Magas, 40%-os poliszacharid tartalmú gyógygomba-kivonat vegán kapszulahéjban.
A receptúra nem tartalmaz magnézium-sztearátot, valamint egyéb felesleges adalékanyagokat és színezékeket. Ráadásul a kapszulák 100%-ban allergén és GMO-mentesek, illetve a hivatalos HACCP-koncepció szerint készülnek.
Vegán kapszulában!
Aktív hatóanyag tartalom 1 kapszulában:
shiitake gomba kivonat 250 mg
– poliszacharid tartalom min. 40%
Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, hidroxipropil-metilcellulóz, rizs kivonat, rizs maghéj, gumiarábikum (természetes stabilizátor), napraforgóolaj, kolloid szilícium-dioxid (csomósodásgátló anyag).
26,76 g / 60 db 0,446 g-os kapszula
Vegán kapszulában!
Kizárólag természetes eredetű hatóanyagok!
Felnőtteknek napi 1-3 kapszula.
Fogyasztást követően a flakon visszazárása ajánlott. A terméket kisgyermekek elől el kell zárni. A fogyasztásra ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. Amennyiben a gombakivonatra allergiás, a készítményt ne fogyassza!
Mi mindenre lehet jó a shiitake gomba? Tudjon meg többet! Elolvasom >>
A shiitake gomba (Lentinula edodes) igen népszerű Kelet-Ázsia területén, de nem csupán mint étel. Gyógyhatásainak köszönhetően a témával foglalkozó kutatások szerint több betegség kezelése során is hasznos lehet.
Szinte mindegyik gyógygomba jó hatással lehet az immunrendszere, többek között emiatt is különböznek a „sima” gombáktól. A shiitake gombával sincs ez másképpen, hiszen erősítheti az immunműködést. Egy a Journal of the American College of Nutrition szaklapban publikált tanulmány azt vizsgálta, hogyan hat a shiitake az olyan emberi immunsejtekre, mint pl. az ölősejtek. 52 pácienstől vettek vérmintákat a gomba fogyasztása előtt és után is. A gomba hatására nem csupán az immunsejtek[1] száma nőtt, de az aktivitásuk is javult, tehát hatékonyabban tudták semlegesíteni a potenciális kórokozókat. A vérből kiolvasható egyéb adatok alapján a kutatók megállapították, hogy a tesztalanyok szervezetében a gyulladás is csökkent. Kínai kutatók egereken is tesztelték a shiitakét, és megállapították, hogy a benne található poliszacharidok stimulálják[2] a szervezet immunválaszait, a belekben történő génkifejeződésre gyakorolt hatásaik által. Egy másik ugyancsak egereken végzett kutatás[3] pedig azt találta, hogy a shiitake képes volt bizonyos mértékig helyreállítani az egerek öregedés következtében megromlott bélflóráját, javítva ezzel az immunrendszerük hatékonyságát.
A shiitake gomba tartalmaz egy lentinan nevű anyagot, mely rákellenes hatású lehet és amelyet Japánban használnak is gyomorrák kezelése során. A lentinan, ami egy béta-glükán, nem pusztán a gyomorrák ellen lehet hatásos, de a leukémia[4] kezelése során is, hiszen a kutatók szerint képes jelentős mértékben csökkenteni leukémia esetén a rákos sejtek szaporodását. Japánban és Kínában a lentinánt[5] együtt alkalmazzák a kemoterápiás kezeléssel, hiszen az immunműködésre is pozitívan képes hatni. A lentinannal történő kezelés a tesztek alapján némiképpen képes megnövelni a betegek élettartamát. A kutatók számára sem teljesen világos, pontosan mi is a lentinan hatásmechanizmusa, de feltételezik, hogy valahogyan a szervezetben található antitestekkel[6] való közös „munkájában” rejlik a titok.
Az immunitás mellett a szív- és érrendszer egészségére is jó hatással lehet a shiitake. Tartalmaz ugyanis olyan vegyületeket[7], pl. eritadenint és szterolokat mint ergoszterol amelyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében, a koleszterin bélben történő felszívódásának gátlása által. A shiitakében található béta-glükánok szintén segítenek a koleszterin[8] szinten tartásában, de emellett a magas vérnyomást is csökkenthetik. Japán kutatók patkányokon tesztelték[9] a shiitakét, és az eredmények alapján, mind a vérnyomást, mind pedig az LDL koleszterinszintet képes csökkenteni a gomba.
A shiitake gombában található oxálsav antibakteriális hatású; elpusztítja pl. a S. aureus baktériumot. A gomba alkoholos kivonata pedig elpusztítja a papucsállatkát. A gombában található hatóanyagok, köztük a lentinan pedig hatékonyak lehetnek vírusok[10], mint pl. a HIV vírus ellen. Bangladeshi kutatók ehető gombák antimikrobális[11] hatásait vizsgálva megállapították, hogy a vizsgált gombafajok közül a shiitake volt a leginkább antimikrobális hatású.
Mivel a shiitake tartalmaz rostokat, így az emésztést is képes támogatni, hiszen a rostok jó hatással vannak a bélflóra egészségére. A rostok azonban nem csupán a jó emésztésért, de a bélflóra egészségének helyreállítása által a megfelelő immunműködésért is felelősek. Pakisztáni kutatók egy rágcsálókon végzett kísérlet[12] alapján azt állítják, hogy a shiitake nem csupán a koleszterinszintet tudta csökkenteni az állatokban, de a bélflórájuk egészségét is helyreállította. Ez utóbbi, vagyis a bélflóra helyreállítása szintén közrejátszott a koleszterinszint csökkenésében.
Mivel gazdag B vitaminokban, a shiitake fogyasztása elősegítheti a normál idegi- és agyműködést, fokozva ezzel a szellemi teljesítményt. Mivel idősebb korban könnyedén alakulhat ki hiány B vitaminokból, fontos ezek pótlása, hiszen fontos szerepet játszanak a megfelelő szellemi[13] teljesítőképesség szinten tartásában.
Tudjon meg többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a shiitake gomba (Lentinula edodes) gyógygombáról.
[1] Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391. Epub 2015 Apr 11. PMID: 25866155.
[2] Xu X, Yang J, Luo Z, Zhang X. Lentinula edodes-derived polysaccharide enhances systemic and mucosal immunity by spatial modulation of intestinal gene expression in mice. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2068-80. doi: 10.1039/c4fo01192a. PMID: 26034783.
[3] Xu X, Yang J, Ning Z, Zhang X. Lentinula edodes-derived polysaccharide rejuvenates mice in terms of immune responses and gut microbiota. Food Funct. 2015 Aug;6(8):2653-63. doi: 10.1039/c5fo00689a. Epub 2015 Jul 2. PMID: 26135107.
[4] Patel S, Goyal A. Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review. 3 Biotech. 2012 Mar;2(1):1-15. doi: 10.1007/s13205-011-0036-2. Epub 2011 Nov 25. PMID: 22582152; PMCID: PMC3339609.
[5] Lindequist U, Niedermeyer TH, Jülich WD. The pharmacological potential of mushrooms. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Sep;2(3):285-99. doi: 10.1093/ecam/neh107. PMID: 16136207; PMCID: PMC1193547.
[6] Ina K, Kataoka T, Ando T. The use of lentinan for treating gastric cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jun;13(5):681-8. doi: 10.2174/1871520611313050002. PMID: 23092289; PMCID: PMC3664515.
[7] Phillips KM, Ruggio DM, Horst RL, Minor B, Simon RR, Feeney MJ, Byrdwell WC, Haytowitz DB. Vitamin D and sterol composition of 10 types of mushrooms from retail suppliers in the United States. J Agric Food Chem. 2011 Jul 27;59(14):7841-53. doi: 10.1021/jf104246z. Epub 2011 Jun 23. PMID: 21663327.
[8] Bak WC, Park JH, Park YA, Ka KH. Determination of Glucan Contents in the Fruiting Bodies and Mycelia of Lentinula edodes Cultivars. Mycobiology. 2014 Sep;42(3):301-4. doi: 10.5941/MYCO.2014.42.3.301. Epub 2014 Sep 30. PMID: 25346611; PMCID: PMC4206800.
[9] Kabir Y, Yamaguchi M, Kimura S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987 Oct;33(5):341-6. doi: 10.3177/jnsv.33.341. PMID: 3443885.
[10] Lindequist U, Niedermeyer TH, Jülich WD. The pharmacological potential of mushrooms. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Sep;2(3):285-99. doi: 10.1093/ecam/neh107. PMID: 16136207; PMCID: PMC1193547.
[11] Chowdhury M, Kubra K, Ahmed S. Screening of antimicrobial, antioxidant properties and bioactive compounds of some edible mushrooms cultivated in Bangladesh. Ann Clin Microbiol Antimicrob. 2015 Feb 7;14:8. doi: 10.1186/s12941-015-0067-3. PMID: 25858107; PMCID: PMC4328533.
[12] Anwar H, Suchodolski JS, Ullah MI, Hussain G, Shabbir MZ, Mustafa I, Sohail MU. Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes), Supplementation Alters Gut Microbiome and Corrects Dyslipidemia in Rats. Int J Med Mushrooms. 2019;21(1):79-88. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2018029348. PMID: 30806258.
[13] Calvaresi E, Bryan J. B vitamins, cognition, and aging: a review. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2001 Nov;56(6):P327-39. doi: 10.1093/geronb/56.6.p327. PMID: 11682586.
9 190 Ft
10 290 Ft
3 990 Ft Original price was: 3 990 Ft.3 110 FtCurrent price is: 3 110 Ft.
Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész az ajánlatokról, eseményekről és termékbemutatókról.
A webáruházunkban árult étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét. Betegség esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz. Kérjük vegye figyelembe, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot. A kockázatok és mellékhatások elkerülése végett kérje ki háziorvosa, kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Termékek
Menü
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Termékek
Termékek gomba fajta alapján:
Akciós termékeink:
Kiemelt cikkeink: