Keresés
Close this search box.

Prosztatarák tünetei és okai

Tartalomjegyzék

A prosztatarák miatti halálozások számát nagymértékben csökkenteni lehetne, ha a 45-50 év feletti férfiak figyelnének az intő jelekre. A betegség megelőzése érdekében tisztában kell lenni a korai tünetekkel, és évente legalább egyszer felkeresni az urológust.

A prosztatarák az egyik leggyakoribb ráktípus. Míg egyes fajtái lassan növekednek, és minimális kezelésre szorulhatnak, addig mások agresszívek és gyorsan terjedhetnek. Mivel általában nagyon lassan fejlődik ki, évtizedekig nem jelentkeznek a tünetei. Az esetek mintegy 60 százalékában 65 évesnél idősebb férfiaknál fordul elő.

A prosztata egy dió méretű, belső nemi szervekhez tartozó mirigy, amely a férfiak reproduktív és húgyúti rendszerének része. A végbél közvetlen közelében, a húgyhólyag alatt helyezkedik el, és körülveszi a húgycsövet. Működését a tesztoszteron hormon szabályozza. Az ondóhólyagból származó keverék a prosztatába, más néven dülmirigybe kerül, és a prosztatafolyadékkal összekeveredve jön létre a sperma.

Prosztatarák típusai

A prosztatában lévő sejtek néha megváltoznak, és abnormálisan szaporodnak vagy viselkednek. Ezek a változások nem rákos állapotokhoz, hanem például prosztatagyulladáshoz és jóindulatú prosztata hiperpláziához (megnagyobbodáshoz) vezethetnek. A prosztata sejtek változásai rákmegelőző állapotokat okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a kóros sejtek még nem rákosak, de van esély arra, hogy azzá váljanak, ha nem kezelik őket.

Leggyakrabban a prosztatadaganat a prosztata mirigysejtjeiben kezdődik. Ezt a fajta rákot a prosztata adenokarcinómájának nevezik. Ritka típusai is kifejlődhetnek. Ide tartoznak az urothelialis carcinoma (átmeneti sejtes karcinóma), a szarkóma és a kissejtes karcinóma. Nem agresszív fajtája esetén a daganat vagy nem növekszik, vagy az idő múlásával is csak kevésbé. Agresszív formája esetén a daganat gyorsan növekedhet, és átterjedhet a test más területeire, például a csontokra. Magas túlélési arányú, amikor korán diagnosztizálják. A prosztatarák tünetei általában csak akkor jelennek meg, ha a szerv már eléggé megnőtt ahhoz, hogy befolyásolja a húgycsövet, amelyen át a hólyagból a vizelet távozik.

Mi az oka?

Nem világos, mi okozza a prosztatarákot. Mint minden rákot, ezt is sok minden előidézheti, beleértve a genetikai tényezőket, a hormonális változásokat, a dohányzást, a helytelen étkezést vagy bizonyos vegyi anyagoknak való kitettséget. Bármi legyen is a kiváltó tényező, sejtmutációkhoz és a prosztata kontrollálatlan sejtnövekedéséhez vezet. Bizonyos tényezők fokozzák a betegség kockázatát, beleszámítva az idősebb kort és az elhízást. Az afroamerikai férfiak körébe nagyobb a kockázata a kialakulásának. Az is bebizonyosodott, hogy a prosztatarákban érintett férfiak tesztoszteronszintje magasabb, mint a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban szenvedőké. A lelki okokra, önértékelési zavarokra is visszavezethető.

Prosztatarák tünetei

A prosztatarák a korai stádiumban nem okoz jeleket vagy tüneteket. Előrehaladott állapotban

az alábbiakat mutatja:

 • vizelési probléma,
 • gyenge vizeletáramlás,
 • gyakori vizelési inger,
 • vér a vizeletben,
 • vér a spermában,
 • merevedési problémák,
 • fájdalmas magömlés
 • csontfájdalom,
 • fogyás.

Jóindulatú daganatok (mint a jóindulatú prosztata hiperplázia) ritkán jelentenek komolyabb veszélyt. Nem érintik a környező szöveteket, és el lehet őket távolítani. A malignus daganatok veszélyeztetik az életet, átterjedhetnek a közeli szervekre. Operábilis, de a daganat néha kiújulhat. Előrehaladottabb állapotban a gyógyulás érdekében sugárterápia szükséges.

Prosztatarák stádiumai

A betegség stádiumának pontos meghatározása elengedhetetlen az optimális kezelés kiválasztásának érdekében. 4 stádiuma ismert, amelyek a következők

I. stádium
A prosztatadaganat csak a prosztatában van jelen, míg a mérete mikroszkopikus.
II. stádium
A daganat mérete növekszik, azonban nem terjed a prosztatán túlra.
III. stádium
A rák kismértékben a szerven kívülre is átterjedt, érintve a környező szöveteket.
IV. stádium
A rák a prosztatán kívül egyéb szövetekben is megtalálható, áttéteket képezve a nyirokcsomókban, csontokban, vagy tüdőben.

Prosztatarák szövődményei

A betegség szövődményei és kezelései a következők:

 • Terjedő (áttétet adó) rák. A prosztatarák átterjedhet a közeli szervekre, például hólyagra, vagy a véráramon, illetve a nyirokrendszeren keresztül a csontokra (gyakran a csípő és a gerinc érintettek, mivel ezek állnak a legközelebb a prosztatához). A csontokra átterjedve fájdalmat és csonttörést okozhat. A gerincvelő kompressziója akkor következik be, amikor a rák olyan erősen nyomja a gerincvelőt, hogy az idegek már nem tudnak megfelelően működni. Fájdalmat, bizsergést vagy duzzanatot okozhatnak a lábakban. A légzési problémák azt jelezhetik, hogy átterjedt a tüdőre. Miután a rák áttéteket képzett, még mindig reagálhat a kezelésre és kontrollálható, de nem valószínű, hogy a betegség meggyógyítható.
 • Inkontinencia. Mind a prosztatarák, mind annak kezelése vizeletinkontinenciát okozhat. Az inkontinencia kezelése attól függ, hogy milyen típusú, milyen súlyos és annak valószínűségétől, hogy az állapot mennyire javul. A terápiás lehetőségek közé tartozhatnak a gyógyszerek, a katéter és a műtét.
 • Merevedési zavar. A probléma a prosztatarákból vagy annak kezeléséből eredhet, beleértve a műtétet, a sugárkezelést vagy a hormonterápiát. Gyógyszerek, vákuum eszközök, amelyek segítenek az erekció és a műtét elérésében rendelkezésre állnak.

Prosztatarák megelőzése

Az, hogy diétával megelőzhető-e a prosztatarák, még nem bizonyított meggyőzően, de csökkenthető a prosztatadaganat kockázata, ha antioxidánsokban gazdag ételek fogyasztunk. A The University of California at San Francisco Medical Center kutatása azt sugallja, hogy az étrend segíthet megelőzni a prosztatarákot vagy lassíthatja annak előrehaladását. Javasoltak az alacsony telített zsír- és cukortartalmú, rostban bővelkedő ételek, például gyümölcs- és zöldségfélék. Bizonyos táplálékokat kerülni kell a dülmirigy egészségének megőrzése érdekében. Kerülendő a vörös és feldolgozott hús, a magas zsírtartalmú tejtermék, az alkohol és a telített zsír. A heterociklusos aminok olyan vegyületek, amelyek a húsban a magas hőmérsékletű főzés során keletkeznek, például roston sütés vagy grillezés során. Számos rák kialakulásához kapcsolódnak. Néhány tanulmány összefüggést találtak a telített zsírbevitel és a fejlett prosztatarák kockázata között, de nem minden tanulmány igazolta ezeket az eredményeket.[1.]

Korábbi tanulmányok a magasabb tejfogyasztást a prosztatadaganat nagyobb előfordulásával társították, de kevés adat áll rendelkezésre a tejbevitel és a betegség kockázata közötti összefüggésről. [2.] Egy 2014-es tanulmány kapcsolatot talált az omega-3 zsírsavak fogyasztása és a prosztatarák magasabb kockázata között, de az eredmények még előzetesek. További kutatásokra van szükség a prosztatarák és az omega-3 közötti lehetséges kapcsolat meghatározásához. [3.]

Az egészséges életmód részeként a rendszeres testmozgás javítja az általános egészségi állapotot, segít fenntartani a testsúlyt és javítja a hangulatot. Ha a jelenlegi testsúlyunk nem ideális, törekedjünk annak elérése és fenntartására. Bár nem mindenki ért vele egyet, bizonyos tanulmányok szerint az 5-alfa-reduktáz inhibitorok, köztük a finaszterid és a dutaszterid redukálják a prosztatadaganat kialakulásának általános kockázatát. Ezeket a gyógyszereket a dülmirigy megnagyobbodása, és a hajhullás ellen használják.

A prosztatrák kezelése

A betegség terápiás lehetőségei a rák stádiumától és különféle tényezőktől függően a következők lehetnek: sebészi beavatkozás (radikális prosztatektómia, amely a prosztata mirigyének műtéti eltávolítása), sugárkezelés, hormon-, kemo- vagy immunterápia. Abban a stádiumban, amelyikben a daganat átterjedt a nyirok- vagy a csontrendszerre nem nagyon lehet befolyásolni a túlélési időt.

A kutatók arról számoltak be, hogy a petefészek– és emlőrák kezelésére használt gyógyszer jól teljesített egy prosztatarákkal küzdő férfiakkal végzett klinikai vizsgálatban. Blokkol egy olyan fehérjét, amely segíti a rákos sejteket a regenerációban.

A tanulmányban kétszer hosszabb ideig tartott, amíg a rák elterjedt az előrehaladott, áttétes prosztatarákos férfiaknál, akik olaparibot szedtek.[4.]

Szűrővizsgálat: a prosztatarák diagnózisa

Lévén alattomos betegségről van szó, évente egyszer mindenképp ajánlatos felkeresni az urológust, aki néhány, többek között a cégbélen keresztül végzett egyszerű vizsgálattal feltérképezi a prosztata állapotát. Ily módon kiszűrhető a prosztatagyulladás és prosztatamegnagyobbodás. A szűrés alatt értendő az alhasi ultrahang, a rektális digitális vizsgálat, valamint aúgynevezett antigén teszt elvégzése, amely PSA (prostate specific antigen) szint ellenőrzésére szolgál. Ha felmerül a betegség lehetősége, biopsziát hajtanak végre, a szövettani vizsgálat pedig fényt deríthet a rosszindulatú elváltozásra.

Mennyi a betegség túlélési ideje?

A túlélési arányok képet adhatnak arról, hogy az azonos típusú és stádiumú rákban szenvedők hány százaléka él még egy bizonyos ideig (általában 5 évvel) a diagnózis felállítása után. Ezek az arányok nem tudják meghatározni, hogy valaki ténylegesen meddig marad életben, de segíthetnek abban, hogy a betegek jobban megértsék, mennyire valószínű, hogy a kezelésük sikeres lesz. Ne feledjük, hogy a túlélési arány becslése gyakran nagyszámú olyan ember korábbi eredményein alapul, akiknek speciális rákja volt, de nem tudják megjósolni, mi fog történni egy adott ember esetében. Ezek a statisztikák zavaróak lehetnek, és további kérdéseket vethetnek fel.

A prosztatarákkal diagnosztizált férfiaknak jobb kilátásai lehetnek, mint ahogy ezek a számok mutatják. Az áttétes (metasztatikus) prosztatadaganat túlélési esélyei függenek attól, hogy a rák képzett-e áttéteket a szervezetben, és hogy mely szerveket támadta meg. Az American Society of Clinical Oncology szerint a helyi vagy regionális prosztatarákban szenvedő férfiak számára a relatív 10 éves túlélési arány 98, míg a relatív 15 éves túlélési arány 96 százalék. Metasztázisok esetén a férfiaknak kevesebb – körülbelül egyharmada – éli túl a prosztatarákot öt évnél tovább.

Források:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087
https://www.healthline.com/health/prostate-cancer
https://www.healthline.com/health/prostate-cancer/foods-to-avoid-for-prostate-health
https://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/prostate/prostate-cancer/
https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer/detection-diagnosis-staging/survival-rates.html
https://hu.wikipedia.org/wiki/Prosztatar%C3%A1k

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4129658/
 2. https://academic.oup.com/jn/article/143/2/189/4615253
 3. https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(13)01000-8/abstract
 4. https://www.healthline.com/health-news/gene-targeting-medication-for-prostate-cancer-does-well-in-clinical-trial

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink