Keresés
Close this search box.
Kérdés

Tisztelt Doktor úr!

Vesebetegség, vesefunkcio romlás, vese belső ciszta tisztításra kérnék tanácsot.

M. K.

Válasz
2023. november 17.

Tisztelt Hölgyem!

Köszönjük megtisztelő érdeklődését.

Sajnos a leírt információ elég szűkre szabott, de általános javaslatokat adhatok önnek.

Mivel veseproblémákkal él, így fokozottabban kell figyelni az esetleges környezeti és étrendbeli vesekárosító hatásokra. Ez lényeges a következményes károsodás miatt különös tekintettel a szív, -érrendszer egészségének megőrzése érdekében is.

A vesét érintő elváltozások megjelenései összefüggést mutatnak a HPV, EBV, HCV okozta krónikus fertőzésekkel. Ebből kifolyólag ildomos folyamatos figyelmet szentelni a vírusok és a gyulladások visszaszorítására.
A gyógygombákra vonatkozó publikációk szerint a hernyógomba támogatja leginkább a vesék működését. Mellette a ganoderma méregtelenítő hatása miatt is támogatja a szerv működését.

Az alábbi gyógygombák egyidejű fogyasztását javaslom a következők szerint:

Bio Hernyógomba:
1.hét: Napi 1×1 kapszula reggel.
2. héten: Napi 2×1 kapszula reggel és este
3.héttől: Napi 2×2 kapszula reggel és este

Bio Ganoderma:
1. héten: Csak a hernyógomba fogyasztandó
2 héten: Napi 1×1 kapszula reggel
3. héttől: Napi 2×1 kapszula reggel és este

A gyógygombák mellett rendszeresen vigyen be D3-vitamint minimum napi 4000 NE mennyiségben, a téli hónapokban lehet többet. Mellé K2-vitamin komplexet napi 1000 mcg-t, illetve a Superum C kapszula fogyasztása is elengedhetetlen a gombák hasznosulását elősegítendő. Szenteljen figyelmet az Omega-3 és 7 zsírsavak bevitelére is, mivel túlzottan Omega-6 tartalmú sok élelmiszer, amik a gyulladásos folyamatoknak kedveznek.

A Superum C dózis: napi 2×1 tabletta reggeli és ebéd után bevéve.

Ha magas karbamid és kreatinin ill. alacsony GFR értékekkel rendelkezik ne használjon vírusgátlásra L-lizint, mert az ronthat a vesefunkcióin!

Kiegészítő tanácsaim
Érdemes rendszeresen fogyasztani zöldtea kivonatot, napi kétszeri alkalomra elosztva 200-300 mg dózisban. Továbbá heti 3-4 alkalommal máriatövis kivonatot napi 200 mg mennyiségben szintén kétfelé osztva.

Két hetente érdemes kúraszerűen fogyasztani az alábbi vesetisztító tea keveréket is: aranyvessző, ragadós galaj, gyermekláncfű, kukoricabajusz, nyírfalevél.
Kúra menete:
Heti 3 napon keresztül, naponta 3x étkezések előtt 30 perccel elkortyolgatva fogyasztani, majd egy hét szünetet tartani. Három hónapos ismétlés után egy hónap szünet következzen.

Olykor érdemes időszakos, rövid böjtöket beiktatni a vese és a máj tehermentesítése érdekében.

Táplálkozása során étrendjéből hagyja el a glutén, -és xenoösztrogén tartalmú, feldolgozott élelmiszereket. Legyenek túlsúlyba a keresztesvirágú növények, fekete bogyós gyümölcsök, az alacsony glikémiás indexű álgabonafélék a táplálékban. Fogyasszon minél több bio zöldségfélét, főként párolva vagy nyersen.
Tegye szokásává heti 4-5 alkalommal a frissen préselt zellerszár lé fogyasztását.

A húsfélék közül részesítse előnyben a soványabb húsokat a vörös húsok elhagyása mellett. Törekedjen a csökkentett állati fehérjebevitelre a hiperfiltráció minimalizálása érdekében. Ezzel és a magasabb arányú zöldség bevitellel jelentősen csökkenthető a húgysavkő és vesekő képződés valószínűsége is.

Hagyja el a hozzáadott foszfort tartalmazó élelmiszereket, amik egyfajta “vaszkuláris méreganyagok” az érfalak számára. Jelentős foszfortartalommal rendelkeznek a korpák, az ömlesztett sajtok, hüvelyesek, normál sajtok, tej, belsőségek, húsok, hal, tojássárgája, foszforsavtartalmú adalékanyagokat tartalmazó italok.
Hasonlóan járjon el a nitritet és nitrózamint tartalmazó élelmiszerekkel.
Felhívom a figyelmét, hogy a fenti javallataim nem minősülnek kezelési tervnek, kizárólag általános iránymutatásként kezelendőek!

Az átfogóbb és konkrétabb kezelési terv kialakítása érdekében javaslom, hogy kérjen időpontot egy online konzultációra az alábbi email címen.
[email protected]

Eredményes felépülést kívánok önnek!

Tisztelettel, Dr. Tor János

Kérjen tanácsot szakértőinktől.

Orvosi csapatunk rendelkezésére áll, ha Önnek bármilyen kérdése adódna a gyógygombákkal kapcsolatban.

Írjon nekünk, hogy segíthessünk. A következő e-mail címünkre: [email protected]