Keresés
Close this search box.

Kemoterápia, kemoterápia mellékhatásai

Tartalomjegyzék

Rákbetegség kezelésekor, az esetek jelentős részében, kemoterápiát is alkalmaznak, ennek azonban kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Többféle módszer létezik a panaszok enyhítésére, mielőtt azonban kipróbálnák ezeket, érdemes megismerni a kemoterápia működését.

A kemoterápia világháborúnak köszönheti születését. Akkor alkalmaztak ugyanis az ellenség megsemmisítésére első ízben tömegesen vegyi fegyvert, nevezetesen mustárgázt. Később jöttek rá, hogy a gáz javíthat a leukémiás betegek állapotán.

Kemoterápia hatásmechanizmusa

A kemoterápia lényege, hogy a daganat megszüntetése, méretének csökkentése, és az áttétek megelőzése érdekében, különböző vegyi anyagokat juttatnak a szervezetbe. Ezek a kemikáliák, a citosztatikumok, úgy működnek, hogy megállítják, lassítják a gyorsan osztódó rákos sejtek szaporodását, illetve elpusztítják azokat.

A gyógyszer, ami valójában sejtméreg, egyenletesen oszlik el a szervezetben, eljut minden szövethez és szervhez, így nagy eséllyel az összes daganatsejtet megsemmisíti, bárhol „bújjanak is el”. Egyszerre akár több rákellenes gyógyszert is alkalmazhatnak, amelyek egymás hatását erősítik.

Ennek ellenére a kemoterápia, önmagában, leginkább a leukémia, limfómák esetében, illetve a kisméretű, kezdeti stádiumú daganatok esetében lehet sikeres. Sokkal gyakoribb, hogy sugárkezeléssel és műtéttel együtt alkalmazzák.
A kemoterápiával párhuzamosan működhet a biológiai terápia (immunterápia), amelynek célja erősíteni, serkenteni a szervezet immunrendszerét, hogy segítsen a rák elleni küzdelemben. A technológia fejlődésével a lézeres kezelés is segítsége, kiegészítője lehet a kemoterápiának. Szintén kiegészítheti a kemoterápiát a fotodinámiás kezelés.

Ennek lényege a speciális hullámhosszú fényterápia, melynek során fényérzékenyítő szérumot fecskendeznek be a tumorba. Sugárkezelésnél nagyenergiájú, ionizáló sugarakkal bombázzák a rákos sejteket. Leggyakrabban azonban elkerülhetetlen a műtét, nincs más választás, mint a rákos szövet fizikai eltávolítása a testből – írja a Vitalitás-magazin, ahol további tudnivalók olvashatók a sugárkezelésről.

Mi a kemoterápia menete?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy a kemoterápia, hogyan zajlik, hiszen bőven vannak félreértések ebben a tárgyban. A legfontosabb tudnivaló, hogy a kemoterápiás gyógyszert infúzióban, ritkábban tablettaként, juttatják a szervezetbe. Arra szolgál, hogy akadályozza, megszüntesse a rákos sejtek szaporodását, ezáltal elpusztítsa magát a daganatot, vagy legalább csökkentse a méretét. A citosztatikumok a primer (elsődleges) daganat mellett az áttétekre is ugyanolyan hatást fejt ki. Ez azt is jelenti, hogy a kemoterápiával a daganat terjedése és kiújulása megelőzhető lehet.

Először a kezelőorvos összeállítja a terápiás tervet ügyelve arra, hogy a citosztatikumok adagolása között legyen elegendő ideje a szervezet regenerálni a megsérült, de egészséges szöveteket.

Mielőtt elkezdődne a kezelés, laborvizsgálatot végeznek, valamint ellenőrzik a páciens szívműködését. Ezt követően indul a kemoterápia, ami a beadott gyógyszermennyiségtől, illetve a beteg állapotától függően lehet ambuláns, vagy kórházi befekvést igénylő.

Előbbi esetben nincsen szükség átöltözésre, a páciens utcai ruhájában maradhat.

Kemoterápia fajtái

Alapvetően négyféle kemoterápiát különböztethetünk meg a kezelés céljának megfelelően.

 • Gyógyító kemoterápia: célja, hogy eltávolítsa az összes rákos sejtet a szervezetből, és tartós gyógyulást érjen el.
 • Adjuváns kemoterápia: a műtét/sugárkezelés után megmaradt rákos sejtek elpusztítása, a daganat visszatérésének, illetve az áttétek kialakulásának megakadályozása.
 • Neoadjuváns kemoterápia: műtét előtt alkalmazzák, mivel néhány daganat túl nagy ahhoz, hogy azonnal operálni lehessen. A kemoterápiát ilyenkor a daganat zsugorítása érdekében alkalmazzák, illetve azért, hogy kevesebb invazív műtét történjen.
 • Palliatív kemoterápia: amikor már nem lehet eltávolítani az összes tumorsejtet, a kemoterápia a tünetek és a fájdalom enyhítésében, a betegség előrehaladásának lelassításában segíthet.

A fenti felsorolást az Informed Health Online közölte, a tudományos összeállításban további információk is szerepelnek a kemoterápia menetéről.

Meddig tart a kemoterápia?

Maga a beavatkozás alkalmanként, rendszerint néhány órát vesz igénybe. A teljes kezelés időtartama viszont több mindentől függ. A páciens egészségi állapota mellett leginkább attól, hogy mekkora a daganat, és mi a kemoterápia célja. Rövidebb ideig tart a daganat méretének csökkentése, erre például azért lehet szükség, hogy lehetőség legyen a műtétre. Akkor is alkalmazzák, ha a gyógyulás már nem várható, azonban a kezeléssel csökkenthetők a panaszok.

Amennyiben a gyógyszeres kezeléssel remény van a daganat teljes megszüntetésére, ez hosszabb időt vesz igénybe. És akkor is tovább tart, ha a tumor nagyméretű.

Az első kemoterápia után az ismétlés akár hetente is történhet, azonban a 3-4 hetes kihagyás jóval gyakoribb.
Nehéz pontosan megmondani, hogy a kemoterápia, mikor hat, éppen ezért azt sem lehet tudni, hány kezelésre lesz szükség.

Kemoterápia mellékhatásai

Sajnos, a kemoterápia az egészséges sejteket is károsítja, leginkább a gyorsan osztódó emésztőszervi sejtek, a vérsejtek, az ivarsejtek és a szőrtüszőket felépítő sejtek érintettek. Ennek következményeként nem kívánt, gyakran igencsak megterhelő mellékhatások jelentkezhetnek. Hogy, milyen, és menyire súlyos mellékhatások jelentkeznek, az nagyban függ a kemoterápia során használt gyógyszertől, a kúra időtartamától, valamint a beteg általános egészségi állapotától, elsősorban immunrendszerének működésétől.

A leggyakoribb mellékhatások a következők:

 • általános rossz közérzet,
 • hányás és émelygés,
 • szájfekély, afta, herpesz kialakulása,
 • hasmenés, székrekedés,
 • hajhullás, testszőrzet ritkulása,
 • szájszárazság, ízlelés zavara,
 • étvágytalanság,
 • anyagcserezavarok miatt jelentős fogyás vagy hízás, illetve hiányállapotok,
 • romlik a vérkép, csökken a vérsejtek száma,
 • gyengébb ellenállás a fertőzésekkel szemben,
 • légúti betegségek kialakulása (tüdőgyulladás, hurut, torokfájás),
 • gyakori láz,
 • vese- és hólyagproblémák,
 • vérzések, orrvérzés, véres széklet és/vagy vizelet, bőr alatti bevérzések, szájüreg, légutak vérzése,
 • vérszegénység, és az ezzel járó fáradékonyság, szédülés, alvászavarok, fülzúgás, megemelkedő pulzus,
 • nehezen múló kiütések, pattanások,
 • spermaszám csökkenés, hormonális zavarok, ezek miatt a fogamzás nem javasolt,
 • krónikus fejfájás,
 • belső szervek működési zavarai.

Hogy a kemoterápia mellékhatásai, mikor jelentkeznek, nem lehet pontosan tudni. Elmondható ugyanakkor, hogy a kezelést követő néhány napban először a hányingerre és az emésztési zavarokra lehet számítani – foglalta össze az Amerikai Rák Társaság, saját oldalán, a mellékhatásokat.

Néhány szó a vesékről

A citosztatikumok sejtmérgek, amelyek a veséken és a húgyhólyagon is áthaladnak, eközben károsíthatják azokat. Ennek tünetei a következők:

 • Csökken a vizelet mennyisége.
 • Megduzzadnak a végtagok.
 • Erős fejfájás.
 • Égető érzés vizeletürítés közben.
 • Gyakori vizelési inger.

Annak érdekében, hogy a károsodás minél kisebb mértékű legyen, illetve a fenti tünetek mérséklődjenek, minél több vizet kell inni – ajánlja a szaklap.

Hogyan enyhíthetjük a kemoterápia mellékhatásait?

Fontos tudni, hogy a mellékhatások enyhítésére rendelkezésre állnak gyógyszerek, amiket a kezelőorvos ír fel. Ezeken kívül azonban még számos módon küzdhetünk a kellemetlen panaszok ellen.

Daganatos betegeknek sokszor olyan táplálékkiegészítőket ajánlanak, amelyek meggátolják, hogy a szervezet nagyon legyengüljön, immunerősítők, valamint csökkentik a kemoterápia mellékhatásait. Ilyenek a multivitaminok, a kalciumot, szelént és E-vitamint tartalmazó készítmények. Utóbbi a kemoterápiás szerek által kiváltott mellékhatásokat hivatott csökkenteni, és akár a neurotoxicitást is mérsékelheti.

Bizonyos gyógygombák különösen hasznunkra válhatnak kemoterápia esetén – immunrendszert szabályozó, fizikai állóképességet és a betegségekkel szembeni ellenálló-képességet növelő hatásuk miatt. Emellett csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, elősegíthetik a szív működését, az anyagcserét, élénkíthetik a májat és a vesét, mérsékelhetik a magas vércukor– és koleszterinszintet.

A kemoterápia mellékhatásainak enyhítésére a bokrosgomba, a shiitake, a pecsétviaszgomba és a mandulagomba kiemelkedően hatékonynak bizonyulhat, valamint elősegíthetik a tumor növekedésének blokkolását.

Étkezés és kemoterápia

A kemoterápia miatt, rendszerint étvágytalanság lép fel, károsodhat a szájnyálkahártya (szájszárazság, fekélyek alakulhatnak ki), gyengül az ízlelés képessége, sérülnek az emésztőrendszert felépítő sejtek – mindez ahhoz vezet, hogy a beteg kevesebbet eszik és iszik, ráadásul az elfogyasztott élelmiszerekből a tápanyagok sem tudnak megfelelően hasznosulni.

A szájnyálkahártya sérülése esetén érdemes áttérni a puhább ételekre, a fájdalmakat tápanyagokkal dúsított jégkocka enyhíthetik, ahogyan a speciális cukorkák is segíthetnek. Ha az ízlelés károsodik, próbáljuk ki a küllemre, illatra vonzó ételeket – ezek meghozhatják az étvágyat.

Kemoterápia alatt gyakori a hányinger, ezt hányásfogó ételekkel ellensúlyozhatjuk. A pirítós, a krumpli, a rizs, a sovány húsok, kekszek ajánlottak. Hasmenéskor különös figyelmet kell fordítani a káliumpótlásra, ezért is érdemes minél több zöldséget és gyümölcsöt beiktatni az étrendünkbe. Ilyenkor is jó választás a rizs, a burgonya, a pirítós és a sovány húsok.

Ajánlott ételek

A tejtermék közül a sovány joghurt, túró ajánlható, és természetesen a megfelelő folyadékpótlás. Vizet minden mennyiségben igyunk, emellett a zöld tea is nagyon hasznos. A teához rakhatunk gyömbért, jódozott tengeri sót, illetve citromot, így ásványi anyag- és vitamindús italt kapunk. A gyömbér és a borsmenta kitűnő a hányinger ellen.
Ritkábban, de előfordulhat székrekedés, ilyenkor is lényeges a napi 2-3 liter folyadék fogyasztása, illetve a rostokban gazdag étkezés. Utóbbival azonban vigyázni kell, mert egyes daganatok kizárják a nagyobb mennyiségű rost fogyasztását.

Nagyszerű rostforrás a zabpehely, a psyllium, a chiamag, az asztalt szilva, alma. Zöldségek közül különösen jó a brokkoli, a saláta, gyümölcsök közül az áfonya. A humuszkrém mindig jó megoldás egy kis kekszhez, nappali nassolnivalónak is.

Ami még fontos, az a fehérjében gazdag táplálkozás, ennek érdekében ismét a fehér húsok javasolhatók, ezek mellett a sovány disznóhús, a halak, a szója, a tojás, a zsírszegény tejtermékek állnak rendelkezésünkre. Kerüljük viszont az erős fűszereket, a csípős ételeket, az alkoholt, a fehér cukrot. Az egyszerű szénhidrátok helyett az összetettek javasoltak mint a zab, quinoa, sütőtök, a teljes kiőrlésű gabonák, a brokkoli, a barna rizs, a burgonya, a bab és a borsó.

Mikor indokolt a tápszer fogyasztása?

Előfordulhat, hogy a kemoterápia következtében jelentős fogyás áll be, illetve a felszívódási zavarok következtében tápanyaghiány hiány alakul ki. Ilyenkor az orvos tápszer fogyasztását írja elő. Hogy, mikor van erre szükség, az egyénfüggő, azonban a rövid idő alatt bekövetkező, 10 százalék feletti súlyvesztés esetén mindenképpen indokolt lehet.

Fontos az életmódváltás

Ne együnk egyszerre sokat és gyorsan, kövessük inkább a többször keveset elvét. Így elérhetjük, hogy az emésztésre ne menjen el sok energia, egyenletes maradjon a vércukorszint. Óránként érdemes enni, valami apróságot, almát, salátát hallal, levest vagy teljes kiőrlésű kekszet. Könnyű, de értékes, tápláló ételeket.

Étkezés után közvetlenül ne feküdjünk le, és tartózkodjunk az intenzív mozgástól, a legjobb, ha fél órát ülve maradunk, majd sétálunk egyet. Amennyiben mégis az ágy mellett döntünk, a felsőtestünk legyen megemelve. Ezekről a gyakorlati tanácsokról is érdemes a kemoterápia fórumokat böngészni, ezeken azoktól kaphatunk tanácsokat, akik már átélték, és sikerrel vették az akadályokat.

Források:

https://www.healthline.com/health/cancer/effects-on-body#8

https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/chemotherapy/chemotherapy-side-effects.html

https://rakgyogyitas.hu/kemoterapia-gyogyszerek-es-modszerek/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279427/

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink