Keresés
Close this search box.

Mandulagomba - Agaricus

A mandulagomba ( Agaricus blazei Murill, mandulacsiperke) az amerikai kontinens (Dél-Amerika és Észak-Amerika déli részének) párás meleg erdeiben őshonos szaprofita gomba. Az Amazonas mellett élő bennszülöttek egyenesen az „Isten gombájának” nevezték, mivel megfigyelték, hogy aki rendszeresen eszik mandulagombát egészségesebb és hosszabb életet él. Agaricus blazei Murill a csiperkefélék családjába tartozik. Japán neve – Himematsutake, Kínai neve – Ji Song Rong, Portugál neve – Cogumela del Sol.

Bár közismerten Agaricus blazei Murrill (AbM) néven ismert, a mikológus (gombafélékkel foglalkozó tudós) William A. Murrill által 1945-ben felfedezett gomba, amely barátja, R. W. Blaze gyepén nőtt Floridában. A gombát, amelyet terápiás célokra használnak, 1965-ben egy japán származású brazil gazda által küldött spórákból és mintákból azonosítottak be Brazíliába a Piedade régióból.

Manapság úgy tartják, hogy a kettő valójában különböző faj, az Agaricus brasiliensis nevet a brazil gombának javasolták. A legújabb elemzések azonban azt mutatják, hogy ez ugyanaz a gomba, amelyet először Charles Horton Peck azonosított 1893-ban, és az A. subrufescens nevet kapta, és ezért ennek a névnek kell elsőbbséget élveznie.

A Mandulagomba- Az Agaricus blazei Murill (AbM) a csiperkegomba brazil rokona. Brazil tengerparti Piedade esőerdőkben szabadon termő São Paulo, Brazília. A Süngomba – Hericium erinaceus és az ázsiai  Bokrosgomba Grifola frondosa mind gyógyászati ​​​​Bazídiumos gombák (Bazídiumos jelentése) , amelyeket egészségügyi táplálékként és rák ellen használnak.

Bár az egyik legújabb gyógygomba, az A. subrufescens avagy Mandulagomba rohamosan az egyik legnépszerűbb gyógygomba.
Egy nemrégiben készült felmérés szerint Japánban az urológiai rákos betegek 31%-aszedi, és az USA-ban az összes gyógynövénygomba közül ez a leggyorsabban növekvő eladásokkal rendelkezik, Tajvanon ez a közönséges gomba, az A. bisporus rokona, amely széles körű klinikai aktivitást mutat.

Poliszacharidjai számos immunológiailag aktív kis molekulatömegű frakciót, valamint egy α-1,6 és α-1,4 glükán komplexet, több poliszacharid-fehérje komplexet, glükomannán-t (egy összetett cukor, amely csökkenti a koleszterint és a vércukorszintet) tartalmaznak, amelynek fő láncát béta 1,2 kapcsolt mannopiranozil (egy természetben előforduló monoszacharid (egyszerű cukor)) maradványok alkotják, és egy heteropoliszacharid (szénhidrátokkal rokon vegyület), amely főként glükózból, arabinozból és mannózból áll ( mannóz -glükózhoz hasonló felépítéssel rendelkező cukormolekula), ( arabinóz egy ​monoszacharid​ más néven egyszerű cukrok​, a cukor legegyszerűbb formái​, amelyekből az összes szénhidrát felépül) mindegyiküknek antitumorális, daganatellenes aktivitása van.

Érdekes módon úgy tűnik, hogy poliszacharidjainak szerkezeti sokfélesége nő a termőtest érésével. Az A. subrufescens magas lipidszintet (lipidek a szerves vegyületek széles csoportja, amelyek magukban foglalják a zsírokat, viaszokat, szterolokat, zsírban oldódó vitaminokat ) is tartalmaz, beleértve a linolsavat, olajsavat, sztearinsavat és ergoszterint (növényekben nem D vitamin, hanem előanyaga az ergoszterin található, amely a napfény hatására alakul át D vitaminná).

Mit mond a tudomány?

A mandulagomba nagyon magas mennyiségben tartalmaz ß-D-glükánt, ami jelentős szerepet játszhat nagy mértékű ellenállóképesség-fokozó hatásában. Az agaricus gomba természetes vitaminjai és ásványi anyagai szerepet játszanak a normális cukor-, és zsíranyagcserében, ezenfelül csökkentheti az inzulinrezisztenciát II. típusú cukorbetegeknél. Sikerült bebizonyítani, hogy a mandulagomba a monociták és makrofágok stimulálásával ösztönzi a fagocitózis folyamatát.

ALLERGIÁK – Erős immunmodulátorként (ha le van gyengülve az immunrendszer, akkor az immunmoduláló tápanyagok immunstimulálókként működnek) a gomba poliszacharidjai csökkenthetik a Th2 (T helper 2 – Th2 sejtekről ismert, hogy jelentős szerepet játszanak a immunitásban) közvetített allergiás reakciók szintjét. Mandulagomba – A. subrufescens sem kivétel az AndoSan™ – bol mely Japánban egy szabadalmazott gyógyszer ez egy erős immunmoduláló anyag.

AndoSan™  (ACE Co. Ltd., Immunopharma, Gifu-ken, Japán) nevű Agaricus blazei Murill (AbM) -alapú gombatermékben, amelyről először kimutatták, hogy jelentős fertőzésellenes hatással rendelkezik a bakteriális szepszis egérmodelljeiben, majd antiallergiás és daganatellenes hatásai is.

Összetevői közé tartozik:  Mandulagomba (A. subrufescens 82%),  Süngomba (H. erinaceus 15%) poliszacharid kivonatainak szabadalmaztatott kombinációja és Bokrosgomba (G. frondosa 3%), ami eltolódást okoz a Th1 citokin profil felé (a Th1-típusú citokinek hajlamosak a paraziták elpusztításáért és az autoimmun válaszok fenntartásáért), aminek következtében csökken az allergia kockázata és in vitro gátolja a hisztamin (hisztamin intolerancia) felszabadulását a hízósejtekből.

Immunmoduláló ß-glükánokat és más biológiailag aktív anyagokat, például α-glükánokat, proteoglukánokat, lektineket (bizonyos anyagcsere-folyamatokat, például az osztódást, vagy az immunitást befolyásolhatják), ergoszterolt (D2 provitamin), agaritint tartalmaz. Izoflavonoidok, antioxidánsok és gyulladásgátló anyagokat, beleértve a 4-HM szteroidot, Δ4 steroid. (ez a szteroid egy olyan tesztoszteront amit a a szervezetben lévő különböző enzimek bármelyik hormonná alakíthatják)

Az Andosan™-mal kezelt A/J Min/+ egerekben szignifikánsan kevesebb volt az adenokarcinómák száma a belekben, valamint 60%-kal szignifikánsan csökkent a béldaganat terhelés (tumorok száma x méret) a kontrollhoz képest.  Az AndoSanTM a gombák micéliumának kivonata, nem pedig a termőtestükből keszül, nemrégiben kimutatták, hogy kevesebb ß-glükánt tartalmaz, mint azt az Agaricus blazei Murill  (AbM) termőtestre vonatkozó publikált adatokból várható volt. Ezért ebben a kivonatban más, még nem azonosított immunmoduláló anyagok hatásának is részt kell vennie a megfigyelt hatások eléréséhez. Példa erre az AndoSanTM egy izolált frakciója, amelyről azt találták, hogy gátolja a makrofágokban a tumorral összefüggő és gyulladást elősegítő proteáz, legumain. (legumain egy kulcsfontosságú enzim az idegen és saját antigének feldolgozásában)

MÁJVÉDELEM – Számos kis klinikai vizsgálat támasztja alá az Agaricus subrufescens lehetséges alkalmazását a krónikus hepatitis kezelésében. A. subrufescens kivonat csökkentette a GTP-t A 20 hepatitis C-ben szenvedő beteg 80%-a. Wang és munkatársai széles körű előnyökről számoltak be a krónikus hepatitis B-ben szenvedő betegeknél, napi kétszer 20 g termőtest adagolása mellett 3 hónapon keresztül, beleértve a hasi puffadás, a fáradtság és a hepatodynia csökkenését.
Egy in vivo vizsgálat az A. subrufescens poliszacharid kivonat terápiás potenciálját is jelzi alkoholos májkárosodás esetén 100 mg/ttkg dózissal, ami javítja a májenzimeket, valamint a máj szövettanát és a mitokondriális membrán potenciálját.

MALÁRIA – Az agyi malária (CM-cerebral malaria) legyengítő és néha végzetes. A betegség súlyosságát összefüggésbe hozták a kezeléshez való rossz hozzáféréssel, a terápia összetettségével és a gyógyszerrezisztenciával, ezért egyre inkább szükség van alternatív terápiákra. Ebben a vizsgálatban az Agaricus blazei brazil eredetű gomba beadásának hatását vizsgálták egereken a Plasmodium berghei (Plasmodium berghei egy egysejtű parazita, amely rágcsálók maláriáját okozza), az ANKA törzs által okozott CM-modellben.

Ez a tanulmány határozottan azt sugallja, hogy az A. blazei (vizes kivonat vagy C frakció) beadása hatékonyan javította az agyi malária ( CM-cerebral malaria) következményeit egerekben, és új terápiás stratégiákat kínálhat.

CUKORBETEGSÉG – (diabetes) A mai napig kevés klinikai adatot publikáltak, bár egy 2008-as tanulmány a koleszterin- és glükózszint csökkenéséről számolt be, valamint a természetes ölősejtek aktivitásának növekedéséről 3 g/nap poliszacharid kivonat mellett.

GOMBÁS FERTŐZÉSEK / CANDIDA ALBICANS – International Journal of Medicinal Mushrooms publikált egy vizsgálatot a Mandulagomba által gyakorol pozitív hatásakról a gombás fertőzések ellen.

Az Agaricus brasiliensis ehető gomba nagy mennyiségben tartalmaz β-glükánt, amely főként β-1,6-glükán szerkezetből áll. Ebben a tanulmányban az A. brasiliensis KA21 törzs hatását vizsgálták egészséges emberek anti-β-glükán antitest titerére, valamint az antitestek immunmodulátorként betöltött szerepét. Huszonkét egészséges önkéntest etettek az A. brasiliensis szárított termőtestével (900 vagy 1500 mg/nap) 12 héten keresztül.

Annak érdekében, hogy megértsük a béta-glükán elleni antitest szerepét a kórokozó gombák kizárásában, vizsgáltuk a HL-60 sejtek és az antitesttel kezelt, hőkezelt Candida albicans közötti kölcsönhatást. (A HL-60 sejtek a humán leukémia sejtvonal egy fajtája, amelyet általában a kutatásban használnak modellként a vérképzés és az immunválaszok tanulmányozására)

Az elemzés a Candida-pozitív HL-60 sejtek, növekedését jelezte humán IgG-antitest kezelés után, míg a másik versenyeztetett vizsgálat kimutatta, hogy a Candida által reagált IgG-antitest, fő epitópja (pontosabban az antitestek, immunrendszer B-sejtek vagy T-sejtek által észlelt része) a -> β-1,6-glükán szerkezet volt. (Az IgG vagy az immunglobulin G egy olyan antitest, amelyet az immunrendszer termel a kórokozók, például baktériumok és vírusok felismerésére és semlegesítésére)

Összefoglalva, az A. brasiliensis szájon át történő bevétele serkenti a béta-glükán elleni antitestek termelését, és hozzájárulhat a gombás fertőzés megelőzéséhez az immunsejtek aktiválásával. β-glükánok (béta-glükánok) Immunerősítő rost, megtalálható gabonában, élesztőben és gombában.

KLÍNIAI ÖSSZEFOGLALÁS
Fő Terapeutikus Alkalmazási Terület – Rák, Allergiák, Májvédő hatások, Diabetes, Gombás fertőzések
Kulcskomponens – Poliszacháridok
Dózis – 3g/nap poliszacharid kivonatot alkalmaztak a klinikai vizsgálatok során, de kimutatható volt az is, hogy a tenyésztési táptalaj is magas aktivitásra utal, ami támogatja a miceliális biomassza / poliszacharid kivonat kombináció használatát is. (Micélium biomassza” röviden a gombák szövetségeinek (micélium) tömeges növekedését jelenti, amely gyakran a gombák termesztésének során képződik és használják fel különböző célokra)

Biztonság – Bár az A. subrufescens (mint a közönséges gombagomba A. bisporus) tartalmaz agaritint, egy hidrazin eredetű mikotoxint (mikotoxinok olyan káros anyagok, amelyeket gombák termelnek, és mérgező hatással lehetnek az emberi szervezetre, ha azokat elfogyasztják vagy belélegezik) és egy 3. csoportba tartozó rákkeltő anyagot, ez gyorsan oxidálódik levegővel érintkezve és főzés közben is Több vizsgálat is megerősíti az A. subrufescens biztonságosságát funkcionális élelmiszer.
Az A. subrufescens kivonat okozta cheilitisről is beszámoltak. (cheilitis az ajkak gyulladására vagy irritációjára utal, amely általában az ajakszövet kiszáradását, repedezését vagy fájdalmát eredményezi.)