Keresés
Close this search box.

Valóban jó antioxidánsok a gyógygombák?

Tartalomjegyzék

Sokan hallottunk már az antioxidánsokról, azonban kevesen tudják, mik ezek, hogyan működnek, és mi közük van a gyógygombákhoz.

Ez a cikk mindent elmond, amit az antioxidánsokról tudni érdemes.

Mik azok az antioxidánsok?

Mi az antioxidáns? Olyan molekulák, amelyek a szervezetben lévő szabad gyökök ellen küzdenek.

A szabad gyökök olyan vegyületek, amelyek ártalmasak lehetnek, ha szintjük túl magas lesz a szervezetben. Számos betegséghez kapcsolódnak, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegségeket és a rákot.

A szervezetnek megvan a maga antioxidáns védelme, hogy kordában tartsa a szabad gyököket.

Az antioxidánsok azonban az élelmiszerekben is megtalálhatók, különösen a gyümölcsökben, zöldségekben és más növényi alapú, teljes értékű élelmiszerekben. A gyógygombák például remek antioxidáns források. Számos vitamin, például az E- és C-vitamin is hatékony antioxidáns.

Az antioxidáns tartósítószerek az élelmiszergyártásban is döntő szerepet játszanak az eltarthatóság növelésével.

Az antioxidáns rák ellen jelenleg még vitatott, azonban az egészséges táplálkozással bejuttatott mérték káros hatással nincs.

Hogyan működnek a szabad gyökök?

A szervezetben folyamatosan szabad gyökök képződnek.

Antioxidáns nélkül a szabad gyökök nagyon gyorsan súlyos károkat okoznának, ami végül halálhoz vezethet.

A szabad gyökök azonban fontos funkciókat is ellátnak, amelyek elengedhetetlenek az egészséghez, például immunsejtjei szabad gyököket használnak a fertőzések leküzdésére.

Ennek eredményeként a szervezetnek meg kell őriznie egy bizonyos egyensúlyt a szabad gyökök és az antioxidáns között.

Ha a szabad gyökök száma meghaladja az antioxidánsokat, az oxidatív stressznek nevezett állapothoz vezethet.

A hosszan tartó oxidatív stressz károsíthatja a DNS-t és más fontos molekulákat a szervezetben. Néha még sejthalálhoz is vezet.

A DNS károsodása növeli a rák kockázatát, és egyes tudósok elmélete szerint ez kulcsszerepet játszik az öregedési folyamatban.

Számos életmód, stressz és környezeti tényező ismert, amelyek elősegítik a túlzott szabad gyökök képződését és az oxidatív stresszt, beleértve:

 • légszennyeződés
 • cigaretta füst
 • alkoholfogyasztás
 • toxinok
 • magas vércukorszint
 • többszörösen telítetlen zsírsavak magas bevitele
 • sugárzás, beleértve a túlzott napozást
 • bakteriális, gombás vagy vírusos fertőzések
 • túlzott vas, magnézium, réz vagy cink bevitele
 • túl sok vagy túl kevés oxigén jelenléte a szervezetben
 • intenzív és hosszan tartó edzés, amely szövetkárosodást okoz
 • C- és E-vitamin túlzott bevitele
 • antioxidáns hiány

A hosszan tartó oxidatív stressz növeli a negatív egészségügyi következmények kockázatát, mint például a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos típusú rák.

Antioxidáns az élelmiszerekben

A szervezet saját maga állítja elő antioxidánsait, például a sejtszintű antioxidáns glutationt.

A növényeknek és az állatoknak, valamint az élet minden más formájának megvan a saját védekezése a szabad gyökök és az oxidatív károsodás ellen.

Ezért minden teljes értékű növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálhatók.

Fontos a megfelelő antioxidáns bevitel. Valójában az életed bizonyos antioxidánsok – nevezetesen a C- és E-vitamin, és más fontos vitaminok és ásványi anyagok– bevitelétől függ.

Azonban sok más nem esszenciális antioxidáns is előfordul az élelmiszerekben. Bár szükségtelenek a szervezet számára, fontos szerepet játszanak az általános egészségben.

A növényekben gazdag étrenddel járó egészségügyi előnyök legalábbis részben az általuk biztosított sokféle antioxidánsnak köszönhetők.

A bogyók, a zöld tea, a kávé és az étcsokoládé jó antioxidánsforrásként ismertek.

A béta karotin szintén jó forrás lehet, valamint az egészség más aspektusához is hozzájárul, ugyanis az A-vitamin előállításához is szükséges.

A szelén csak egy az egyéb nagy antioxidáns hatású mikroelem közül.

Egyes tanulmányok szerint a kávé az egyetlen legnagyobb antioxidáns-forrás a nyugati étrendben, de ennek részben az az oka, hogy az átlagos egyén nem eszik annyi antioxidánsban gazdag ételt.

A húskészítmények és a halak is tartalmaznak antioxidánsokat, de kisebb mértékben, mint a gyümölcsök és zöldségek. Magas antioxidáns tartalmú gyümölcsök például az eper és a narancs.

Növelhetik a természetes és a feldolgozott élelmiszerek eltarthatóságát is. Ezért gyakran használják élelmiszer-adalékanyagként. Például a C-vitamint gyakran hozzáadják a feldolgozott élelmiszerekhez, hogy tartósítószerként működjenek.

Gyógygombák, mint természetes antioxidánsok

A gyógygombák számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, köztük magas antioxidáns-tartalommal. Többen is mondják, hogy a gyógygombák az egyik legjobb antioxidánsok. Ennek köszönhetően hatékonyan küzdenek a szabad gyökök ellen, és élénkítő, sejtöregedést csökkentő hatással bírnak.

A chaga gomba tele van antioxidánsokkal, így kiváló társunk lehet a szabad gyökök és a gyulladások elleni küzdelemben. Ez a sötétfekete gomba leküzdi az oxidatív stresszt (amely a bőr öregedésével függ össze), megelőzheti vagy lelassíthatja a rák növekedését, és kimutatták, hogy csökkenti az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL) , a „rossz” koleszterint. A chagával kapcsolatos legtöbb tanulmányt emberi sejteken és egereken végezték, de a jelek arra utalnak, hogy ez a gyógygomba kiváló az Ön számára – kívül-belül.

Miben segít?

 • öregedés lelassítása
 • gyulladások leküzdése
 • csökkenti az LDL-t

Tipp: Adjon chaga port a reggeli turmixba, vagy készítsen habos, melengető chaga chai latte-t. Az egyszerű bevitelt kedvelőknek kapszula formában is elérhető ez a nagyszerű antioxidáns-bomba.

Az étrendi antioxidáns típusok

Vízben vagy zsírban oldhatóak. A vízben oldódó fajta a sejten belüli és kívüli folyadékban fejtik ki hatásukat, míg a zsíroldékonyak elsősorban a sejtmembránokban.

A fontos étrendi antioxidáns közé tartoznak:

 • C-vitamin.Ez a vízben oldódó antioxidáns nélkülözhetetlen táplálkozási tápanyag.
 • E-vitamin.Ez a zsírban oldódó antioxidáns kritikus szerepet játszik a sejtmembránok oxidatív károsodásokkal szembeni védelmében.
 • A növényi antioxidánsok ezen csoportja számos jótékony egészségügyi hatással rendelkezik.

Sok olyan anyag, amely történetesen antioxidáns, más fontos funkciókat is ellát.

Figyelemre méltó példa a kurkumában lévő kurkuminoidok és az extra szűz olívaolajban lévő oleokantál. Ezek az anyagok antioxidánsként működnek, de erős gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek.

Kell-e antioxidáns kiegészítőket szednie?

Az étrendi bevitele elengedhetetlen az optimális egészséghez.

Az izolált antioxidáns káros hatása toxikus lehet, sőt inkább elősegítheti, mint megelőzheti az oxidatív károsodást – ezt a jelenséget „antioxidáns paradoxonnak” nevezik.

A megfelelő antioxidáns bevitel biztosításának legjobb stratégiája a különféle zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrend követése, természetes gyógygomba-kivonatok kiegészítésével más egészséges szokások mellett.

Összegzés

A megfelelő antioxidáns bevitel elengedhetetlen az egészséges táplálkozáshoz.

A legjobb stratégia az, ha a napi antioxidáns adagot egészséges növényi élelmiszerekből, például gyümölcsökből és zöldségekből, vagy természetes gyógygomba-kiegészítőkből szerzi be.

Egy kanál gombapor hozzáadása a kedvenc receptjeihez nagyszerű módja annak, hogy élvezze a varázslatos egészségügyi előnyeit. Ha egy egyszerűbb beviteli módot keres, a kapszula lehet a tökéletes formátum az Ön számára.

Beszéljen kezelőorvosával, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos-e a gyógygombák étrendje kiegészítése, különösen, ha bizonyos gyógyszereket szed, vagy terhes. Jó ötlet lehet további cikkek áttanulmányozása a kiszemelt gyógygombáról, hogy többet megtudjon róla, mielőtt kipróbálja.

Források:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/best-medicinal-mushrooms-to-try

https://www.healthline.com/nutrition/antioxidants-explained#bottom-line

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/11/171109100409.htm

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink