Keresés
Close this search box.

Maitake gomba, a gyógyító szuperétel

Tartalomjegyzék

Noha a maitake gomba (Grifola frondosa, fodrosgomba) Japánban és Kínában évezredek óta hatalmas népszerűségnek örvend, nyugaton csak mostanság kezdték el kihasználni hihetetlen gyógyhatásait. Immunstimulálóként a gyógygombák közül is kiemelkedik, ezért a vírusfertőzésekkel szembeni időszakban kifejezetten javasolt a fogyasztása.

A maitake antivirális hatása figyelemreméltó, azonban ez a gyógygomba még számos, az egészségre nézve előnyös tulajdonságokkal, emellett magas tápértékkel rendelkezik. A maitake gomba olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segíthetnek a daganatok leküzdésében és stimulálják az immunrendszert. Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy csökkentheti a vérnyomást és a koleszterinszintet.

Mi a maitake gomba?

Kínában és Japánban a maitake gombát 3000 éve fogyasztják. A tölgy- és a juharfák törzsének alsó részén csoportokban nő, elérheti az 50 centiméteres átmérőt, és egy csokor súlya akár 45 kilogramm is lehet. Hullámos, virágos megjelenése hasonlít a táncoló pillangókra, emiatt az egyik leggyakoribb neve a táncoló gomba. Vannak, akik úgy tartják, hogy a maitake akkor kapta ezt a jelzőt, amikor az emberek táncoltak boldogságukban, mert rátaláltak a vadonban. Európában és az Egyesült Államokban általában az „erdő tyúkjának” hívják, mivel kinézete hasonlít egy bolyhos csirke tollára.

Tudományos neve, a Grifola frondosa, ami egy olasz gombanévből származik, amely a gryfonra, egy mitológiai félig oroszlán, félig sas lényre utal. A maitake olyannyira értékes volt, hogy évszázadokkal ezelőtt Japánban ezüstben mérték a súlyát, és ahány kilót nyomott, ugyanannyi kiló ezüstöt kellett fizetni érte.

Az 1980-as évek végén a japán tudósok a maitakét hatékonyabbnak találták, mint a lentinan, a shiitake, a suehirotake és a kawaratake gombát, amelyeket a bokrosgomba mellett a hagyományos ázsiai orvoslásban használnak az immunrendszer fokozására. Ez a gomba egyfajta adaptogén. Az adaptogének segítenek a szervezetnek a mentális vagy fizikai stressz elleni küzdelemben, emellett a harmonizálják a különféle szervrendszerek működését. Noha ez a gomba különféle ételekhez is felhasználható, elsősorban gyógygombának tekintik.

Maitake gomba gyógyhatása

Más gombákhoz képest, a maitake jobb eredményeket mutatott a rák és más egészségi állapotok megelőzésében és kezelésében.  Gazdag antioxidánsokban, béta-glükánokban, B- és C-vitaminban, és a D-vitamin legmagasabb növényi forrása. Bővelkedik rézben, foszforban, káliumban, rostokban és aminosavakban. Teljesen zsírmentes, alacsony a nátrium és a kalóriatartalma. 100 gramm friss gomba mindössze 31 kalóriát, 2,7 gramm rostot, 7 gramm szénhidrátot, és 2 gramm fehérjét tartalmaz. Magas glutation- és ergotheonein tartalommal rendelkezik, amelyek öregedésgátló vegyületek. Bioaktív kivonatát Maitake D-frakciónak nevezik, amely egy poliszacharid vagy proteoglükán, és béta-glükánból áll. A béta-glükánok immunmoduláló aktivitást mutatnak, és fokozzák a limfociták, makrofágok, dendritikus sejtek és természetes ölősejtek aktivitását. Ugyanezen okok miatt, a maitake hozzájárulhat a rák elleni védelemhez, és kulcsszerepet játszik az immunrendszer támogatásában.

28 egészséges embert vett részt abban az egy hónapos randomizált kettős vak vizsgálatban, amelynek során különböző hematológiai paramétereket, köztük a teljes vörösövérsejszámot, szérum glükózt,  összkoleszterint, lipoproteint (HDL), bilirubint, kreatinint és a májenzimeket vették górcső alá a tudósok. Egy hónap múlva az összes értéket újra ellenőrizték. Úgy találták, hogy  csökkentett a kreatininszint, ami a javult vesefunkcióra utalhat, javultak a májfunkciós értékek.  Ugyancsak csökkent a koleszterin- és trigliceridszint, ami megelőzheti a szív- és érrendszeri betegségeket, illetve az azokkal kapcsolatos káros következményeket.

Egyes kutatások azt sugallják, hogy a fodrosgomba felveheti a harcot a PCOS (policisztás ovárium szindróma) ellen, és segíthet a meddőség elleni küzdelemben. Úgy találták, hogy szinte annyira hatékony, mint a kezeléshez használt hagyományos gyógyszerek némelyike

Gyógygomba rák ellen

A maitake gombát évezredek óta ételként fogyasztják Ázsiában, ám gyógyszerkészítésre is használják. A fodrosgomba a rák kezelésére, valamint a rák kémiai kezelésének (kemoterápia) néhány mellékhatásának enyhítésére szolgál. A kutatások szerint  a maitake D frakció kivonat és a mitomycin C (MMC), egy kemoterápiás gyógyszer kombinációja in vivo vizsgálatokban fokozott tumorellenes aktivitást mutatott.  Köztudott, hogy a kemoterápia gyakran csökkenti vagy károsítja az immunrendszert, de a D-frakció kivonat segíthet fenntartani a kulcsfontosságú immunkompetens sejtek optimális aktivitását, minimalizálva az ilyen mellékhatásokat. Valójában a betegek kilencven százalékánál enyhültek az olyan tünetek, mint például a hányinger, hajhullás, míg a fájdalom csökkentéséről a betegek 83 százalékánál számoltak be. Így a maitake javítja a betegek életminőségét, és hasznos adjuvánsnak tekinthető a folyamatban lévő rákterápia során.

A maitake gombából izolált antioxidánsokról kimutatták, hogy hatékonyak a szervezetben található káros szabadgyökökkel szemben.  Ezek a molekulák kritikus szerepet játszhatnak számos betegség létrejöttében. A fodrosgomba fogyasztása fenoljai, flavonoidjai, a benne található aszkorbinsav és az α-tokoferol miatt hatékony az oxidációval járó elváltozások ellen.

Egy kutatás megvizsgálta a maitake gombakivonatok azon képességét, hogy gátolják az alfa-glükozidáz, egy olyan enzim termelődését, amely a keményítőt és az egyszerű cukrokat glükózzá bontja. Az enzim gátlásával a glükóz felszívódása lelassul, ezért a fodrosgomba használható a cukorbetegség kezelésére.

Hogyan használjuk és adagoljuk?

Ha fodrosgombát fogyasztunk az egészségünk fokozására, hozzáadhatjuk minden olyan ételhez, amelyhez általában a sima gombát. Használhatjuk sütéshez, salátákhoz, tésztákhoz, pizzához, omlettekhez vagy levesekhez. Párolhatjuk vajban, megsüthetjük vagy grillezhetjük. Mivel jellegzetes, kissé föld ízű, először győződjünk meg róla, hogy élvezzük-e a zamatát, és ne keverjük bele nagyobb mennyiségű ételbe. Folyékony koncentrátum vagy maitake kapszula formájában is szedhető.

A helyes adagolás az életkortól, testtömegtől és egészségi állapottól függ, illetve attól, hogy egy adott márkájú étrend-kiegészítő milyen hatóanyag-tartalommal rendelkezik. Használat előtt feltétlenül olvassuk el figyelmesen az utasításokat. Ha bármilyen szokatlan tünetet vagy kellemetlenséget tapasztalunk, hagyjuk abba a felhasználást. Néhány hetet vagy hónapot is igénybe vehet, amíg elkezdjük megtapasztalni a hatását. A C-vitaminnal történő szedése növeli az előnyeit.

A maitake gomba a szervezet számára tolerálható. A fodrosgomba hatással lehet a vércukorszintre, csökkentheti a vérnyomást, ezért akkor is feltétlenül kérdezze meg az orvosát, ha hipotenziója vagy cukorbetegsége van.

Tudjon meg  többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a maitake vagy bokrosgomba, (Grifola frondosa) gyógygombáról.

 

Források:

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom https://www.drugs.com/npp/maitake.html https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840554/

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink