Keresés
Close this search box.

Süngomba - Hericium erinaceus

A közönséges Süngomba avagy Cseppkőgomba (Hericium erinaceus), vagy más néven oroszlánysörény-gomba egy nagy, hosszú tövisekkel rendelkező, ritka parazita gombafajta, amely külsőre az oroszlán sörényére hasonlít. Kínai név – Hou Tou Gu (majomfej gomba). Első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak “majomfej gombának” is nevezik angolszász orszagokban pedig – Lion’s Mane Mushroom/Bearded Tooth Mushroom. Japán neve – Yamabushitake.

Ezt az ízletes gombát a „természetes tápanyag a neuronok számára” néven emlegetik, mivel képes serkenteni az idegi növekedési faktor (NGF) termelését. Az (NGF- idegnövekedési tényezõ) kulcsfontosságú szerepet játszik több sejtpopuláció differenciálódásában és túlélésében mind a központi, mind a perifériás idegrendszerben, és az NGF normál alatti szintjeit összefüggésbe hozták mind az Alzheimer-kór, mind a demencia korai szakaszaival.

Az NGF-idegnövekedési tényezõ, dinamikus kapcsolatban áll az immunrendszerrel is. Az NGF képződése fokozódik agysérülés után, részben az immunsejtek által termelt citokinek miatt. Ugyanakkor az immunsejtek expresszálják vagy kifejezik az NGF-receptorokat, amelyek részt vesznek az immunmodulációban. (immunmoduláns gyógyszerek módosítják a szervezet kóros immunreakcióját)

Bár a terápiás érdeklődés nagyrészt a neurológiai működés szempontjából fontos szerepére összpontosult, az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ) sokkal szélesebb szerepet játszik a szervezet homeosztázisának fenntartásában. (homeosztázis az élő szervezetek azon képessége, amellyel a változó külső és belső körülményekhez alkalmazkodnak)

Ismeretes, hogy inzulinotróp (azok a vegyületek vagy anyagok, amelyek serkentik az inzulin kiválasztását a hasnyálmirigyben), angiogén (angiogén olyan együletek vagy anyagok, amelyek elősegítik az új vérerek kialakulását vagy növekedését) és antioxidáns tulajdonságai vannak, és az NGF csökkent plazmaszintjét szív- és érrendszeri betegségekkel és metabolikus szindrómákkal, köztük a 2-es típusú cukorbetegséggel hozták összefüggésbe. Kínában a micéliumból H. erinaceus tablettákat készítenek gyomor- és nyombélfekély, krónikus gyomorhurut, gyomor- és nyelőcsőrák kezelésére. Kimutatták, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, és bizonyíték van arra, hogy hasznos lehet a bőr- és szaruhártyafekélyek kezelésében.

A H. erinaceus két vegyületcsaládját azonosították, amelyek aktívak az NGF-(NGF- idegnövekedési tényezõ), termelés stimulálásában: az aromás hericenonok (a termőtestből izolálva) és a diterpenoid erinacinok (a micéliumból izolálva). Kritikusan ezek a molekulák elég kicsik ahhoz, hogy átjussanak a vér-agy gáton. Arra is van bizonyíték, hogy fokozhatják a mielinizációt. (myelin bevonat a idegrostok körüli védő zsírréteg, ami segíti az idegi impulzusok hatékony átvitelét. Ez az izoláló réteg segíti az idegrostokat az információk gyors és zavartalan továbbításában) 

Mit mond a tudomány?

A süngombát a tradicionális kínai népgyógyászatban nem csak aromái, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Mivel a gomba kiegyensúlyozó hatással bírhat a pszichére és a közérzetre, többek között stressz és különböző megterhelések esetén is.  Bizonyos kutatások arra keresik a választ, hogy a süngomba alkalmas lehet-e a kognitív egészség romlását okozó betegségek, például a Parkinson-kór, illetve az Alzheimer-kór esetén.

SEBGYÓGYULÁS – Bizonyíték van arra, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, és arra, hogy hasznos lehet a bőr- és a szaruhártya fekélyeinek kezelésében.

Állatkísérletek kimutatták, hogy az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ) jelentős hatással van a légutak gyulladására és az asztmával kapcsolatos tünetekre, az asztmás betegek bronchoalveoláris öblítési folyadékában és szérumban megfigyelt NGF-szintek emelkedésével.

Két H. erinaceus-ból származó vegyületcsoportot azonosítottak, mint amelyek aktívan serkentik az NGF termelését: az aromás hericenonokat (a termőtestből izolálva) és a diterpenoid erinacineket (a micéliumból izolálva). Kritikus fontosságú, hogy ezek a molekulák elég kicsik ahhoz, hogy átjussanak a vér-agy gáton. Bizonyíték van arra is, hogy növelhetik a mielinizációt (mielinizáció jelentése) .
Kínában a micéliumot használják H. erinaceus tabletták készítéséhez a gyomor- és a nyombélfekélyek, a krónikus gasztritisz, a gyomor- és az nyelőcsőrák kezelésére.

ALZHEIMER – Az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ), alapvető szerepet játszik számos sejtpopuláció differenciálódásában és túlélésében a központi és perifériás idegrendszerben, és a normálisnál alacsonyabb NGF-szinteket mind az Alzheimer-kór, mind a demencia korai stádiumaihoz kötik.

DEMENCIA – Kontrollált vizsgálatokban a H. erinaceus kiegészítés jótékony hatásokat mutatott enyhe demenciában szenvedő betegeknél.
Egy vizsgálatban hét betegből hatnál javult a funkcionális kapacitása (megértés, kommunikáció, memória stb.), míg mind a hétnél javult a funkcionális függetlenségi pontszám (evés, öltözködés, séta stb.), miután naponta 5 g H. erinaceus termőtestet fogyasztott leves hat hónapig.

SZORONGÁS / DEPRESSZIÓ– Egy tanulmány a szorongás és a depresszió csökkenéséről számolt be 2 g/nap (sütemény formájában) fogyasztása miatt, és a betegek gyakran számoltak be fokozott jó közérzetről a H. erinaceus szedése során , valószínűleg az erinacinek kappa opiod receptor agonista aktivitása miatt.

IDEGKÁROSODÁS – Az H. erinaceus termőtestének vizes kivonatát kapott patkányok gyorsabb felépülést mutattak ideg sérülésből, ami az H. erinaceus alkalmazásának potenciálját sugallja az ideg regeneráció korai szakaszában.

GYOMORFEKÉLY – gastric ulcer. Az H. erinaceus hagyományos indikációi között szerepel, és valószínűsíthető, hogy az erinacinok és hericenonek (Hericium-ból izolált természetes anyagok) antibakteriális hatása hozzájárul e tekintetben történő előnyhöz, mivel a Helicobacter pylori-t most már ismerik a gyomorfekélyek és a krónikus gasztritisz egyik fő okozójának. Egy patkánykísérlet az H. erinaceus vizes kivonatának hatását vizsgálta az alkohol okozta fekélyekre, jelentős csökkenést mutatva az ulcerációs területen, valamint védelmet biztosítva a gyomornyálkahártya sérülése ellen, míg in vitro tanulmányok kimutatták, hogy az H. erinaceus kivonat hatékony kilenc klinikai törzse ellen a H. pylori-ból, 0,02% koncentrációval rendelkezve 50% baktericidális aktivitással.

SM – SCLEROSIS MULTIPLEX. Hericium erinaceus termőtest kivonatának kimutatták, hogy javítja a mielinizációs folyamatot a kifejlett mielinizáló rostokban, ami lehetőséget kínál az SM-ben szenvedő betegek számára. Az NGF-nek (NGF- idegnövekedési tényezõ), szintén védőhatása van az axonokra és a mielinre, mivel gátolja az immunmediált gyulladásos folyamatokat, amelyek felelősek a neurodegeneratív zavarok, például az SM-ben azáltal, hogy az immunválaszt gyulladásgátló, szuppresszív módra váltja át az agyban. sajátos környezet.

MENOPAUZÁLIS SZINDRÓMA – Sok beteg arról számol be, hogy a H. erinaceus napi 3-5 g/nap fogyasztása következtében csökkennek a menopauzával és a perimenopauzával kapcsolatos tünetek, beleértve az alvászavarokat, a szorongást és a hőhullámokat (hőhullámokat), bár ezt a klinikai kutatások még nem támasztják alá.

MRSA (Menticillin Rezisztens Staphylococcus Aureus) – egy baktériumtörzs, mely a többi Staphylococcus aureus baktériummal szemben ellenállóvá vált a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumokra. MRSA – Mind a termőtest, mind a micélium kivonatai MRSA-ellenes aktivitást mutatnak az aktív hatóanyagként azonosított erinacinokkal. Japánban végzett klinikai tesztek szerint az MRSA számos olyan betegnél megszűnt, akiknek étrendjét H. erinaceusszal egészítették ki.

NEUROPÁTIA – Az NGF szerepet játszik a fájdalomérzékenységben, és az alacsony NGF-szintet in vivo és in vitro vizsgálatokban is összefüggésbe hozták a szenzoros neuropátiával (neuropátiá jelentése). A fokozott NGF-termelésről kimutatták, hogy védi a szenzoros funkciót cukorbeteg patkányokban, az NGF-csökkenésről pedig kimutatták, hogy kardiális szenzoros neuropátiát okoz.
A rekombináns humán NGF-fel végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a diabéteszes polyneuropathiában szenvedő betegeknél előnyös, és arról is beszámoltak, hogy az NGF csökkenti a fájdalmat a HIV-vel összefüggő szenzoros neuropátiában szenvedő betegeknél. A szenzoros neuronok regenerációját elősegítő képességét azonban még nem bizonyították.

ASZTMA / LÉGÚTI GYULLADÁS – Állatkísérletek kimutatták, hogy az NGF mélyreható hatást gyakorol a légúti gyulladásra és az asztmával összefüggő tünetekre, asztmában szenvedő betegek bronchoalveoláris mosófolyadékában és szérumában megfigyelt NGF-szint növekedésével. (NGF- idegnövekedési tényezõ)

SZARUHÁRTYA FEKÉLY – Kimutatták, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, és bizonyíték van arra, hogy hasznos lehet a bőr- és szaruhártyafekélyek kezelésében. Egy 2007-ben megjelent tanulmány értékelte a helyi mNGF-kezelés hatását a szemre 11 neurotróf keratopathiában szenvedő betegtnél.
(neurotróf keratopathiában, (NK) olyan állapot, amelyben a szaruhártya elveszíti fájdalom- és érintési képességét)

Különös tekintettel a kellemetlen mellékhatások lehetséges előfordulására és a szisztémás anti-NGF kialakulására a kezelési protokoll eredményeként.
Minden betegnél a szaruhártya fekélyei gyógyultak a kezelés megkezdése után 9 és 43  nap között.

A vizsgálat kimutatta, hogy a szem kellemetlen érzése a szemcsepp becsepegtetése után kevesebb mint egy órán át tartott, és minden fájdalmas érzés eltűnt, még akkor is, ha az NGF-kezelést (NGF- idegnövekedési tényezõ) a szaruhártyafekélyek gyógyulása után folytatták. Egyik betegnél sem jelentkeztek szisztémás tünetek a kezelés vagy a követés során. Az mNGF elleni antitestek jelenléte a vérben minden kezelt betegnél negatív volt a terápia alatt és a 72 hónapig tartó követési időszakban.

KLÍNIKAI ÖSSZEFOGLALÁS
Fő terápiás alkalmazások – Demencia, Alzheimer-kór, Sclerosis multiplex, idegi károsodás, Szorongás, menopauza szindróma, MRSA. sebgyógyulás, gyomorfekély, szaruhártyafekély.
Fő összetevők – Hericenonok és erinacinek.

Adagolás – Klínikai vizsgálatok támogatják a száraz termőtest 3-5 g/nap adagjának használatát az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ), termelődése növelésére, míg az állatkiserletek a H. erinaceus alkalmazására a gyomorfekélyek esetén a legjobb eredményeket 500 mg/kg/nap napi adag bevitellel hozták, amely megegyezik a kínai Farmakoepia 25-50 g/nap-os adagolásával.

Hasonló adagok valószínűleg szükségesek lennének MRSA esetén is. A miceliális kivezetésok magas in vitro NGF-növekedési aktivitása és a fermentációs keverék is jelezheti a micélium biomassza termékek használata lehetőségeit. (Micélium biomassza” röviden a gombák szövetségeinek (micélium) tömeges növekedését jelenti, amely gyakran a gombák termesztésének során képződik és használják fel különböző célokra)

Figyelem – Asztma és egyéb allergiás állapotok. Az erinacine E erős agonista (farmakológiában agonistának nevezzük azokat az anyagokat, amelyek valamely receptorhoz kötődnek) a kappa opioid receptorhoz, potenciális hallucinogén tulajdonságokkal. (kappa opioid egy olyan típusú opioid receptorra utal, amely az agyban és az idegrendszerben található, és részt vesz a fájdalomcsillapításban és más neurológiai folyamatokban)