Keresés
Close this search box.

Bokrosgomba | A tökéletes immunőr

Tartalomjegyzék

Ha szervezetünk felerősítése, védelme a cél, többféle gyógygomba áll rendelkezésünkre – közülük is kiemelkedik azonban a bokrosgomba (Grifola frondosa), melynek japán neve – maitake, vagyis táncoló gomba – igencsak beszédes.

Őseink ugyanis olyan értékesnek tartották, hogy az ezüsttel azonos árban adták-vették – egy bokrosgomba meglelése nagy szerencsével járt. Elsősorban Ázsiában, Japánban, Észak-Amerika keleti részén található meg, de Európában is van belőle. Főként a tölgy-, gesztenye- és bükkfák tövében nő, június és október közötti időszakban.

Ez az akár 20 kilósra is megnövő gyógygomba ehető, s ízre kellemes is. A „gombák királyát” puha, rostos húsa miatt sokan kedvelik. Nem véletlen, hogy több száz esztendeje ismerik gyógyhatását, hiszen idejekorán bebizonyította kiváló hatását az egészségre. Ma már leginkább kivonat formájában találkozhatunk vele.

Hogyan segít bennünket a bokrosgomba?

Kiemelkedően jó immunerősítő, melyet béta-glükán tartalmának köszönhet. Olyan hatóanyagokkal van ezen kívül megáldva, amelyek a szervezet inzulintermelését fokozzák, s egyben mérsékelik a vércukorszintet. Nem kérdés, hogy a cukorbetegek esetében ez előnyös.

Jól járnak azonban vele a magas vérnyomással és koleszterinszinttel küzdők is – mindkettő csökkentésében szerepet kap a bokrosgomba, s fontos tudni, hogy elsősorban az LDL („rossz”) koleszterin szintjét mérsékeli, a HDL-ét („jó”) nem csökkenti.

Mérsékeli az étvágyat, ezért akadályozza a hízást. Állatkísérletek arra is utalnak, hogy amennyiben helytelenül táplálkozunk, ennek káros hatásait képes lehet ellensúlyozni a bokrosgomba – védi ugyanis a májat az ún. D-galactosamin tevékenységének elnyomásával.

Nem mellékes, hogy e gyógygomba egroszterint tartalmaz – ezzel pedig sokat tesz azért, hogy a csontritkulás folyamata ne induljon el.

Harcba száll a rákos daganattal

A bokrosgombát nem csupán fenti előnyei miatt tartják rendkívül értékesnek. A napjainkban is rengeteg áldozatot szedő, különféle daganatos megbetegedésekkel szintén segít szembeszállni. A kínai orvoslás évszázadok óta alkalmazza.

Hogy hogyan hat? E gyógygomba a természetes ölő- és T-sejteket, valamint a makrofág sejteket aktiválja. Mindezzel az immunrendszert támogatja, s járul hozzá a rákkal szembeni küzdelemhez. Az azonban, miként is hat a betegséggel szemben, máig nem teljesen egyértelmű.

Állat- és laboratóriumi kísérletek, valamint klinikai vizsgálatok, melyek során a bokrosgomba hatóanyagait használták, rámutattak arra, hogy eredményesek a különféle daganatok ellenprosztata, tüdő-, máj– és mellrák esetén egyaránt hatékonynak bizonyultak.

Kiegészítő kezelésként kemoterápia mellett ugyancsak hasznosnak találták, a bokrosgomba alkalmazása annak kellemetlen mellékhatásait is csökkentette. Tünetenyhítő hatását a HIV-fertőzött betegeknél is észlelték, maga a fertőzés és a kórból kialakult, másodlagos megbetegedések esetében is hatékonynak bizonyult.

Immunerősítő jellegéről árulkodik, hogy az igen erős antioxidánsnak számító béta-glükánok mellett, melyek megkötik a szabad gyököket, s ezzel csökkentik a rákkeltő, gyulladást, szívbetegséget előidéző, sőt öregedést gyorsító hatásukat, rendkívül gazdag ásványi anyagokban is.

Kálium-, magnézium-, kalcium- valamint D- és B2-vitamin tartalma igen jótékonyan hat a szervezetre. A bokrosgomba fogyasztása a gombás-, a bakteriális- és a vírusos fertőzések ellen is bevethető, teljesen természetes megoldás, így nem csoda, hogy nagymértékben hozzájárul a komoly betegségek megelőzéséhez.

 

Tudjon meg  többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a maitake vagy bokrosgomba, (Grifola frondosa) gyógygombáról.

 

Források:
https://www.gyogynoveny-volgy.com/gyogygombak/bokrosgomba
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink