Keresés
Close this search box.

HPV: milyen tünetekkel jár, hogyan kaphatjuk el és vajon kezelhető?

Tartalomjegyzék

Mi az a HPV?

A humán papillomavírus egy vírusos fertőzés, amely érintkezés útján terjed emberek között. Több mint 100 fajtája létezik, köztük több mint 40, amely szexuális érintkezés útján terjed, és hatással lehet a nemi szervre, a szájra vagy a torokra.

A Betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) szerint a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés (STI).

Annyira gyakori, hogy a legtöbb szexuálisan aktív ember egy bizonyos ponton elkapja a fertőzést, még akkor is, ha kevés szexuális partnerük van.

Mennyire veszélyes?

A genitális humán papillomavírus fertőzés egyes esetei nem okozhatnak egészségügyi problémákat. Bizonyos típusai azonban genitális szemölcsök, sőt méhnyak-, végbélnyílás- és torokrák kialakulásához vezethetnek.

Hogyan lehet elkapni?

A fertőzést okozó vírus bőrrel érintkezve terjed. A legtöbb ember közvetlen szexuális érintkezés útján kap genitális HPV-fertőzést, beleértve a vaginális, anális és orális szexet.

Mivel bőrről bőrre terjedő fertőzés, az átvitelhez nincs szükség közösülésre.

Sok ember fertőzött, és nem is tud róla, ami azt jelenti, hogy akkor is elkaphatja, ha partnerének nincsenek tünetei. A humán papillomavírus többféle típusa is előfordulhat.

Ritka esetekben egy fertőzött anya a szülés során átadhatja a vírust a babájának. Amikor ez megtörténik, a gyermekben visszatérő légúti papillomatosisnak nevezett állapot alakulhat ki, amelyben HPV-vel kapcsolatos szemölcsök alakulnak ki a torkában vagy a légutakban.

Milyen tünetek lehetnek?

A HPV-fertőzés gyakran nem okoz észrevehető tüneteket vagy egészségügyi problémákat.

A CDC szerint a fertőzések 10-ből 9-szer két éven belül maguktól elmúlnak. Mivel azonban ez idő alatt a vírus még mindig az ember testében van, az illető tudtán kívül is átadhatja a vírust (nemi élet hpv-vel).

Ha a vírus nem múlik el magától, súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ide tartoznak a genitális szemölcsök és a torok szemölcsei (ismétlődő légúti papillomatosis).

A humán papillomavírus méhnyakrákot és a nemi szervek, a fej, a nyak és a torok egyéb daganatait is okozhatja.

A szemölcsöket okozó típusok különböznek a rákot okozó típusoktól. Tehát a vírus által okozott genitális szemölcsök nem jelentik azt, hogy rák alakul ki.

A HPV által okozott rákos megbetegedések gyakran csak akkor mutatnak tüneteket, amíg a rák a növekedés későbbi szakaszában van. A rendszeres szűrések segíthetnek a vírussal kapcsolatos egészségügyi problémák korábbi diagnosztizálásában. Ez javíthatja a kilátásokat és növelheti a túlélési esélyeket.

Hpv vírus férfiaknál

Sok férfinak, aki elkapta a fertőzést, nincsenek tünetei, bár egyeseknél genitális szemölcsök alakulhatnak ki. Forduljon orvosához, ha bármilyen szokatlan dudort vagy elváltozást észlel a nemi szervén vagy a végbélnyílásán.

Egyes törzsei férfiaknál pénisz-, végbél- és torokrákot okozhatnak. Egyes férfiaknál nagyobb a kockázata a HPV-vel összefüggő rák kialakulásának, beleértve az anális szexet és a legyengült immunrendszerű férfiakat is.

A genitális szemölcsöket okozó HPV törzsek nem ugyanazok, mint a rákot okozó törzsek.

Nőknél

Becslések szerint a nők 80%-a élete során legalább egy típusú HPV-vel megfertőződik. A férfiakhoz hasonlóan sok nőnek, aki megfertőződött a HPV-vel, nincsenek tünetei, és a fertőzés egészségügyi problémák nélkül elmúlik.

Egyes nők észrevehetik, hogy genitális szemölcsei vannak, amelyek megjelenhetnek a hüvelyben, a végbélnyílásban vagy annak környékén, valamint a méhnyakon vagy a szeméremtesten.

Kérjen időpontot kezelőorvosához, ha bármilyen megmagyarázhatatlan dudort vagy növekedést észlel a nemi szervében vagy környékén.

A HPV egyes törzsei méhnyakrákot vagy hüvely-, végbélnyílás vagy torokrákot okozhatnak. A rendszeres szűrés segíthet a nők méhnyakrákjával kapcsolatos elváltozások kimutatásában. Ezenkívül a méhnyaksejteken végzett DNS-tesztek kimutathatják a nemi szervek rákkal kapcsolatos HPV-törzseit.

Diagnosztizálása

A teszt férfiaknál és nőknél eltérő.

Nők

Az US Preventive Services Task Force (USPSTF) frissített irányelvei azt javasolják, hogy a nők 21 éves korukban végezzék el az első Pap-tesztet vagy Pap-kenetet, függetlenül a szexuális tevékenység megkezdésétől.

A rendszeres Pap-teszt segít azonosítani a kóros sejteket a nőkben. Ezek méhnyakrákot vagy más ezzel kapcsolatos problémákat is jelezhetnek.

A 21 és 29 év közötti nőknek háromévente csak Pap-tesztet kell végezniük. A 30 és 65 év közötti nőknek a következők egyikét kell tenniük:

 • háromévente Pap-teszt
 • ötévente HPV-teszt
 • ötévente együtt végezzék el a két vizsgálatot; ezt társtesztelésnek nevezik

Az USPSTF szerint az önálló teszteket előnyben részesítik a társtesztekkel szemben.

Ha Ön 30 évesnél fiatalabb, orvosa vagy nőgyógyásza humán papillomavírus tesztet is kérhet, ha a Pap-eredményei kórosak.

Van legalább 14 törzs, amely rákhoz vezethet. Ha ezen törzsek valamelyike ​​áll fenn, kezelőorvosa ellenőrizni fogja állapotát a méhnyak elváltozásai miatt. Ilyenkor lehet, hogy gyakrabban kell Pap-tesztet végeznie. Orvosa nyomon követési eljárást is kérhet, például kolposzkópiát.

A rákhoz vezető méhnyak-elváltozások kialakulása gyakran évekig tart, és a fertőzések gyakran maguktól elmúlnak anélkül, hogy rákot okoznának.

Férfiak

Fontos megjegyezni, hogy a DNS-teszt csak nőknél használható HPV diagnosztizálására. Jelenleg nem áll rendelkezésre az FDA által jóváhagyott teszt a férfiaknál történő diagnosztizálására.

A CDC szerint, jelenleg nem javasolt a végbél-, torok- vagy péniszrák rutin szűrése férfiaknál.

Egyes orvosok anális Pap-tesztet végezhetnek olyan férfiaknál, akiknél fokozott az anális rák kialakulásának kockázata. Ez magában foglalja az anális szexet folytató és a HIV-fertőzött férfiakat is.

Lehet kezelni?

A legtöbb eset magától elmúlik, így magát a fertőzést nem lehet kezelni. Ehelyett orvosa valószínűleg egy év múlva ismételt vizsgálatra szeretné kérni Önt, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a fertőzés továbbra is fennáll-e, és nem alakult-e ki olyan sejtelváltozás, amely további nyomon követést igényel.

A genitális szemölcsök kezelhetők vényköteles gyógyszerekkel, elektromos árammal égetve vagy folyékony nitrogénnel fagyasztva. A Szájüregi hpv kezelése és a fizikai szemölcsöktől való megszabadulás azonban nem magát a vírust kezeli, és a szemölcsök visszatérhetnek.

A rákmegelőző sejteket egy rövid eljárással eltávolíthatják, amelyet az orvos rendelőjében végeznek el. A kialakuló rákos megbetegedések olyan módszerekkel kezelhetők, mint a kemoterápia, a sugárterápia vagy a műtét. Néha több módszer is használható.

Jelenleg nem állnak rendelkezésre orvosilag támogatott természetes kezelések a fertőzés kezelésére.

A humán papillomavírus és a méhnyakrák rutin szűrése fontos a HPV-fertőzésből eredő egészségügyi problémák azonosításához, nyomon követéséhez és kezeléséhez.

Kezelés gyógygombákkal

Ez egy lehetséges áttörés a jelenleg kezelhetetlen humán papillomavírus (HPV) kezelésében, amely közvetlenül a természetből származik. Egy amerikai kutatás azt találta, hogy a shiitake gombában található kivonat szerepet játszhat a HPV-vel összefüggő rákos megbetegedések megelőzésében.

Egy egyedülálló vegyszert tartalmaz, az úgynevezett aktív hexóz korrelált vegyületet (AHCC), amely aminosavak, poliszacharidok és ásványi anyagok keveréke. Korábbi kutatások kimutatták, hogy az AHCC erősíti az immunrendszert azáltal, hogy növeli azoknak a sejteknek a számát, amelyek segítik a szervezetet a fertőzések leküzdésében és a daganat növekedésének blokkolásában.

Egy másik, a kínai gyógyászatban régóta alkalmazott gyógygomba, a pecsétviaszgomba is kezelheti a humán papillomavírust. Ismert vírusellenes, antioxidáns és rákellenes hatásairól egyaránt.

Hpv vírus: hogyan lehet elkapni?

Bárki, aki szexuálisan érintkezett bőrrel, ki van téve a fertőzés kockázatának. Egyéb tényezők, amelyek megnövelhetik a fertőzés kockázatát, a következők:

 • megnövekedett szexuális partnerek száma
 • védekezés nélküli vaginális, orális vagy anális szex
 • legyengült immunrendszer
 • fertőzött szexuális partnere van

Ha Ön megfertőződik a humán papillomavírus magas kockázatú típusával, bizonyos tényezők valószínűbbé tehetik, hogy a fertőzés folytatódik, és rákosodhat:

 • legyengült immunrendszer
 • más STI-kben szenved, mint például gonorrhoea, chlamydia és herpes simplex
 • krónikus gyulladás
 • orális fogamzásgátlók hosszú távú alkalmazása (méhnyakrák)
 • dohánytermékek használata (száj- vagy torokrák)
 • anális szex (anális rák)

Megelőzése

A megelőzésének legegyszerűbb módja az óvszer használata és a biztonságos szex gyakorlása.

Ezenkívül az ingyenes hpv oltás elérhető a genitális szemölcsök és rákos megbetegedések megelőzésére. A vakcina kilenc olyan típus ellen nyújt védelmet, amelyekről ismert, hogy rákkal vagy genitális szemölcsökkel járnak.

A CDC 11 vagy 12 éves fiúk és lányok számára ajánlja az oltást. A vakcinából két adagot legalább hat hónapos időközzel kell beadni. A 15 és 26 év közötti nők és férfiak is kaphatnak három adagos oltást.

Ezenkívül a 27 és 45 év közötti emberek, akiket korábban nem oltottak be, most jogosultak az oltásra.

A HPV-vel kapcsolatos egészségügyi problémák megelőzése érdekében fontos a rendszeres ingyenes hpv szűrés és Pap-kenet.

HPV és terhesség

A fertőzés nem csökkenti a teherbeesés esélyét. Ha Ön terhes és HPV-fertőzött, érdemes elhalasztani a kezelést a szülés utánra. Bizonyos esetekben azonban a fertőzés komplikációkat okozhat.

A terhesség alatt fellépő hormonális változások a genitális szemölcsök növekedését okozhatják, és bizonyos esetekben ezek a szemölcsök vérezhetnek. Ha a genitális szemölcsök széles körben elterjedtek, megnehezíthetik a hüvelyi szülést.

Ha a genitális szemölcsök elzárják a szülőcsatornát, C-metszetre lehet szükség.

Ritka esetekben a fertőzött nő továbbadhatja a fertőzést a babájának. Amikor ez megtörténik, előfordulhat egy ritka, de súlyos állapot, az úgynevezett visszatérő légúti papillomatosis.

Terhesség alatt is előfordulhatnak méhnyak-elváltozások, ezért érdemes folytatnia a méhnyakrák és a humán papillomavírus rutinszerű szűrését, amíg terhes.

További tények és statisztikák

Íme néhány további tény és statisztika a fertőzésről:

 • A CDC becslése szerint 79 millió amerikainak van HPV-je. A legtöbb ilyen ember tizenéves vagy húszas évei elején jár.
 • Az Egyesült Államokban a HPV okoz több mint 33.000 rákos megbetegedést minden évben férfiaknál és nőknél.
 • 2006-ban javasolták az első HPV elleni védőoltást.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/human-papillomavirus-infection#facts-and-statistics

https://www.healthline.com/health-news/mushroom-extract-cures-hpv-infections-110614

https://www.dailymail.co.uk/health/article-2816049/Could-Japanese-mushrooms-kill-HPV-virus-causes-cervical-cancer.html

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25271984/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink