Keresés
Close this search box.

Mandulagomba | Immunerősítő és rákellenes hatás

Tartalomjegyzék

Brazíliában a századelőn komoly fejtörést okozott, miért élnek tovább és egészségesebben egy kis, hegyi falucskabeliek, mint a többiek? Kitalálhatjuk a választ: Piedade lakói egyik közkedvelt étele volt a mandulagomba, melynek mára bebizonyosodott számos jótékony hatása.

A mandulagomba (Agaricus blazei Murill) tehát Brazíliában őshonos, de rálelhetünk az Egyesült Államok délkeleti területein is. Magas páratartalmú, szellős helyeken él meg, ahol kellően meleg van. Név szerint a Cogumelo de Deus (melyet Isten gombájaként fordíthatunk le), illetve a Cogumelo da Vida, azaz az Élet gombája – volt a titka annak, hogy a brazil falu lakói sokáig éltek. A ropogós húsú gombát szinte naponta fogyasztották.

Közeli rokonát Bizáncban a IV. századtól kezdve ették az emberek, de az európai orvosok ezt a gyógygombát kezdték el legkésőbb használni.

Mandulagomba: remek íz, kiemelkedő immunerősítő hatás

Az Agaricus blazei Murill mandulaszerű ízéről kapta magyar nevét. Először 1945-ben írtak róla. Béta-glükánokat, azaz vízben oldódó poliszacharidokat tartalmaz, s e vegyületek adják rendkívüli immunerősítő hatását.

Legmagasabb mennyiségben a mandulagombában található gyógyhatású poliszacharid, mi több, a benne levő béta-glükánok alacsony molekulasúllyal rendelkeznek, s felszívódásuk egyszerűbb. A gyógygombák közül ezért a mandulagomba számít a legjobb immunmodulátornak. De nemcsak az antioxidáns béta-glükánoknak köszönheti hatékonyságát ez a rostdús gomba.

Olyan, nélkülözhetetlen ásványi anyagokat és vitaminokat találunk meg benne, mint a kálium, kalcium, nátrium, vas, foszfor, réz, folsav, biotin, niacin és egyéb, igen fontos aminosavak, illetve számos B-vitamin, E-vitamin és D-vitamin.

E mutatós, ízletes kis gomba nemcsak azzal gyakorol áldásos hatást szervezetünkre, hogy csökkenti a vérzsír- és a koleszterinszintet – megelőzve ezzel olyan komoly problémák kialakulását, mint pl. a szív- és érrendszeri betegségek, gyulladások. Fogyasztásával az artériák rugalmassága megőrizhető, így az atherosclerosis is kisebb eséllyel alakul ki. Javítja az inzulinérzékenységet és alkalmas a hepatitis kezelésére.

A rákkal szemben a leghatékonyabb

Mégis, leginkább a rákos megbetegedéseket illetően győzte meg a kutatókat eredményességéről, ugyanis a mandulagomba daganat- és vírusölő hatással bír. Tumorellenes hatását laboratóriumi körülmények között és állatkísérletekben is bizonyították. E gyógygomba alkalmazása ugyanis megakadályozta, hogy az egerek szervezetében áttétek alakuljanak ki, s a már meglévő metasztázisok növekedését is meggátolta.

A mandulagomba stimulálja a T-limfocitákat és a makrofágokat, kiváltva a rákos sejtek sejthalálát. Kutatások és tapasztalatok szerint abban is segít, hogy a kemoterápiát kapó páciensek jobban tolerálják a kezelést.

Külön előny, hogy az ebben a gyógygombában található ún. sodium-pyroglutamát a rákos sejtek érhálózatának kialakulását blokkolja. Ugyanilyen hatást gyakorol az ergosterol is, amelyet a mandulagomba szintén tartalmaz, dupla hatást fejtve ki daganatos betegség esetén.

S ha mindez még nem lenne elég, a mandulagomba természetes HIV-vírus elleni szernek számít, baktérium- és Candida-gomba ölő, segíti a sérült májsejtek regenerálódását.

E gyógygomba tehát kitűnő immunerősítőként óvja szervezetünket, súlyos betegség esetén pedig jelentősen javíthatja az életminőséget. E verhetetlen kettős igazi védőbástyává teszi, ha az egészségünkről van szó!

Tudjon meg  többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a mandulagomba ( Agaricus blazei Murill, mandulacsiperke), gyógygombáról.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink