Mire jó a shiitake gomba és mire használható?

Shiitake gomba

Tartalomjegyzék

A shiitake gyógygomba egy Távol-Keleten őshonos, ehető gombafajta, amit világszerte ismernek és szeretnek. Az ázsiai gombát főleg Japánban és Kínában termesztik. Évezredek óta ismert gyógyhatásiról, és a hagyományos orvoslásban is előszeretettel használják. A különleges, intenzív umami aromával rendelkező faj a fák törzsén él, innen is ered a neve, azaz a “shii”, ami egy tölgytípust takar, valamint a “take”, ami egy japán szó, magyarra fordítva fát jelent.

A shiitake gomba legfőbb hatóanyagai

A shiitake gomba fogyasztása nemcsak kulináris élvezet, hanem komoly egészségügyi előnyökkel is jár.(1) Az ősi kínai orvoslásban már több mint 2000 éve alkalmazzák immunerősítésre, gyulladáscsökkentésre és vitalizálásra. Az utóbbi évek kutatási is igazolják, hogy a gyógygomba kivonata számos betegség megelőzésében és kezelésében segíthet. Mindezt kiváló összetevőinek és hatóanyagainak köszönhetően.

Poliszacharidok – az immunrendszer erősítése

A shiitake gomba hatása nagyrészt a benne található bioaktív vegyületeknek köszönhető. Ilyenek a poliszacharidok, amelyek jelentős mennyiségben találhatóak meg ebben a gyógygombában. Ismert immunerősítők, segíthetik a szervezetet a kórokozók elleni védekezésben, valamint hozzájárulhatnak a sejtek regenerációjához.

Lentinánok – a rákellenes védelem kulcsa

A lentinán egy béta-glükán típusú poliszacharid, amelyet a shiitake gomba gyógyhatása miatt intenzíven kutatnak. Tanulmányok szerint a lentinán immunmoduláló hatása révén segíthet a daganatos betegségek elleni küzdelemben. Japánban kiegészítő kezelésként alkalmazzák egyes rákterápiákban.

Egy korábbi kutatás szerint a lentinán növelheti a természetes ölősejtek (NK-sejtek) és a makrofágok aktivitását, amelyek elpusztíthatják a fertőzött és daganatos sejteket. Egy másik, szintén rákellenes vizsgálatnál pedig azt találták, hogy javíthatja a kemoterápia hatékonyságát és csökkentheti a mellékhatásokat.(2)

Leminarin – a vércukorszint szabályozása

Egy bioaktív vegyület, amely segíthet a vércukorszint normalizálásában és hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez. A shiitake gomba fogyasztása különösen hasznos lehet azok számára, akik inzulinrezisztenciával küzdenek.

Ergoszterin – a természetes D2-vitamin forrás

A shiitake gomba egyik különleges összetevője az ergoszterin, amely a napfény hatására D2-vitaminná alakul. A D-vitamin kulcsfontosságú a csontok egészsége és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából. Egy korábbi kutatás szerint azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztottak shiitake gombát, 30%-kal magasabb D2-vitamin szintet mutattak a vérükben.

B-vitamin – az idegrendszer támogatására

A shiitake gazdag B-vitaminokban, főleg B5- és B6-vitaminban, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer megfelelő működéséhez. Csökkenthetik a stresszt és javíthatják az energiaanyagcserét. Tanulmányok bizonyították, hogy a B-vitamin-hiányos emberek fáradékonyságot és csökkent immunműködést mutattak, amelyet shiitake fogyasztásával sikerült mérsékelni.

Kálium – a szív egészségéért

A gyógygomba emellett kiváló káliumforrás, amely segíthet a vérnyomás szabályozásában és támogathatja a szív- és érrendszeri egészséget. Vizsgálatok szerint a megfelelő káliumbevitel csökkentheti a magas vérnyomás és a stroke kockázatát. Utóbbit akár 20%-kal is.

Cink – az immunrendszer és a bőr egészsége

A cink alapvető nyomelem, amely erősítheti az immunrendszert és támogathatja a sebgyógyulást. Hozzájárulhat a bőr egészségéhez. A shiitake gomba rendszere fogyasztása segíthet a szervezet cinkszintjének fenntartásában.

Esszenciális aminosavak – az izomzat és a szövetek regenerálása

A shiitake gomba kivonat tartalmazza az összes esszenciális aminosavat, amelyek fontosak az izomzat és a sejtek regenerációja szempontjából. Ide sorolhatjuk többek között az alábbiakat:

  1. Leucin – Izomnövekedést és regenerációt segítő aminosav, amely fokozza a fehérjeszintézist és hozzájárul a gyorsabb sebgyógyuláshoz.
  2. Izoleucin – Az immunrendszer erősítéséhez és a hemoglobinképződéshez szükséges. Fontos az izmok energiatermelésében is.
  3. Valin – Kiemelt szerepe van az izomanyagcserében, az idegrendszer védelmében és a mentális funkciók fenntartásában.
  4. Lizin – A kollagéntermeléshez, csontok egészségéhez és a vírusfertőzések leküzdéséhez szükséges. Kiemelten fontos az immunrendszer számára.
  5. Metionin – Erős antioxidáns tulajdonságokkal bír, segíti a méregtelenítést, valamint a haj és körmök egészségét támogatja.
  6. Fenilalanin – Fontos neurotranszmitterek, például dopamin, adrenalin és noradrenalin előanyaga, így javítja a hangulatot és a mentális éberséget.
  7. Treonin – A fehérjeszintézisben, a kollagén- és elasztinképződésben játszik szerepet, hozzájárul a bőr és ízületek egészségéhez.
  8. Triptofán – Az alvásminőséget és a szerotoninszintet javító aminosav, amely segíthet csökkenteni a depresszió tüneteit.
  9. Hisztidin – Az idegrendszer és a gyomor-bél traktus megfelelő működéséhez szükséges, valamint támogatja az antioxidáns védelmet.

Egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a shiitake gombában található aminosavprofil hasonló a húsfehérjéhez, ezért kiváló fehérjeforrás lehet vegetáriánusok és vegánok számára.

A shiitake gomba gyógyhatásai

Ahogy a bevezetőben említettük, a gyógygombának számos jótékony egészségügyi hatása van a szervezetre nézve.

Baktérium- és vírusellenes hatás

A shiitake gomba bizonyítottan hatékony lehet különféle baktériumok és vírusok ellen. A benne található heteropoliszacharidok (HIP) és más bioaktív vegyületek gátolhatják a baktériumok szaporodását, segíthetik az immunrendszert a fertőzések elleni küzdelemben. Kutatások szerint a shiitake gomba kivonata vírusellenes tuladjdonságokkal is bírhat, különösen a HIV és más vírusfertőzések esetén. Egyes tanulmányok pedig azt is kimutatták, hogy a lentinán, a shiitake egyik fő hatóanyaga, képes lehet serkenteni az immunrendszert, ezáltal gátolhatja bizonyos vírusok szaporodását.

Parazitaellenes hatás

A shiitake gomba kivonat parazitaellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet. A benne lévő aktív vegyületek megzavarhatják a paraziták anyagcseréjét, ezáltal csökkentve a szervezetben való elszaporodásukat. Egyes kutatások szerint különösen hatékony lehet bélparaziták és egyes protozoonok (Mikroszkópos méretű élőlények, amelyek szabadon vagy parazitaként fordulhatnak elő a természetben.) ellen, így hozzájárulás a bélflóra egészségének megőrzéséhez.

Szív- és érrendszeri betegségek megelőzése

A shiitake gomba rendszeres fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ez többek között annak köszönhető, hogy védheti az érfalakat, csökkentheti a gyulladásos folyamatokat. Emellett segítheti a vérnyomás szabályozását, mindezt a káliumtartalmának köszönhetően. Végül pedig csökkentheti a vérben lévő rossz koleszterinszintet (LDL) és elősegítheti a jó koleszterin (HDL) szintjének emelkedését. Ezek a tulajdonságok hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez, segíthetnek a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében.

Immunmoduláló hatás

A gyógygomba egyik legismertebb hatása az immunrendszer erősítése és modulálása. A benne fellelhető béta-glükánok, különösen a lentinán, serkenthetik az immunsejteket, ezáltal hatékonyabb védelmet biztosíthatnak a kórokozók és a betegségek ellen. A kutatások kimutatták, hogy a shiitake fokozhatja a fehérvérsejtek aktivitását, segítheti a fertőzések leküzdését. Emellett csökkentheti az autoimmun betegségek kockázatát, hiszen kiegyensúlyozhatja az immunválaszt. Nem véletlen tehát, hogy ez a gyógygomba kiválóan alkalmazható krónikus betegségek, fertőzések és gyulladásos állapotok kezelésére.

Zsíranyagcsere szabályozása

A gomba segíthet a zsíranyagcsere szabályozásában, így támogathatja az egészséges testsúly fenntartását. Egyes kutatások szerint a benne fellelhető vegyületek csökkenthetik a zsírlerakódást a májban és az érrendszerben, ezáltal csökkentve az elhízás és a metabolikus szindróma kialakulásának esélyét. 

Tumorellenes hatás

A shiitake gomba egyik legígéretesebb gyógyhatása a daganatellenes hatás. A lenintán tartalma miatt serkentheti az immunrendszert a rákos sejtek felismerésére és elpusztítására. Csökkentheti a daganatok növekedését és az áttétképződést, valamint kiegészítő kezelésként is alkalmazható a kemoterápiák hatékonysága érdekében. A kivonata hatásos lehet vastagbélrák, tüdőrák, valamint emlőrák esetében is, hiszen ezen a területen ígéretes eredmények születtek korábban.

Májsejtvédő hatás

A fogyasztásának további előnye, hogy védheti a májsejteket a károsodástól. Segíthet a méregtelenítésben, valamint csökkentheti a májgyulladást és a zsírmáj kialakulását. Kutatások szerint a shiitake rendszeres fogyasztása javíthatja a májenzimek szintjét, ami hozzájárulhat a máj egészséges működéséhez.

Bélflóra támogatása

A shiitake gomba prebiotikus hatású, vagyis elősegítheti a bélflóra egyensúlyának fenntartását. A benne lévő rostok és poliszacharidok táplálékot biztosítanak a jótékony bélbaktériumok számára, amelyek támogathatják az emésztést és az immunrendszert. A gomba különösen hatékony lehet bélgyulladás, irritábilis bél szindróma (IBS) és egyéb emésztőrendszeri problémák esetén.

Fogszuvasodás megelőzése

Kevesen tudják, de a gomba segíthet a fogszuvasodás megelőzésében. Egyes kutatások szerint a benne található bioaktív vegyületek gátolhatják a fogromlást okozó baktériumok szaporodását, ezáltal csökkenthetik a fogszuvasodást és az ínybetegségek kialakulásának esélyét.

Mit mond a tudomány a shiitake gombáról?

Egy kutatásban megvizsgálták a gyógygomba immunrendszerre gyakorolt hatását.(3) Ötvenkét egészséges 21-41 éves férfinak és nőnek, 4 héten át, napi 5 vagy 10 gramm shiitake gombát adtak, majd a folyamat végén ellenőrizték az alanyok immunrendszerének működését. Kiderült, hogy a kiindulási állapothoz képest, a gombának hála, jelentősen javult az antigéneket, patogéneket elpusztító effektor sejtek hatékonysága, ezáltal az immunválaszt. Emellett csökkent a gyulladást jelző C-reaktív fehérje mennyisége, ami együtt járt az immunsejtek számának növekedésével.

A gyógygomba rákellenes tulajdonságait pedig egy másik tanulmány igazolja, amiből kiderült, hogy a gomba kivonata képes lehet beindítani a programozott sejthalált az emberi emlő-, valamint plazmasejtes daganatok esetében.(4)

Milyen formában érdemes fogyasztani a shiitake gombát?

A gombát szokták frissen, szárított formában, porként, kapszulában, kivonatként is fogyasztani. Hazánkban többféle formában is kapható: friss gombaként, szárított őrleményként, kivonatként egyaránt. A gyógygombák nagyon érzékenyek a környezetre, mindent magukba tudnak szívni, amit a levegőben találnak. Éppen ezért fontos, hogy mindig megbízható helyről válasszunk gyógygombákat, ahol a termesztőhelyen nem szennyezett a talaj vagy a levegő.

Ami biztos, hogy standardizált minőségű gyógygombát érdemes fogyasztani, akár kivonatként, akár őrleményként. Őszi-téli időszakban főleg a vírusos fertőzések elleni küzdelemben jöhet jól, hiszen fogyasztása segítheti az immunrendszert.

Tudományos háttér:

  1. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0065216408705951
  2. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf981022w
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25866155/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16566671/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

  • Válassza a

    Mushi kávét 40% ganoderma kivonattal

    • ha krónikus fáradtságban szenved
    • ha felszeretné tölteni energiatartalékait
    • ha napi kávézását szeretné feldobni egy egészségesebb alternatívával
    • ha szeretné lassítani az öregedés folyamatát
    • ha stresszes, rohanó életmódot folytat, akinek szüksége van extra támogatásra
    • ha kávékedvelő, aki szívesen próbálna ki különleges ízeket és hatásokat
  • Válassza a

    Mushi kávét 30% ganoderma kivonattal

    • ha krónikus fáradtságban szenved
    • ha felszeretné tölteni energiatartalékait
    • ha napi kávézását szeretné feldobni egy egészségesebb alternatívával
    • ha szeretné lassítani az öregedés folyamatát
    • ha stresszes, rohanó életmódot folytat, akinek szüksége van extra támogatásra
    • ha kávékedvelő, aki szívesen próbálna ki különleges ízeket és hatásokat
  • Válassza a

    Mushi kávét 20% ganoderma kivonattal

    • ha krónikus fáradtságban szenved
    • ha felszeretné tölteni energiatartalékait
    • ha napi kávézását szeretné feldobni egy egészségesebb alternatívával
    • ha szeretné lassítani az öregedés folyamatát
    • ha stresszes, rohanó életmódot folytat, akinek szüksége van extra támogatásra
    • ha kávékedvelő, aki szívesen próbálna ki különleges ízeket és hatásokat

Iratkozzon fel és spóroljon!

Legnépszerűbb cikkeink

Termékek

Termékek gomba fajta alapján:

Akciós termékeink:

  • Válassza a

    Vital Plusz csomagot

    • ha nincs energiája a mindennapokhoz és újabb lendületre vágyik
    • ha szorongással, depresszióval és alvászavarokkal küzd
    • ha sportol és szeretné teljesítményét növelni
    • ha feledékeny, memóriazavarai vannak
    • ha gyakran szenved fáradtságtól
    • ha erősíteni szeretné szervezetét
    -10% vital plusz csomag

    Vital Plusz csomag

    Original price was: 15 310 Ft.Current price is: 13 780 Ft.
    Kosárba teszem
  • Válassza a

    Immun Plusz csomagot

    • ha erősíteni szeretné szervezetét
    • ha krónikus betegségben szenved
    • ha idősebb korosztályba tartozik
    • ha stresszes életmódot folytat
    • ha szeretné megőrizni egészségét
    -10% immun plusz csomag

    Immun Plusz csomag

    Original price was: 16 770 Ft.Current price is: 15 090 Ft.
    Kosárba teszem