Keresés
Close this search box.

Béta-glükán – természetes rost előnyei

Tartalomjegyzék

A bétaglükán egyfajta rost, amely felelős az élelmiszerek számos egészségvédő tulajdonságáért. Vizsgálták a szív egészségére és a koleszterinszintre gyakorolt ​​hatását, az immunitást fokozó és a vércukorszint stabilizálását. Tehát hogyan juttassuk be szervezetünkbe és hogyan érhetjük el ezeket az előnyöket? Nézzük meg együtt, mi is ez valójában, és miben találhatjuk meg.

Mi az a béta-glükán?

A rostoknak 2 fő kategóriája van, az oldható és az oldhatatlan. Oldható az a fajta, amely vízben oldódik, és sűrű gélszerű anyagot képez. Másrészt az oldhatatlan rost, ahogy a neve is sugallja, nem oldódik fel. Ehelyett felszívja a folyadékot, amikor áthalad az emésztőrendszeren.

Az oldható rostok egy speciális formája a  β-glükán. Megtalálható bizonyos típusú növények és egyes élesztőgombák, baktériumok, gombák és algák sejtfalában. Táplálék-kiegészítő formájában is megtalálhatjuk. A béta-glükánt a potenciális egészségügyi előnyök hosszú listájával hozták összefüggésbe, és széles körben kutatták koleszterinszint-csökkentő, gyulladáscsökkentő, vércukorszint-szabályozást javító képessége miatt.

Történelem

A gabona- és gombatermékeket ősidők óta használják gyógyászati ​​és kozmetikai célokra. A béta-glükán specifikus hatásait azonban csak a 20. században vizsgálták. Először a zuzmókban, majd nem sokkal később az árpában fedezték fel. A zab béta-glükán iránti nagy érdeklődés 1981-ben kelt fel, miután felfedezték a koleszterinre gyakorolt ​​hatását.

Az FDA (US Food and Drug Administration) 1997-ben kiadott egy állítást, amely szerint 3 g zabból származó béta-glükán csökkenti az étrendi koleszterin felszívódását és csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát. Később más forrásokkal is kiegészítették ezt az állítást, például zabpelyhet és korpát, teljes kiőrlésű lisztet és teljes kiőrlésű árpát.

A béta-glükán hatásai

Oldható rostként a béta-glükán önmagában nem emésztődik, de lassítja a táplálék áthaladását a belekben. Ennek eredményeként a szénhidrátok lassabban szívódnak fel, ami stabilabb vércukorszintet eredményez. Ezenkívül lassan halad át az emésztőrendszeren, és magával viszi a koleszterint.

Immunitás

Immunrendszer-aktivátorként és sejtválaszmódosítóként működhet. Fontos szerepet játszik a limfociták, fehérvérsejtek aktivitásának támogatásában. Az immunitás erősítésekor azonban nem szabad megfeledkezni olyan alapvető dolgokról sem, mint a stressz csökkentése, a minőségi alvás, a természetes vitaminok és ásványi anyagok. Nem utolsó sorban az egészséges táplálkozás és a minőségi, immunerősítő élelmiszerek is fontosak.

Szív egészsége

Számos tanulmány kimutatta, hogy elősegíti a szív egészségét és megvédi a szívbetegségeket. A rostok csökkenthetik a vér összkoleszterinszintjét. Egy tanulmány szerint napi 3 gramm fogyasztása 8 héten keresztül csökkentette a rossz LDL-koleszterin szintjét 15%-kal, az összkoleszterinszintet pedig 9%-kal. A béta-glükán emellett gazdag antioxidánsokban is, amelyek olyan vegyületek, amelyek segíthetnek semlegesíteni a káros szabad gyököket, megelőzni a gyulladásokat és megvédeni a krónikus betegségektől, például a szívbetegségektől.

Vércukorszint

Egyes kutatások szerint javíthatja a vércukorszint szabályozását. A tanulmányok áttekintése szerint napi 2,5-3,5 gramm 3-8 héten keresztül történő bevétele csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja a hosszú távú vérszabályozást a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél.

Más tanulmányok szerint, ha szénhidrátot tartalmazó ételekhez adjuk, az étkezés után csökkentheti a vércukorszintet és az inzulinszintet.

A tanulmányok egy másik áttekintése arról számolt be, hogy a több gabonarost fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának alacsonyabb kockázatával.

Vérnyomás

Csökkentheti a magas vérnyomást. A hipertóniás állatokon végzett vizsgálatok során az 5% shiitake vagy maitake gombát tartalmazó étrend csökkentette az átlagos szisztémás vérnyomást. A magas vérnyomás az úgynevezett csendes gyilkos, és nagyon legyengíti a szívünket.

Koleszterin

A béta-glükánt tartalmazó zabkorpa volt az első olyan élelmiszer, amelyről kimutatták, hogy csökkenti a koleszterinszintet.

Rák

Az extrahált vagy tisztított béta-glükánokat a rák klinikai kezelésére használják. Immunmoduláló szerként működik a veleszületett immunsejtek aktiválása révén. Ez az aktiválás kiváltja az immunsejtek adaptív válaszait, lelassítva vagy leállítva a tumor növekedését és az áttéteket.

Csontok

Klinikai vizsgálatok során csontritkulás elleni hatást mutatott ki. Osteoporotikus törések akkor fordulnak elő, ha egy személy csontritkulásban szenved. Ez egy olyan betegség, amelyben a csontok törékenyek az alacsony csonttömeg vagy -károsodás miatt. A megerősítéshez azonban további kutatásokra van szükség.

Egyéb betegségek

A cukorbetegség és a magas koleszterinszint elleni potenciális előnyei mellett az alternatív gyógyászat szószólói azt mondják, hogy az ezt tartalmazó étrend-kiegészítők a következő egészségügyi problémákon segíthetnek:

  • Allergiák
  • Asztma
  • Crohn-betegség
  • Krónikus fáradtság szindróma
  • Fibromyalgia
  • Rheumatoid arthritis
  • Colitis ulcerosa

Bétaglukánok a gombában

A gyógygombák sokféle vegyületet tartalmaznak, amelyek nagy potenciált mutatnak az egészségfejlesztésben. Valószínűleg a legtöbb tudományosan vizsgált egészségfejlesztő vegyület a gombákban a béta-D-glükán.

A gombákat manapság gyakran érintik az egészségügyi szférában, és népszerűségük nagyrészt azoknak az egészségügyi előnyöknek köszönhető, amelyeket a tudomány kezd felfedezni béta-glükán tartalmuk miatt.

A béta-glükánban gazdag gombák közé, a következők tartoznak:

Reishi (Ganoderma lucidum),
Lepketapló (Trametes versicolor),
Shiitake (Lentinula edodes),
Maitake (Grifola frondosa).

Milyen ételekben találhatjuk meg őket?

A béta-glükán természetesen számos élelmiszerforrásban megtalálható. A gabonák, például az árpa és a zab tartalmazzák a legmagasabb koncentrációban béta-glükánt. A béta-glükán táplálékforrásai a következők: zab, árpa, rozs, csemegekukorica, búza, rizs, gomba, hínár.
Ezenkívül ez a rost bizonyos típusú baktériumokban és gombákban is megtalálható, beleértve a Saccharomyces cerevisiae-t, amelyet tápláló élesztő, bor, sör és egyes pékáruk készítésére használnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az alkoholos italok jó források!

Ne feledkezzünk meg a gyerekekről sem. A gyermekek táplálékának tápanyagban is gazdagnak kell lennie. Nem fog rosszul járni, ha árpát vagy zabpelyhet ad hozzá étrendjükhöz.

Táplálék-kiegészítők

A béta glükánt tartalmazó étrend-kiegészítőket gyakran használják a szív egészségének javítására, mivel csökkenthetik az össz- és az LDL-koleszterinszintet. Más rost-kiegészítőkhöz hasonlóan növelhetik a rostbevitelt, javíthatják a vércukorszint szabályozását, támogathatják az emésztés egészségét és rendszerességét, valamint támogathatják a testsúly szabályozását.

Egyes esetekben a béta-glükánt még helyileg is alkalmazzák a sebgyógyulás és a szövetek helyreállításának felgyorsítására. A rostokat bizonyos körülmények között természetes rákkezelésként is használják, mivel képes serkenteni az immunsejtek aktivitását a szervezetben.

A táplálék-kiegészítők vásárlásakor azonban figyelni kell a koncentrációra. Nem minden táplálék-kiegészítő lehet megfelelő, és nem tartalmazhatja a szükséges mennyiségű béta-glükánt. Ha úgy dönt, hogy étrend-kiegészítőket vásárol, válasszon olyan bevált termékeket, amelyeket a biztonság és a minőség érdekében teszteltek.

Mikor nem megfelelőek a béta-glükánok?

Érdemes emlékezni arra, hogy a táplálék-kiegészítők hatással lehetnek az Ön által szedett egyéb gyógyszerekre is, beleértve az immunszuppresszánsokat, valamint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás kezelésére alkalmazottakat. Ha egészségügyi problémái vannak, és béta-glükánt tartalmazó étrend-kiegészítőket szeretne szedni, előzetesen konzultáljon orvosával. Feleslegesen károsíthatja a szervezetet.

Mellékhatások

A bétaglukán szedése során előfordulhatnak gyomor-bélrendszeri mellékhatások, például:

  • puffadás
  • hasi görcsök.

Nem kívánt hatások más gyógyszerekkel kombinálva is előfordulhatnak.

Következtetés

A béta-glükán egyfajta oldható rost, amely természetesen számos élelmiszerforrásban megtalálható. Számos egészségügyi előnnyel jár együtt. A táplálék mellett az étrend-kiegészítőknek köszönhetően juttathatjuk a szervezetbe. Ennek ellenére a legjobb módja annak, hogy a szervezetbe kerüljön, az élelmiszer. A tápláló ételeknek köszönhetően nem csak egy adag béta-glükánt kapunk, hanem más, a szervezet számára hasznos tápanyagokat is.

Források:

https://www.healthline.com/health/beta-glucan-heart-healthy

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-beta-glucan

https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-beta-glucan-89418

https://www.asbestos.com/treatment/alternative/dietary-supplements/beta-glucan/

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek