Keresés
Close this search box.

Süngomba depresszió ellen

Tartalomjegyzék

A mentális betegségek, köztük a depresszió leküzdésére elsősorban gyógyszereket alkalmaznak.  Azzal kapcsolatban, hogy egyes gyógygombák milyen pozitív hatást gyakorolnak az idegrendszerre viszont alig, vagy szinte semmit nem hallani. Pedig az ázsiai emberek már régóta tudják, hogy a gombák adaptogén gyógynövényként természetes megoldást nyújtanak az alvászavarok és a fáradtság ellen, és megnyugtatják az elmét. Egyikük, a süngomba depresszió ellen is alkalmazható. Mutatjuk, hogyan.

A süngomba (Hericium erinaceus) egy, a Távol-Keleten jól ismert ehető gomba, amely farmakológiai tulajdonságokkal rendelkezik. Egyre több kutatás támasztja alá, amit az ázsiai emberek már régóta tudnak, hogy jótékony hatással van az agy működésére és a vegetatív idegrendszerre. Noha, továbbra is vizsgálják, hogyan befolyásolja a süngomba depressziót, annyi bizonyos, hogy részben a gyulladás csökkentésén keresztül.

Miért leszünk depressziósak?

A depresszió hangulati rendellenességnek minősül. Szomorúság, letargia és reményvesztettség, koncentrációs nehézség, alvási problémák és ingerlékenység jellemzi, és akik szenvednek tőle, gyakran gyógyszeres kezelésben részesülnek. Nem tudni pontosan, mi okozza. Mint sok mentális rendellenesség esetében, számos tényező érintett lehet. Azt feltételezik, hogy az alábbiaknak van köze a létrejöttéhez:

 • Úgy tűnik, hogy a depresszióban szenvedők agyában fizikai változások történnek. E változások jelentősége még mindig bizonytalan, de végül segíthet az okok pontos meghatározásában.
 • A neurotranszmitterek olyan kémiai hírvivő vegyületek, amelyek az idegsejtek egymás közötti kommunikációjáért felelősek. Valószínűleg szerepet játszanak a depresszív állapot kialakulásában. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy ezeknek a neurotranszmittereknek a működésében és hatásában bekövetkező változások, valamint az, hogy kölcsönhatásba lépnek-e a hangulatstabilitás fenntartásában érintett vegyületekkel jelentős szerepet játszhat a betegség gyógyításában.
 • A szervezet hormonháztartásának változásai közrejátszhatnak a depresszió kiváltásában. Hormonális változások következnek be a terhességgel párhuzamosan, a szülés utáni hetekben és hónapokban, valamint pajzsmirigyproblémákból, menopauzából vagy számos egyéb állapotból kifolyólag.
 • A depresszió gyakoribb azoknál az embereknél, akiknek a családtagjai is szenvedtek tőle. A kutatók olyan géneket próbálnak azonosítani, amelyek szerepet játszhatnak a depresszió kiváltásában.

Azok a tényezők, amelyek úgy tűnik, hogy növelik a depresszió kialakulásának vagy kiváltásának kockázatát a következők:

 • Bizonyos személyiségjegyek, például alacsony önértékelés, függő, túlságosan önkritikus vagy pesszimista alkat.
 • Traumatikus vagy stresszes események, például fizikai vagy szexuális bántalmazás.
 • Egy szeretett ember halála vagy elvesztése.
 • Rossz emberi kapcsolatok.
 • Pénzügyi problémák.
 • Felmenők, akiknek kórtörténetében depresszió, bipoláris rendellenesség, alkoholizmus vagy öngyilkosság fordult elő.
 • Egyéb mentális problémák, például szorongásos- és étkezési rendellenességek.
 • Poszttraumás stressz.
 • Alkohollal vagy drogokkal való visszaélés.
 • Súlyos vagy krónikus betegség, beleértve a rákot, agyvérzést, krónikus fájdalmat vagy szívbetegséget.
 • Bizonyos gyógyszerek, például néhány magas vérnyomás elleni készítmény és altatók.

A depresszió miatt súlyosbodó állapotok a következők:

Fontos felismerni, hogy az időnként érzett rossz hangulat az élet normális része. Szomorú és felkavaró események bárkivel történhetnek. De ha rendszeresen előfordul, vagy huzamosabb ideig tart, akkor az illető depresszióval küzdhet. Szorongással és kényszerbetegséggel karöltve is mutatkozhat.

Az emberek különböző módon élik meg a depressziót. Megzavarhatja a mindennapi tevékenységet, csökkent munkaképességet eredményezhet, hatással lehet az emberi kapcsolatokra, mi több néhány krónikus egészségi állapotra is. A depresszió komoly betegségnek számít, amely megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhat. Kezelés alatt elsősorban a gyógyszeres terápia értendő, azonban vannak természetes módszerek a tünetek enyhítésére. Létezik egy rendkívül sokrétű gyógygomba, amely képes úrrá lenni a hangulati rendellenességeken, oldja a szorongást és a stresszt. A süngomba segíthet a depresszió ellen, de más pozitív vonzata is van a szedésének. Erről egy kicsit később ejtünk szót.

Hogyan diagnosztizálják a depressziót?

A klinikai depresszió diagnosztizálásához egy 2 hetes periódus alatt a következő tünetek közül legalább ötöt kell megtapasztalni:

 • a beteg depressziósnak érzi magát a nap nagy részében,
 • elveszti az érdeklődését a legtöbb tevékenység iránt,
 • jelentős fogyást vagy súlygyarapodást érzékel,
 • sokat alszik vagy képtelen aludni,
 • lelassult a gondolkodása vagy a mozgása,
 • fáradtsággal, alacsony energiaszinttel küzd,
 • az értéktelenség vagy bűntudat érzése lesz úrrá rajta,
 • csökken a libidója,
 • koncentrációs zavart és döntésképtelenséget tapasztal,
 • megmagyarázhatatlan fizikai problémák, például hátfájás vagy fejfájás gyötri,
 • lelassult a gondolkodása vagy a beszéde,
 • visszatérő gondolatai vannak a halállal és az öngyilkossággal kapcsolatban.

Sok depresszióban szenvedő ember esetében a tünetek általában elég súlyosak ahhoz, hogy észrevehető problémákat okozzanak a mindennapi tevékenységek során. Ezzel az állapottal nehéz együtt élni, de a kezelés javíthatja életminőségét. Antidepresszánsok, szorongáscsökkentők és antipszichotikumok szedésével állapotjavulás, vagy akár tünetmentesség érhető el. A depresszió kezelésére használt gyógyszerek mindegyikének vannak előnyei és potenciális kockázatai, de nem mindig szüntetik meg teljesen a betegséget.

Depresszió kezelése süngombával

A süngomba természetesen nem helyettesíti a gyógyszeres terápiát, azonban kiegészítő kezelésként érdemes alkalmazni a szakorvossal történt egyeztetést követően. De mit tud a süngomba? Agyi toniknak tartják, emiatt a buddhista szerzetesek évezredek óta használják ital formájában az agy teljesítményének fokozására, valamint a koncentrálóképesség növelésére a hosszú meditációk során. Azonban az idegrendszerre gyakorolt hatása nem merül ki ennyiben. Csökkenti a stresszt és a szorongást, javítja az alvásminőséget, sőt természetes nootropikumként funkcionál. Többek között e tulajdonságainak hála, a süngomba depresszió ellen is hatásos. Különösen a termőtestéből izolált értékes vegyületek, a hericenonok és erinacinek érdemelnek kitüntetett figyelmet. Serkentik az idegi növekedési faktor (NGF) szintézisét, amely bizonyos hatással van az agy működésére és a vegetatív idegrendszerre.

Mint már említettük, a süngomba természetes nootropikum, vagyis szellemi serkentő. Jótékonyan hat a kognitív funkciókra és a koncentrálóképességre. A stresszes emberek általában hajlamosabbak a depresszióra, sőt maga a stressz is kiválthat depressziót. Lévén a süngomba adaptogén, kiegyensúlyozza a stresszhormon szintjét, hozzásegítve így a szervezetet az egészséges stresszválaszhoz. Lefekvés előtti fogyasztása stressz- és szorongáscsökkentő. A mellékvesékkel egyetemben, az endokrin rendszer működésének szabályozásán keresztül pihentető éjszakai alvást tesz lehetővé. Szövődmények nélküli gyógymódot kínálhat a depresszió és szorongás ellen, és jótékony hatással lehet a kognitív károsodásokra. Az erinacinek a hericenonok elősegíthetik az agyi neuronok növekedését.[1.]

Egy közelmúltban elvégzett tanulmány feltárta, hogy a süngombában található bioaktív vegyületek részben képesek utánozni az antidepresszáns gyógyszerek hatását, és támogathatják a neuroendokrin rendszert.[2.] A süngomba fokozza az energiaszintet.

Ahogy azt már említettük, a depressziónak számos előidézője van, a gyulladás az egyik. A süngomba amycenont foglal magába, amelyről kiderült, hogy gyulladásgátló tulajdonságat tudhat magáénak. Egy másik módja, amin keresztül csökkenheti a szorongást a normál bélműködés támogatása. A bélflórát alkotó probiotikus baktériumok képesek befolyásolni a szerotonin felszabadulását, amelynek 80 százaléka a bélben szintetizálódik.

Ez is érdekelheti:

Süngomba idegrendszeri megbetegedésekre

Növeli a szellemi teljesítményt a süngomba

Források:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/depression/symptoms-causes/syc-20356007
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324044

 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24266378/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139475/

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink