Az elmúlt 20 év klinikai bizonyítékainak növekvő súlya arra utal, hogy a rezveratrol jótékony hatással lehet az emberi egészségre. A rezveratrol egy olyan fitokemikália, amely számtalan gyümölcsben és növényfajban megtalálható. A vegyületnek számos egészségügyi előnyt tulajdonítanak, hiszen többek között felveheti a harcot a gyulladásokkal, a rákkal, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Erős antioxidáns, ezáltal védelmet nyújthat a sejtek károsodása ellen az oxidatív stressz által okozott szabad gyökök ellen.
Az alábbiakban részletesen kifejtjük a vegyület egészségre gyakorolt hatásait. Kitérünk arra, hogy miért jó gyógygombákkal, béta-glükánokkal együtt fogyasztani. Kiderül, mivel érdemes kombinálni a maximális hatékonyság elérése érdekében.
Mi a rezveratrol?
A rezveratrol egy természetes vegyület. (1) A polifenolok közé tartozik, elsősorban a vörös szőlőben, valamint más bogyós gyümölcsökben, illetve néhány növényfajban található meg. A vegyület egy olyan fitonutriens, amely előnyös hatással lehet az emberi egészségre. Kutatások szerint antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy képes lehet semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a sejteket és szöveteket.
A rezveratrol egészségre gyakorolt hatásai
Számos potenciális egészségügyi előnyt tulajdonítanak neki, mint a szív- és érrendszeri egészség támogatása, a gyulladás csökkentése, valamint a rákellenes és az öregedési folyamatok elleni védelem.
Ahogy már említettük, a vegyület antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezhet, számos tanulmány kimutatta, hogy lassíthatja az öregedés folyamatát. Védelmet nyújthat a sejtek károsodása ellen, serkentheti a hosszabb életet segítő géneket.
Szív- és érrendszeri egészség megőrzése
A szív és érrendszeri betegségek oka, hogy a szervezetben olyan anyagok keletkeznek, amelyek károsítják a sejteket és a szöveteket. Ezt hívjuk szabad gyököknek és oxidatív stressznek. Több kutatást végeztek a rezveratrol szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban. (2) Egy tanulmányban megpróbálták a többi kutatás figyelembe vételével, sejt és állatkísérletekkel igazolni ezt a hatását, és arra jutottak, hogy valóban rengeteg sok módon befolyásolja az anyagcserét a szervezetben, és jótékonyan hat a sejtszövetekben zajló kémiai reakciókra, így segíthet a szív- és érrendszeri egészség fenntartásában, ezáltal csökkentheti a szívbetegség és az érelmeszesedés kockázatát, valamint javíthatja a vérkeringést.
Kiemelten védheti a szívizomsejteket, segítheti a megfelelő oxigénszállítást, tisztán és rugalmasan tartja az ereket. Emellett trombózisra való hajlamnál is érdemes használni, hiszen a vérlemezkék összetapadásának gátlásával megakadályozhatja a vérrögök, a trombózis kialakulását.
A fogyasztása a változókorban lévő nők számára is hasznos lehet, ugyanis a szív és az erek védelme mellett jelentős mértékben csökkentheti a menopauzával járó kellemetlen tüneteket.
A gyulladáscsökkentő rezveratrol
Mind a szívinfarktus, mind a stroke gyulladással jár.
A szívinfarktus akkor következik be, amikor a szív egyik erei elzáródik, és nem jut elég oxigén a szívizomhoz. Ez gyulladást okoz az érintett területen, ami tovább rontja a helyzetet.
A stroke esetében, amikor az agy vérellátása akadályozottá válik (vagy vérzés, vagy vérrög miatt), szintén gyulladásos reakció lép fel az agyban, ami hozzájárul a sérült agysejtek károsodásához és a tünetek súlyosbodásához. Mindkét esetben tehát a gyulladás része a betegség lefolyásának.
Egy tanulmányban más kutatásokra hivatkozva meg akartak győződni a tudósok a rezveratrol gyulladáscsökkentő hatásáról. (3) A vérben található egy érték CRP érték C- reaktív fehérje, amelyet a máj termel, amikor a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol. Az orvosok szokták ennek a szintjét vizsgálni a vérből, hogy meghatározzák a gyulladás mértékét a szervezetben. A rezveratrol jelentősen csökkentette ezt az értéket.
Ez fontos lehet nemcsak a szívinfarktus és stroke kezelésében, hanem az ízületi gyulladás vagy az autoimmun betegségeknél is.
Harc a cukorbetegséggel
A cukorbetegség egy globálisan elterjedt betegség, amely magas vércukorszinttel jár. Nem csoda, hogy a tudósok kutatják ennek ellenszerét, amely javíthatná a cukorbetegek élete minőségét. Így azt is vizsgálták, miként befolyásolja a rezveratrol a cukorbetegséget. (4) Állati és emberkísérletek során megállapították, hogy a rezveratrol javítja a vércukorszintet, csökkenti az inzulinrezisztenciát, védi a hasnyálmirigyet, és enyhíti az anyagcsere problémákat. A vizsgálatok szerint a rezveratrol hatékony lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, és támogathatja a hagyományos terápiát.
Rák ellen
Vajon lassíthatja-e a rezveratrol a rákos sejtek növekedését? (5) A laboratóriumi és állatkísérletek szerint a rezveratrol képes gátolni a rákos sejtek növekedését, segíthet megelőzni a rákkeltő anyagok hatását, és elősegítheti a programozott sejthalált. Bár a kemoterápia sok rák ellen hatékony, gyakran súlyos mellékhatásokat okoz, és kemorezisztenciát válthat ki. A rezveratrol növelheti a kemoterápia hatékonyságát, csökkentve annak mellékhatásait, mint a fáradtság, depresszió és fájdalom.
Hogyan hat a rezveratrol a bőrre?
A rezveratrol megelőzi a bőr öregedését. (6) Hatalmas jövőt jósolnak neki, mivel segíti a bőr regenerálódását, védi a nap káros hatásaitól, csökkenti a ráncokat és javítja a kollagéntermelést. A sebek és hegek gyógyulását is felgyorsítja. Ígéretes lehet kozmetikai, bőrgyógyászati és plasztikai sebészeti alkalmazásokban, valamint anti-aging termékekben. A jövőben bőrbetegségek kezelésére is alkalmazható.
Kutatásokból kiderült, hogy a szájon át szedhető változatok önmagukban nem nyújtanak megfelelő hatást, sokkal jobb megoldás bőrön használni, ahol serkentheti a meglévő antioxidáns-védelmet.
Mikor ajánlott a rezveratrol fogyasztása?
- szív- és érrendszeri betegségekre való hajlam esetén
- időskori szívbántalmakra
- meglévő szív- és érrendszeri panaszokra
- érelmeszesedésre, érszűkületre
- keringési problémákra
- magas vérnyomásra
- magas vércukorszintre
- magas koleszterinszintre
- fokozott stresszre
- szorongásra
- aktív sportolóknak
- kimerültség, gyengeség és gyakori fáradtság esetén
- menopauza idején
- bőrvédelemre
- gyulladáscsökkentés gyanánt
- agyvérzés és trombózis megelőzésére
- immunrendszer erősítésére
- fizikai és szellemi teljesítmény növelésére
Mit kell tudni a gyógygombákról és a bennük található béta-glükánokról?
A gyógygombákról köztudott, hogy jelentős mennyiségben tartalmaznak béta-glükánokat. Ezek olyan vegyületek, amelyek többek között a shiitake, a reishi, a maitake gyógygombában is fellelhetőek. Legfőbb előnyük, hogy stimulálhatják az immunrendszer működését, segítve ezzel az immunsejteknek a kórokozók elleni harcban. Emellett serkenthetik az immunrendszeri válaszokat, amivel növelhető a fertőzésekkel és a betegségekkel szembeni ellenálló képesség.
A kutatásokból kiderült, hogy a béta-glükánoknak gyulladáscsökkentő hatásuk lehet, amely segíthet csökkenteni az akut és a krónikus gyulladásokat a szervezetben. Ez főleg az ízületi gyulladás, az autoimmun betegségek és más gyulladásos állapotok kezelése esetén fontos.
Néhány tanulmány szerint helyretehetik a koleszterinszintet, emellett javíthatják az érrendszer állapotát, hozzájárulva ezzel a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához. Az antioxidáns tulajdonságaik miatt pedig segíthetnek védelmet nyújtani a sejtek károsodása ellen.
A béta-glükánok emellett képesek lehetnek befolyásolni az immunrendszer működését, szabályozva annak aktivitását és egyensúlyát. Ez fontos lehet az autoimmun betegségek, allergiák és más immunrendszerrel kapcsolatos problémák kezelésében.
Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a béta-glükán jelentős mértékben hozzájárulhat a nitrogén-monoxid, az egyik leghatékonyabb reaktív nitrogénfajták fokozott termeléséhez a makrofágokban indukálható nitrogén-monoxid-szintáz által. A glükánok egészségügyi hatásai közé tartozik tehát a fertőző immunitás serkentése és a csontvelő-sejtek termelésének aktiválása.
Miért jó a béta-glükánok és a rezveratrol együttes fogyasztása?
A gyógygombák és a rezveratrol együttes fogyasztása tehát hozzájárulhat az immunrendszer erősítéséhez. A glükánok stimulálhatják az immunsejtek aktivitását és növelhetik a szervezet ellenálló képességét, míg a rezveratrol eközben segíthet megelőzni az immunrendszer gyulladásos folyamatait.
Mind a glükánok, mind a rezveratrol gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkezik. Az együtt történő fogyasztásuk segíthet hatékonyabban csökkenteni a gyulladást a szervezetben. A rezveratrol hozzájárulhat a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához, eközben a béta-glükánok segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és javíthatják az érrendszer állapotát. Együttes erővel elősegíthetik a szív- és érrendszer egészségét.
Mivel bizonyítható mindez?
A legújabb adatok szerint a glükán és a rezveratrol szintézisén (kémiai folyamat vagy eljárás, amelynek során egy vegyület molekulái kémiai reakciók útján, kisebb tömegű molekulákból épülnek fel) keresztül serkentheti a védekezési reakciókat a növényekben. Ez arra késztette a kutatókat, hogy tovább tanulmányozzák a glükán és rezveratrol vegyület együttes hatását az egerek immunreakcióira. (7) Kiderült, hogy együtt erősítik az immunválaszt, különösen a védelmi molekulák felszabadulását, ami segíti az immunválaszt. A glükán önállóan is erősítette a védekezést, de a rezveratrol csak nagy dózisban volt hatékony. Együttes használatukkal viszont sokkal négyszeres védelmet biztosítottak.
Egy másik kutatásban pedig azt fejtették ki, hogy a glükán, a rezveratrol, valamint a C-vitamin kombinációjának jobb immunológiai hatásai vannak a ráksejtekre. (8) A két vegyület egyidejű alkalmazása tehát gátolhatja a ráksejtek növekedését. Kimutatták, hogy ezek együttes használata a legerősebb kereskedelemben használt természetes vegyületek kombinációi közül.
Tudományos háttér:
- https://www.mdpi.com/1422-0067/25/2/747
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8466271/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229922000656?via%3Dihub
- https://europepmc.org/article/med/25445538
- https://www.cancer.org.au/iheard/does-resveratrol-slow-cancer-cell-growth
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9326919/
- https://www.researchgate.net/publication/267818253_Synergistic_effects_of_glucan_and_resveratrol
- https://www.mdpi.com/2072-6651/4/11/1301