Keresés
Close this search box.

Immunerősítés ősszel – Így segítenek a gyógygombák

Tartalomjegyzék

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Az immunerősítés ősszel igen csak aktuális, már-már trendi. Sok trenddel ellentétben azonban ennek valóban van értelme és fontos is. A nyirkos, hideg őszi idő kiváló alkalom a vírusok és betegségek számára, még akkor is ha már nem vagyunk gyerekek és magunktól is rendesen felöltözünk. A megfázás ellen még csak-csak lehet némi odafigyeléssel védekezni, az influenza és az egyéb vírusok ellen azonban már jóval nehezebb. A vírusok láthatatlanul a levegőben is terjedhetnek és ha ehhez hozzávesszük még, hogy hajlamosak vagyunk a szánkat, arcunkat is fogdosni, szinte csak idő kérdése, hogy mikor szedünk össze valami nyavalyát. Az sem kizárt, hogy már épp bennünk is van, csak az immunrendszerünk olyan jól teszi a dolgát, hogy fel se tűnik.

Az, hogy a gyümölcsök többek között a vitamin és ásványianyag tartalmukkal nagyban hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez közismert tény, ahogy a testmozgás és az aktív életmód szerepe is. Akik valamennyire érdeklődnek a természetes gyógymódok iránt, azoknak a gyógygombák pozitív hatásai sem hangzanak újszerűen. De hogyan is hatnak a gombák az immunrendszerre?

Hogyan működik az immunrendszer?

Mielőtt rátérnénk a gombák hatásaira, érdemes gyorsan, ha csak nagyon felületesen is áttekinteni az immunrendszer működését. Az immunrendszer mint olyan nem igazán köthető egyetlen szervhez, inkább az egész test védekező folyamatainak az összessége.  Emellett ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy az immunrendszer működése nagyban összefügg a belek, azon belül is a bélflóra egészségével, hiszen az itt élő jótékony hatású baktériumok nagyon nagy szerepet játszanak a megfelelő immunválasz kialakításában.

Mivel a testre minden percben számos veszély leselkedik, így különböző módokon próbál azok ellen védekezni. Az első és legkézzelfoghatóbb ilyen védelem a bőrünk, mely fizikailag elszigeteli a test többi részét a külvilágtól. A bőr által nyújtott védelem ugyan semmiképp sem lekicsinylendő, azonban érdemes abból kiindulni, hogy ez nem fogja megakadályozni a kórokozók szervezetbe jutását.

Ha a vírus vagy baktérium már bejutott a szervezetbe, akkor jönnek a kémiai védelmi mechanizmusok és lényegében ezt értjük immunrendszer alatt. Ezek a kémiai válaszok igen bonyolultak és a legkülönbözőbb módokon történnek.

A teljesség igénye nélkül az egyik ilyen immunválasz az ún. citokin nevű oldható fehérjék által történik. Ezek az anyagok gyulladást fognak előidézni, mely adott esetben szükséges a fertőzés mihamarabbi legyőzéséhez, hosszabb távon azonban semmiképpen nem kívánatos állapot. A citokinek a sejtek közti kommunikációban vesznek részt, ugyanúgy fontos szerepük van a fertőzések kezelésében mint a rákos sejtek elpusztításában.

Az immunrendszer további fontos részei még a különböző immunsejtek, pl. T sejtek, falósejtek, melyek különböző módokon semlegesítik azokat az anyagokat, melyeket a test idegenként azonosít. Bár nem tökéletes hasonlat, de ezekre a sejtekre lehet úgy tekinteni mint a szervezet katonáira. Pusztán a katonák megléte azonban még nem garancia a győzelemre. Legalább ugyanannyira fontos, hogy meg tudják különböztetni a barátot az ellenségtől, jó célpontra „lőve” ez által. Amennyiben ebbe a folyamatba valamilyen hiba csúszik, úgy autoimmun betegségek alakulnak ki, mely során a szervezet önmagát fogja támadni. A barát és ellenség megkülönböztetése rendkívül bonyolult kémiai folyamatok láncolatának az eredménye, és többek között ez az, amibe a gyógynövények és a gombák be tudnak avatkozni.

A gombák csodafegyverei, a poliszacharidok, köztük a béta-glükánok

A gombák hatóanyagaiknak köszönhetően képesek befolyásolni a citokin működést a szervezetben. Adott esetben a gyulladást – mint rövidtávú immunválaszt – kiváltva, más esetben pedig annak csökkentésével járulnak hozzá az optimális immunválasz kialakításához. A gyulladás alapesetben nem egy ideális állapot, azonban a kórokozók minél hamarabbi semlegesítéséhez szükséges, hogy az adott terület egy ideig gyulladt legyen, fokozva a vérkeringést.

A gyógygombák legjobb tulajdonsága talán az immunszabályzó képességük. A gyulladásra hajlamosak vagyunk rossz dologként gondolni, pedig az immunválasz és a gyógyulási folyamat szerves részét képezi. Némi gyulladás szükséges a kórokozók semlegesítéséhez, azonban a túl sok se tesz jót. A gyógygombák szabályozzák az immunrendszert, vagyis képesek optimális keretek között tartani az immunválasz erősségét. Képesek stimulálni és visszábbfogni is azt, és ez az, ami igazán értékessé teszi őket az emberi egészség szempontjából.

A gyógygombák igen gazdagok poliszacharidokban, amilyen például a béta-glükán is. A béta-glükán stimulálja az immunrendszert, mivel a szervezet idegen anyagként azonosítja. Az így „felhergelt” immunrendszer aztán a valódi kórokozókkal is hatékonyabban tud majd elbánni.

A gombák azonban nem pusztán az immunrendszert erősítik, de maguk a vírusok ellen is hatékonyak lehetnek. A pecsétviaszgombában található egyes anyagok például ún. neuraminidáz inhibitorok. Ennek hála képesek gátolni az olyan vírusok mint pl. a H1N1 madárinfluenza szaporodását. A neuraminidáz egy olyan enzim, melyet az influenzavírus használ, ennek segítségével juttatva a saját örökítőanyagát az egészséges sejtekbe, hogy szaporodhasson. Ennek az enzimnek a blokkolására már több gyógyszert is kifejlesztettek, azonban a pecsétviaszgomba és annak vegyületei természetes alternatívát kínálnak ha ilyesfajta kezelésről lenne szó.

Gyógygombák, immunerősítés és a rák…

Ugyan nem kifejezetten az őszi-téli időszakra tipikusan jellemző, de érdemes szót ejteni a gombák és a daganatos megbetegedések viszonyáról. Ideális esetben az immunrendszernek fel kellene ismernie a rákos sejteket és elpusztítania azokat. Amíg ez így megy, nincs is semmi gond. Azonban előfordul, hogy valamilyen oknál fogva az immunrendszerünk nem ismeri fel a rákos sejteket amik aztán elkezdenek szaporodni, ahonnan már sokaknak sajnos ismerős a folyamat.

Mondani se kell tehát, hogy a rákkal szembeni első és legfontosabb fegyverünk a jól működő immunrendszer. A gyógygombák itt is segítenek, hiszen több kutatás világított már rá, hogy a rák kezelésében is fontos szerepet játszhatnak, természetesen a megfelelő terápia keretein belül.

Az egyik módja, ahogyan rákellenes hatásuk érvényesül a fentebb említett citokin szabályzó képességük. Egyes gombafajok például oly módon képesek a citokinek szabályzására hogy az a rák ellen leghatékonyabb immunválaszt váltsa ki. Ezek mellett a pecsétviaszgomba még bizonyos a rákra hajlamosító gének kifejeződését is képes volt gátolni. Ezzel és egyéb mechanizmusok által egereken végzett kísérletek során képes volt csökkenteni a tumorok súlyát, méretét valamint a rák terjedését is.

Számos gyógyhatásuk ellenére a gyógygombákra sem érdemes csodaszerekként tekinteni, hiszen az egészséges táplálkozás, életmód és a rendszeres mozgás nem váltható ki velük. Ha ősszel fel akarjuk készíteni az immunrendszerünket a hidegebb, nyirkosabb idő és a kórokozók jelentette kihívásokra, a gyógygombák mindenféleképpen hasznunkra válnak majd. Az immunrendszer erősítésének fontosságát kiemelve viszont mégsem szabad elfelejteni a testünk elsődleges védelmét, a bőrt.

A rendszeres és alapos kézmosással nagy terhet vehetünk le immunrendszerünk válláról, hiszen ezáltal kevesebb kórokozó jut majd a szervezetünkbe. Amikor nem érezzük betegnek magunkat az immunrendszer akkor is dolgozik, mint egy háttérben futó program ami nem dob fel folyamatosan zavaró üzeneteket, így észre sem vesszük. Amit tehetünk, hogy ez így is maradjon, az az, hogy igyekszünk megkímélni a plusz munkától valamint helyes táplálkozással, többek között gyógygombákkal, mozgással megadjuk neki a megfelelő muníciót.

Forrás:

https://www.nature.com/articles/srep13194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684115/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3585368/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink