Keresés
Close this search box.

Hogyan válasszunk gyógygomba terméket?

hogyan válasszunk gyógygomba terméket?

Tartalomjegyzék

Gyógygomba kalauz: mi a különbség az őrlemény, a kivonat, a micélium és a tinktúra között

 

A gomba készítményeknek számtalan fajtájuk van. A gomba őrlemény, a gomba por, a gomba kivonat, valamint a micélium, és a tinktúra hatásai eltérhetnek egymástól, a közös bennük, hogy mindegyik típus jótékonyan hathat az egészségünkre. A gomba őrlemény a gomba finomra őrölt változata, míg a por még finomabb őrlési folyamat eredménye. A kivonat egy koncentrált forma, a micélium viszont a gomba vegetatív része. Jól látszik tehát, hogy már állagra sem hasonlítanak egymásra. 

A gyógygomba kalauzban eláruljuk, hogy melyik készítmény mire képes, hogyan válasszunk gyógygomba terméket, valamint kitérünk arra, hogy az egyes típusok milyen hatással bírnak a szervezetünkre. Kiderül, hogy mi a különbség az őrlemény, a kivonat, a micélium, valamint a tinktúra között.

A gyógygombákról minden, érthetően

A gyógygombák olyan gombafajok, amelyek hosszú ideje használatosak a hagyományos kínai és más keleti orvoslásban, valamint az alternatív gyógyászatban. Ezeknek a gombáknak számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak, a modern kutatások egyre inkább igazolják ezek gyógyító hatását

A gyógygomba azonban számos formában megjelenhet, mindegyiknek megvan a maga sajátossága. Az őrlemény(1) egy egyszerű formának számít, ahol a szárított gombát porrá őrlik, ezáltal a gomba egészét tartalmazza, beleértve a testét, a spórákat, a kalapot, a tönköt, illetve minden egyéb részt. A kivonat(2) ezzel szemben egy koncentrált forma, ami csak koncentrált forma, specifikus alkotóelemeket vagy hatóanyagokat tartalmaznak a gombából.

A micélium(3), a gomba vegetatív része, tehát a szálak és a gyökerek hálózata. A különféle készítményekben ezeket is felhasználják, majd kapszulákban vagy tabletta formában értékesítik azt. Ami pedig a tinktúrát(4) illeti, ez alkohol vagy más oldószer segítségével készül. A gombát szárítják, áztatják alkoholban, majd az így kinyert folyadékot használják tinktúraként.

De vajon mi a fő különbség a készítmények között? Mire képes az őrlemény, a por, a kivonat, a micélium, vagy éppen a tinktúra? Hogyan válasszunk számunkra megfelelő terméket?

Gyógygomba kalauz: mi a gomba őrlemény?

A gomba őrlemény(1) a gomba testének a finomra őrölt változata. Ezt a változatot gyakran porított formában, esetleg kapszulában szerezhetjük be. Tartalmazhatja a gomba testének összetevőit, mint a spórák és a sejthártyák. Számos potenciális előnyük lehet, hatásaik azonban a fogyasztott gomba fajtájától függően változhatnak. Általánosságban azonban elmondható, hogy a gomba őrlemények támogathatják az immunrendszert(5). A shiitake, a reishi és a maitake(6) természetes immunrendszer erősítőként ismertek. Ezekben ugyanis olyan poliszacharidok találhatóak, mint a béta-glükánok, amelyek hatékonyan járulnak hozzá az immunrendszer aktiválásához és erősítéséhez. 

A gomba őrlemények olyan bioaktív vegyületeket tartalmazhatnak(7), amelyek gyulladáscsökkentő(8) hatással lehetnek a szervezetünkre. Segíthetnek csökkenteni és legyőzni a krónikus gyulladásokat. Emellett antioxidánsokban(9) gazdagok, amelyek a szabad gyökök elleni védelemben játszhatnak nagy szerepet. Hozzájárulhatnak az öregedési folyamatok lelassításához és az egészséges sejtek megőrzéséhez. 

Az őrlemény legnagyobb előnye azonban az, hogy tulajdonképpen a szárított gombát fogyasztjuk, ezáltal minden vitamint és ásványi anyagot tartalmazhat, amire a szervezetünknek szüksége lehet. Amennyiben nem jutunk hozzá friss gombához, érdemes próbát tenni ezekkel a készítményekkel. Ezeket hozzáadhatjuk szószokhoz, levesekhez, húsokhoz, hogy még intenzívebb ízélményben lehessen részünk. 

 

Gyógygomba kisokos: mi a gomba por?

A gomba por szinte ugyanúgy készül, mint az őrlemény, azonban itt már egy finomabb őrlési folyamatról beszélhetünk(10). A gomba sokkal porosabb formába kerül, de ugyanúgy tartalmazza a spórákat, amik annak reprodukciójában játszhatnak fontos szerepet. A spórák tápanyagban gazdagok lehetnek, ezáltal számos egészségügyi előnnyel rendelkezhetnek. 

A fogyasztásának akkor van előnye, ha megbízható helyről szerezzük be a magas minőségű, tiszta forrásból származó terméket. A gomba porok gyakran tartalmaznak bioaktív vegyületeket(7), amelyek potenciálisan pozitív hatásokkal bírhatnak a szervezetre. A porokat általában táplálékkiegészítőként vagy gyógyászati célokra használják, mint a kapszulák vagy a porok. Ezzel ugyanis kihasználhatjuk a gomba biológiai hatásait és az egészségügyi előnyei.

Míg a gomba őrlemények a gomba testének teljes részeit tartalmazhatják, addig a gomba porok csak a gomba bizonyos részeiből tevődik össze. Gyakori, hogy magasabb koncentrátumban tartalmaznak olyan vegyületeket, mint a béta-glükánok(11) és a triterpenoidok. 

Kijelenthető tehát, hogy mind az őrleménynek, mind a pornak megvan a maga előnye, de a felhasználási módjuk és az összetételük miatt különböző célokra alkalmasak. A gomba őrlemény inkább ízesítéshez és a textúra javításához javasolt, míg a porok inkább táplálékkiegészítőkbe kerülnek. 

4 fontos tudnivaló a gyógygomba kivonatokról

  1. A gomba kivonat a gomba egy koncentrált formája, amelyet gyakran szakosított eljárásokkal nyernek ki. 
  2. A kivonatok általában magasabb koncentrációjú hatóanyagokat tartalmazhatnak, mind a bioaktív vegyületek, például a poliszacharidok és a triterpenoidok(12). Gyakran kerülnek táplálékkiegészítőkbe és gyógyszerekbe. 
  3. A kivonatot speciális eljárással állítják elő, amelynek során a gomba biológiai aktív vegyületeit koncentrálják. A kivonatokat legtöbb esetben alkohollal vagy vízzel húzzák ki a gomba sejthártyájából vagy más részeiből.
  4. A kivonat még a poroknál is magasabb koncentrációjú bioaktív vegyületeket tartalmazhatnak, hiszen kifejezetten azokat nyerik ki a gomba egyes részeiből. Ennek oka, hogy a gomba kivonatok erőteljesebb hatással rendelkeznek. Főleg kapszulákba és cseppekbe kerülnek, amik rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel bír a szervezetünkre. 

A gyógygomba kivonatok egészségügyi előnyei

A gyógygomba kivonatok számos egészségügyi előnnyel járhatnak. Olyan bioaktív vegyületeket tartalmazhat(7), amelyek potenciálisan pozitív hatással lehetnek az egészségre. Egyes kivonatok stimulálhatják az immunrendszer működését(13), hozzájárulva ezzel az immunrendszer erősítéséhez, a fertőzések elleni védelemhez. Bizonyos kivonatok pedig még gyulladáscsökkentő hatással(8) is rendelkezhetnek, aminek nagy szerepe van a krónikus betegségek kockázatának csökkentésében.

Néhány gyógygomba kivonat segíthet helyreállítani a koleszterinszintet(14), ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához. Végül, de nem utolsó sorban néhány kutatásban arról számoltak be, hogy bizonyos kivonatoknak lehet daganatellenes(15) hatásuk.

 

Mi az a micélium?

A micélium a gomba vegetatív része(3), amely a talajban vagy más környezetben növekszik. Főleg szövetekből és szálakból áll, a gomba egész életciklusának a növekedési és táplálkozási fázisát képviseli. A micéliumot laboratóriumi körülmények között lehet termeszteni, használható gombák termesztéséhez, valamint gomba kivonatok előállításához. Ebből adódik, hogy a micélium nem fogyasztható külön, ez a kivonatok megalkotásához szükséges anyag.

A gyógygomba-kiegészítők esetében a micéliumot olyan termékekben használják fel, amelyek a gomba vegetatív részét tartalmazzák, tehát főleg kapszulákban vagy tabletta formában érhetőek el.

Milyen egészségügyi előnyökkel rendelkezik?

A gyógygomba micéliumnak számos egészségügyi előnye lehet. Ilyen az immunrendszer támogatása(16), hiszen több olyan összetevőt tartalmaz, mint a béta-glükánok, amelyek stimulálhatják az immunrendszer működését. Ezek a vegyületek képesek aktiválni a fehérvérsejteket és javítani a szervezet ellenálló képességét.

A micélium emellett gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezhet(17). Ezzel hozzájárul az egészség megőrzéséhez, valamint a krónikus betegségek kockázatának csökkentéséhez. Nem beszélve arról, hogy adaptogén hatásai lehetnek, segíthet alkalmazkodni a szervezetnek a stresszes helyzetekhez.

Egyes gyógygombák, mint a Cordyceps gomba(18) micéliuma híres energianövelő tulajdonságairól, segíthet az állóképesség, valamint az energia fokozás terén. Végül ott van a Reishi micéliuma(19), ami pedig hagyományosan a máj- és vesefunkciók támogatására használatos készítmény.

 

Mi az a tinktúra?

A gyógygomba tinktúra egy alkoholos kivonat(4), amit a gyógygombából készítenek. A tinktúrák olyan koncentrált folyadékok, amelyek segítségével a gomba hatóanyagai, bioaktív vegyületei hatékonyan nyerhetőek ki. Az alkohol általában az oldószer, amelynek segítségével a hatóanyagokat a gombából kivonják, így tinktúra készül.

Milyen előnyei lehetnek?

A gyógygomba tinktúra számos előnyt kínálhat, mint a könnyű adagolhatóság, a hosszabb eltarthatóság, valamint a gyors felszívódás. Az alkohol segíti a hatóanyagok kinyerését a gombából, ezáltal a tinktúrák általában erősebbek és koncentráltabbak, mint például a gyógygomba őrlemény.

Leggyakrabban cseppentős üvegben értékesítik, ennek köszönhetően az egyszerű és gyors adagolás, hiszen a cseppentővel könnyen szabályozható, hogy mennyit használunk fel belőle. A fogyasztása általában a hígítva vagy kis mennyiségű folyadékkal keverve történik, így sokáig elegendő, könnyen beilleszthető a mindennapi étrendbe.

 

Forrás: 

 

  1. https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,30efbbbf6e2caad6,08d6d79521a82706.html
  2. https://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0201273
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464619301355
  4. https://www.researchgate.net/profile/Emanuel-Vamanu/publication/316460084_TOTAL_PHENOLIC_ANALYSIS_AND_ANTIOXIDANT_ACTIVITY_OF_MUSHROOM_TINCTURES_FROM_MEDICINAL_AND_EDIBLE_SPECIES_BY_IN_VITRO_AND_IN_VIVO_TESTS/links/59a815b50f7e9b345dfbc904/TOTAL-PHENOLIC-ANALYSIS-AND-ANTIOXIDANT-ACTIVITY-OF-MUSHROOM-TINCTURES-FROM-MEDICINAL-AND-EDIBLE-SPECIES-BY-IN-VITRO-AND-IN-VIVO-TESTS.pdf
  5. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1359644621004980
  6. https://link.springer.com/article/10.1007/s10267-003-0099-y
  7. https://www.mdpi.com/1422-0067/22/2/634
  8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464618302998
  9. https://koreascience.kr/article/JAKO201317660998076.page
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1359644621004980
  11. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157515000733
  12. https://link.springer.com/article/10.1007/s00253-002-1076-7
  13. https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,7e712f4f2518a7dc,1373e6332d0d15b2.html
  14. https://www.researchgate.net/profile/Drbharati-Pardeshi/publication/303813730_Proximate_and_elemental_analysis_of_Medicinal_mushrooms_for_their_nutritive_valuesBMPardeshi/links/5e687fa14585153fb3d5f0d1/Proximate-and-elemental-analysis-of-Medicinal-mushrooms-for-their-nutritive-valuesBMPardeshi.pdf
  15. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/87559129509541018
  16. https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,4c99b516238143af,0b6528d9687446ed.html
  17. https://www.dl.begellhouse.com/journals/708ae68d64b17c52,30efbbbf6e2caad6,4724925d73d24675.html
  18. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0367326X10001863
  19. https://europepmc.org/article/nbk/nbk92757

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek