Keresés
Close this search box.

Shiitake - Lentinula edodes

A shiitake gomba (Lentinula edodes) neve a japán “shii” (gesztenye) és “take” (gomba) szavak összetételéből származik, bár ez a gomba nem csak a gesztenyefákat kedveli. Ez a gombafaj őshonos Kínában, Japánban és más ázsiai országokban. Ezekben kultúrákban nemcsak táplálkozási célokra, hanem rendkívüli gyógyító tulajdonságai miatt is évszázadok óta termesztik. Kínai neve – Xiang Gu (illatos gomba).

A L. edodes az ázsiai konyha fontos összetevője, éves termelése (2 millió tonna). Amellett, hogy finom, kiváló táplálkozási profillal rendelkezik, magas B-vitamin- és D2-pro-vitamin és ergosterol (gombákban nem D vitamin, hanem előanyaga az ergoszterin található, amely a napfény hatására alakul át D vitaminná) mennyiségével . Valamint tele van olyan ásványi anyagokkal is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink, a szelén és a niacin. A shiitake gomba kiváló forrása a diétás rostnak és a fehérjének, több aminosav lizin, arginin, metionin, fenilalanin van benne, mint a húsban.

Mit mond a tudomány?

A shiitake gombát gyakran csodaszerként emlegetik, mely erejét a lentinan nevű hatóanyagnak köszönheti, ami az immunrendszer erősítését és a fertőzések, betegségek leküzdését segíti.

TUMORGÁTLÓ HATÁS – Összesen 650 résztvevővel végzett klinikai vizsgálat elemzése azt mutatja, hogy a Lentinan heti 2 mg-os adagolása a standard kemoterápiához jelentős előnyt jelent az önmagában alkalmazott kemoterápiához képest Páratlan tulajdonságát főként antioxidáns összetevői biztosítják. Első számú antioxidánsa a gomba sejtfalából kivont a már említett lentinán, ami egy nagyon ritka magas molekuláris súlyú szénhidrát, úgynevezett béta-glükán.

A Lentinan, a L. edodes nagy tisztaságú poliszacharidja Japánban engedélyezett gyomorrák kezelésére, és az L. edodes is azon fő fajok egyike, amelyekből a népszerű gomba α-glükán kivonat AHCC (Active Hexose Correlated Compound – Aktív hexóz korrelált vegyület) állítottan a rákos betegek második legszélesebb körben használt táplálékkiegészítője Japánban az Agaricus subrufescens / Mandulagomba után.

KOLESZTERIN SZABÁLYOZÁS – A L. edodes glikoproteineket, nukleinsav-származékokat, B-vitamin-vegyületeket és bizonyítottan immunmoduláló tulajdonságú ergoszterolt tartalmaz. A L. edodes egyéb bioaktív vegyületei közé tartozik az eritadenin, amely ígéretesnek tűnik a koleszterinszint csökkentésében, és a Lentin, egy gombaellenes fehérje, amely szintén gátolja a HIV-1 reverz transzkriptáz ( retrovírus) aktivitását és a leukémiás sejtek proliferációját ( egy folyamatot jelöl, amely során valami gyorsan szaporodik növekszik vagy terjed ). Az eritadeninről kimutatták, hogy az S-adenozilhomocisztein-hidroláz erős inhibitora, és felgyorsítja a lenyelt koleszterin kiválasztását és metabolikus lebomlását. Patkányok étrendjéhez (0,005%) hozzáadva az eritadenint egy hét alatt 25%-kal csökkentette az összkoleszterinszint.

HEPATITIS B – A L. edodes poliszacharid kivonatairól kimutatták, hogy széleskörű vírusellenes és májvédő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egy 40, krónikus hepatitis B-ben szenvedő beteg bevonásával végzett vizsgálatban a 6 g/nap dózisú LEM (L. edodes mycelium) 4 hónapon keresztül  a májfunkció javulásához vezetett, és 17 betegnél vált szeronegatívvá a Hbe-antigénre (HbeAg)

CANDIDAA shiitake gomba kivonat megelőző hatása a candida stomatitisre. Az in vitro vizsgálatok  azt mutatják, hogy a L. edodes folyamatosan magas szintű antimikrobiális aktivitással rendelkezik, beleértve a legmagasabb antibakteriális hatást számos gombafaj közül. (A Candida stomatitis a Candida gomba által okozott szájüregi candidiasis egyik fajtája, amely fehér foltokat vagy plakkokat eredményez a szájban)

A shiitake gombával kapcsolatos egyéb nemzetközi kutatási eredmények publikusak, a PubMed (Amerikai Egyesült Államok Orvostudományi Nemzeti Könyvtára) rendszerében megtalálhatók.

HIV-fertőzés – AIDS. A következő kutatás arra utal, hogy a Lentinula edodes 1250/mm3-ről 2550/mm3-re emelte a T-sejtszámot AIDS-tünetekkel küzdő HIV-betegeknél 60 nap után. HIV -fertőzés (emberi immunhiány vírus)  – AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes)

Lentinus edodes farmakológiai aktivitása a HIV vírusra. A T-sejtes válasz központi szerepet játszik a kórokozókkal fertőzött és/vagy rákos sejtek adaptív immunmediált (immunrendszer által közvetített) eliminációjában. A T-sejtek (T lymphocyták vagy T-lymfociták) a fehérvérsejtek egy típusa, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében.

Ez az aktivált T-sejtes válasz elsöprő mértékben károsíthatja a célzott sejteket, ami a legtöbb esetben az idegen betolakodók megfékezéséhez és eliminálásához vezet. A T-sejtek kimerültsége több vírusfertőzés, köztük a humán immundeficiencia vírus (HIV) nem optimális, immunrendszer által irányított kontrolljához vezet. Ebben kutatásban megvitatják a T-sejt-kimerülés szerepét, valamint a kimerültség-specifikus markerek szerepét a betegség fenntartásában. Ezeknek a markereknek a kihasználása a HIV-gyógyítási stratégiákban.

KLINIKAI ÖSSZEFOGLALÓ
Fő terápiás alkalmazás – rák, koleszterinszint szabályozása, különösen a sztatinok kiegészítőjeként, HIV- fertőzés, Candida gomba.

Főbb összetevők – poliszacharidok és eritadenin. (eritadenin egy olyan vegyület, amelyet az élesztők és gombák termelnek, és megtalálható például a shiitake gombákban)

Adagolás – 2-6g/nap poliszacharid kivonat az immunrendszer támogatására. 9g/nap szárított gyümölcstest a koleszterinszint szabályozására.
Mivel az eritadenin koleszterinszint-csökkentő hatása eltér a vényköteles sztatinoktól (a koleszterinszint-csökkentők legfontosabb csoportját a sztatinok jelentik) vagy a természetes sztatinforrásoktól, például a Pleurotus ostreatustól vagy a Monascus purpureustól, hasznosan kombinálható velük a koleszterinszint-szabályozási protokollokban. Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az eritadenin csökkentheti a koleszterinszintet és támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget.

Biztonság – Bár számos bejelentés érkezett a L. edodes fogyasztását követően kialakuló dermatitiszről (Shiitake Dermatitis), ezek a nyers gomba fogyasztásával kapcsolatosak, és egyetlen esetről sem számoltak be a L. edodes táplálékkiegészítő formájában történő használatáról. (a dermatitisz a bőr gyulladásos állapota, amely különböző okokra vezethető vissza, és általában bőrpír, viszketés és duzzanat jellemzi)