Keresés
Close this search box.

A csontritkulás alternatív kezelési módjai

Tartalomjegyzék

A testben lévő csontok élő szövetek, amelyek folyamatosan lebomlanak, és új anyagokkal helyettesítik magukat. Csontritkulás esetén a csontok gyorsabban bomlanak le, mint ahogyan újra növekednek. Emiatt kevésbé sűrűek, porózusabbak és törékenyebbek lesznek.

Ez gyengíti a csontokat, és több töréshez vezethet.

Nem gyógyítható, de vannak olyan kezelések, amelyek segítenek megelőzni és kezelni, ha már diagnosztizálják. A kezelés célja a csontok védelme és megerősítése. A súlyos csontritkulás értékei és előrehaladott csontritkulás esetén is segíthetnek az ételek csontritkulás ellen és az alternatív kezelési lehetőségek, ám orvosi segítség erősen ajánlott.

A kezelés általában gyógyszerek és életmódbeli változtatások kombinációját foglalja magában, hogy segítsen lelassítani a csontok lebomlását a szervezetben, és bizonyos esetekben a csontok újjáépítését.

A csontritkulás okai és kockázati tényezői

Az életkor előrehaladtával a régi csontok gyorsabban lebomlanak, mint ahogy a test pótolni tudja őket. Emiatt az időseknél nagyobb a csontritkulás kockázata.

A korai években is előfordulhatnak különböző problémák a csontokkal kapcsolatban a mozgásszegény életmód és egyes betegségek (pl. pajzsmirigy betegség, cukorbetegség) oka miatt.

A nőknél nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata is, mivel jellemzően vékonyabbak a csontjaik, mint a férfiaknak. Az ösztrogén, egy hormon, amely magasabb szinten fordul elő nőkben, mint férfiakban, segít megvédeni a csontokat.

A menopauzán áteső nők ösztrogénszintjének csökkenése tapasztalható, ami gyorsabb csontlebontáshoz és törékeny csontokhoz vezethet.

Egyéb kockázati tényezők a következők:

 • dohányzás
 • bizonyos gyógyszerek, például szteroidok, protonpumpa-gátlók és egyes rohamok elleni gyógyszerek
 • alultápláltság
 • bizonyos betegségek, mint például a rheumatoid arthritis (RA) és a myeloma multiplex

Alternatív kezelési módok

Bármely alternatív kezelés célja az állapot kezelése vagy gyógyítása gyógyszeres kezelés nélkül. Néhány alternatív terápia alkalmazható a csontritkulás kezelésére. Noha kevés tudományos vagy klinikai bizonyíték utal arra, hogy valóban hatékonyak, sokan sikerről számolnak be.

Mindig tájékoztassuk kezelőorvosunkat, mielőtt bármilyen alternatív gyógyszert vagy terápiát elkezdenénk. Lehetnek kölcsönhatások a gyógynövények és az általunk jelenleg szedett gyógyszerek között. Az orvos segíthet az igényeinknek leginkább megfelelő átfogó kezelési terv összehangolásában.

Bár több tudományos kutatásra van szükség a témában, egyes gyógynövényekről és kiegészítőkről úgy gondolják, hogy csökkentik vagy potenciálisan megállítják az oszteoporózis okozta csontvesztést. Akkor kell más gyógymódhoz fordulni, ha az egészség már olyan állapotban van, hogy a mindennapi életben is hátráltatnak a tünetek. Ebben az esetben, és bármely kezelés megkezdése előtt célszerű gyakran egyeztetni orvosunkkal, hogy elmondja, hogyan tovább. A tájékoztató alkalmával kitérhet az egészséges csonttömeg és egyéb információk megosztására is.

D-vitamin

A D-vitamin nélkülözhetetlen a csontok egészségéhez. Kulcsszerepet játszik a kalcium felszívódásában, és segít szabályozni a csontcserét.

Tekintettel arra, hogy ennek a vitaminnak korlátozott számú élelmiszerforrása van, beleértve a zsíros halakat, a dúsított tejtermékeket és a gabonaféléket, a legtöbb ember napfény hatására jut D-vitaminhoz.

Azonban a megfelelő mennyiségű D-vitamin bevitele a napfény hatására nehéz lehet télen és azok számára, akik idejük nagy részét bent töltik.

Egy 400 idősebb felnőtt részvételével végzett vizsgálat azt találta, hogy a csontritkulásban szenvedők nagyobb valószínűséggel szenvednek D-vitamin-hiányban. A D-vitamin-hiányban szenvedők közül a D-vitamin-kiegészítő napi bevitele szintén összefüggésbe hozható az oszteoporózis 8 hét alatti alacsonyabb előfordulásával.

Ennek ellenére, bár a D-vitamin-kiegészítők hasznosak lehetnek a D-vitamin-hiányban szenvedők számára, a kutatások nem figyeltek meg a D-vitamin-kiegészítők előnyeit, ha a vérszint eléri vagy meghaladja a megfelelő szintet.

A D-vitamin jelenlegi napi beviteli referenciaértéke (RDI) 600 NE 1–70 éves gyermekek és felnőttek számára, valamint 800 NE terhes vagy szoptató felnőttek és 71 éves vagy idősebb gyermekek számára.

A csonttörések kockázatának csökkentése és a megfelelő vérszint biztosítása érdekében a kutatások szerint napi 400-800 NE D-vitamin adag is elegendő lehet.

Tekintettel arra, hogy a becslések szerint a lakosság 50%-ának alacsony a D-vitamin szintje, érdemes egy egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni, ha aggódik amiatt, hogy egész évben nem kap megfelelő mennyiségű D-vitamint.

Magnézium

A magnézium esszenciális ásványi anyag, amely több mint 300 reakcióban vesz részt a szervezetben. A csontok egészsége szempontjából is fontos, mivel ennek az ásványi anyagnak körülbelül 60%-a a csontszövetben található.

A magnézium RDI napi 310–320 mg a 19–30 éves korosztály számára és 400–420 mg naponta a 31 éves és idősebb emberek számára. Terhesség és szoptatás alatt is kissé megnövekszik az igény.

Egy 51 posztmenopauzás nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy a csontritkulásban vagy alacsony csontsűrűségben szenvedő nők 40%-ának alacsony a keringő magnéziumszintje.

Ezen túlmenően, számos, felnőtteken végzett tanulmány azt találta, hogy azok az egyének, akik étrendjük vagy étrend-kiegészítőjük révén nagyobb mennyiségű magnéziumot fogyasztanak, jobb csontsűrűséggel rendelkeznek, mint azok, akik kevés magnéziumot fogyasztanak.

Míg a megfelelő magnéziumbevitelt a csontsűrűség előnyeivel hozták összefüggésbe, a kutatások vegyesek azzal kapcsolatban, hogy ez az előny csökkenti-e a csonttörések kockázatát.

Mivel több kutatásra van szükség a magnézium-kiegészítők szerepével és optimális dózisával kapcsolatban az oszteoporózis és a csonttörések kockázatával kapcsolatban, a legjobb, ha a magnéziumtartalmú élelmiszerekben gazdag étrendre összpontosítunk , például diófélékben, magvakban, teljes kiőrlésű gabonákban és hüvelyesekben.

Ha aggódik amiatt, hogy magnéziumszükségletét kizárólag étrenddel tudja kielégíteni, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával a magnézium-kiegészítők személyre szabott ajánlásaiért.

K-vitamin

A K-vitamin fontos szerepet játszik a csontok erősségének megőrzésében és a csontok lebomlásának megelőzésében. A K-vitamin alacsony szintjét a csonttörések fokozott kockázatával és az alacsony csontsűrűséggel hozták kapcsolatba.

Jelenleg nincs meghatározott RDI a K-vitaminra. Ehelyett a 18 év feletti felnőttek megfelelő bevitelét (AI) napi 90 mikrogrammban határozzák meg nőknél és 120 mikrogrammban férfiaknál.

Míg a kutatások azt sugallják, hogy a megfelelő K-vitamin bevitel védő hatást gyakorol a csontsűrűségre és a törésekre, nem egyértelmű, hogy a K-vitamin-kiegészítők védik-e a csontok egészségét.

Tekintettel arra, hogy további kutatásokra van szükség a K-vitamin-kiegészítőknek a csontritkulásban és a kapcsolódó törésekben játszott szerepével kapcsolatban, a legjobb lehet a K-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása, mint például a leveles zöldek, a brokkoli és a kelbimbó.

Fontos megjegyezni, hogy a K-vitamin befolyásolhatja számos gyógyszer működését, beleértve a vérhígítókat, például a warfarint. Ennek eredményeként fontos, hogy a K-vitamin-kiegészítők szedése előtt beszéljen egészségügyi szolgáltatójával.

Kalcium

A kalcium a csontszövet egyik fő összetevője, és nélkülözhetetlen a csontok szilárdságához és szerkezetéhez. Valójában a szervezet kalciumának körülbelül 99%-a a csontvázában raktározódik.

A kalcium jelenlegi RDI napi 700-1200 mg között mozog, bizonyos életszakaszokban megnövekedett szükségletekkel, beleértve a gyermek- és serdülőkort, a terhességet és a szoptatást, az 50 év feletti nőket és minden 70 éves vagy idősebb felnőttet.

Míg az egész életen át tartó megfelelő kalciumbevitel fontos a csontok egészsége szempontjából, a kalcium-kiegészítők oszteoporózis megelőzésében és kezelésében való lehetséges előnyeivel kapcsolatos kutatások vegyesek.

Összességében, bár a kalcium-kiegészítők megfelelőek lehetnek olyan egyének számára, akiknél fokozott a hiány kockázata, jelenleg nincs elegendő bizonyíték a kalcium-kiegészítők ajánlására a csontritkulás megelőzésére vagy kezelésére az általános populációban.

Gyógygombák

Egyes ergoszterin tartalmú gyógygombák szintén segíthetnek a csontok egészségének megőrzésében. Mondják, hogy az ergoszterin egy új gyógyszer a csontritkulás kezelésére, valójában a D-vitamin előanyaga, egy tiszta, növényi eredetű vegyület. Átalakul D-vitaminná napfény hatására, ezáltal a kalcium felszívódását segíti. Folyamatos adagolása nagymértékben elősegíti az egészséges csontépítést.

A pecsétviaszgomba és a hernyógomba különösen jó választás lehet a csontok védelmének érdekében.

Egyéb kiegészítők

Számos ásványi nyomelem fontos szerepet játszik a csontok egészségében, és támogathatja a csontsűrűséget és csökkentheti a törések kockázatát. Ezek a következők:

 • A cink fontos a csontok növekedéséhez, és a magasabb cinkszintet jobb csontsűrűség-pontszámokhoz kötik.
 • Szelén. Megfigyeléses vizsgálatok összefüggést mutattak ki a magasabb szelénbevitel és a csontsűrűség, valamint az oszteoporózis kockázatának előnyei között.
 • Réz. Egy tanulmány összefüggést talált az alacsony rézszint és az alacsonyabb csontsűrűség mérése között.
 • Mangán. A megfigyelési vizsgálatok a megfelelő mangánszintet a csontsűrűség szempontjából kedvező hatásokkal hozták összefüggésbe.
 • Szilícium. Állatkísérletek során a szilícium-kiegészítőkről kimutatták, hogy növelik a csontsűrűséget és csökkentik a törékenységet.

Noha fontos, hogy ezekből az ásványi anyagokból megfelelő mennyiségben jusson be az étrendbe, további kutatásokra van szükség arra vonatkozóan, hogy ezek a kiegészítők segíthetnek-e kivédeni a csontritkulást és a kapcsolódó törések kockázatát.

Kinek ajánlott étrend-kiegészítőt szedni csontritkulás esetén?

Általában a csontok egészségéhez szükséges tápanyagszükséglet kielégítése egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel ajánlott. Néhány ember azonban nehezen teheti meg ezt.

A D-vitamint különösen nehéz lehet csak étrenddel beszerezni.

A csontok egészsége szempontjából fontos egyéb vegyületek, köztük a magnézium, a kalcium, a K-vitamin és a szója izoflavonjai széles körben elérhetők az élelmiszerekben.

Azonban néhány olyan eset, amikor ezeknek a tápanyagoknak a kiegészítése javasolt:

 • korlátozott hozzáférés az élelmiszerekhez
 • krónikusan rossz étvágy
 • tápanyag-felszívódást gátló állapotok
 • terhesség és szoptatás
 • néhány vegán vagy vegetáriánus étrend
 • korlátozó diéták

Fontos szem előtt tartani, hogy sok kiegészítőnek nem kívánt mellékhatásai lehetnek, és kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel.

Összességében, ha aggódik amiatt, hogy elegendő tápanyagot fogyaszt a csontok egészségének megőrzéséhez, fontos, hogy beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, hogy személyre szabott javaslatokat kapjon, mielőtt étrend-kiegészítőket szedne.

Fizikai aktivitással a csontritkulás ellen

A rendszeres testedzés segít megerősíteni a csontokat. Bármilyen formában is legyen, a fizikai aktivitás segít lelassítani az életkorral összefüggő csontvesztést, és bizonyos esetekben kis mértékben javíthatja a csontsűrűséget.

A gyakorlatok segíthetnek a testtartás és az egyensúly javításában is, csökkentve az esések kockázatát. A kevesebb esés kevesebb törést jelenthet.

Az erősítő edzés jót tesz a karok és a gerinc felső részének csontjainak. Ez jelenthet szabad súlyokat, súlygépeket vagy ellenállási szalagokat.

A séta vagy a kocogás, és az alacsony hatású aerobik, például az elliptikus edzés vagy a kerékpározás szintén hasznosak lehetnek. Mindkettő segíthet a lábak, a csípő és az alsó gerinc csontjainak megerősítésében.

Összegzés

Az oszteoporózis sok embert érint világszerte, és bár jelenleg nincs gyógymód, kezelések állnak rendelkezésre. A csontritkulás fájdalom okozója is lehet, és az osteoporosis kezelése nem mindig egyszerű, de javítható a csontritkulás. A táplálkozás önmagában nem képes gyógyítani vagy teljesen megelőzni, mindazonáltal kulcsszerepet játszhat a betegség kezelésében és megelőzésében.

Míg bizonyos tápanyagok fontosak a csontok egészsége szempontjából, beleértve a D-vitamint, a magnéziumot, a bórt és a K-vitamint, további kutatásokra van szükség a táplálékkiegészítőként történő fogyasztásuk hatékonyságát illetően.

Ha aggódik amiatt, hogy pusztán étrendje révén elegendő tápanyaghoz juthat a csontok egészségéhez, a legjobb, ha egy megbízható egészségügyi szolgáltatóval konzultál konkrét javaslatokkal, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt szedne, hiszen felmerül a lehetősége, hogy gyógyszer csontritkulásra orvosi úton is szükséges lehet.

Források:

https://www.healthline.com/nutrition/osteoporosis-supplements#the-bottom-line

https://www.healthline.com/health/osteoporosis-alternative-treatments

https://www.healthline.com/health/osteoporosis-treatments#outlook

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink