecsétviaszgomba azonban arra is képes, hogy – szerves germánium tartalma miatt – a vér oxigénfelvevő képességét növelje, ezzel is hatékonyabbá téve a méregtelenítést. A ganodermában található adenozin ebben is segít, többek közt a vérzsírok „hígításával”. Az artériák tisztán tartásával továbbá nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a szív- és érrendszeri betegségek ne alakulhassanak ki. A véráramlás támogatásán keresztül e gyógygomba segít megelőzni a trombózisos betegségek kialakulását. Alkalmazható hepatitis ellen.

Az immunrendszer számára komoly támaszt jelent, poliszacharid összetevői antioxidánsként is működnek. Hatékony a vírusokkal szemben, csökkenti a stressz következményeit. Idegrendszer-stimuláló hatása miatt az Alzheimer-kór jelentkezésének valószínűségét is csökkenti, mérsékeli a hangulatingadozásokat.

Hétköznapi tünetek ellen is bevethető

Mivel a pecsétviaszgomba a szervezet energiaszintjének stabilizálásában is jó, hatásos az influenza, a megfázás, asztma, de még levertség ellen is. Bőrsérüléseket, csípéseket ugyancsak kezelhetünk kenhető változatával.

Ha valamelyik, akkor ez a gyógygomba körültekintően ügyel az egészségünkre. Érdemes próbát tenni vele.

 

Tudjon meg  többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a Pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) – Reishi  gyógygombáról.

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink