Keresés
Close this search box.

Orvos válaszol

Kérjen tanácsot!

Kérdés
Kedves Doktor úr!
A Facebookon egy olyan megkeresés jött, hogy mit ajánlunk az aranyérre. Hogy az érrendszeri, vagy emésztési panaszra vonatkozik-e, és segíthet-e a Shii-take?
Üdvözlettel
Baráth Diana
Mushi ügyfélszolgálat
Válasz
2024. május 31.

Tisztelt kérdező!

 

Köszönjük érdeklődését.

Aranyér akkor alakulhat ki, ha a kötőszövet kitágul és az érpárnát rögzítő kötőszövet megnyúlik, a végbélcsatornából pedig kinyúlik. A kezelések módját az aktuális stádium is befolyásolja.

 

Az aranyér kialakulásának több oka is ismert:

 • örökletes kötőszöveti gyengeség,
 • székelés közbeni erőlködés,
 • rostszegény táplálkozás,
 • bizonyos májbetegségek esetén,
 • mozgáshiány,
 • ülőmunka,
 • elhízás,
 • erős, fűszeres italok és alkohol
 • anális közösülés,
 • terhesség
 • elhúzódó légúti megbetegedés (köhögés)

 

A fentekből látható, hogy egyetlen gyógygomba nem fogja feltétlenül megoldani a szerteágazó háttér okok felszámolását, de a shiitake gombát megpróbálhatja belsőleg és külsőleg is alkalmazni.

 

Belsőleg az alábbiak szerint:

Bio Shiitake:

 1. héten napi 1 kapszula
 2. héten napi 2×1 kapszula
 3. héttől napi 2×1 kapszula

 

A gomba készítményekkel egy időben javasolt a hasznosulást segítő komplex Superum C készítményt is szedni napi 2×3 tabletta dózisban.

Lényeges, hogy vérhígító gyógyszert szed, akkor rendszeresen ellenőriztesse a véralvadási profilját, mivel a gyógygombák vérhígító hatásúak. Emellett vérnyomás és koleszterin csökkentő hatással is rendelkeznek.

Műtétek előtt legalább 1 héttel el kell hagyni a gombák alkalmazását.

 

Az aranyeres tüneteket enyhítheti az alábbi lehetőségek kombinálásával.

Ha teheti minden székelés után meleg vízzel mossa le a végbélnyílás környékét. Fürdés után száraz törölközővel finoman itassa fel a nedvességet az érintett területről, mert az állandó nedvesség gombás fertőzéshez vezethet. Ezután érdemes alkalmazni aranyér elleni krémet vagy kúpot.

Naponta néhány alkalommal a meleg vizes ülőfürdőt vagy gőzölést is alkalmazhat, amibe patika tisztaságú sót, kamillát, diófalevelet, zsurlót, gyömbért vagy más gyulladáscsökkentő gyógynövényt is tehet. Természetesen a gyógygombák vizes oldata is kiváló erre a célra. Ezek gyakori alkalmazása szintén száríthatja a bőrt.

 

Ha külső aranyere van és az előbbiek nem hoznának javulást, alkalmazhat hideg vizes borogatást, vagy jegelheti a végbélnyílás körüli területet. A jeget soha nem szabad közvetlenül a bőrre helyezni, egy ruhába csavarja be azt.

Ha érzékeny külső aranyere van, ne használjon száraz WC papírt, inkább irritáló anyagtól mentes, nedves törlőkendőt.

Egy további lehetőség a lézeres aranyér műtét elvégzése, amit proktológus szakember tud önnek elvégezni.

Felhívom a figyelmét, hogy a fenti javallataim nem minősülnek kezelési tervnek, kizárólag általános iránymutatásként kezelendőek!

Az átfogóbb és konkrétabb kezelési terv kialakítása érdekében javaslom, hogy kérjen időpontot egy online konzultációra az alábbi email címen.

[email protected]

 

Jobbulást kívánok önnek!

 

Tisztelettel, Dr. Tor János

Kérjen tanácsot