Keresés
Close this search box.

Gyógygomba cukorbetegségre | Természetes megoldás gyógyszerek helyett

Tartalomjegyzék

A gyógygombák számos folyamat révén segíthetnek a cukorbetegség tüneteinek enyhítésében. Napjainkban kiegészítő kezelésként, és a jövőben talán a gyógyszerek alternatívájaként is számolhatunk velük. De hogyan működik, és miért lehet jó a gyógygomba cukorbetegségre?

A közelmúltbeli felfedezések izgalmas lehetőséget nyújtanak a gyógyhatású gombákból származó új típusú gyógyszerek kifejlesztésére a cukorbetegség (diabétesz mellitus ) és annak szövődményei ellen. A mai napig egyre több és több aktív hatóanyagról, köztük a gombák poliszacharidjairól, fehérjekomplexeiről, étkezési rostjairól és más, a termőtestből,  micéliumból,  vagy a tápközegükből kivont egyéb vegyületek kapcsán számoltak be anti-hiperglikémiás aktivitásról. Ezek a vegyületek különböző mechanizmusokon keresztül fejtik ki jótékony hatásukat, nincs azonban elegendő bizonyíték ahhoz, hogy végleges következtetéseket lehessen levonni az egyes gyógygombák cukorbetegség elleni hatékonyságáról. (1)

Gyógygomba cukorbetegségre

Jelenlegi tudásunk szerint a cukorbetegség gyógyítására nincs lehetőség, csak a tünetek gyógyszeres kezelésére. Ennek célja a vércukorszint csökkentése, optimális szinten tartása, tovább az inzulin pótlása, és az inzulinérzékenység fokozása. A gyógyszereknek számos mellékhatása van, ezért a cél a természetes anyagokat tartalmazó készítmények kifejlesztése. A gyógynövényekből származó antidiabetikus gyógyszerek egyre nagyobb figyelmet kapnak.

A gyógygombákról  ismert, hogy tartalmaznak bizonyos hatóanyagokat, amelyek támogatják máj, a hasnyálmirigy és egyéb endokrin mirigyek megfelelő működését, elősegítve ezáltal az inzulin termelődését. Ráadásul a bennük lévő oldható rost, a poliszacharid béta-glükán késlelteti a cukrok felszívódását, ezáltal szabályozza vércukorszintet étkezés után. Minden esély megvan arra, hogy a jövőben akár gyógyszerként alkalmazható a gyógygomba cukorbetegségre.

A gyógygombák biztonságosan fogyaszthatók, ha valaki cukorbetegségben szenved, mivel alacsony glikémiás indexük miatt nem növelik a vércukorszintet. B-vitamin- és poliszacharid-tartalmuk további egészségügyi előnyöket kínálhat, amelyek különös jelentőséggel bírnak a cukorbetegségben szenvedők számára, ideértve a vércukorszint és a koleszterinszint javulását. Az idő múlásával a magas vércukorszint fokozza a súlyos betegségek kockázatát, ideértve a szívbetegségeket és az agyvérzést. Egy nemrégiben végzett tanulmány szerint a portobello gomba kedvező hatással volt a vércukorszintre.

Gyógygomba cukorbetegségre: ez lehet a jövő útja

A gyógygombák alkalmazásával történő kezelés jelenleg nagyon ígéretes jövőbeli alternatívának tekinthető a diabétesz mellitus terápiájaként. A gombák alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételek, amelyek a cukorbetegek étrendjébe is beilleszthetők. Glikémiás indexük ugyancsak alacsony, ami azt jelenti, hogy nem emelik meg a vércukorszintet, mint a magas szénhidráttartalmú ételek, például a kenyér és a tészta. Nagy mennyiségű szelént, és bizonyos B-vitaminokat is tartalmaznak, és a bennük levő fő bioaktív vegyületek, a poliszacharidok antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezhetnek. Tény és való, hogy az európai ember számára nyers formában nehezen hozzáférhetők, ám szerencsére a különféle gyógygomba-kivonatokat tartalmazó készítmények bárki által könnyen elérhetők.

A gyógygombák további előnyei

A gógygomba-kivonatok csökkenthetik a vér koleszterinszintjét, ami viszont leredukálja a nem kezelt cukorbetegséghez kapcsolódó szívbetegségek és stroke kockázatát. (2) Magas B-vitamin-tartalmuknak köszönhetően a gyógygombák védelmet nyújthatnak a csökkent mentális funkciók és a demencia ellen az idősebb B-vitamin hiányban szenvedő felnőtteknél, valamint olyan cukorbetegek esetén, akik a metformint szedik a vércukorszintjük szabályozására. (3)

Melyik gomba, mire lehet jó?

A shiitakéban nagy mennyiségben van jelen a lentinán, amely hatékonyan fokozza az inzulintermelődést, és mérsékli a vércukorszintet. Mivel szabályozza a hasnyálmirigy működését, gátolja, illetve lassítja a diabetes létrejöttét. Az enzimműködést, emellett a glükóz feldolgozásának hatékonyságát fokozhatja a kínai hernyógomba, ami ezzel együtt az inzulin termelődését is növeli.

A pecsétviaszgomba egyik figyelemreméltó hatása, hogy csökkentheti a diabétesz következtében megemelkedő éhgyomri vércukorszintet. Hatóanyagai gátolják a glükóz képződését a májban, valamint fokozzák az inzulintermést. Ezen kívül a gyógygomba segíthet megelőzni a cukorbetegséghez kapcsolódó veseelégtelenség kialakulását.

2-es típusú cukorbetegséggel rendelkező állatokon végzett kutatások azt mutatták, hogy a poliszacharidok csökkenthetik a vércukorszintet, a hasnyálmirigy károsodását, és javíthatják az inzulinrezisztenciát. A hipoglikémiás aktivitású poliszacharidok szerkezeti jellemzőit és mechanizmusait azonban nem sikerült tisztázni, ezért nem egyértelmű, miként hat a gyógygomba cukorbetegségre.

Hogyan segíthet a pecsétviaszgomba?

A Ganoderma lucidum (pecsétviaszgomba) vizes és alkoholos extraktumait indukált cukorbetegségben egereken és patkányokon tesztelték a vércukorszint csökkentésére. A kísérlethez normál és elhízott diabéteszes egereket használtak. A kezelés megkezdése előtt a vérplazmában mért cukortartalom a következő volt: 168,5 mg/dl a normál testsúlyú, és 668,5 mg/dl az elhízott egereknél. Négy hét után a gombakivonat 0,3 g/kg dózisban történő adagolásakor a plazma glükózszintje 68,5 mg/dl-re csökkent normál testsúlyú, és 288,4 mg/ dl-re az elhízott egerek esetén. A Ganoderma fajok poliszacharidjainak és triterpenoidjainak antidiabetikus tulajdonságaival kapcsolatban még átfogóbb klinikai vizsgálatokra van szükség a biztonságosság és hatékonyság tekintetében. (4)

A mandulagomba ereje

Gyógygomba cukorbetegségre: ígéretes kutatási eredmények

Egy vizsgálat kimutatta, hogy az Agaricus blazei Murill (mandulagomba) kivonat javítja az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség esetén. Randomizált, kettős vak, placebo-kontrollos vizsgálat során a diabéteszben szenvedő betegeknek véletlenszerűen Agaricus blazei Murill kivonatot vagy a placebót adtak 12 hétig. A vizsgálat végén azok az alanyok, akik gomba kivonatot kaptak, szignifikánsan alacsonyabb HOMA-IR indexet mutattak, mint a kontrollcsoport tagjai. A kezelést követően a plazma adiponektinkoncentrációja 20 százalékkal nőtt az Agaricus blazei Murill kivonatot szedő csoportban, míg a placebót fogyasztók körében ugyanennyivel csökkent. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az Agaricus blazei Murill kivonat javítja az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegek körében. Az adiponektin koncentráció növekedése lehet az a mechanizmus, amely kedvező hatást fejt ki. A jövőben hosszabb időtartamú nyomonkövetési vizsgálatokat kell végezni. (5)

A Coriolus versicolor (lepketapló gomba) vizes kivonata a javítja az inzulinrezisztenciát patkányokban, és a kezelés jelentősen csökkentette a patkányok vércukorszintjét. A kivonat növeli a glükózfogyasztást az inzulinrezisztens L6 sejtekben. (6)

Mindemellett további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogy a gombákban található B-vitaminok és poliszacharidok hogyan lehetnek hasznosak a cukorbetegek számára. Azt is említettük, hogy a hipoglikémiás aktivitású poliszacharidok szerkezeti jellemzőit és mechanizmusait egyelőre nem sikerült egyértelműen tisztázni, de az bizonyos, hogy hatékony lehet a gyógygomba cukorbetegségre.

Források:

https://www.researchgate.net/publication/234166650_Medicinal_mushrooms_in_prevention_and_control_of_diabetes_mellitus https://www.healthline.com/nutrition/mushrooms-good-for-diabetes https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22324407 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776465 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30920623 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30779018 (Molecules folyóirat, Mushrooms of the Genus Ganoderma Used to Treat Diabetes and Insulin Resistance. Szerzők: Katarzyna Winska, Wanda Maczka , Klaudia Gabryelska, Małgorzata Grabarczyk. Közzétéve: 2019. november 11.) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17309383 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29243310

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink