Keresés
Close this search box.

A gyógygombák hatásai

Tartalomjegyzék

A gyógygombák hatása

Az utóbbi években egyre erősödnek azok a trendek, amelyek a természet nyújtotta lehetőségeket igyekeznek kiaknázni az ember egészségének megőrzése érdekében. A XXI. század emberének már szinte minden tünetére, betegségére létezik gyógyszer, de sajnos ezek a szerek sok esetben olyan mellékhatásokat generálnak, amelyek újabb gyógyszerek alkalmazására kényszeríthetnek minket. Ez a lánc pedig csak nagyon nehezen megszakítható, épp ezért logikus és kézenfekvő, hogy inkább olyan megoldásokra vágyunk, amelyek természetes módon segítik az egészségünket. A kulcsa ennek a témának a megelőzés, hiszen tudatosan elkerülni a különféle egészségügyi problémákat könnyebb, mint szembenézni a már kialakult problémával – persze ez utóbbi sem lehetetlen. Ebben a libikóka játékban pedig rendkívül nagy szerepet tölthetnek be a gyógygombák. Ebből a bejegyzésből megtudhatjuk, hogy mi is ennek az oka. 

A gyógygombák manapság robbanásszerűen növekvő érdeklődésre tartanak számot. A fent említett egészségmegőrzési problémára ugyanis sokan az alternatív gyógyászatban, a természetes módszerekben keresik a megoldást, a gyógygombák pedig e tekintetben szinte végtelen pozitív tulajdonsággal rendelkeznek. És hogy ez miért csak most derül ki? Nos, a válasz az, hogy ez a tudás egyáltalán nem újkeletű, olyannyira, hogy már az őseink is birtokában voltak

 

A gyógygombák története egészen az ókorra nyúlik vissza. 

 

Az ázsiai orvoslásban már ekkor felismerték azokat a gyógyító hatásokat, amelyekkel a gombák rendelkeznek. Kínában már több, mint 2000 éve használják őket, amiről a Huangdi neijing nevű orvosi alapműben is olvasni lehet. Ez a leírás a kínai orvoslás egyik alapköve, amely ma is nagy hatással van az alternatív gyógyászatra. De nem csak a kínaiak, hanem az ókori görögök és rómaiak is felfedezték a gyógygombák áldásos hatásait, sőt mi több, az indiai ájurvéda is alkalmazza. 

Na de mire is képesek a gyógygombák konkrétan? 

  • Stimulálják az immunrendszert, növelik a test ellenálló képességét. 
  • A bennük található hatóanyagok daganatellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis a gyógygombák rák ellen történő alkalmazása igen hasznos lehet.
  • Számos gyógygomba gyulladáscsökkentő hatással bír, amely segíthet csökkenteni a gyulladás okozta fájdalmat és duzzanatot.
  • Támogatják a vérnyomás és a koleszterinszint egyensúlyát, ami hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez, tehát a gyógygomba magas vérnyomásra is javasolható természetes megoldás. 
  • Antioxidáns hatásuk révén segítenek megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök okozta betegségektől. 
  • A bennük jelenlévő poliszacharidok és rostok elősegítik a helyes emésztést, sőt, támogatják a csontsűrűség és az izomtömeg fenntartását is. 
  • Ezen kívül hozzájárulnak a fertőzések megelőzéséhez és kezeléséhez, beleértve a vírusokat, baktériumokat és gombákat. 

És ez még nem minden… De minek köszönhető ez a rengeteg pozitív hatás? 

A bennük található poliszacharidoknak. Talán elsőre ennél összetettebb válaszra számít az ember, de az az igazság, hogy a gyógygombák hatásossága nem varázslat és nem is a gondolat teremtő ereje hívja elő, hanem a biológia. Épp ezért nincs szükség körítésre, hiszen a tények – azaz a hatóanyagok -, amelyekről beszélnünk kell, egyszerűen és érthetően leírhatók. 

De mik is ezek a poliszacharidok?

A poliszacharidok olyan természetes polimerek, amelyek szerepet játszanak az emberi szervezet energiaellátásában és a tápanyagok tárolásában, de emellett számos fontos funkciót töltenek be az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében is. 

Az egyik legfontosabb funkciójuk az immunrendszer erősítése és a fertőzésekkel szembeni védelem biztosítása. Emellett a poliszacharidok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, mivel a rostok az emésztés során fontos tápanyagokat bocsátanak ki, amelyek támogatják az emésztőrendszer egyensúlyát. Továbbá antioxidáns hatásuk is van, amely segít megvédeni a sejteket a káros szabadgyökök okozta betegségektől. Ezenkívül a poliszacharidok hozzájárulnak az anyagcsere és az enzimfunkciók fenntartásához is. 

Ismerkedjünk meg röviden néhány fontos poliszachariddal

Az alfa-glükánok számos egészségügyi “szuperképességgel” ruházzák fel fogyasztóikat. Ezek közé tartozik:

  • a vércukorszint szabályozása, 
  • a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentése, 
  • a koleszterinszint csökkentése, 
  • valamint az immunrendszer erősítése. 

Az alfa-glükánokat az élelmiszeriparban is használják adalékanyagként, például péksüteményekben és müzlikben, ahol elősegítik az emésztést és csökkentik az éhségérzetet. 

A kitin egy igen gyakori természetes poliszacharid. Nagy mennyiségben megtalálható a természetben, például a rákok, rákhoz hasonló ízeltlábúak, homoktövis, gomba és egyes algafajok kitin vázának alkotóeleme. A kitint szintén használják az élelmiszeriparban adalékanyagként, például zselatin helyettesítőként, valamint a textil- és papíriparban is fellelhető. Emellett a kitint biológiai és orvosi alkalmazásokban is használják, például sebvarró anyagokban, implantátumokban, fogorvosi anyagokban és a rák kezelésében is. 

A manóz poliszacharidok egyik legfontosabb előnye a bélflóra szabályozása, ami segíthet az emésztés javításában és a belek egészségének fenntartásában. Emellett erősítik az immunrendszert, csökkentik az allergiás reakciók és a gyulladások kockázatát, valamint hatékonyak lehetnek a fertőzések megelőzésében és kezelésében. A manózt számos ipari alkalmazásban megtalálhatjuk, például az élelmiszeriparban, a kozmetikai iparban és az egészségügyben is. Az élelmiszeriparban adalékanyagként használják, hogy javítsák az élelmiszerek textúráját. A kozmetikai iparban hidratáló és bőrápoló hatóanyagként használják, az egészségügyben pedig probiotikumok és táplálékkiegészítők alkotóeleme. 

Részletesebben a béta-glükánokról 

A béta-glükánok olyan fontos poliszacharidok, amelyek számos előnnyel rendelkeznek az egészségügyi, mezőgazdasági és élelmiszeripari szektorban. Esetünkben most az egészségügy és a gyógyszeripar az érdekes, ugyanis a béta-glükánokat fertőzések megelőzésére és kezelésére is használják. A béta-glükánokat tartalmazó készítmények képesek serkenteni az immunrendszert, és segítenek felvenni a harcot a daganatos megbetegedésekkel szemben is. 

A béta-glükánok típusairól 

A béta-glükánoknak több típusa is létezik, és ezek mindegyike eltérő tulajdonságokkal bír. Íme néhány példa az igazán hasznosak közül: 

Béta-(1,3)-glükán: A legelterjedtebb béta-glükán típus, amelyet rengeteg növény, gomba és baktérium tartalmaz. Előnye, hogy támogatja az immunrendszert, valamint segít csökkenteni a koleszterinszintet és segítségünkre lehet daganatos betegségek kezelésében is. 

Béta-(1,6)-glükán: Ezt a típusú béta-glükánt főként a zabban és az árpában találhatjuk meg. Legfőbb hasznos tulajdonsága, hogy segít kordában tartani a vércukorszintet, ám az előbbi típussal egyetemben szintén jó hatással van a koleszterinszintre. 

Béta-(1,3)(1,6)-glükán: Ez a típus javarészt gombákban lelhető fel. Az immunrendszer támogatása mellett társunk lehet a fertőzések leküzdésében. 

Alfa-(1,3)-glükán: Ezt a fajtát többségében baktériumok sejtfalában találjuk meg. Egészségügyi hatásait tekintve hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a béta-(1,3)(1,6)-glükán, vagyis immunrendszer támogató, és részt vesz a fertőzések visszaszorításában. 

Miért tértünk ki ilyen részletesen a béta-glükánokra? 

Azért, mert a gyógygombák mindegyike tartalmaz béta-glükánokat, épp ezért az egyik legértékesebb alkotóelemként tekintünk rájuk. A shiitake, reishi vagy a mandulagomba például gazdag forrásai a béta-(1,3)-glükánnak, amely élettani szempontból az egyik leggyakrabban vizsgált típus. Ennek oka, hogy – ahogy az előbbiek alapján is kiderült -, rengeteg fronton hasznos lehet az emberi egészség számára. 

Gyógygombák hatásai

Ássunk egy kicsit a mélyére ezeknek az élettani hatásoknak, és derítsük ki, miért is érdemes gyógygombákat fogyasztani? Íme 7 érv!

 

      1. Antibakteriális, antivirális és antifungális hatás 

A gyakori és olykor értelmetlen antibiotikumfogyasztás miatt sok emberben antibiotikum rezisztencia alakul ki, ami azt jelenti, hogy a beteg nem – vagy alig – reagál az efféle gyógyszeres kezelésre. Ebben a helyzetben nagyon szerencsés, hogy a gyógygombák antibakteriális hatása olyan baktériumokkal szemben is működik, mint a Staphylococcus aureus vagy a Helicobacter pylori. A természet nem hagy minket cserben, ugyanis a természetből származó antibakteriális anyagok kutatásának és alkalmazásának köszönhetően egyre többen felfedezik például a gyógygombákban rejlő erőt. 

A gyógygombák antivirális hatása képes felvenni a versenyt több vírussal is – például az influenza, a herpesz vagy a hepatitis -, amelyek világszerte sok embert érintenek. 

Az antifungális hatás pedig olyan kórokozókkal szemben hasznos, mint a Candida albicans és az Aspergillus fajok. A gyógygombák ezen képessége különösen fontos azoknál a betegeknél, akik hosszabb ideig szedtek antibiotikumot, mert az antibiotikumok hajlamosak csökkenteni az immunrendszer hatékonyságát, ez pedig növeli a gombafertőzések kialakulásának kockázatát. 

       2. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatás 

Segít csökkenteni a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, vagyis a gyógygomba ízületi gyulladásra is hatásos lehet, ami nagyon sok embert érint. Plusz növeli az antioxidánsok szintjét a szervezetben, ami olyan betegségek visszaszorításában segíthet, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, de a gyógygombák rák ellen is hatásosak lehetnek. 

A cukorbetegség kialakulásában az oxidatív stressz fontos szerepet játszik, (az oxidatív stressz egy olyan folyamat, amelynek révén megnövekszik a szabadgyökök mennyisége a szervezetben). Az antioxidánsok azonban képesek csökkenteni a vércukorszintet, valamint a szövődmények kockázatát is, és így tud a gyógygomba cukorbetegség esetén is hatásosan működni. 

A szívbetegség a vezető halálozási okok egyike a világon. A legtöbb szívbetegség hátterében a magas koleszterinszint és a magas vérnyomás áll, amelyek gyulladást okoznak a szívben és az erekben. Az életmódváltás és a gyógyszerek mellett a megfelelő táplálkozás és a természetes gyógyító módszerek is fontosak lehetnek, ezért a gyógygombák különösen érdekesek, ugyanis a bennük található poliszacharidok csökkentik a vérnyomást és javítják az érrendszer egészségét. Továbbá csökkentik az LDL-koleszterinszintet is, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, emellett képesek javítani a szívizom működését és növelni a szív oxigénellátását is. 

     3. Gyógygomba daganatos betegségekre

A gyógygombák hatásai a tumornövekedésre egyre inkább kutatási téma a modern orvostudományban, hiszen az már kimutatott tény, hogy a gyógygombákban található aktív vegyületek jótékonyan hatnak a daganatos sejtekre, beleértve a növekedés gátlását, a sejthalált, az angiogenezist (a daganatos sejtek vérellátását) és az immunrendszer aktivitását. 

A daganatos sejtek növekedésének gátlása a poliszacharidok és polipeptidek révén valósul meg, ugyanis ezek befolyásolják a daganatos sejtek növekedését szabályozó gének expresszióját és a sejtnövekedésre ható faktorok aktivitását. Ez egyszerűbben mondva azt jelenti, hogy a gyógygombák hatóanyagai befolyásolják, hogy a daganatos sejtekben milyen mértékben és milyen gyakorisággal termelődnek azok az anyagok, amelyek befolyásolják a sejtnövekedést. Ezen kívül a gyógygombák gátolják a daganatos sejtek vérellátását is. 

A daganatos sejtek halálát, vagyis az apoptózist úgy serkentik a gyógygombák, hogy a poliszacharidok segítségével plusz támogatást adnak az immunrendszer számára, ami így erőteljesebben tud fellépni a káros sejtekkel szemben. Ám itt is újból meg kell említeni az antioxidáns hatást, ugyanis ez a folyamat csökkenti a daganatos sejtek túlélését elősegítő szabadgyökök képződését. 

A gyógygomba daganatos betegségekre történő hatása azonban nem csak a rákos sejtekre korlátozódik. Az immunrendszer erősítésével elősegítik a szervezet saját védekező mechanizmusait.

4. Ráadásul az agyműködésre is jó hatással vannak!

Az életkor előrehaladtával az agysejtek elöregednek és elhalnak, ami azért probléma, mert idegsejtekből nem termelődik új, tehát annyi darabbal kell leélnünk az életünket, amennyit születésünkkor “kaptunk”. Ez az oka annak, hogy az agysejtek pusztulása olyan tüneteket produkál, mint például a memóriavesztés, ami többségében időskori jelenség, ám fontos tudni, hogy ez a folyamat a megfelelő támogatással lassítható. A gyógygombákban található hatóanyagok pedig alkalmasak erre, ezért ebből a szempontból is érdemes megvizsgálnunk őket. 

A már jól ismert béta-glükánok antioxidáns hatása az agysejtekre is kiterjed, vagyis ezeket is megvédik a szabadgyökök káros hatásaitól. Fontos megemlíteni egy másik hatóanyagot is, az ergothioneinet, ami szintén antioxidáns hatással bír, és képes csökkenteni az agyi gyulladásos folyamatokat. Ez többek között olyan betegségek kialakulási esélyét csökkenti, mint az Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór. 

Szintén szót érdemel a gyógygombák egy harmadik hatóanyaga is, az ergosztrerol, amely egy természetes szteroid. Védi az agysejteket és csökkenti a memóriavesztés kialakulási esélyét. 

5. Így függ össze a gyógygombák fogyasztása a fizikai erőnléttel 

A gyógygombák fentebb kifejtett tulajdonságai közvetetten támogatják a szervezet energiaellátását, ám vannak olyan hatóanyagai is, amelyek konkrétan támogatják a fizikai erőnlétünket. Az egyik ilyen vegyület a cordycepin, amelyet például a kínai császárgomba (Cordyceps sinensis) tartalmaz. A cordycepin növeli a test oxigén felhasználását, ezzel pedig támogatja az egészséges fizikai erőnlét fenntartását. 

Emellett a gyógygombákban található vitaminok és ásványi anyagok szintén segíthetnek abban, hogy energikusnak érezzük magunkat. Például a shiitake gomba kiváló forrása a B-vitaminoknak, amelyek segítenek az energia felszabadításában a szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból. Emellett a shiitake gazdag vasban, amely a vér oxigénellátásáért felelős, és így hozzájárulhat az energiaszint javításához. 

6. Stresszoldás és álmatlanság csökkentés gyógygombával? Igen!

Sok embernél alakulnak ki alvásproblémák, ha folyamatosan vagy rendszeresen stresszelnek. Ráadásul ez a kettő oda-vissza hat egymásra, hiszen a rossz minőségű alvás csökkenti a stressztűrő képességet, így nehéz megszakítani a kört. A gyógygombák fogyasztása segíthet a szervezetnek az idegrendszer és az alvási ciklus szabályozásában, így csökkentve a stresszt és javítva az alvás minőségét. 

A gyógygombák gyulladáscsökkentő hatásáról már korábban szót ejtettünk, ám most ismét meg kell említeni, ugyanis a szervezetben jelenlévő gyulladások fokozzák a stressz és az alvási problémák mértékét, hiszen az immunrendszertől folyamatos aktivitást követelnek. Tehát a fentebb már kifejtett gyulladáscsökkentő hatóanyagok ezen a téren is hatásosak, de ezeken felül meg kell említeni egy másik hatóanyagot is, a triterpént, hiszen ez is megtalálható a gyógygombákban, és segít csökkenteni a gyulladásokat. 

7. Termékenység

A gyógygombák hosszú ideje használatosak az ázsiai orvoslásban, ugyanis bizonyos összetevői hatással vannak a nők és a férfiak termékenységére is. Az immunrendszer erősítése révén csökken a korábban már bemutatott oxidatív stressz, amely károsan hat a spermiumokra és a petesejtekre egyaránt. A gyulladások csökkentése ebben a témakörben is rendkívül fontos, hiszen a testünkben működő gyulladásos folyamatok a petefészkek és a herék egészségére is hatást gyakorolnak. 

Ezen kívül a gyógygombák szerepet játszhatnak a hormonális egyensúly helyreállításában is, ami kulcsfontosságú a termékenység szempontjából. Egyes gyógygombák fitoösztrogéneket tartalmaznak, amelyek segíthetnek normalizálni a nők hormonszintjét. A fitoösztrogének olyan növényi eredetű vegyületek, amik szerkezetileg nagyon hasonlítanak az emberi hormonokhoz. A fitoösztrogének hatnak az ösztrogén receptorokra, ezáltal pedig növekedésnek indulhat az ösztrogénmennyiség a testben. 

Mindezek mellett a gyógygombák olyan adaptogén anyagokat tartalmaznak, mint a ashwagandha és a reishi, amelyek segítenek oldani a stresszt, ez pedig hat a hormonális egyensúlyra, illetve a nők egészséges menstruációs ciklusára, ami szintén rendkívül fontos ebben a témában. 

Hogyan érdemes fogyasztani a gyógygombákat?

 

A gyógygombákat különböző formákban lehet alkalmazni, mint például por, kapszula, tea vagy tinktúra formájában. A legjobb minőségű termékek kiválasztása nagyon fontos, továbbá érdemes megbizonyosodni a termék eredetéről és a gyártó hitelességéről. A gyógygombák mennyiségét és alkalmazásának idejét az adott gomba típusától és a betegségtől függően kell beállítani. Érdemes konzultálni erről egy szakemberrel, mielőtt belekezdünk a kúrába, különösen akkor, ha valamilyen betegséggel küzdünk. 

A gyógygombákat általában hosszabb ideig kell alkalmazni ahhoz, hogy ki tudják fejteni áldásos hatásukat, épp ezért türelemmel kell lennünk, ne várjunk néhány nap alatt nagy csodákat. Emellett pedig azt is szem előtt kell tartani, hogy a gyógygombák hatásai nem minden esetben egyformák, sok esetben az határozza meg, hogy a fogyasztó milyen egészségi állapotban van, milyen életmódot folytat. Épp ezért ha maximális hatásfokot várunk a gyógygombáktól, akkor érdemes megtámogatni a “munkájukat” azzal, hogy egészséges életmód szerint élünk, vagyis kerüljük:

  • az alkoholfogyasztást, 
  • a dohányzást, 
  • az egészségtelen élelmiszereket, mozogjunk rendszeresen és igyekezzünk elegendő időt fordítani pihenésre.

Kutatócsoportok világszerte vizsgálják a gyógygombák élettani hatásait

 

Számos intézmény és kutatócsoport foglalkozik a gyógygombák hatásainak feltérképezésével, az eredmények igen bíztatóak. 

A Coriolus versicolor (Lepketapló) kivonatának hatása a mellrák kezelésében: a japánok által 1970-ben útnak indított kutatásai alapján kiderült, hogy a Lepketapló kivonata javíthatja a mellrákban szenvedő betegek túlélési esélyeit. De nem ez az egyetlen gyógygomba rákra gyakorolt hatása ismert, ugyanis ez a gyógygomba prosztatára vizsgálva is biztató eredményeket ért el. 

A Cordyceps Sinensis (Hernyógomba) hatása a sportteljesítményre: ez a kínaiak által régóta használt gombafaj javítja a test oxigénfelvételi képességét, így növelve az ellenálló képességet. Néhány kutatás arra vonatkozóan is készült, hogy ez a gyógygomba pajzsmirigyre vetítve milyen hatásokat vált ki az emberi szervezetben: ezek szerint a Cordyceps Sinensis segíthet normalizálni a pajzsmirigy működését, illetve csökkentheti az autoimmun pajzsmirigybetegségek kialakulásának kockázatát.  

A Ganoderma lucidum (Pecsétviasz gomba) hatásait a májbetegségek kezelésében vizsgálták. A kutatások szerint csökkentheti a májgyulladás és a cirrózis tüneteit, valamint javíthatja a májfunkciókat. 

A Lentinula edodes (Shiitake) kapcsán végzett kutatások kimutatták, hogy a gomba csökkentheti a vércukorszintet, valamint javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét. Ez a gyógygomba magas vércukor esetén jó ha eszünkbe jut. 

Az Agaricus blazei (Mandulagomba) tekintetében végzett vizsgálatok megállapították, hogy a gomba javíthatja a betegek életminőségét és a túlélési esélyeiket is. 

A fenti fajokat tartalmazó gyógygomba készítmények fogyasztása jelentős segítséget nyújthatnak számunkra az egészségügyi gondjaink kezelését illetően. 

Magyar kutatók a gyógygombák körüli vizsgálatokban

 

Az egyik legnagyobb magyar részvétellel zajló gyógygomba kutatás a Cordyceps gombával (kínai hernyógomba) kapcsolatos. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjában folyó kutatásban a gomba hatásait vizsgálják a daganatos betegségek és az érelmeszesedés kezelésében. A kutatók azonosították a gomba aktív összetevőit, amelyek a tumorsejtek és a szív- és érrendszeri betegségek kezelésében is hatékonyak lehetnek.

Kapcsolódó cikkek

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.