Keresés
Close this search box.

Hasnyálmirigy daganat

Tartalomjegyzék

Kóros étvágytalanság, hirtelen jelentkező és nagymértékű fogyás, általános gyengeség és fáradtság, állandó puffadás, csupa olyan intő jel, aminek a hátterében hasnyálmirigy daganat húzódhat meg. A betegség gyors lefolyású, és azoknál is megjelenthet, akik odafigyelnek az életmódjukra.

A hasnyálmirigyrák (pancreas carcinoma) alattomos és rendkívül agresszív betegség, nincs a szűrésére alkalmas módszer, tünetei főként akkor jelentkeznek, amikor már előrehaladott stádiumban van, és kis eséllyel gyógyítható. A helyzetet nehezíti, hogy a tüneteit más betegségekkel is könnyű összetéveszteni. A hasnyálmirigyrák megelőzése érdekében azonban sokat tehetünk.

A hasnyálmirigyrák prognózisa az egyik legijesztőbb, a halálozási aránya pedig rendkívül magas. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a daganatos megbetegedések között, ez a legtöbb halálos áldozatot magának követelő elváltozás. Korábban a hasnyálmirigyrák diagnosztizálását követően a beteg néhány hónapon belül (3-6) elhunyt, a túlélés ideje csak az esetek alig 5% százalékában közelítette meg az 5 évet. A gyógyítást tovább hátráltatja, hogy a hasnyálmirigy-daganat tünetei általában az áttétek kialakulásakor jelennek meg.

Mi a hasnyálmirigy feladata?

A hasnyálmirigy körülbelül 15-25 cm hosszú, úgynevezett külső elválasztású mirigy, amely a hasi részen, a gyomor és a gerincoszlop között foglal helyet. Legfontosabb feladata az emésztést elősegítő enzimek, egész pontosan az emésztőnedvek, valamint az inzulin és további hormonok előállítása. Ezeket a véráramon keresztül jutnak el a sejtekhez, feladatuk többnyire a táplálék lebontásából kinyert energia felhasználása vagy elraktározása, az inzulin pedig a vércukorszintet kontrollálja. Felépítését tekintve ez a szervünk három nagyobb részre osztható: fej, test, illetve farok. A betegség az esetek kétharmadában a feji részben alakul ki.

Melyek a hasnyálmirigy daganat okai?

Jelenleg az orvostudomány nem tud választ adni arra, hogy pontosan mi idézi elő a hasnyálmirigy-daganatot, azonban közismertek azon tényezők, amelyek növelik a kialakulásának kockázatát. A hasnyálmirigy daganat okainak egy részét kivédhetjük, ám léteznek olyan rizikófaktorok, amelyekre nincs ráhatásunk.

– A rendelkezésre álló adatok szerint a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb eshetőséggel alakul ki hasnyálmirigyrák.

– A dohányzás szintén kiemelkedő helyen szerepel a hasnyálmirigyrák okai között, akár két-háromszorosára növelheti a rizikót.

– A hasnyálmirigyrák okai közül a legkevésbé befolyásolható a genetikai hajlam. Kimutatták, hogy minél közelebbi rokon hozzátartozó volt érintett a hasnyálmirigyrákban, annál nagyobb a betegség megjelenésének lehetősége.

– A hosszan tartó, idült gyulladás jelentősen növeli a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyét.

– A hasnyálmirigyrák indirekt oka az életkor is. Nagyjából 55 év környékén diagnosztizálják, 50 évnél fiatalabbaknál nemigen jelenik meg.

Jó tudni, hogy a rizikófaktorok megszüntetése önmagában még nem jelent biztosítékot arra, hogy nem alakul ki hasnyálmirigyrák, ezért fontosak a szűrővizsgálatok.

Hasnyálmirigyrák típusai

A hasnyálmirigyrák két fontosabb típusba sorolható: exokrin daganatok és endokrin daganatok.

– Az exokrin daganatok a hasnyálmirigy exokrin mirigyeiben jönnek létre. Ezek a mirigyek állítják elő az emésztésben szerepet betöltő enzimeket tartalmazó folyadékot.

– Az endokrin daganatok a hasnyálmirigy endokrin sejtjeinek csoportjaiban vagy szigetecskéiben alakulnak ki. Ezek a szigetecskék hozzák létre a glükóz emésztésében fontos szerepet betöltő hormonokat, az inzulint és glükagont.

Hasnyálmirigyrák tünetei

Sajnálatos módon a hasnyálmirigyrák tünetei főként akkor jelentkeznek, amikor a betegség már előrehaladott állapotban van.

Az első stádiumban lényegében tünetmentes, ám ahogy terjedni kezd, egyre több figyelmeztető jelet produkál. A hasnyálmirigyrák esetében is igaz, hogy minél korábban diagnosztizálják, annál nagyobb a remény a gyógyulásra.
Ez a ráktípus megtámadja a nyirokrendszert és a májat, de sokszor képez áttéteket a tüdőben, csontokban és a test egyéb részeiben is. Miután a daganat a szerv különböző részein fejlődhet ki, a hasnyálmirigyrák tünetei ennek megfelelően változhatnak. A rák az esetek több mint háromnegyedében a hasnyálmirigy feji részét érinti, és igen gyorsan elzárhatja az epevezetéket, valamint a hasnyálmirigy kivezető csövét, így gátolva meg a hasnyálmirigynedv és az epeváladék eljutását a bélrendszerbe. Emiatt jelentkeznek a hasnyálmirigyrák tünetei közül a leggyakoribbnak számító emésztési zavarok és sárgaság, párhuzamosan a sötét színű vizelettel.

Ezzel ellentétben, amikor a hasnyálmirigyrák tünete a has felső részéből kiinduló, a hátba kisugárzó nagyon erős fájdalom, nagy valószínűséggel a daganat a farki részt vagy a hasnyálmirigy testében fejlődött ki. Ilyenkor sárgaság nem mutatkozik.

Függetlenül a tumor elhelyezkedésétől, a hasnyálmirigyrák tünetei lehetnek:

-Indokolatlan hányinger,

-hányás,

– színtelen, vagy világos széklet,

– narancssárga/barnás vizelet.

Az előrehaladott hasnyálmirigyrák tünetei:

– Kóros étvágytalanság

– gyors és jelentős mértékű fogyás,

– általános gyengeség, fáradtság.

Ha fenti panaszok közül akár egy is krónikussá válik, mindenképpen vizsgáltassuk ki magunkat!

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigyrák?

A betegség halálozási aránya rendkívül magas, 90-95 % körül mozog. Kezelésére csak akkor van esély, ha idejekorán fedezik fel, a műtétet ugyanakkor bizonyos betegeknél akkor is elvégzik, ha nincs remény a gyógyulásra. Ilyenkor a páciens fájdalmait próbálják meg enyhíteni, megszüntetve például az epevezeték elzáródását. Ahogy más daganattípusoknál, úgy a hasnyálmirigy-daganat esetében is annak kiterjedtsége, elhelyezkedése, az áttétek jelenléte határozza meg a terápiát. A pancreas carcinoma kezelésében eredendően a sebészeti beavatkozás játszik kulcsfontosságú szerepet, előrehaladott esetén a kemoterápia mellett önállóan vagy a gyógyszeres kezeléssel kombinált sugárkezelést alkalmaznak.

Hasnyálmirigyrák ellen gyógygombák

Természetesen a daganatos betegségek gyógyítása az onkológus feladata, viszont léteznek olyan természetes kezelések, amelyek felerősíthetik a gyógyszeres terápiák hatását. Ilyenek az egyes gyógygombák. A gyógygombákról mindent egybevetve elmondható, hogy hozzájárulhatnak a rákmegelőzéshez és a rák kezeléséhez. Fontos leszögezni, hogy ezek nem csodaszerek, úgy segítik a szervezetet, hogy jelentősen felerősítik az immunrendszert, antioxidáns hatóanyagaik pedig sikerrel veszik fel a harcot a szabad gyökökkel szemben.

Az alábbiakban felsoroljuk a leghatékonyabb gyógygombákat:

Igazi fehérjebomba, azonban nem ezért ajánlott a mandulagomba a rák elleni küzdelemben. Ez a gyógygomba ugyanis bőségesen tartalmaz antioxidáns összetevőket, elsősorban magnéziumot, béta-glükánokat, szuperoxid-dizmutáz enzimet és poliszacharidokat. Az antioxidánsok képesek blokkolni a felszaporodó szabad gyököket, amelyek jelentősen növelik a gyulladások és a rák kialakulásának esélyét, valamint károsítják a DNS-t. És ez nem minden: a mandulagomba ugyanis fokozhatja a ráksejteket elpusztító, természetes ölősejtek szaporodását. Nagyszerű méregtelenítő is egyben, ami azért lényeges, mert a toxinok felhalmozódása összefüggésbe hozható egyes ráktípusok, különösen a vastagbélrák kialakulásával. Többek között tüdőrák, petefészekrák, méhnyakrák és prosztatarák ellen javasolják a fogyasztását.

Kiváló gyógygomba rákbetegeknek, a hernyógomba rendkívüli immunerősítő, akadályozhatja a daganatsejtek szaporodását. Antioxidánsai semlegesítik a szabad gyököket, védik a DNS-t. Gyulladásgátló hatásának a rák elleni küzdelemben is hasznát vehetjük. Kemoterápiát követően, a hernyógomba megóvhatja a vesét az esetleges károsodásoktól.

Kínában a halhatatlanság gombájának nevezik a pecsétviaszgombát, ami daganatellenes tulajdonságait a benne található nagy mennyiségű poliszacharidoknak köszönheti. Ezek az összetevők felturbózzák az immunrendszert, segítik a természetes méregtelenítést, valamint a szabad gyököket is semlegesíti. Lassíthatja a tumor növekedését, további előnye, hogy felgyorsíthatja a kemoterápia utáni regenerálódást. Adaptogén tulajdonságú, azaz a pillanatnyi külső és belső hatásokhoz alkalmazkodva, képes szabályozni (növelni vagy éppen csökkenteni) az immunrendszer és a belső elválasztású mirigyek működését, védelmet biztosít a rákos megbetegedések rizikóját növelő stresszel szemben. Ázsiában ezt a gyógygombát gyakran adják rákosoknak, jótékony hatásait még jobban kiaknázhatjuk, ha C-vitaminnal együtt alkalmazzuk.

Az adaptogén tulajdonságú bokrosgomba is, amely felerősíti a szervezet védekezőképességét, ezáltal veszi fel a harcot a rákkal szemben, lassíthatja az áttétek képződését. Erős antioxidáns hatóanyagai segítenek csökkenteni a gyulladásokat, és mérséklik a DNS károsodását. Javíthatja az immunsejtek hatékonyságát, elsősorban a mellrák, májrák, tüdőrák kezelésekor lehet hatásos.

Shiitake: a legsokoldalúbb gyógygomba

Az egyik legsokoldalúbb gyógygomba rákbetegeknek, hiszen a shiitake kimagasló immunerősítő és rákellenes hatásokkal rendelkezik. Elpusztítja a baktériumok, vírusok és gombák jelentős részét, a méhnyakrákot okozó human papilloma vírus (HPV) leghatékonyabb természetes ellenszere. Mivel jelentős a tápanyagtartalma (bővelkedik fehérjékben, ásványi anyagokban, vitaminokban) a rák miatt legyengült szervezet felerősítésében is jó szolgálatot tehet. Segíti a természetes méregtelenítő folyamatokat, valamint prebiotikus  rostjai a jótékony baktériumok táplálékául szolgálnak. Ez a két tulajdonsága a bélflóra egészségének őrzőjévé teszi a shiitake gyógygombát, ami szintén hozzájárul a rák elleni küzdelemhez. A bélflóra ugyanis közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését – itt található az immunsejtek 70-80 százaléka –, a vastagbélben lerakódó mérgek eltávolításával pedig jelentősen csökkenthető a vastagbéldaganat kockázata.

Vastagbélrák, gyomorrák, hasnyálmirigyrák, mellrák és méhnyakrák esetén tartják a leginkább hatékonynak. Legfontosabb hatóanyagát, a lentinánt Japánban gyógyszernek minősítették, és a kiegészítő daganatterápiában használják a klinikai gyakorlatban.

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Hasny%C3%A1lmirigyr%C3%A1k
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3339609/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK424937/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16702701
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585368/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16566671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14977447
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3121254/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0021889/
http://www.cancer.org/cancer/pancreaticcancer/detailedguide/pancreatic-cancer-signs-and-symptoms
https://rakerdezek.hu/article/pancreatic-cancer/

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink