Gyógygombák hatásai: betegségekre, immunerősítésre, melyiket használjuk?
Napjainkban egyre nagyobb figyelmet kapnak a gyógygombák, amelyek áldásos hatásai rendkívül szerteágazóak. Van néhány különösen hatékony gyógygomba, ezeket gyűjtöttük össze, hogy megmutassuk, milyen betegségek esetén használhatók. Annyit már most elárulhatunk, hogy kiemelt figyelmet fordítunk az immunerősítésre és a daganatterápiára.
Ha nem valamilyen sérülés vagy születési rendellenesség áll a háttérben, a legtöbb betegség összefüggésbe hozható az immunrendszerrel. Amikor testünk védekezőképessége bármilyen okból meggyengül, szinte azonnal jelentkeznek az egészségügyi tünetek. Először enyhék a panaszok, ilyen intő jel például a gyengeség, a gyakori fejfájás vagy a gyulladások elszaporodása. A betegségek másik támadási felülete az emésztés, illetve az emésztőrendszer, ami egyébként szintén szoros kapcsolatban áll az immunrendszerrel – elég csak arra gondolni, hogy az immunsejtek 80 százaléka a vastagbélben helyezkedik el. Ez az oka annak, hogy az ugyanitt található, és az emésztést is befolyásoló bélflóra állapota, közvetlenül kihat az immunrendszer működésére.
Gyógygombák fajtái
A gyógygombák családjába számos fajta tartozik, de ahogyan már jeleztük, ezek közül csak néhány rendelkezik olyan hatóanyagokkal, amik, ha megfelelő mennyiségben állnak rendelkezésre, valóban képesek megóvni az egészségünket. Itt egyszerre gondolunk a megelőzésre és a betegségek, kiegészítő kezelésére, ezért tovább szűkítjük a kört, és csak az erre az összetett feladatra képes gyógygombákat, azaz a shiitake-t, a bokrosgombát, a kínai hernyógombát és a pecsétviaszgombát mutatjuk be részletesebben. Azért is ezekre a fajtákra esett a választásunk, mert beletartoznak a rákellenes gyógygombák korántsem népes táborába.
Gyógygombák immunerősítésre
Testünk szinte azonnal jelez, amikor immunrendszerünk hatékonysága valamilyen okból csökkenni kezd. Ilyenkor sokan mindent beszednek – néha rontva a helyzeten –, amit a reklámok kínálgatnak. Nem biztos, hogy ez a megoldás, hiszen a kemikáliáknál biztosan jobbak az ugyanolyan hatásos, természetes szerek. A gyógygombák pedig pontosan ilyenek, ráadásul ma már könnyen elérhetők, csak elvétve van mellékhatásuk (és akkor is csak enyhe), és ami a legfontosabb, rendkívül hatékony immunerősítők.
Honnan tudhatom, hogy itt az ideje a kúrának?
Mivel immunrendszerünk megállás nélkül dolgozik, sosem árt, ha akkor is megtámogatjuk időnként, ha nincsenek olyan jelek, amik a hibás működésére utalnak. Különösen ajánlott ősszel és tavasszal elvégezni az immunerősítő kúrát. Az első arra jó, hogy még könnyebben átvészeljük a téli járványokat, a másikkal pedig a tavaszra óhatatlanul legyengülő immunrendszer új erőre kaphat.
Lássuk most azokat a konkrét panaszokat, jeleket – mert testünk mindig jelez! – amelyek arra utalnak, hogy itt az immunerősítés ideje:
krónikus fáradtság, általános gyengeség, alvászavarok, gyakori és nehezen múló fejfájás, migrén, puffadással, alhasi görcsökkel járó emésztési zavarok, krónikus hasmenés, vagy székrekedés, illetve ezek váltakozása, indokolatlan ingerlékenység, depresszió, szezonális betegségek gyakori elkapása (pl. nátha, influenza), visszatérő, fertőzéses megbetegedések, gyakori gyulladások, allergiák.
Előfordulhat, hogy a fenti tüneteket valamilyen konkrét elváltozás, betegség váltja ki. Természetesen, ilyenkor ezeket kell elsősorban megoldani, azonban a megfelelő immunvédelem ebben az esetben is fontos: egyrészt segíthet az alapprobléma kezelésében, másrészt a kiegyensúlyozott immunrendszerrel rendelkező beteg gyógyulása sokkal gyorsabb lesz.
Melyik gyógygomba a legjobb választás?
A Távol-keleten évezredek óta alkalmazza a gyógygombákat immunerősítésre a népi orvoslás. Megfigyelték, hogy egyes fajtáinak fogyasztása, nemcsak a legyengült immunrendszer működését állítja helyre, hanem a megelőzésben is segítségünkre lehet. Hatásuk gyors, alapos és kíméletes, nem jelent felesleges megterhelést a szervezet számára. Az immunerősítésre szánt gyógygombákat magukban, ételek alapanyagaként, kivonat vagy őrlemény formájában egyaránt fogyaszthatjuk.
Shiitake
Az immunvédelem szempontjából kiemelkedő a shiitake gyógygomba (Lentinula edodes). Legfontosabb hatóanyaga a lentinán, ami valósággal felturbózza az immunrendszert. Kevés hatékonyabb antioxidáns létezik a lentinánnál. Ez a béta-glükánok közé tartozó rost, képes csökkenteni az LDL koleszterin szintjét, rendkívüli baktérium-, vírus- és gombaellenes hatásokkal rendelkezik, segíthet elpusztítani a HIV vírust. Rendszeres fogyasztása segít egyensúlyban tartani a bélflórát, ami az immunrendszer egészségének alapja. Erre utal a Floridai Egyetem kutatása is, amelyben 4 héten át, napi 5, illetve 10 gramm gombakivonatot adtak egészséges pácienseknek. Azt tapasztalták, hogy a shiitake stimulálja az emésztőrendszeri immunválaszt, és felgyorsítja az immunsejtek szaporodását – olvasható a Journal of te American College of Nutrition internetes oldalán.
A shiitake ezen kívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és más immunerősítő antioxidánsokban. Nem véletlenül jár az élen fertőzések, betegségek leküzdésében. Méregtelenítő kúrák kiegészítésére, és a máj egészségének megőrzésére is érdemes fogyasztani. Remek gyulladásgátló, lerövidíti a gyógyulást. Nemcsak az immunrendszert erősíti, hanem megelőzheti, vagy lassíthatja egyes degeneratív betegségek kialakulását.
Elpusztítja a túlszaporodó Candida albicans gombát, valamint a fogszuvasodást előidéző, szájban élő baktériumokat. Megkönnyítheti a cukorbetegek életét, mivel csökkenti a vércukor szintjét. Hasonló hatása van a káros LDL koleszterinre, míg a szervezet számára fontos HDL koleszterin mennyiségét növeli, így hozzájárulhat a szívbetegségek és az érelmeszesedés megelőzéséhez. Semlegesítheti a hepatitisz B vírust, míg a shiitake gombból kivont AHCC a human papilloma vírus (HPV) legjobb természetes ellenszere.
Pecsétviaszgomba
A hallhatatlanság növényeként emlegetett pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum, Reishi) talán a legsokoldalúbb gyógygomba, amit kivételes immunerősítő és vírusölő képességének köszönhet. Bővelkedik béta-glükánokban, ezek amellett, hogy segítenek elkerülni a rosszindulatú daganatok kialakulását, nagyszerű immunerősítők.
Tripénjei csökkentik a hisztamin termelődését, ezért a pecsétviaszgomba az allergiák – amelyek a legyengült immunrendszer következményei – megelőzésére, a tünetek enyhítésére is sikerrel használható. Fokozza a sejtek oxigénfelvételét, ösztönzi a májműködést, ezét is hatékony méregtelenítő. Kiváló vírusölő, antioxidánsai felpörgetik az immunrendszert, jó választás a szezonális megbetegedések, a megfázás, az influenza, a nátha, valamint az hörghurut, az asztma vagy más légúti gyulladások megelőzésére, kezelésére. A Hong-kongi Egyetem tanulmányából kiderül, hogy a pecsétviaszgomba képes növelni az immunsejtek képződését, ami alkalmassá teszi a rákellenes terápiák kiegészítésére.
Támogatja az idegrendszer működését, az Alzheimer-korban szenvedők számára kifejezetten ajánlott. Csökkenti az LDL koleszterin mennyiségét a vérben, szabályozza a vérnyomást, hígítja a vérzsírokat, gátolja az erekben a plakkok kialakulását, ezáltal a pecsétviaszgomba hatékonyan védi a szívet és az érrendszert. Gyorsítja a hepatitisz gyógyulását, növeli az inzulintermelést, cukorbetegek számára (orvosi felügyelettel) jó szolgálatot tehet.
Egyedi tulajdonsága, hogy mindig alkalmazkodik a pillanatnyi igényekhez: akkor hat, amikor szükség van rá, és csak olyan mértékben, amennyire szükséges.
Kínai hernyógomba
Vitamin- és ásványi anyagokban szintén gazdag a kínai hernyógomba (Cordyceps sinensis) hatóanyagai szabályozzák a túlműködő immunrendszert, ezzel is támogatva a szervezetet, például az autoimmun betegségek esetén. Eredetileg, főként potencianövelőként ismerték, később további jótékony tulajdonságait is felfedezték. A kínai hernyógomba rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vér LDL koleszterinszintje, hozzájárul az erek egészségéhez, ruganyosan tartásához, az szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez. Remek vérnyomás szabályozó, serkenti a májfunkciókat, támogatja a méregtelenítésért felelős belső szerveket. Fogyasztásával könnyebben elkerülhető a vesehomok és a vesekő kialakulása. Nyugtató hatást gyakorol az idegrendszerre, elősegíti a nyugodt, pihentető alvást. Bővelkedik antibiotikus hatású (cordycepic sav) és antioxidáns hatóanyagokban (poliszacharidok), béta-glükánokban, valamint a falósejteket aktiváló szuperoxiddizmutázban. Ezek az összetevők teszik rendkívül hatékony immunerősítővé a hernyógombát.
Orvosi felügyelet mellett egyes szívritmus zavarok esetén is alkalmazható. Hozzájárul az érelmeszesedés megelőzéséhez, illetve a már kialakult kóros állapot megszüntetéséhez. Enyhíti a depressziót, felgyorsítja a különböző gyulladások és emésztési zavarok gyógyulását, hatékonyan mérsékli az asztma tüneteit. Szezonális fertőzések idején is jó hasznát vehetjük. Elpusztítja a legtöbb káros baktériumot, a hagyományos antibiotikumokkal szemben azonban a bélflórát nem károsítja. Mérsékli a vércukor szintet, ezért – orvosi engedéllyel – a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők bátran fogyaszthatják.
Mandulagomba
Elsősorban vízben oldódó poliszacharidjainak (béta-glükánok) köszönheti jelentős immunerősítő hatását a mandulagomba (Agaricus blazei Murill). A gyógyhatású poliszacharidok ebben a gyógygombában találhatók meg a legnagyobb koncentrációban. Daganat- és vírusölő, valamint figyelemreméltó koleszterin- és vérnyomáscsökkentő. A mandulagomba felgyorsítja a szervezet méregtelenítő funkcióit. Vírusölő tulajdonságának különösen a májat megtámadó hepatitisz kezelésekor vehetjük hasznát.
Ez utóbbira voltak kíváncsiak a tajvani Taipei Kórházban, ahol 12 hónapon át, naponta 1500 mg mandulagomba-kivonatot adtak hepatitisz B vírust hordozóknak. A kúrát követően a laboratóriumi vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a gomba fogyasztásával normalizálható a betegségben szenvedők májfunkciója – a tanulmány a Journal of alternative and complementary medicines szaklapban jelent meg.
Amennyiben a Candida albicans gomba elszaporodott a szervezetünkben, szintén számíthatunk a mandulagombára, ahogyan az idegrendszeri problémák megszüntetésében is segítségünkre lehet. Magas rosttartalma révén hozzájárul az emésztési panaszok enyhítéséhez.
Bokrosgomba
Részt vesz az immunerősítésben a bokrosgomba (Grifola frondosa, Maitake), amelynek tumorellenes hatása is igen meggyőző, ezen a téren az egyik leghatékonyabb a gyógygombák között. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és béta-glükánokat, hatékony támasz az immunrendszer számára, és a rákos betegségekkel szemben is jó eséllyel veszi fel a harcot. A Kobe Egyetem tanulmánya szerint a bokrosgomba kivonata, pontosabban a benne található D-frakció jelentősen felerősíti a természetes immunválaszt, gyakori fogyasztásával a fertőzéses megbetegedéseket is nagyobb eséllyel kerülhetjük el.
Rostjainak köszönhetően szabályozza az LDL koleszterin és a vércukor szintjét, hozzájárul a cukorbetegség megelőzéséhez. A bokrosgomba támogatja a szervezet méregtelenítését, segíthet a fogyásban, enyhítheti a kemoterápia káros mellékhatásait.
Felveszi a harcot az AIDS-t okozó HIV-vírussal és a májgyulladást kiváltó Hepatitis B vírussal szemben. Növeli a HDL, azaz a jó koleszterin arányát a vérben, ezzel hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, kezeléséhez.
Ha az immunerősítésre gyógygombák segítségét vesszük igénybe, ne feledjük, hogy ehhez minél nagyobb mennyiséget kell belőlük fogyasztani. Erre azonban nem mindig nyílik lehetőség, ilyenkor érdemes a jó minőségű gyógygomba étrend-kiegészítőket igénybe venni.
Rákellenes gyógygombák
Immunerősítésben szinte verhetetlenek a gyógygombák, erre vezethető vissza rendkívüli daganatellenes hatásuk. Különlegességük abban rejlik, hogy nemcsak általánosságban mondható el róluk, hogy segítenek megelőzni, illetve kezelni a különböző daganatokat. Bizonyos ráktípusokra ugyanis kifejezetten ajánlható a gyógygombák fogyasztása. Azt azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy a gyógygomba nem gyógyszer, ezért nem is helyettesítheti ezeket a készítményeket. Ha alkalmazzuk, előtte egyeztessünk erről orvosunkkal!
A fentiekben már részletesen ismertettük a legfontosabb gyógygombák egészségvédő hatásait. Röviden kitértünk arra is, hogyan támogathatják a rákmegelőzést és a daganatos betegségek kezelését. Most a rák egyes típusainál mutatjuk be a gyógygombák lehetséges hatásait.
Tüdő-, mell-, gyomor- és májrák
Amennyiben dohányzunk, mindenképpen gondoljunk a bokrosgombára, ami D2-vitamin-tartalma révén hozzájárulhat a tüdőrák megelőzéséhez. A már kifejlődött daganat kezelésében is számíthatunk rá, Japánban ezen kívül hosszú ideje alkalmazzák a gyomor-, máj-, a mell- és a prosztatarák kiegészítő kezelésére. További tulajdonsága, hogy gátolhatja az áttétek kialakulását, valamint enyhítheti a sugárterápia következményes tüneteit. A Japán Tottori Egyetem kutatói négy, humán gyomorrák sejtvonalon vizsgálták a bokrosgomba hatását. Megállapították, hogy a vízben oldott, 10 százalékos gombakivonat, három nap után aTMK-1 sejtvonalon 90 százalékban gátolta a rákos sejtek szaporodását, valamint előidézte a programozott sejthalált.
A mellrák és a lépből kiinduló rákok mellett a tüdőrák kiegészítő kezelésében kaphat fontos szerepet a hernyógomba. Utóbbira találtak bizonyítékot a kínai Jiangsu Tartományi Geriátriai Kórház szakemberei, akik megállapították, hogy a gyógygombából kivont poliszacharid gátolja a nem kissejtes tüdőrák növekedését. Tanulmányukból kiderül, hogy a hernyógomba-kivonat és ciszplatin (kemoterápiás gyógyszer) együttes alkalmazásával lényegesen jobb eredmény érhető el, mint kizárólag a gyógyszer szedésével.
Különösen a méhnyak-, a petefészek-, a prosztata- és a tüdődaganatok, valamint a leukémia esetében hatékony a mandulagomba. Utóbbit vizsgálták a Tajvanon működő Kínai Orvosi Egyetem kutatói, és megállapították, hogy a gyógygomba kivonata javítja az immunválaszt, képes elpusztítani a leukémiában szenvedőkben a rákos sejteket.
Ázsiában szinte minden daganatra alkalmazzák a pecsétviaszgombát, de a legjobb eredmények a leukémia, a prosztatarák, vastagbél- és végbélrák esetében érhetők el a fogyasztásával. Kínai kutatók in-vitro kísérlettel igazolták az emlőrákkal szembeni hatékonyságát. A gombaspórák leválasztották a szövettenyészetről a rákos sejteket, amelyek elhaltak, illetve csökkent a szaporodási képességük.
Shiitake a rák ellen
A shiitake gombában lévő lentinán többféle rák esetén lehet segítségünkre, felveszi a harcot a daganatsejtekkel, valamint a többek között a daganatok kockázatát is növelő szabad gyökökkel szemben. Japánban hivatalosan rákgyógyszernek minősítették, és alkalmazzák a klinikai gyakorlatban, mint kiegészítő kezelést. Elsősorban a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a mell-, a méhnyak-, prosztata-, a vastagbéldaganat esetén hatékony. Ezt igazolták a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai, akik lentinánnal kezeltek kísérleti egereket. Az immunhiányos állatoknál a lentinán segítségével sikerült késleltetni a daganat kialakulását és méretét.
Miért étrend-kiegészítő?
Ahogyan már az immunerősítés kapcsán említettük, a gyógygombák valóban a természet egyik legnagyobb ajándékai. Rendkívül hatékonyak, ahhoz azonban, hogy igazán ki tudjuk használni jótékony hatásaikat, viszonylag nagy mennyiséget kell fogyasztani belőlük. Arról ne mis beszélve, hogy nyersen, vagy elkészítve sem lehetnek mindenki számára kívánatosak, mert bár van közöttük igazi ínyencség, az íz kérdése merőben szubjektív. Éppen ezért ajánlott a jó minőségű étrend-kiegészítők szedése, hiszen ezek koncentráltan tartalmazzák a gyógygombák hatóanyagait, bármikor elérhetőek, a kapszulák pedig teljesen íztelenek.