Keresés
Close this search box.

Változókor: hogyan segíthetnek a gyógygombák a tünetek kezelésében?

Tartalomjegyzék

A változókor és annak tünetei a nők döntő többségének fizikai és lelki értelemben egyaránt problémásak. A hormonszintek csökkenése olyan változásokat idéz elő a szervezetben, amelyek egyesekre szinte sokkolóan hatnak. Pedig fontos, hogy a menopauzát ne a fiatalság elvesztésének tekintsük, hanem egy új életszakasz kezdetének. Hogy könnyebb legyen átvészelni ezt, az akár évekig tartó átmeneti időszakot, érdemes a gyógygombák fogyasztása mellett döntenünk.

Hőhullám, alvászavarok, ízületi fájdalmak – csak néhány azon tünetek közül, amelyek a változókort elért nők életét megkeserítik. Bár a klimax az öregedés természetes velejárója, a pszichés jóllét tekintetben is igen kedvezőtlen életszakaszról van szó. Nehéz szembesülni a termékenység elvesztésével, illetve az idő múlásával, pedig fontos, hogy ezt az időszakot ne a fiatalság elvesztésének tekintsük, amely után már semmi jó nem vár ránk. A változókor adott esetben sokkal könnyebben elviselhető, ha a panaszokat megfelelő módon, akár gyógygombák alkalmazásával kezeljük.

Mi a változókor?

A változókor, más néven klimax vagy menopauza a menstruáció megszűnését jelenti. Nem egyik napról a másikra, hanem fokozatosan következik be, és több éven át eltarthat. Az úgynevezett perimenopauzális időszak előzi meg, amely azt a periódust öleli fel, amikor menstruációs vérzés szabálytalanná válik, majd fokozatosan végleg elmarad.  Ezen időszakot követően jelentkezik a posztmenopauza, amit akkortól számítanak, amikor már legkevesebb egy éve nem jelentkezett a havi vérzés.

Miként játszódnak le ezek a folyamatok?

A petefészkekben végbemenő folyamatokért két hormon, a follikulusstimuláló hormon (FSH), illetve a luteinizáló hormon (LH) felel. Mindkettő az agyalapi mirigyben (hipofízis) választódik ki, és onnan szabadul fel.  A ciklus első felében az FSH szintje emelkedik, ami az ösztrogéntermelődés fokozásán keresztül beindítja a peteérést. A ciklus közepén a luteinizáló hormon szintje is megemelkedik, amelynek következtében létrejön a tüszőrepedés, majd a tüszőből kiszabadul a petesejt. Attól függően, hogy a változókor mely szakaszába lépünk ez a természetes folyamat teljesen átalakulni látszik. Amikor elkezdenek öregedni a petesejtek, és már érnek meg, csökken a progeszteronszint. Ez egyfázisú ciklust, ennek következtében pedig vérzészavarokat eredményez. A progeszteronszintet az luteinizáló hormon befolyásolja. Hiába termelődik azonban nagyobb mennyiségben, nem történik meg a petesejt kilökődése a petefészekből. A következő periódusban a peteérés végképp leáll. Innentől kezdve az ösztrogéntermelődés is fokozatosan csökken, mígnem teljesen megszűnik.

Számos tényező befolyásolja, hogy mikor kezdődik a menopauza, beleértve a genetikát és a petefészek egészségét, a legtöbb nő azonban 52 éves korára tapasztalja meg. Bizonyos esetekben a menopauzát a petefészkek és a kapcsolódó kismedencei struktúrák sérülése vagy műtéti eltávolítása idézi elő. Sokan a 40-es éveinek közepén táján tapasztalják meg a perimenopauzát, míg mások hirtelen, szinte minden előzmény nélkül lépnek be a változókorba. A nők körülbelül 1 százaléka 40 éves kora előtt lép be a változókorba, amelyet korai menopauzának, illetve elsődleges petefészek-elégtelenségnek neveznek.

A változókor jelei és tünetei

Minden nő másképp éli meg a változókor tüneteit, főként, ha a menopauza hirtelen vagy aránylag rövid idő alatt jelentkezik. Azok a körülmények, amelyek befolyásolják a petefészek egészségét, például a rák vagy a méheltávolítás, vagy bizonyos életmódbeli tényezők, például a dohányzás általában növelik a panaszok súlyosságát és időtartamát.

Becslések szerint a nők 75 százaléka hőhullámoktól szenved a menopauza során.

A klimax egyéb gyakori tünetei a következők:

 • álmatlanság,
 • hüvelyszárazság,
 • hízás,
 • hirtelen hangulati vagy érzelmi változások,
 • depresszió,
 • szorongás,
 • koncentrációs nehézség,
 • memóriaproblémák,
 • csökkent libidó vagy nemi vágy,
 • bőr-, száj- és szemszárazság,
 • fokozott vizelési inger,
 • fájdalmas vagy érzékeny mell,
 • fejfájás,
 • szívdobogásérzés,
 • lassabb anyagcsere,
 • húgyúti fertőzések,
 • csökkent izom- és csonttömeg,
 • fájdalmas vagy merev ízületek,
 • kevésbé telt mellek,
 • a haj elvékonyodása és hullása,
 • fokozott szőrnövekedés az arcon, nyakon, mellkason és a hát felső részén.

A menopauza olykor szövődményekkel jár. Előfordulhat csontritkulás, a csontok tömegének csökkenése, szürkehályog és cukorbetegség, parodontális betegségek, vizeletinkontinencia, illetve szív- és érrendszeri elváltozások.

Változókor kezelése

Szükség lehet kezelésre, ha a tünetek vagy a szövődmények súlyosak, vagy negatívan befolyásolják az életminőséget.

A hormonterápia (HRT) hatékonynak bizonyult a 60 év alatti nőknél, vagy a menopauza megjelenésétől számított 10 éven belül a következők csökkentésére vagy kezelésére:

 • hőhullámok,
 • éjjeli izzadás,
 • hüvelyhám-sorvadás,
 • inkontinencia,
 • alvászavar,
 • csontritkulás.

A különféle hormonpótló készítmények azonban nemcsak előnyökkel, kockázatokkal is járnak, ezért a sokan először vagy inkább a növényi eredetű hatóanyagok mellett teszik le a voksukat. A legelterjedtebb természetes kiegészítők a klimax tüneteinek enyhítésére a fitoösztrogének, amelyek kémiai szerkezete az ösztrogénekéhez hasonlít, és „utánozzák” azok hormonális hatásait. Egy tanulmány kimutatta, hogy a fitoösztrogének jelentősen csökkentik a hőhullámokat.[1.] Segíthetnek az idősödő nők csontvesztésének megelőzésében.[2.] A leggyakoribb fitoösztrogének a szója, a vörös lóhere, a fekete cohosh, az édes-, jam- és angyalgyökér, továbbá a lenmag.

Házi gyógymódok és életmódbeli változtatások

A kisebb vagy közepes fokú változókori tünetek csökkentésére számos otthoni gyógymód létezik.

Íme, néhány hasznos tipp:

 • Öltözzünk laza, réteges ruhába, különösen éjszaka, meleg vagy kiszámíthatatlan időben. Ez segíthet a hőhullámok kezelésében.
 • Ha hálószobánkat hűvösen tartjuk, és elkerüljük a meleg takarók használatát, csökkenthetjük az éjszakai izzadás esélyét. Amennyiben rendszeresen verejtékezünk éjszaka, fontoljuk meg a vízálló lepedő használatát a matrac védelme érdekében.
 • Tartsunk kéznél hordozható ventilátort, amely segít lehűteni a testünket, ha izzadunk.
 • Csökkentsük a napi kalóriabevitelt 400-600 kalóriával, hogy kordában tartsuk a testsúlyunkat.
 • Fontos, hogy napi szinten 20-30 percig mérsékelt testmozgást végezzünk. Ez növeli a vitalitást, elősegíti a jobb éjszakai alvást, javítja a hangulatot és az általános közérzetet.
 • Szedjünk kalciumot, D-vitamint és magnéziumot, hogy csökkentsük a csontritkulás kockázatát, javítsuk az energiaszintet és az alvás minőségét.
 • A menopauza ideje alatt a rendszeres étkezés fontos lehet. A szabálytalan étkezés súlyosbíthatja a menopauza bizonyos tüneteit, és még hátráltathatja a fogyást.
 • Kerüljük a cukrot. A magas finomított szénhidráttartalmú étrend növelheti a depresszió kockázatát a posztmenopauzás nőknél.[3.] A magas finomított szénhidráttartalmú étrend a vércukorszint hirtelen emelkedését és csökkenését okozhatja, amitől fáradtnak és ingerlékenynek érezhetjük magunkat.
 • Hagyjuk abba a dohányzást és kerüljük a passzív dohányzásnak való kitettséget . A cigaretta súlyosbíthatja a klimax tüneteit.
 • Korlátozzuk az alkoholfogyasztást. A menopauza alatt történő erős ivás növelheti az egészségügyi problémák kockázatát.

Mikoterápia

Kínában és Japánban a gyógygombák szerepe a menopauza kezelésében megkérdőjelezhetetlen. Ázsiában a hagyományos orvoslás évezredek óta használja a pecsétviaszgombát és a hernyógombát a női nemi működés támogatására. Mindkettő olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek ritkák a természetben, és képesek normalizálni az ösztrogén és a progeszteron termelését a petefészkekben. Növelik a véráramlást, köszönhetően az adenozinnak, amely értágító tulajdonságokkal rendelkezik. Csökkentik a szorongást, az álmatlanságot és a stresszt, valamint fokozzák a szellemi és fizikai teljesítőképességet

A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) alkalmazása a menopauza idején annak vegetatív idegrendszerre gyakorolt ​​nyugtató és pihentető hatása miatt javasolt. Ez a gyógygomba segíthet a hangulatváltozások, az álmatlanság, az idegesség és a szívproblémák enyhítésében, valamint hat a hőhullámokra, amelyeket gyakran a fizikai és pszichés stressz fokoz. Csökkentheti az ösztrogénhiány csontsűrűségre gyakorolt ​​negatív következményeit.[4.]

A süngomba (Hericium erinaceus) hasznos a szorongással, depresszióval és álmatlansággal járó változókor idején.[5.] Hasznos lehet a klimax szövődményeként kialakuló szív- és érrendszeri problémák kezelésében vagy megelőzésében.[6.] A süngombában rejlő bioaktív vegyületek valamelyest képesek utánozni a hagyományos antidepresszáns készítmények hatásmechanizmusát.[7.]                                          

A hernyógomba (Cordyceps sinensis) szabályozó hatást fejt ki a hormonrendszerre, ezért nagy segítséget nyújthat a klimax során. Az agyalapi mirigyhez hasonlóan serkenti a petefészkeket két női hormon, az ösztrogén és a progeszteron termelésére. Ha petefészkek rosszul reagálnak az agyalapi mirigy „parancsaira”, a gomba erősíti az úgynevezett hipotalamusz-hipofízis-petefészek tengely működését. Az ösztrogén szintjének növelésével fokozza a nemi vágyat, amely általában csökken a klimax idején és után. Csillapítja vagy megszüntetheti a hőhullámokat.[8.]

A gyógygombák már a kezelés első hónapjától pozitív hatásokat mutatnak, amelyek a 2-3. hónaptól fokozódnak.

ÖSSZEFOGLALÓ

A változókor a menstruáció megszűnését jelenti. Számos tényező befolyásolja, hogy mikor kezdődik a menopauza, beleértve a genetikát és a petefészek egészségét. Azok a tényezők, amelyek befolyásolják a petefészek egészségét, például a rák vagy a méheltávolítás növelik a panaszok súlyosságát és időtartamát. Szükség lehet kezelésre, ha a tünetek vagy a szövődmények súlyosak, vagy negatívan befolyásolják az életminőséget. A természetes kiegészítők a klimax tüneteinek enyhítésére a fitoösztrogének, azonban a hormonterápia tűnik a leghatékonyabbnak. Ázsia több országában a gyógygombák szerepe a menopauza kezelésében megkérdőjelezhetetlen. A pecsét-, a sün-, illetve a hernyógomba egyaránt használhatók erre.

Források:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Klimax

 1. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/13697137.2014.966241
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3276006/
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26109579/
 4. https://jwoodscience.springeropen.com/articles/10.1007/s10086-008-0992-2
 5. https://www.jstage.jst.go.jp/article/biomedres/31/4/31_4_231/_pdf/-char/en
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7139475/
 8. Huang BM, Hsiao KY, Chuang PC, Wu MH, Pan HA and Tsai SJ. (2004): „Upregulation of steroidogenic enzymes and ovarian 17b- estradiol in human granulosa-lutein cells by Cordyceps sinensis mycelium.” Biol. Reprod. 70, 1358–1364.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink