Keresés
Close this search box.

C-vitamin gombakészítmények mellett?!

Tartalomjegyzék

Ha azt szeretnénk, hogy szervezetünk elegendő C-vitaminhoz jusson minden évszakban, fontos beiktatnunk friss gyümölcsöket és zöldségeket az étrendünkbe. A C-vitamin számos nélkülözhetetlen feladatot lát el a szervezetben. Például a C-vitamin erősítheti az immunrendszert, és számos anyagcsere-folyamatban vesz részt. Éppen ezért fontos, hogy fedezzük a napi szükségleteinket, de ez nem mindig egyszerű. Néha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek nem tartalmaznak elegendő C-vitamint, máskor pedig megnövekedett szükségletünk lehet, melyet nem mindig könnyű fedezni. A hiány elkerülése érdekében kiváló minőségű étrend-kiegészítők állnak rendelkezésre, amelyek segíthetik a szükséglet fedezését.

C-vitamin – miért fontos?

A C-vitamin számos folyamatban vesz részt a szervezetben. Támogatja a jó közérzetet és javíthatja a vitalitást. A szervezetnek szüksége van a C-vitaminra, amelyet naponta kell bevinnünk, mivel a szervezet nem képes maga előállítani.

A kollagénképződés

Ami a sebgyógyulást és a kollagénképződést illeti, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség) szerint a következő állítások helytállók a C-vitaminnal kapcsolatban:

 • Hozzájárul a normál kollagéntermeléshez és az erek normál működéséhez,
 • a normál kollagéntermeléshez és a bőr normál működéséhez
 • a normál kollagéntermeléshez és a csontok normál működéséhez.

A fehérje kollagén (extracelluláris szerkezeti fehérje) az alapja a kötőszövet rugalmasságának és szilárdságának, amely az állatok és az emberek fehérjéjének 25-30%-át teszi ki.

Az immunvédelem

A C-vitaminnak az immunrendszer működésében betöltött szerepével kapcsolatban az alábbiak megfogalmazhatók:

 • Hozzájárul a normál energiaanyagcseréhez.
 • Hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez.
 • Segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől.

Az oxidatív stressz, az anyagcsere káros állapota felgyorsult öregedési folyamattal jár. Túl sok szabad gyök képződése miatt fordul elő, amelyek nagyon reaktív oxigénvegyületek. Oxidatív stressz esetén nem áll rendelkezésre elegendő antioxidáns a lebontásukhoz. Ezek a szabad gyökfogók reakcióba lépnek a káros szabad gyökökkel, és így megvédhetik a sejteket az oxidációtól. Ezért fontos, hogy elegendő mennyiségű C-vitamint tartalmazó élelmiszert és antioxidánsok kombinációját bevigyük. Az oxidatív stressz lehetséges tünetei:

 • Fáradtság és kimerültség.
 • Hiány esetén gyakran csökken a teljesítmény.
 • Lehetséges, hogy több fertőzés is előfordulhat.

Csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát

A C-vitamin egy erős antioxidáns, amely erősítheti a szervezet természetes védekezőképességét.

Amikor a szabad gyökök felhalmozódnak, elősegíthetik az oxidatív stresszként ismert állapotot, amelyet számos krónikus betegséggel hoztak összefüggésbe.

A tanulmányok azt mutatják, hogy több C-vitamin fogyasztása akár 30%-kal is növelheti a vér antioxidáns szintjét. Ez segíti a szervezet természetes védekezőképességét a gyulladás elleni küzdelemben.

Segíthet a magas vérnyomás kezelésében

Tanulmányok kimutatták, hogy a C-vitamin segíthet csökkenteni a vérnyomást.

Egy állatkísérlet kimutatta, hogy a C-vitamin-kiegészítés ellazította a szívből vért szállító ereket, ami csökkentette a vérnyomást.

Ezen kívül egy 29 humán vizsgálat elemzése azt találta, hogy a C-vitamin-kiegészítő bevitele átlagosan 3,8 Hgmm-rel csökkentette a szisztolés vérnyomást (a felső érték) és a diasztolés vérnyomást (az alsó érték) átlagosan 1,5 Hgmm-rel egészséges felnőtteknél.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, nem világos, hogy a vérnyomásra gyakorolt ​​​​hatások hosszú távúak-e. Ezenkívül a magas vérnyomásban szenvedőknek nem szabad egyedül a C-vitaminra hagyatkozniuk a kezelésben.

Védi a memóriát

A demencia egy tág fogalom, amelyet a gondolkodás és memória romlásának leírására használnak.

Világszerte több mint 35 millió embert érint, és jellemzően idősebb felnőtteknél fordul elő.

Tanulmányok azt sugallják, hogy az oxidatív stressz és az agy, a gerinc és az idegek (egyébként központi idegrendszerként ismert) gyulladása növelheti a demencia kockázatát.

Kimutatták, hogy az élelmiszerekből vagy étrend-kiegészítőkből származó magas C-vitamin bevitel védő hatással van a gondolkodásra és a memóriára az életkor előrehaladtával.

A C-vitamin-kiegészítők segíthetnek az olyan állapotok ellen, mint a demencia, ha nem kap elegendő C-vitamint az étrendből. Azonban további humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megértsük a C-vitamin-kiegészítők hatását az idegrendszer egészségére.

Miért hasznos gombakészítmények mellett?

A gyógygombák tápanyagokban gazdagok, és számos bizonyítottan jótékony hatást fejtenek ki az egészségre. Jótékony hatásuk fajtánként más és más, ellenben az kétségtelen, hogy a C-vitamin a gyógygombák alkalmazására is pozitívan hat.

A C-vitamin segíti a gyógygomba kivonatok beépülését azáltal, hogy jobb felszívódást biztosít nekik.

Mi történik C-vitamin-hiány esetén?

Ha a szervezetben hosszabb ideig túl kevés C-vitamin áll rendelkezésre, különféle hiánytünetek léphetnek fel. Ez volt a helyzet a 18. századig sok tengerész esetében, akiket csak konzervvel etettek, és hónapokig nem volt friss gyümölcsük vagy zöldségük. Lehetséges tünetek a következők:

 • Gyengeség és kimerültség.
 • Ezenkívül bőrjelek, például ráncok is megjelenhetnek.
 • Ez azt jelenti, hogy az immunrendszer legyengül.
 • A fokozott C-vitamin-hiány hangulati ingadozásokkal jár.

Napi c-vitamin szükséglet

A napi szükségletek kielégítése érdekében a DGE azt javasolja, hogy a felnőttek napi 100 mg-os adagot tartsanak. A táplálkozási szakértők azonban ezt az értéket túl alacsonynak tartják, és magasabb bevitelt javasolnak. Akár 4000 mg c-vitamin is előfordulhat. Túladagolás nem lehetséges, mert a felesleges C-vitamint a szervezet kiválasztja. Ezért a nap folyamán rendszeresen kell fogyasztani.

Vannak olyan emberek csoportjai, mint például a dohányosok és a terhes nők, akiknek magasabb a C-vitamin-szükségletük. A hiányosság elkerülése érdekében fontos az említett tünetek korai felismerése. A hiányt a következők okozzák:

 • Túl kevés gyümölcs és zöldség fogyasztása
 • Rendszeres nikotin- és alkoholfogyasztás
 • Terhesség
 • Magas stressz

Melyik a leghatásosabb c-vitamin?

A szervezetnek naponta szüksége van rá elegendő mennyiségben, de maga nem tudja előállítani, és csak kis mennyiségben tudja tárolni. Ezért az aszkorbinsav C-vitamin rendszeresen táplálék formájában kell bevinni. Bizonyos élethelyzetekben megnőhet az igény, például rendszeres nikotinfogyasztás vagy intenzív edzés esetén. Ebben az esetben az étrend-kiegészítők segíthetnek elkerülni a hiányt. A hiánytünetek megelőzése érdekében szükség lehet a fogyasztás növelésére, például étrend-kiegészítők formájában. Ezek akkor javasoltak, ha a többlettáplálkozási igény nem fedezhető teljesen, vagy hiányt állapítottak meg. Szervezetünk nem tudja megkülönböztetni, hogy a számára biztosított C-vitamin természetes vagy mesterségesen előállított. Természetesen a sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó diéta mindig jobb, mint a kiegészítők szedése.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-c-benefits#7.-Protects-your-memory-and-thinking-as-you-age

https://www.medicalnewstoday.com/articles/278858#nutrition

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink