Hogyan hatnak az egyes gyógygombák a hisztamin intoleranciára?

hisztamin intolerancia

Tartalomjegyzék

Az utóbbi években meglehetősen ismertté vált a hisztamin intolerancia kifejezés, és nagyon úgy fest, hogy egyre többen ismerik fel ezt az állapotot saját magukon is. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy miért érzékenyek rá az emberek és mi köze mindennek a bélrendszerünk állapotához. Mivel sok testi funkció működéséhez nagyon fontos ez a molekula, így intolerancia esetén számos problémát tud okozni a szervezetünkben.

 

Mi is az a hisztamin intolerancia?

Mindenekelőtt tisztázzuk, hogy milyen betegségről van szó, amikor hisztamin intoleranciáról beszélünk. (1) A hisztamin egy teljes mértékben természetes, a szervezetben fellelhető molekula, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer egészségében. Hatással van az allergiás reakciókra, de befolyásolja az agyban a jelátvitelt, emellett elősegíti a gyomorban az emésztéshez nélkülözhetetlen gyomorsav felszabadulását. De, ahogy mindenből, úgy ebből is a mérték a fontos. A túl sok hisztamin ugyanis árthat nekünk.

A fokozott hisztamin amellett, hogy allergiás kiütéseket okozhat, növelheti a depresszió kialakulásának esélyét, emellett túlzott savtermeléshez vezethet, aminek hatására gyakoribb a gyomorégés és az ezzel együtt járó kellemetlen hasi fájdalom. Nem is beszélve az ennél sokkal komolyabb egészségügyi problémákról. 

 

Mi okozhatja a fokozott hisztamin szintet?

A hisztamin, illetve a hisztidin (ebből az aminosavból keletkezik a hisztamin), rengeteg élelmiszerben fellelhető. Éppen ezért bizonyos ételcsoportok nagy mennyiségű fogyasztása problémát okozhat. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy a testünk normál esetben képes szabályozni a hisztamin szintjét a szervezetünkben, megakadályozva ezzel az emelkedett szint kialakulását. Mindezt a speciális enzimek, főleg a diamino-oxidáz (DAO) segítségével teszi, amelyek lebontják azt. (2)

 

A hisztamin intolerancia akkor jelentkezik a szervezetben, ha az említett enzimek nem tudnak megfelelően működni, aminek hatására megnő a hisztaminszint. Ennek persze több oka is lehet, többek között az olyan bélbetegségek jelenléte, mint a gyulladásos bélbetegség (IBD), a vékonybél-baktériumok túlszaporodása (SIBO), valamint a szivárgó bél szindróma. Amikor ezekről a betegségekről beszélünk, akkor itt azok a bélsejtek, amik az étkezéseinkkel felvett hisztamin lebontását végrehajtó enzimeket tartalmazzák, károsodnak, emellett gyengül a működésük is.

 

A probléma forrása lehet az is, hogy bizonyos gyógyszerek és élelmiszerek gátolhatják az említett enzimek működését, termelődését, fokozva ezzel a hisztamin felszabadulását a szervezetben. Főleg az acetilszalicilsav (aszpirin), a diklofenák és néhány antibiotikum okozzák a gondot. De muszáj megemlíteni az egyes genetikai rendellenességet, a súlyos traumát, a B6-vitamin- vagy cinkhiányt, a májbetegségeket, a szélsőséges hőmérsékleteket, az alkoholt és a krónikus stresszt is. Aki folyamatosan szorong és stresszel, annál nagyobb eséllyel növekszik meg a hisztamin szintje.

 

Milyen tünetei vannak a hisztamin intoleranciának?

A tünetek megjelenése, előfordulása, intenzitása egyénfüggő, de a leggyakrabban fejfájásként, migrénként, fáradtságként, emésztési problémaként nyilvánulnak meg. Ide tartozik még az emésztési probléma, a hányinger, a hányás, a kiütések, a bőrpír, a viszketés, az orrfolyás, a vörös és viszkető szemek, a tüsszögés, de még a menstruációs ciklus zavarai is.

Súlyosabb hisztamin intolerancia esetében gyakori a magas vérnyomás a hasi tájékon jelentkező görcsök, az ajkak és szemek duzzanata, az alvászavar, a szédülés, valamint a remegés. (3) A tüneteket tehát jól látszik, hogy nagyon változatosak lehetnek, gyakran egyéb betegségre, ételallergiára emlékeztetnek, így a diagnosztika sokszor pontatlan lehet.

A legpontosabb vizsgálat a DAO-aktivitás ellenőrzése a vérszérumban. De jó megoldást jelenthet az étkezési napló vezetése, nyomon követése, hiszen egyes élelmiszerek súlyosbíthatják a tüneteket.

 

A hisztamin lebontása

A hisztamint főleg a diamin-oxidáz (DAO) és kisebb részben a hisztamin-N-metiltranszferáz (HNMT) nevű enzimek bontják le. A DAO szekretoros (a sejtből sejten kívülre kiválasztódó) fehérje. A bélüregben fejti ki a hatását. A HNMT sejten belül hatástalanítja a hisztamint, többek között a májban és az agyban is megtalálható.

 

Mely ételekben van sok hisztamin?

Sok élelmiszer magas hisztaminszintet tartalmaz, beleértve az alkoholt, az érlelt sajtokat és az erjesztett termékeket. (4) Bizonyos gyógyszerek és egészségügyi állapotok is okozhatnak hisztamin egyensúlyhiányt. A hisztamin egy olyan vegyi anyag, amely üzeneteket küld az agynak, jelzi a gyomorsav felszabadulását az emésztéshez, és az immunrendszer sérülésre vagy allergiás reakcióra adott válaszaként szabadul fel. Ezzel a vegyi anyaggal szembeni intolerancia akkor fordul elő, ha a szervezet nem tud elegendő mennyiséget lebontani a belekben, ami a vér hisztaminszintjének emelkedését okozza. Ez általában abból adódik, hogy alacsony a diamin-oxidáz (DAO) nevű enzim, amely az emésztett hisztamint lebontó elsődleges anyag.

Szinte minden étel és ital tartalmaz némi hisztamint. A mennyiség általában növekszik, ahogy az élelmiszer öregszik, megromlik vagy erjed. Egyes ételek és italok olyan vegyületeket is tartalmaznak, amelyek elősegítik a hisztamin felszabadulását a szervezetben, vagy blokkolják a DAO (diamino-oxidáz) és HNMT  (hisztamin-N-metiltranszferáz) enzimek termelését vagy hatékonyságát.

Néhány hisztaminban gazdag étel és ital:

  • alkohol
  • érlelt sajtok
  • konzerv, pácolt és fermentált ételek, például savanyú káposzta
  • füstölt termékek, például kolbász, sonka, szalonna vagy szalámi
  • spenót, padlizsán
  • ketchup, ecet
  • halkonzervek, például makréla és tonhal

Az élelmiszerek, amelyek kiválthatják a hisztamin felszabadulását, a következők:

  • a legtöbb citrusfélék
  • kakaó és csokoládé
  • paradicsom
  • tojásfehérje
  • hal
  • földimogyoró

Azok az élelmiszerek, amelyek befolyásolhatják a DAO és HNMT szinteket vagy cselekvéseket, a következők:

  • alkohol
  • energiaitalok
  • zöld tea, fekete tea, maté tea

Sokféle baktérium, köztük a közönséges élelmiszer-szennyeződések is képesek hisztamint termelni a bélben. A hisztamin termelése mellett bizonyos baktériumok hatással lehetnek a bélfalak egészségére. Ez a bélgát diszfunkciójához vezethet a hisztamin intoleranciában szenvedő betegeknél.

Hogyan hatnak a gyógygombák a hisztamin intoleranciára?

A gyógygombákat a keleti országokban már évszázadok óta használják természetes immunerősítőként. A gombafélék egyre nagyobb teret nyernek, számtalan táplálékkiegészítőben kapnak helyet, hiszen több ezer tudományos vizsgálat igazolja, hogy páratlan immunerősítők, szív- és érrendszeri támogatók, emellett klinikai kísérletek bizonyítják gyulladás-megelőző és anti-allergén hatásukat. Nem meglepő, hogy egyes gyógygombák, mint a pecsétviaszgomba, a süngomba – Hericium erinaceus kivonat  és a hernyógomba hatékonyan tudnak fellépni az allergiával, intoleranciával szemben. (5)

Hogyan segíti a pecsétviaszgomba a hisztamin intoleranciával élőket?

Bár nem specifikus antihisztamin, a különböző hatóanyagai révén kedvező hatást gyakorolhat a hisztamin intoleranciában szenvedők számára. Ganoderma lucidum – Reishi gyógygomba kiváló minden típusú allergia csökkentésére, hiszen gátolhatja a hisztamin-felszabadulását. (6) Egy kutatás kimutatta, hogy a ganoderma emellett egyedi triterpén vegyületeket, mint ganoderminsavakat tartalmaz, amelyek erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak. (7) Ezek képes gátolni a hisztamin felszabadulását, csökkenthetik a gyulladásos reakciókat, ami potenciálisan enyhítheti a hisztamin intoleranciával járó tüneteket, mint a bőrpír, a viszketés vagy éppen az emésztési zavarok.  Az antioxidánsai elősegíthetik a szabad gyökök semlegesítését, amik az immunválasz során keletkeznek. Az oxidatív stressz csökkentése pedig abban nyújthat segítséget, hogy a szervezet így kevésbé legyen hajlamos az allergiás és a gyulladásos reakciókra, ideértve a hisztamin intoleranciához kapcsolódó tüneteket. 

 

A gyógygomba emellett immunmoduláns, hiszen olyan immunszabályozó vegyületekben gazdag, mint a terpének, a terpenoidok, a lektinek és a gombás immunmoduláló fehérjék (FIP), valamint a poliszacharidok. Különösen utóbbiak vannak hatással az immunsejtek és az immunrendszerrel kapcsolatos sejtekre. A béta-glükánjairól kimutatták, hogy immunmoduláló hatással bírhatnak a szervezetre, ami azt jelenti, hogy segíthet kiegyensúlyozni az immunválaszt, csökkentve ezzel az immunrendszer túlzott aktivitását, amely a hisztamin túltermeléséhez vezethet. (8)

A ganodermával kapcsolatban azt is tudni érdemes, hogy adaptogén hatású, tehát támogatja a szervezet stresszkezelő képességét. Ez mindig egy olyan tényező, amely fokozhatja a hisztamin felszabadulását a szervezetben, tehát a pecsétviaszgomba stresszcsökkentő hatása hozzájárulhat a hisztamin intolerancia tüneteinek enyhítéséhez. 

 

Milyen hatóanyagokkal segít a süngomba az intolerancia ellen?

A süngomba (Hericium erinaceus), azaz más néven az oroszlánsörény gomba a különféle bioaktív összetevői révén nyújthat hatékony segítséget a hisztamin intolerancia kezelésében. A fő hatóanyagainak a hericenonok és az erinacinek számítanak, amelyek specifikus, gyulladáscsökkentő hatású vegyületek. Támogatják az idegrendszert, valamint redukálhatják az idegrendszeri gyulladásokat. Intolerancia esetén, ahol az idegrendszeri tünetek, mint a szorongás vagy a migrén is jelen van, ezek a hatóanyagok nagyon hasznosak lehetnek.

 

Fontos azonban, hogy részletesebben ismerjük a gyulladáscsökkentő tulajdonságait. Ezek elsősorban a szervezet immunválaszának enyhítésére szolgálnak. Segítenek abban, hogy csökkenjen a hisztamin által okozott túlzott gyulladásos reakciók, mint például a viszketés, a bőrirritáció vagy éppen a hasi diszkomfort érzete. Ez főleg az antioxidánsainak köszönhető, amelyekben ez a gyógygomba is bővelkedik. A sejtkárosító szabad gyökök semlegesítése fontos tényező, hiszen az oxidatív stressz hisztamin intolerancia esetén fokozott lehet, tehát lényeges a tüneteket közvetve enyhíteni.

 

A süngomba immunrendszert szabályozó hatásai révén enyhítheti továbbá a túlzott immunválaszt, ami ugye allergiához vezethet. Ez különösen előnyös lehet, hiszen a hisztamin intolerancia gyakran az immunrendszer reakciókészségével függ össze, tehát az immunválasz modulálása révén csökkenthetőek a tünetek. Végül, de nem utolsó sorban ejtsünk pár szót az emésztőrendszer támogató hatásáról is. A gyógygomba képes javítani a gyomor- és a bélrendszeri nyálkahártya állapotát, ami azért kulcsfontosságú, mert a hisztamin lebontása az emésztőrendszerben történik. Történne, ha az egészséges lenne. Intolerancia esetén támogatásra van szüksége, hiszen ha a bélrendszer egészségesebb, akkor hatékonyabbá válhat a hisztamin metabolizmusa, amely csökkentheti az hisztamin intolerancia tüneteit.

 

Hisztamin intolerancia és a hernyógomba

A Cordyceps sinensis csökkentheti a szervezetben a gyulladásokat, egyedi hatóanyagai révén támogathatja az immunrendszert, , energiával láthatja el a szervezetet. (9) A hisztamin intolerancia kezelésében közvetetten fejtheti ki jótékony hatásait. Fő hatóanyaga a cordycepin, amely gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Gátolhatja a gyulladásos molekulák termelését, ami által csökkentheti a hisztamin által kiváltott gyulladásos reakciókat, mint a bőrproblémák és a viszketés. Mivel az intolerancia gyakran jár hasonló tünetekkel, így a gyógygomba hozzájárulhat ezek enyhítéséhez.

 

Fontos összetevői még a poliszacharidok, amelyek immunmoduláló hatásokkal rendelkezhetnek. Segíthetik az immunrendszer egyensúlyának fenntartását. Az immunválasz szabályozásával a szervezet kevésbé lesz hajlamos túlzott hisztamin felszabadulásra, ami hisztamin intolerancia esetén igen hasznos lehet. Emellett a hatóanyag hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez és az antioxidánsok védelméhez is.

 

A hernyógomba emellett antioxidáns hatásokkal rendelkezik, ezzel hozzájárulva az oxidatív stressz csökkentéséhez. Az antioxidánsai segíthetnek a sejtek és a szövetek védelmében és a szabad gyökök káros hatásai ellen, így közvetetten csökkenthetik a gyulladást és az allergiás reakciókat. Emellett adaptogénként működik, ami azt jelenti, hogy támogathatja a szervezet alkalmazkodó képességét a stresszhez, segíthet szabályozni a kortizolszintet, ami jobb alvást eredményezhet. A stressz gyakran fokozza a hisztamin felszabadulását a szervezetben, a hernyógomba stresszkezelő hatásai azonban hozzájárulhatnak a hisztamin intolerancia tüneteinek enyhítéséhez.

 

Végül, de nem utolsó sorban a hernyógomba serkentheti a sejtek energia-anyagcseréjét és oxigénfelvételét, ami különösen hasznos tulajdonság azok számára, akik krónikus fáradtsággal élnek együtt. Az energia-anyagcsere támogatása rendkívül fontos a hisztamin intoleranciával együtt élők számára, hiszen ez hozzájárulhat a szervezet általános jólétéhez és teherbíró képességéhez, amely kedvező lehet az allergiás és a gyulladásos állapotok leküzdésében.

 

Chaga gomba (Inonotus obliquus): Természetes szövetséges a gyulladások ellen

A tudományos áttörések feltárják az Inonotus obliquus (közismert nevén chaga gomba)  potenciálját a hisztamin által kiváltott mikrovaszkuláris gyulladás csökkentésében. A PLOS ONE tudományos magazin-ban megjelent tanulmány kiemeli a chaga (Inonotus obliquus) erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságait, bemutatva, hogy képes ellensúlyozni a hisztamin erekre gyakorolt ​​káros hatásait. (10)

A hisztamin, az allergiás reakciók során felszabaduló vegyület gyulladást válthat ki és károsíthatja a mikroérrendszert, ami kellemetlen érzést és krónikus problémákat okozhat. Ez a kutatás azt mutatja, hogy a chaga természetes bioaktív vegyületei hatékonyan mérsékelhetik ezeket a hatásokat, elősegítve az egészségesebb mikrovaszkuláris működést.

Tudományos támogatással a chaga gomba (Hamvaskéreg gomba) ígéretes természetes megközelítésként jelenik meg az egészségesebb mikrovaszkuláris működés fenntartásában és a hisztamin okozta kellemetlenségek csökkentésében.

 

Miért fontos a hisztamin intolerancia kezelése?

Persze felmerülhet a kérdés, hogy a tüneteken kívül, miért is jelent problémát a hisztamin intolerancia. Kezeletlen állapotban számtalan kellemetlenséget okozhat, de ha ez nem elég, akkor jó tudni, hogy a betegségnek egészségügyi kockázatai is vannak. A tünetek gyakran megterhelőek a páciens számára, zavarhatják az életminőséget, és a hosszabb távon kezeletlenül hagyott betegség hatással van a szív- és érrendszerre, végül pedig gyomor- és bélrendszeri megbetegedéseket okozhatnak.

 

A hisztamin intolerancia kellemetlen tünetei jelentősen ronthatják a mindennapi életminőséget, korlátozhatják a munkaképességet és a szociális életet. A diéta, az életmódváltás, a kiegészítők – mint a gyógygombák – szedése természetesen segíthet a tünetek csökkentésében, ezáltal az érintettek jobban érezhetik magukat. A probléma azonban az, hogy nehezen felismerhető és diagnosztizálható, ennek hiányában viszont krónikus gyulladásokkal kell szembenéznünk, ami hatással lehet az immunrendszerre, valamint a szív- és érrendszer egészségére. Az intolerancia megterheli az emésztőrendszert, a betegnek sokszor fogalma sincs, hogy miért vannak hasi fájdalmai, miért puffad, görcsöl, ami ha sokáig fennáll, akkor az idővel gyomor-bélrendszeri betegségekhez vezethet.

 

A kezeletlen hisztamin intolerancia hosszabb távon olyan komoly egészségügyi problémákat okozhat, mint a magas vérnyomás, az asztma vagy éppen a szívritmuszavarok. A különféle kezelések, gyógygombák szedése mellett a kezelés kitér a speciális étrendi és életmódbeli változtatásokra, amelyek hozzájárulhatnak a szervezet általános egészségéhez. A hisztaminszegény étrend betartása és a hisztamin felszabadulását elősegítő tényező kerülése nemcsak csökkentheti a tüneteket, hanem segít megőrizni az általános egészségi állapotot.

 

Tudományos háttér: 

  1.  https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523280533
  3. https://www.unilabs.sk/clanky-invitro/histaminova-intolerancia
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543#symptoms
  5. https://www.mdpi.com/2304-8158/10/5/996
  6. https://galeapps.gale.com/The use of Ganoderma lucidum (Reishi) in the management of histamine-mediated allergic responses
  7. https://www.jstage.jst.go.jp/article/cpb1958/33/4/33_4_1367/_article/-char/ja/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17490952/
  9. https://www.mdpi.com/1420-3049/25/18/4051
  10. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0220776

 

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

  • Válassza a

    Mushi kávét 40% ganoderma kivonattal

    • ha krónikus fáradtságban szenved
    • ha felszeretné tölteni energiatartalékait
    • ha napi kávézását szeretné feldobni egy egészségesebb alternatívával
    • ha szeretné lassítani az öregedés folyamatát
    • ha stresszes, rohanó életmódot folytat, akinek szüksége van extra támogatásra
    • ha kávékedvelő, aki szívesen próbálna ki különleges ízeket és hatásokat
  • Válassza a

    Mushi kávét 30% ganoderma kivonattal

    • ha krónikus fáradtságban szenved
    • ha felszeretné tölteni energiatartalékait
    • ha napi kávézását szeretné feldobni egy egészségesebb alternatívával
    • ha szeretné lassítani az öregedés folyamatát
    • ha stresszes, rohanó életmódot folytat, akinek szüksége van extra támogatásra
    • ha kávékedvelő, aki szívesen próbálna ki különleges ízeket és hatásokat
  • Válassza a

    Mushi kávét 20% ganoderma kivonattal

    • ha krónikus fáradtságban szenved
    • ha felszeretné tölteni energiatartalékait
    • ha napi kávézását szeretné feldobni egy egészségesebb alternatívával
    • ha szeretné lassítani az öregedés folyamatát
    • ha stresszes, rohanó életmódot folytat, akinek szüksége van extra támogatásra
    • ha kávékedvelő, aki szívesen próbálna ki különleges ízeket és hatásokat

Iratkozzon fel és spóroljon!

Legnépszerűbb cikkeink

Termékek

Termékek gomba fajta alapján:

Akciós termékeink:

  • Válassza a

    Immun Plusz csomagot

    • ha erősíteni szeretné szervezetét
    • ha krónikus betegségben szenved
    • ha idősebb korosztályba tartozik
    • ha stresszes életmódot folytat
    • ha szeretné megőrizni egészségét
    -10% immun plusz csomag

    Immun Plusz csomag

    Original price was: 16 770 Ft.Current price is: 15 090 Ft.
    Kosárba teszem
  • Válassza a

    Vital Plusz csomagot

    • ha nincs energiája a mindennapokhoz és újabb lendületre vágyik
    • ha szorongással, depresszióval és alvászavarokkal küzd
    • ha sportol és szeretné teljesítményét növelni
    • ha feledékeny, memóriazavarai vannak
    • ha gyakran szenved fáradtságtól
    • ha erősíteni szeretné szervezetét
    -10% vital plusz csomag

    Vital Plusz csomag

    Original price was: 15 310 Ft.Current price is: 13 780 Ft.
    Kosárba teszem