Keresés
Close this search box.

Gyógygomba kivonatok | Íme a TOP 5

Tartalomjegyzék

Több száz gyógygomba található a világon, ám ezeknek csak egy részéből készülnek gyógygomba kivonatok, melyeket egészségünk megőrzése, gyógyulás vagy akár jelentős tápanyagtartalmú táplálkozás céljából használni lehet. Manapság mesterségesen, de vegyszerek nélkül is termesztenek gyógygombát a hozzáértők – ezeket tápértékük és egészségvédő hatásuk miatt is célszerű fogyasztani.

A kínai, japán és egyiptomi gyógyászat különösen régóta ismer és alkalmaz bizonyos gyógygombákat. Más növényekhez hasonlóan többféle biológiailag aktív anyagot szintetizálnak a gombák, melyek egy része káros, más része azonban jótékony az ember egészségére nézve. Többüknek igen fontos szerepük van az immunerősítés terén.

Mely gyógygomba kivonatok a leginkább ismertek és hasznosítottak?

Shiitake, egy különleges gyógygomba

A shiitake gyógygomba példának okáért évszázadok óta része a kínai és japán táplálkozásnak, gyógyító erejét korán felismerték, 2000 éve használják. Kiemelendő a shiitake lentinán hatóanyaga, ennek köszönhető immunrendszer-erősítő hatása, valamint, hogy nagy segítséget nyújt a betegségek, fertőzések leküzdésében. Vírusellenes, gombaölő és rákellenes tulajdonságokkal bír.

Kevés kalóriát, de rengeteg tápanyagot tartalmaz: gazdag a kiváló antioxidáns A- és C-vitaminban, D-, valamint B- és B12-vitamint rejt, de egyéb értékes tápanyagokkal is el van látva: vasat, káliumot, magnéziumot, kalciumot, rezet, mangánt, cinket, szelént és niacint is találunk benne, ahogyan diétás rostokat és fehérjéket, aminosavakat is – így pl. lizint, metionint, arginint, fenilalanint.

Jelentős mennyiségű L-ergothioneine nevű anyag van benne, melyet a test nem képes előállítani, de szüksége van rá. A shiitake gyógygomba kivonat eritadenin tartalma szerepet játszik a koleszterinszint csökkentésében.

Rákellenes tulajdonságain túl a gomba HIV-vírusra gyakorolt pozitív hatását is kimutatták már.

Ganoderma, a legismertebb gyógygomba

A pecsétviaszgomba nemcsak mutatós, szintén kiválóan ismerték az ősi gyógyászatban. Egyedülálló tulajdonsága, hogy e gyógygomba kivonat akkor hat, ha szükség van rá – és csak a megfelelő mértékben, tehát jól alkalmazkodik az aktuális igényekhez.

Az isteni gyógyfűként is emlegetett pecsétviaszgomba az egyetlen a gyógygombák közül, amely képes erre. Jelentős méregtelenítő, az idegrendszer- és a szervezet védekezőképességének kiemelkedő támasza. Erős antioxidáns, megköti a károsító hatású szabad gyököket. Mérsékeli a gyulladást és az allergiát. Csökkentheti a vérnyomást, de a koleszterin-, a vérzsír-, és a vércukor szintjét is. Rákos betegségek ellen szintén hatékony: gátolhatja a daganatsejtek kialakulását. Stroke-ra már ősidők óta használták.

Hernyógomba

A kínai hernyógomba az energiafokozásban bajnok a gyógygomba kivonatok közül. Javítja az általános életminőséget, s a betegségek megelőzésében is élen jár. Különösen nagy hasznát veszik az autoimmun betegséggel küzdők: a gyógygomba kivonat a kezelés részeként alkalmazható, mint kiegészítő terápia, ugyanis ez a természetes antibiotikumként is említett gyógygomba szabályozza az immunrendszer túlműködését. Elpusztítja a káros baktériumokat, sőt a bélflórát is óvja.

Vitaminokban, szénhidrátokban, fehérjékben, zsírokban és ásványi anyagokban gazdag, de fő hatóanyagai a poliszacharidok, poliaminok, peptidek és esszenciális aminosavak. Igen sok aminosavat találunk benne, értékes ásványi anyagai, vegyületei és nyomelemei – így a vas, kalcium, kálium, magnézium, nátrium, cink, mangán, alumínium, foszfor vagy a szelén – sokat tesznek szervezetünk egészségéért. B-, E- és K-vitaminból kiemelkedő mennyiséget tartalmaznak e gyógygomba kivonatok.

Bokrosgomba

A bokrosgomba ugyancsak hatékony immunerősítő, köszönhetően béta-glükán tartalmának. A kínai orvoslásban szintén több száz éve alkalmazzák. Gátolja a szabad gyökök szervezetre káros hatásait.

Jelentős hasznát vesszük a tumorsejtek direkt megsemmisítésében, ugyanis e gyógygomba kivonatok aktiválják a természetes ölősejteket és a falósejteket, makrofág sejteket, csökkentve a tumor markerek expresszióját, s gátolják az áttétek képződését is. A fehérvérsejtek számát növelik, ezért hozzájárulnak a kemoterápia nagyobb fokú tolerálásához.

Mandulagomba

A mandulagomba szintén tartalmaz béta-glükánt, azaz vízben oldódó poliszacharidot – sőt, e gyógygombában találhatók meg legnagyobb mennyiségben –, ezért az immunerősítés terén verhetetlen.

Vírusölő hatással bír, de mellette a daganatokkal szemben is bevethető – a rákos sejtek sejthalálát idézi elő. Gátolhatja az áttét-képződést, javítja a beteg életminőségét, s segít a kemoterápia elviselésében is. Rábízhatjuk magunkat a vércukor- és a koleszterinszint mérsékelése terén is, sőt, mivel javítja az inzulin-érzékenységet, jó hatással van a diabéteszre is.

A gyógygomba kivonatokra nemcsak betegségek vonatkozásában, hanem azok megelőzésében is számíthatunk. Érdemes próbát tenni velük, akár egy új évszak kezdetén, immunerősítőként.

Források:

https://www.vitalitas-magazin.hu/fuveszkert/gyogygomba-hatasa
https://www.gyogynoveny-volgy.com/bokrosgomba

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink