Keresés
Close this search box.

Gyógygombák allergia ellen! Hogyan segíthetnek?

Tartalomjegyzék

Keleten évszázadok óta a gyógygombát a legkiválóbb gyógymódként tartják számon megannyi egészségügyi probléma esetén. Különböző tanulmányok ezrei igazolják páratlan képességüket az immunitás, a szív- és érrendszer egészségének, a vércukorszint, a szexuális funkció és az energia támogatására. Számos kísérletben és klinikai vizsgálatban a gombák vírusellenes, antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antiallergén hatását is kimutattak. Nem csoda, hogy mára már egyre nagyobb népszerűségnek örvend a gyógygomba alkalmazása allergiás tünetek esetén.

Talán meglepődhet, ha meghallja, hogy bizonyos gombák hatékonyan kezelhetik az allergiát és más légúti problémákat. Azonban ha megnézzük sokféle hatásukat, ez teljesen logikus, mivel a gyógygombák számos, az allergiás reakcióban szerepet játszó tényező ellen hatásosságukat igazolták.

Mi az allergia?

Mit nevezünk allergia tünetnek, és mitől alakul ki az allergia? Függetlenül attól, hogy bőr allergia, étel allergia, vagy vegyszer allergia tünetei, pollen allergia tünetei, esetleg tavaszi allergia tünetei állnak fenn, a kiváltó okot tekintve mind egy megállapításhoz vezethetők vissza. Az allergia alapjaiban véve a környezetben lévő anyagokkal szembeni túlérzékenységből ered, amely a legtöbb embernél nem okoz problémát, mások viszont érzékenyebbek rájuk.

Ezek az allergén néven ismert környezeti anyagok légzés, vagy a bőrünk útján bejutnak a szervezetbe. A leggyakoribb allergének a szennyeződés, a por, a pollen, a cigarettafüst és az állati szőr. A sértő anyag, más néven antigén, immunválaszt vált ki, amely allergiás vagy túlérzékenységi reakcióként ismert. A leggyakoribb allergiás betegségek a szénanátha, az asztma, az ekcéma és a csalánkiütés. A szervezet hisztamin és más kémiai mediátorok termelődése ezekben a reakciókban az enyhétől az életveszélyesig terjedő reakciókat okozhat. Keresztallergia is kialakulhat több esetben.

Allergia tünetei

Az allergiás reakciós tüneteket az emésztőrendszerre, a légzőrendszerre, a szív- és érrendszerre és a bőrre is vonatkoztathatjuk.

Ezek a panaszok egy vagy több módon jelentkezhetnek, például:

 • Viszkető szemek
 • vörös szemek
 • Viszkető bőrkiütés (atópiás dermatitis)
 • Csalánkiütés
 • Tüsszentés
 • Orrdugulás
 • Orrfolyás
 • Allergiás asztma
 • Vérnyomás csökkenés
 • Alsó szívverés
 • Hányás
 • Gyomorgörcsök
 • Légzési nehézség
 • zihálás
 • Ismétlődő köhögés
 • Összeszorult torok
 • Rekedtes hang
 • Nyelési nehézség
 • A nyelv duzzanata
 • Beszéd nehézség
 • Halvány vagy kék árnyalatú bőrszín
 • Szédülés
 • Ájulás
 • Anafilaxiás sokk, az allergiás reakció legsúlyosabb formája.

A legsúlyosabb és legveszélyesebb allergiás reakció az anafilaxiás sokk.

Ez egy életveszélyes allergiás reakció, amely súlyosan károsítja szervezete létfontosságú funkcióit. Az anafilaxia drámai vérnyomásesést okozhat, és a reakciót kiváltó élelmiszerrel való érintkezés után néhány percen belül hatással van a légzésére. Az anafilaxiás sokk végzetes lehet, és azonnal kezelni kell epinefrin (adrenalin) injekcióval.

Az allergiás reakciókról

Az allergiák az immunrendszerünk kiegyensúlyozatlanságának következményei. Az immunválaszt speciális fehérvérsejtek (antigénprezentáló sejtek) szabályozzák, amelyek feladata a kórokozók azonosítása és leküzdése, valamint az adaptív immunválasz értesítése a fennálló veszélyekről. Az adaptív immunválasz „T helper” sejteket – Th1 és Th2 – küld a helyszínre. Mindkettőnek meghatározott munkája van, és amikor együtt dolgoznak, segítenek megtisztítani a szervezetet az észlelt kórokozóktól. Néha azonban a Th-sejtek egyensúlytalanná válnak. Ha allergiás reakciókról van szó, ez jellemzően Th2 dominanciát jelent, és az immunválasz egyensúlyba hozásához szükséges a Th1 sejtek pótlása. Az immunrendszer szabályozása kevesebb allergiás tünetet eredményezhet, és csökkenti az allergiás reakciókat.

Már egy egyszerű diéta betartása is segíthet! Akár hiszi, akár nem, olyan egyszerű stratégiák, mint a feldolgozott élelmiszerek, telített zsírok és cukrok eltávolítása; a koffeinből, alkoholból és szódából származó toxinok korlátozása; és a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend betartása segíthet eltávolítani az allergiát kiváltó tényezőket és csökkenteni a környezeti reakciókat.

A máj szerepe

A hagyományos kínai orvoslás szerint a májbetegség túlérzékenységet és allergiás reakciókat, valamint számos tünetet okoz, beleértve a fejfájást, ingerlékenységet, menstruációs nehézségeket és magas vérnyomást. A májnak, mint méregtelenítő szervünknek meg kell tisztítania a vért a megmaradt hisztamintól, az allergiás reakcióktól. A máj által kezelt egyéb anyagok közé tartoznak a gyógyszerek, vegyszerek, alkohol, élelmiszer-adalékanyagok és tartósítószerek, valamint a bakteriális fertőzések által felszabaduló méreganyagok. Ha azonban a máj túlságosan zsúfolt zsírszövettel és felesleges méreganyagokkal, allergiát okozhat.

A Maitake (bokrosgomba) és a Reishi (pecsétviaszgomba) a legjobb májerősítők közé tartozik. A kínai orvoslásban általában a májfunkciók védelmére és megerősítésére használják. Az állatkísérletek azt mutatják, hogy a maitake és a reishi kivonatok védelmet nyújtanak a mérgező vegyi anyagok által kísérletileg előidézett májkárosodás ellen. Emelkedett májenzim-szintű hepatitisben szenvedő betegeknél a reishi vissza tudta állítani a szintet a normál tartományba.

A máj a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszik azáltal, hogy segít megelőzni a hipoglikémia kialakulását. Ez azért fontos, mert akkor a legvalószínűbb, hogy allergiás reakciókat tapasztalunk, amikor a vércukorszint csökken. Az allergiák gyakran enyhíthetők a kiegyensúlyozott vércukorszint fenntartásával. A máj ellensúlyozza az alacsony vércukorszintet azáltal, hogy glükózt bocsát a véráramba. Ezt a glikogén (raktározott szénhidrát) lebontásával teszi. Az alacsony vércukorszint további növelése érdekében a nem szénhidrát molekulákat, például az aminosavakat glükózzá alakítja.

A Maitake kiegyensúlyozó hatással van a vércukorszintre és az inzulinra. Tanulmányok kimutatták, hogy segít megelőzni a magas vércukorszintet az inzulinérzékenység fokozásával. Például egy klinikai tanulmány kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegek, akik két hónapon keresztül SX-frakciónak nevezett maitake kivonatot szedtek, jelentősen csökkentették éhgyomri glükóz-, triglicerid-, inzulin- és testsúlyukat. Ezzel szemben az orvosok arról számolnak be, hogy az SX-frakció a krónikus hipoglikémiát (alacsony vércukorszintet) is javítja, amely az inzulin túlzott stimulációjából eredhet.

Gyulladás

Amikor belélegzünk valamit, amire allergiásak vagyunk, az irritálja az orr membránjait, gyulladást és duzzanatot okozva. Az allergia rhinitis a kifejezés erre az állapotra. A gyulladás természetes kezelése lehet az, ha több gyulladáscsökkentő tulajdonságú ételt fogyasztunk, például halat, lenmagot, friss gyümölcsöt, zöld teát, fokhagymát, leveles zöldeket és gyömbért. Ezenkívül természetes termékeket, például a reishit használhatjuk a gyulladásos válasz módosítására.

A Reishi szteroidszerű gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek gátolják a gyulladást, és a hisztamint, az olyan allergiás tünetekért felelős vegyszert, mint az orrfolyás, a könnyező szem, a csalánkiütés és a hörgők összehúzódása. Egy tanulmány megállapította, hogy a reishi kivonatok hasonló hatásokkal rendelkeznek, mint egy szteroid gyulladáscsökkentő, amely azonban potenciálisan súlyos mellékhatásokkal jár. Ezzel szemben a Reishi kevés mellékhatást okoz, már ha okoz egyáltalán.

A kínai klinikai vizsgálatok során több mint 2000 krónikus bronchitisben szenvedő beteget kezeltek reishivel. Két héten belül a betegek 60-90 százaléka mutatott jelentős javulást, az idősebb betegek és az asztmás betegek részesültek a jótékony hatásokból a leginkább.

Az immunrendszer és az allergia kapcsolata

A gyógygombák egyik közös tulajdonsága, hogy erősítik az immunrendszert és gátolják a daganatokat, így ígéretes rákellenes kezelések. Sok rákellenes kutatás támogatja a maitake D-frakciót, egy olyan kivonatot, amely koncentrációban tartalmaz immunerősítő béta-glükánokat. Ellenkezőnek tűnhet tehát, hogy a maitake és a reishi hatékonyan kezelik az allergiákat, amelyeket túlaktív immunválaszként írnak le.

Az ok, amiért a maitake és a reishi jótékony hatású mind a túl-, mind az alulműködő immunrendszerre, az az, hogy adaptogének. Az adaptogének olyan anyagok, amelyek segítik a szervezetet alkalmazkodni a különböző típusú stresszekhez azáltal, hogy a megváltozott testkörülményeket visszaállítják a normális szintre. Például az adaptogének segítenek fenntartani a vérnyomás, a vércukorszint, a koleszterin és a testtömeg egészséges szintjét.

A hagyományos kínai orvoslás elismeri, hogy a reishi kettős irányú aktivitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy javítja az immunrendszer működését, legyen az hiányos vagy túlzott. Nem serkenti az immunrendszert. Inkább szabályozza. Mint ilyen, a reishit immunmodulátornak tekintik. 

Még egy megjegyzés a reishiről: Az allergiát, mint sok más egészségügyi problémát, a stressz súlyosbíthatja. A Reishi kiváló választás stresszoldó gyógynövényként a feszültség enyhítésére.

Senki sem tagadhatja meg a gyógyszerek előnyeit vészhelyzetekben és akut állapotokban. A krónikus betegségek és az optimális egészség megteremtése érdekében azonban elengedhetetlen, hogy felismerjük a gyógygomba-kiegészítők hosszú távú adaptogén előnyeit.

Összegzés

Az allergia alapjaiban véve a környezetben lévő anyagokkal szembeni túlérzékenységből ered, amely a legtöbb embernél nem okoz problémát, mások viszont érzékenyebbek rájuk. A Maitake (bokrosgomba) és a Reishi (pecsétviaszgomba) hatékonyan kezelhetik az allergiás tüneteket, s közben a kellemetlen mellékhatásoktól is megkímélnek minket.

Mivel a gyógynövények (és gyógygombák!) időnként összeütközésbe kerülhetnek más gyógyszerekkel és/vagy már meglévő állapotokkal, különösen, ha immunszuppresszánst vagy warfarint szed, a legjobb, ha először az orvosával konzultál.

Források:

https://www.healthline.com/health/home-remedies-for-allergies https://www.marioninstitute.org/anti-allergy-benefits-of-reishi-and-maitake-mushrooms/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink