Keresés
Close this search box.

Az emlőrák tüneteiről és kezeléséről

Tartalomjegyzék

Az emlőrák a világon az egyik legtöbb áldozatot követelő rákos megbetegedés. Sajnos, hiába tudott, hogy önvizsgálattal számos esetben a mellrák felismerhető, nagyon sok nő ma sem törődik eleget egészségével, s nem figyel fel a figyelmeztető jelekre.

Pedig rendszeres önvizsgálattal, illetve a nőgyógyász kellően gyakori felkeresésével az emlőrák korai felismerése elérhető, s időben kezeltethető a kór.

Milyen tünetek utalnak a mell megbetegedésére?

A mellrák kezdetben többnyire nem okoz fájdalmat, ezért sokan nem figyelnek fel rá. Az emlőrákra többféle tünet is utalhat azonban. A legtöbbjét a hölgyek maguk is észrevehetik, ha szemügyre veszik a testüket. Legegyszerűbben a mellekben, illetve a hónalj alatt jelentkező csomót lehet észlelni, tapintani, ezért kell tisztálkodás során rendszeresen végigvizsgálni ezeket a területeket.

Emlőrákra utal, ha azt tapasztaljuk, hogy behúzódott a mellbimbó, vagy az emlő bőre. A bimbón jelentkezhet olyan elváltozás, mintha ekcémásak lennénk. Hasonlítsuk össze a két mellet: ha az egyiken a mell bőre duzzadtabb, pirosabb, vagy keményebbnek tűnik, az is emlőrákot jelezhet. Egyértelműen bajról árulkodik, ha a mellből eredő véres váladékra leszünk figyelmesek.

Bármilyen jelet észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni! Minél korábbi az emlőrák felismerése, annál sikeresebb a gyógyítás, hiszen ebben a stádiumban még van esély a teljes felépülésre. Ilyen esetekben nagyjából 80 százalékos az 5 éves túlélés valószínűsége, míg a késői stádiumban felfedezett rákoké csupán 15 százalék körüli.

Hogyan kezelhető a mellrák?

Az emlőrák felismerését követően a kezelést haladéktalanul meg kell kezdeni. Több módszer is lehetséges a mellrák kezelésében: a műtét, a sugár– illetve a kemoterápia, a hormonkezelés, illetve egyéb célzott kezelések.

Hogy milyen módszert alkalmaznak az orvosok, az nemcsak a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől és a mellek méretétől függ. Lényeges az általános egészségi állapot, valamint az is, milyen idős a beteg. A legfontosabb azonban a szövettani diagnózis és az emlőrák stádiuma.

Ha van lehetőség rá, elsődleges a daganat műtéti eltávolítása. Ezt követően az operált területen és környékén sugárkezelést alkalmazhatnak, hogy megelőzzék a rák kiújulását. A sugárkezelést többnyire a gyógyszeres kezelés és a kemoterápia közé időzítik. Sugárkezelésnél a jellemző mellékhatások egyebek mellett pl. bőrgyulladás, ödéma, a bőr megkeményedését eredményező kötőszövet-szaporulat, a felső végtag esetleges mozgáskorlátozottsága, érzészavar, a sugárzás által érintett belső szervek gyulladása.

A mellrák kezelés protokollja meghatározza, mikor, milyen esetben, milyen összetételű kemoterápiás kezelés választandó. A kemoterápia a daganatos sejtek elpusztítását célozza. Ez történhet a műtétet megelőzően (neoadjuváns) vagy azt követően (adjuváns). Kemoterápiánál jellemző mellékhatás az immunrendszer meggyengülése, hajhullás vagy teljes hajvesztés, hányás és hányinger, étvágytalanság, görcsök és gyomortáji fájdalmak, hasmenés, valamint a szájnyálkahártya gyulladása.

Hormonterápia

A hormonterápia kevesebb mellékhatással jár. Ezt azonban csak akkor alkalmazhatják hatékonyan emlőrák kezelésre, ha a daganat hormon érzékeny, azaz a daganat sejtjeinek több, mint 1%-án vannak hormon (ösztrogén) receptorok. Mivel ösztrogén hatására ezek a daganatok intenzívebben növekednek, az ösztrogénszint csökkentése gátolja a daganat növekedését. A hormonterápia hatásos lehet önállóan, de egyéb kezelésekkel kombináltan is. A ritka mellékhatásokra a kezelőorvosnak oda kell figyelnie.

Az emlőrák kezelésében célzott terápiának számít az ún. HER2-receptor gátlás, mely azon esetekben bevethető biológiai kezelés, ha az emlőrák-sejteken nagy mennyiségben megtalálható a sejtek növekedését serkentő ún. növekedési faktor receptor (HER2 fehérje). Lehetőség van még arra is, hogy megakadályozzák a tumor vér- és tápanyagellátását biztosító erek növekedését, miáltal a daganat növekedése is gátolható, lelassítható.

Források:

http://daganatok.hu/mellrak/a-mellrak-tunetei
http://daganatok.hu/emlorak
http://daganatok.hu/emlorak/az-emlorak-kialakulasanak-kockazati-tenyezoi
http://daganatok.hu/mellrak/a-mellrak-gyogyitasa
http://daganatok.hu/mellrak/a-mellrak-celzott-kezelese

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink