Keresés
Close this search box.

Sugárkezelés – hogyan enyhíthetők a mellékhatások?

Tartalomjegyzék

Mi a sugárkezelés?

A sugárkezelés egy gyakori terápia a daganatos megbetegedések kezelésére.

Leginkább akkor van rá szükség, amikor a daganat nem távolítható el anélkül, hogy az ne okozzon nagymértékű, helyrehozhatatlan kárt. Ilyen például az emlő– és a gégerák, de a prosztata daganata is. Azonban a kezelés nem jár mellékhatások nélkül. Cikkünkben kitérünk a kockázatokra és mellékhatásokra, valamint az esetleges kiegészítő terápiára, tippekre is.

Az Országos Rákkutató Intézet (NCI) adatai szerint a rákos betegek körülbelül fele sugárkezelésben részesül.

A sugárkezelés fő célja a daganatok zsugorodása és a rákos sejtek elpusztítása. Bár a terápia valószínűleg egészséges sejteket is károsít, a károsodás nem maradandó. Normál, nem rákos sejtjei képesek helyreállni a sugárterápiát követően. A sugárzás testre gyakorolt ​​hatásának minimalizálása érdekében a sugárzás csak a test bizonyos pontjaira irányul.

A sugárterápia alkalmazható a rák kezelésének különböző szakaszaiban és különböző eredmények elérésére. A sugárkezelés alkalmazható:

 • előrehaladott, késői stádiumú rák tüneteinek enyhítésére
 • mint a rák elsődleges kezelése
 • más rákkezelésekkel együtt
 • hogy a műtét előtt zsugorodjon a daganat
 • hogy megölje a maradék rákos sejteket a műtét után

A sugárterápia kockázatai

Függetlenül attól, hogy milyen típusú sugárzást alkalmaznak, a fáradtság és a hajhullás gyakori mellékhatások. A hajhullás csak a kezelt testrészen fordul elő.

A sugárzás a bőrsejteket is érinti. A bőr változásai a következők lehetnek:

 • hólyagosodás
 • szárazság
 • viszketés
 • hámlás

A sugárzás egyéb mellékhatásai a kezelt területtől függenek, és a következők lehetnek:

 • hasmenés
 • fülfájás
 • szájfekélyek
 • száraz száj
 • hányinger
 • szexuális diszfunkció
 • torokfájás
 • duzzanat
 • nyelési nehézség
 • vizelési nehézségek, például fájdalmas vizelés
 • hányás

Az NCI szerint ezeknek a mellékhatásoknak a többsége a kezelés befejezése után két hónapon belül elmúlik. Ritka esetekben a mellékhatások elhúzódhatnak, vagy akár hat hónappal a kezelés befejezése után is megjelenhetnek. A késői mellékhatások a következők lehetnek:

 • szájproblémák
 • ízületi problémák
 • nyiroködéma vagy szövetduzzanat
 • meddőség
 • lehetséges másodlagos rák

Ezek néha évekkel a terápia után jelentkezhetnek. Beszélje meg orvosával a mellékhatásokkal kapcsolatos aggályait.

Immunerősítés gyógygombákkal

A shiitake gomba készítmények a rákos sejtek burjánzásának visszafordításában is hatékonynak bizonyultak a lentinán nevű hatóanyagnak köszönhetően, mely az immunrendszeren keresztül fejti ki daganatellenes hatását.

A lentinán egy poliszacharid, mely képes megsemmisíteni a vírusok, gombák és baktériumok kiterjedt részét. Az eddigi kutatások igazolták, hogy lassítja illetve meggátolja egyes tumorok kialakulását, főként a vastagbél-, gyomor-, és a hasnyálmirigyrák esetében.

Előnye, hogy fogyasztása nem jár mellékhatásokkal. Túladagolás esetén emésztési panaszok és dermatitisz léphet fel, mely a gomba fogyasztásának szüneteltetésével elmúlik.

Hogyan készüljünk fel a sugárkezelésre?

A sugárkezelés első lépése annak megállapítása, hogy ez a megfelelő kezelési forma az Ön számára. Kezelőorvosa meghatározza a rák típusának és stádiumának leginkább megfelelő adagolási mennyiségeket és a sugárzás gyakoriságát is. Előfordulhat, hogy orvosa úgy dönt, hogy a sugárkezelés a legalkalmasabb a későbbi szakaszban történő alkalmazásra, ezért először más rákkezeléseket kaphat.

A sugárkezelés előkészítése sugárzási szimulációt foglal magában. Általában az alább látható lépéseket tartalmazza.

Sugárzási szimuláció

 1. Ugyanazon az asztalon fog feküdni, amelyet a kezeléséhez használnak.
 2. A megfelelő szögben fekvés nagyon fontos a kezelés sikeréhez, ezért az egészségügyi csapat párnákat és rögzítőket használhat a kezeléshez legjobb szögben történő elhelyezéshez.
 3. Ezután CT-vizsgálaton vagy röntgenvizsgálaton kell átesnie, hogy meghatározzák a rák teljes mértékét, és azt, hogy hová kell fókuszálni.
 4. A sugárkezelés legjobb helyének meghatározása után a kezelőcsapat egy nagyon kicsi tetoválással megjelöli a területet. Ez a tetoválás általában akkora, mint egy szeplő. Bizonyos esetekben nincs szükség állandó tetoválásra.
 5. Ezután már készen áll a sugárkezelés megkezdésére.

Hogyan történik a sugárkezelés?

A kezelések teljes száma a rák méretétől és típusától függ. Általában minden ülés körülbelül 10-30 percet vesz igénybe. Gyakran előfordul, hogy az egyén hétvégente nem kap kezeléseket, ami segít a normál sejtek helyreállításában.

Minden alkalommal azon a kezelőasztalon fog feküdni, amelyen a kezdeti szimuláción, és az orvosi csapat ugyanazokat a párnákat és rögzítéseket alkalmazza, mint a kezdeti sugárzási szimuláció során. Védőburkolat vagy -pajzs is elhelyezhető az Ön közelében vagy körülötte, hogy megvédje más testrészeit a szükségtelen sugárzástól.

A sugárterápia egy lineáris gyorsítógép használatát foglalja magában, amely a sugárzást a megfelelő helyre irányítja. A gép mozoghat az asztal körül, hogy a sugárzást a megfelelő szögekbe irányítsa. A gép zümmögő hangot is kiadhat, ami teljesen normális.

A vizsgálat során nem kell fájdalmat éreznie. Szükség esetén a szoba telefonján keresztül is kommunikálhat a csapatával. Orvosai a közelben lesznek egy szomszédos szobában, és figyelik a folyamatot.

Utókövetés

A kezelés heteiben az egészségügyi szolgáltató szorosan figyelemmel kíséri a kezelési rendet és az adagolást, valamint az általános egészségi állapotát.

A sugárzás során számos képalkotó vizsgálaton és teszten kell átesnie, hogy orvosai megfigyelhessék, hogyan reagál a kezelésre. Ezek a vizsgálatok arra is rámutatnak, ha bármilyen változtatást kell végrehajtani a kezelésen.

Ha a sugárzás mellékhatásait tapasztalja – még akkor is, ha várhatóak -, mondja el orvosának a következő találkozón. Néha még apró változtatások is nagyban hozzájárulnak a mellékhatások csökkentéséhez. Ha más változtatás nem is lehetséges, tanácsot vagy gyógyszert kaphat a kellemetlen érzés enyhítésére.

Sugárkezelés vs kemoterápia

A fő különbség a kemo és a sugárzás között a szállítás módja.

A kemoterápia a rák kezelésére szolgáló gyógyszer, amelyet rákos sejtek elpusztítására terveztek. Általában szájon át, vagy infúzióban adják be a vénába. Sokféle kemoterápiás gyógyszer létezik. Kezelőorvosa felírhatja azt a típust, amely a leghatékonyabban kezeli az adott típusú rákot. A kemoterápiának számos mellékhatása lehet, attól függően, hogy milyen típusú.

A sugárterápia magában foglalja a nagy dózisú sugárnyalábok közvetlen beadását a daganatba. A sugárnyalábok megváltoztatják a daganat DNS-összetételét, ami zsugorítja vagy elpusztítja a rákos sejtet. Ez a fajta rákkezelés kevesebb mellékhatással jár, mint a kemoterápia, mivel csak a test egy területét célozza meg.

Mikor jobb az egyik terápia, mikor a másik?

Néha az egyik kezelés hatékonyabb lehet, mint a másik egy bizonyos típusú rák kezelésében. Más esetekben a kemo és a sugárzás valójában kiegészíthetik egymást, és együtt adhatók.

Amikor találkozik a daganatgondozó csapatával, onkológusa megadja Önnek azokat a lehetőségeket, amelyek a leghatékonyabbak az Ön esetében.

Rákgondozó csapatával együtt eldöntheti az Önnek megfelelő kezelési lehetőséget.

A mellékhatásokkal való megbirkózás

Mind a kemoterápia, mind a sugárkezelés mellett nagy a valószínűsége, hogy bizonyos mellékhatásokat tapasztal. De ez nem jelenti azt, hogy nem tehet ellenük semmit.

Íme néhány tipp a rákkezelés mellékhatásainak kezelésére:

 • Kérdezze meg kezelőorvosát, milyen gyógyszereket szedhet hányinger és hányás kezelésére.
 • Helyezzen alkoholos betétet az orrnyergére, ha hányingert tapasztal.
 • Egyen fagylaltot vagy jégkrémet, hogy enyhítse a szájüregi fájdalmat.
 • Igyon gyömbérsört vagy gyömbéres teát az émelygés enyhítésére.
 • Ossza szét az étkezéseket, így kisebbek és könnyebben fogyaszthatók. A magas tápanyag- és fehérjetartalmú étrend sugárkezelés alatt kiemelten fontos.
 • A fertőzés elkerülése érdekében gyakran mosson kezet.
 • Próbálja ki az akupunktúrát. A klinikai vizsgálatok szerint ez az alternatív terápia segíthet a kemoterápia okozta hányinger és hányás enyhítésében.

Mindig beszéljen orvosával az esetleges mellékhatásokról. Konkrét tanácsokat és utasításokat tudnak adni Önnek, hogy mit tehet a tünetek enyhítése érdekében.

Források:

https://www.healthline.com/health/radiation-therapy

https://www.healthline.com/health/how-many-radiation-treatments-for-breast-cancer

https://www.healthline.com/health/radiation-vs-chemo

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink