Keresés
Close this search box.

Süngomba - Hericium erinaceus

A közönséges Süngomba avagy Cseppkőgomba (Hericium erinaceus), vagy más néven oroszlánysörény-gomba egy nagy, hosszú tövisekkel rendelkező, ritka parazita gombafajta, amely külsőre az oroszlán sörényére hasonlít. Kínai név – Hou Tou Gu (majomfej gomba). Első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak “majomfej gombának” is nevezik angolszász orszagokban pedig – Lion’s Mane Mushroom/Bearded Tooth Mushroom. Japán neve – Yamabushitake.

Ezt az ízletes gombát a „természetes tápanyag a neuronok számára” néven emlegetik, mivel képes serkenteni az idegi növekedési faktor (NGF) termelését. Az (NGF- idegnövekedési tényezõ) kulcsfontosságú szerepet játszik több sejtpopuláció differenciálódásában és túlélésében mind a központi, mind a perifériás idegrendszerben, és az NGF normál alatti szintjeit összefüggésbe hozták mind az Alzheimer-kór, mind a demencia korai szakaszaival.

Az NGF-idegnövekedési tényezõ, dinamikus kapcsolatban áll az immunrendszerrel is. Az NGF képződése fokozódik agysérülés után, részben az immunsejtek által termelt citokinek miatt. Ugyanakkor az immunsejtek expresszálják vagy kifejezik az NGF-receptorokat, amelyek részt vesznek az immunmodulációban. (immunmoduláns gyógyszerek módosítják a szervezet kóros immunreakcióját)

Bár a terápiás érdeklődés nagyrészt a neurológiai működés szempontjából fontos szerepére összpontosult, az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ) sokkal szélesebb szerepet játszik a szervezet homeosztázisának fenntartásában. (homeosztázis az élő szervezetek azon képessége, amellyel a változó külső és belső körülményekhez alkalmazkodnak)

Ismeretes, hogy inzulinotróp (azok a vegyületek vagy anyagok, amelyek serkentik az inzulin kiválasztását a hasnyálmirigyben), angiogén (angiogén olyan együletek vagy anyagok, amelyek elősegítik az új vérerek kialakulását vagy növekedését) és antioxidáns tulajdonságai vannak, és az NGF csökkent plazmaszintjét szív- és érrendszeri betegségekkel és metabolikus szindrómákkal, köztük a 2-es típusú cukorbetegséggel hozták összefüggésbe. Kínában a micéliumból H. erinaceus tablettákat készítenek gyomor- és nyombélfekély, krónikus gyomorhurut, gyomor- és nyelőcsőrák kezelésére. Kimutatták, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, és bizonyíték van arra, hogy hasznos lehet a bőr- és szaruhártyafekélyek kezelésében.

A H. erinaceus két vegyületcsaládját azonosították, amelyek aktívak az NGF-(NGF- idegnövekedési tényezõ), termelés stimulálásában: az aromás hericenonok (a termőtestből izolálva) és a diterpenoid erinacinok (a micéliumból izolálva). Kritikusan ezek a molekulák elég kicsik ahhoz, hogy átjussanak a vér-agy gáton. Arra is van bizonyíték, hogy fokozhatják a mielinizációt. (myelin bevonat a idegrostok körüli védő zsírréteg, ami segíti az idegi impulzusok hatékony átvitelét. Ez az izoláló réteg segíti az idegrostokat az információk gyors és zavartalan továbbításában) 

Oroszlánysörény gyógygombát széles körben használják a hagyományos kínai gyógyászatban a krónikus felületes gyomorhurut kezelésére, a legfontosabb gyógyszerészeti mechanizmusa még nem teljesen ismert.

Mit mond a tudomány?

A süngombát a tradicionális kínai népgyógyászatban nem csak aromái, hanem gyógyító tulajdonságai miatt is becsülik. Mivel a gomba kiegyensúlyozó hatással bírhat a pszichére és a közérzetre, többek között stressz és különböző megterhelések esetén is.  Bizonyos kutatások arra keresik a választ, hogy a süngomba alkalmas lehet-e a kognitív egészség romlását okozó betegségek, például a Parkinson-kór, illetve az Alzheimer-kór esetén.

SEBGYÓGYULÁS – Bizonyíték van arra, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, és arra, hogy hasznos lehet a bőr- és a szaruhártya fekélyeinek kezelésében.

Állatkísérletek kimutatták, hogy az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ) jelentős hatással van a légutak gyulladására és az asztmával kapcsolatos tünetekre, az asztmás betegek bronchoalveoláris öblítési folyadékában és szérumban megfigyelt NGF-szintek emelkedésével.

Két H. erinaceus-ból származó vegyületcsoportot azonosítottak, mint amelyek aktívan serkentik az NGF termelését: az aromás hericenonokat (a termőtestből izolálva) és a diterpenoid erinacineket (a micéliumból izolálva). Kritikus fontosságú, hogy ezek a molekulák elég kicsik ahhoz, hogy átjussanak a vér-agy gáton. Bizonyíték van arra is, hogy növelhetik a mielinizációt (mielinizáció jelentése) .
Kínában a micéliumot használják H. erinaceus tabletták készítéséhez a gyomor- és a nyombélfekélyek, a krónikus gasztritisz, a gyomor- és az nyelőcsőrák kezelésére.

ALZHEIMER – Az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ), alapvető szerepet játszik számos sejtpopuláció differenciálódásában és túlélésében a központi és perifériás idegrendszerben, és a normálisnál alacsonyabb NGF-szinteket mind az Alzheimer-kór, mind a demencia korai stádiumaihoz kötik.

DEMENCIA – Kontrollált vizsgálatokban a H. erinaceus kiegészítés jótékony hatásokat mutatott enyhe demenciában szenvedő betegeknél.
Egy vizsgálatban hét betegből hatnál javult a funkcionális kapacitása (megértés, kommunikáció, memória stb.), míg mind a hétnél javult a funkcionális függetlenségi pontszám (evés, öltözködés, séta stb.), miután naponta 5 g H. erinaceus termőtestet fogyasztott leves hat hónapig.

SZORONGÁS / DEPRESSZIÓ– A Hericium erinaceus, egy jól ismert ehető gomba, számos biológiai aktivitással rendelkezik. Különösen a termőtestéből izolált hericenonok és erinacinok serkentik az idegnövekedési faktor (NGF) szintézisét, ami a H. erinaceusnak az agyműködésre és a vegetatív idegrendszerre gyakorolt hatását várja.

Ez a kutatás egyértelműen bebizonyítja a szorongás és depresszió csökkenését 4 héttel a Hericium erinaceus bevitelévele után. Harminc nőt véletlenszerűen besoroltak vagy a H. erinaceus (HE) csoportba, vagy a placebo csoportba, és HE sütiket vagy placebo sütiket szedtek 4 hétig. A depressziós skála és a határozatlan idejű panaszok indexe, pontszámok mindegyike alacsonyabb volt a H. erinaceus bevétel után, mint korábban.A HE-csoport átlagos pontszáma szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a placebocsoportban.

A “koncentráció”, az “irritáció” és a “szorongás” általában alacsonyabb volt, mint a placebo csoportban.

Eredményeink azt mutatják, hogy a HE bevitelének lehetősége van a depresszió és a szorongás csökkentésére, és ezek az eredmények a H. erinaceus NGF-fokozó hatásától eltérő mechanizmusra utalnak.

Egy következő tanulmány a szorongás és a depresszió csökkenéséről számolt be 2 g/nap (sütemény formájában) fogyasztása miatt, és a betegek gyakran számoltak be fokozott jó közérzetről a H. erinaceus szedése során , valószínűleg az erinacinek kappa opiod receptor agonista aktivitása miatt. (agonistának nevezzük azokat az anyagokat, amelyek valamely receptorhoz kötődnek és azon biológiai választ idéznek elő)

IDEGKÁROSODÁS – Az H. erinaceus termőtestének vizes kivonatát kapott patkányok gyorsabb felépülést mutattak ideg sérülésből, ami az H. erinaceus alkalmazásának potenciálját sugallja az ideg regeneráció korai szakaszában.

GYOMORFEKÉLY – gastric ulcer. Az H. erinaceus hagyományos indikációi között szerepel, és valószínűsíthető, hogy az erinacinok és hericenonek (Hericium-ból izolált természetes anyagok) antibakteriális hatása hozzájárul e tekintetben történő előnyhöz, mivel a Helicobacter pylori-t most már ismerik a gyomorfekélyek és a krónikus gasztritisz egyik fő okozójának. Egy patkánykísérlet az H. erinaceus vizes kivonatának hatását vizsgálta az alkohol okozta fekélyekre, jelentős csökkenést mutatva az ulcerációs területen, valamint védelmet biztosítva a gyomornyálkahártya sérülése ellen, míg in vitro tanulmányok kimutatták, hogy az H. erinaceus kivonat hatékony kilenc klinikai törzse ellen a H. pylori-ból, 0,02% koncentrációval rendelkezve 50% baktericidális aktivitással.

HELICOBACTER PYROLI  hatásai. – Egyes ehető gombákat, például az oroszlánsörény gombát több ezer éve használnak emésztőrendszeri betegségek kezelésére. A következő klinikai kutatás  Helicobacter pylori in vitro és in vivo (az in vivo latinul „az élők belsejében”. Olyan vizsgálatokra utal, amelyeket élő szervezetekben végeznek)  gátló hatása oroszlánsörény gyógygomba, Hericium erinaceus (Agaricomycetes) kivonatával. A Hericium erinaceus kivonatok előállításához szükséges etanol alapú extrakciókat hat különböző Helicobacter pylori törzs növekedést gátló képességére tesztelték olyan kivonatkoncentráció mellett, amely nem gátolta az Escherichia coli növekedését, valamint a dózisfüggő H. pylori baktériumölő képességét. A H. erinaceus kivonat hasonló növekedést gátló hatást mutatott az összes vizsgált H. pylori törzsnél, a minimális gátló koncentráció körülbelül 2 mg/ml.

Ebben a vizsgálatban termőtestéből készült kivonatok minimális gátló koncentrációjának értékei Helicobacter pylori ellen határozták meg az ATCC 43504 és SS1 laboratóriumi törzsek, klinikai mikro-izolátum segítségével, in vitro diffúziós vizsgálattal.

Gomba etanolos kivonata gátolta a Helicobacter pylori növekedését in vitro. A H. erinaceus és a G. lucidum gomba fajok gátolták a Staphylococcus aureust is, de nem voltak hatással két Escherichia coli teszttörzs növekedésére.

Az EAF-ek (values of Ethyl Acetate Fractions – etil-acetát frakciók ) bakteriosztatikus aktivitása koncentrációfüggőnek bizonyult, a H. pylori esetében a maximális gátló koncentráció fele és a minimális baktericid koncentráció értéke 73,0 és 200 µg/ml volt.

Süngomba avagy Cseppkőgomba (Hericium erinaceus) EE-inek (Ethanol Extracts-etanolos kivonata) és EAF-einek (etil-acetát frakciók) közvetlen gátló hatása a H. pylori ellen a gyógygombák másik gyógyszerészeti mechanizmusa lehet. A poliszacharidok immunmoduláló hatása mellett a gyógygombák másik gyógyszerészeti mechanizmusa lehet a H. pylori-val összefüggő gyomor-bélrendszeri betegségek kezelésében. Laboratóriumokban jelenleg is folynak további kutatások az aktív komponens(ek) azonosítására.

 

SM – SCLEROSIS MULTIPLEX. Hericium erinaceus termőtest kivonatának kimutatták, hogy javítja a mielinizációs folyamatot a kifejlett mielinizáló rostokban, ami lehetőséget kínál az SM-ben szenvedő betegek számára. Az NGF-nek (NGF- idegnövekedési tényezõ), szintén védőhatása van az axonokra és a mielinre, mivel gátolja az immunmediált gyulladásos folyamatokat, amelyek felelősek a neurodegeneratív zavarok, például az SM-ben azáltal, hogy az immunválaszt gyulladásgátló, szuppresszív módra váltja át az agyban. sajátos környezet.

MENOPAUZÁLIS SZINDRÓMA – Sok beteg arról számol be, hogy a H. erinaceus napi 3-5 g/nap fogyasztása következtében csökkennek a menopauzával és a perimenopauzával kapcsolatos tünetek, beleértve az alvászavarokat, a szorongást és a hőhullámokat (hőhullámokat), bár ezt a klinikai kutatások még nem támasztják alá.

MRSA (Menticillin Rezisztens Staphylococcus Aureus) – egy baktériumtörzs, mely a többi Staphylococcus aureus baktériummal szemben ellenállóvá vált a leggyakrabban alkalmazott antibiotikumokra. MRSA – Mind a termőtest, mind a micélium kivonatai MRSA-ellenes aktivitást mutatnak az aktív hatóanyagként azonosított erinacinokkal. Japánban végzett klinikai tesztek szerint az MRSA számos olyan betegnél megszűnt, akiknek étrendjét H. erinaceusszal egészítették ki.

NEUROPÁTIA – Az NGF szerepet játszik a fájdalomérzékenységben, és az alacsony NGF-szintet in vivo és in vitro vizsgálatokban is összefüggésbe hozták a szenzoros neuropátiával (neuropátiá jelentése). A fokozott NGF-termelésről kimutatták, hogy védi a szenzoros funkciót cukorbeteg patkányokban, az NGF-csökkenésről pedig kimutatták, hogy kardiális szenzoros neuropátiát okoz.
A rekombináns humán NGF-fel végzett klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a diabéteszes polyneuropathiában szenvedő betegeknél előnyös, és arról is beszámoltak, hogy az NGF csökkenti a fájdalmat a HIV-vel összefüggő szenzoros neuropátiában szenvedő betegeknél. A szenzoros neuronok regenerációját elősegítő képességét azonban még nem bizonyították.

ASZTMA / LÉGÚTI GYULLADÁS – Állatkísérletek kimutatták, hogy az NGF mélyreható hatást gyakorol a légúti gyulladásra és az asztmával összefüggő tünetekre, asztmában szenvedő betegek bronchoalveoláris mosófolyadékában és szérumában megfigyelt NGF-szint növekedésével. (NGF- idegnövekedési tényezõ)

SZARUHÁRTYA FEKÉLY – Kimutatták, hogy felgyorsítja a sebgyógyulást, és bizonyíték van arra, hogy hasznos lehet a bőr- és szaruhártyafekélyek kezelésében. Egy 2007-ben megjelent tanulmány értékelte a helyi mNGF-kezelés hatását a szemre 11 neurotróf keratopathiában szenvedő betegtnél.
(neurotróf keratopathiában, (NK) olyan állapot, amelyben a szaruhártya elveszíti fájdalom- és érintési képességét)

Különös tekintettel a kellemetlen mellékhatások lehetséges előfordulására és a szisztémás anti-NGF kialakulására a kezelési protokoll eredményeként.
Minden betegnél a szaruhártya fekélyei gyógyultak a kezelés megkezdése után 9 és 43  nap között.

A vizsgálat kimutatta, hogy a szem kellemetlen érzése a szemcsepp becsepegtetése után kevesebb mint egy órán át tartott, és minden fájdalmas érzés eltűnt, még akkor is, ha az NGF-kezelést (NGF- idegnövekedési tényezõ) a szaruhártyafekélyek gyógyulása után folytatták. Egyik betegnél sem jelentkeztek szisztémás tünetek a kezelés vagy a követés során. Az mNGF elleni antitestek jelenléte a vérben minden kezelt betegnél negatív volt a terápia alatt és a 72 hónapig tartó követési időszakban.

KLÍNIKAI ÖSSZEFOGLALÁS
Fő terápiás alkalmazások – Demencia, Alzheimer-kór, Sclerosis multiplex, idegi károsodás, Szorongás, menopauza szindróma, MRSA. sebgyógyulás, gyomorfekély, szaruhártyafekély.
Fő összetevők – Hericenonok és erinacinek.

Adagolás – Klínikai vizsgálatok támogatják a száraz termőtest 3-5 g/nap adagjának használatát az NGF (NGF- idegnövekedési tényezõ), termelődése növelésére, míg az állatkiserletek a H. erinaceus alkalmazására a gyomorfekélyek esetén a legjobb eredményeket 500 mg/kg/nap napi adag bevitellel hozták, amely megegyezik a kínai Farmakoepia 25-50 g/nap-os adagolásával.

Hasonló adagok valószínűleg szükségesek lennének MRSA esetén is. A miceliális kivezetésok magas in vitro NGF-növekedési aktivitása és a fermentációs keverék is jelezheti a micélium biomassza termékek használata lehetőségeit. (Micélium biomassza” röviden a gombák szövetségeinek (micélium) tömeges növekedését jelenti, amely gyakran a gombák termesztésének során képződik és használják fel különböző célokra)

Figyelem – Asztma és egyéb allergiás állapotok. Az erinacine E erős agonista (farmakológiában agonistának nevezzük azokat az anyagokat, amelyek valamely receptorhoz kötődnek) a kappa opioid receptorhoz, potenciális hallucinogén tulajdonságokkal. (kappa opioid egy olyan típusú opioid receptorra utal, amely az agyban és az idegrendszerben található, és részt vesz a fájdalomcsillapításban és más neurológiai folyamatokban)