A cékla egészségvédő hatása kiemelkedő, nem véletlenül érdemelte ki a szuperélelmiszer jelzőt. Tudja meg, milyen problémákra ajánljuk a fogyasztását!
Természetes tápanyagbomba
A cékla (Beta vulgaris) kellemesen édeskés, bár kissé földízű, könnyen hozzáférhető szuperélelmiszer. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben, A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz.
A daganatok ellenszere
Vörös festékanyaga (betacyanin), amely hasonlatos az emberi vérhez, gátolhatja a daganatos sejtek kialakulását. Ha már a daganat kialakult, a kezelések alternatív terápiájaként érdemes a nyers céklalé, vagy a cékla valamilyen organikus formában történő fogyasztása. Nem csak a daganatos sejtek terjedését, de növekedését is lelassíthatja. Egy amerikai kutatás megállapította, hogy a prosztata– és mellrákkal küzdő betegeknek adagolt a céklából származó betacyanin 12,5%-kal lassította a tumorsejtek növekedését.
Milyen problémák esetén ajánlott még?
Ultra magas hatóanyag-tartalma miatt, nagyban hozzájárul a nyirokmirigyek egészséges működéséhez és a kiegyensúlyozott idegrendszerhez.
Májproblémák esetén is igen hatásos, segíthet a méregtelenítési folyamatokban, illetve a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakuló mellékhatások leküzdésében. Magas káliumtartalma miatt támogatja az izomerősítést és az állóképesség növelését, míg vitaminjai az immunerősítésben vállal szerepet.
Terhes nőknek ugyancsak ajánlott a fogyasztása, mert a folsav elengedhetetlen a magzat egészséges fejlődéséhez. A magas folsav bevitel megelőzhet számos fejlődési rendellenességet, többek közt a nyitott gerinc szindrómát. Kúraszerű fogyasztása feloldhatja az epe- és vesekövet, hiszen a cékla hatása a vesékre és az epe működésre is rendkívül kedvező.
A cékla kiváló vérképző
A cékla az a szuperélelmiszer, amely vérszaporító tulajdonsággal bír. Kiemelkedő vastartalma miatt, jól szállítja a vérben az oxigént, ennek következtében jobb lesz a szervek oxigénellátása, és hatékonyabban előzhetők meg a gyulladásos folyamatok.
Támogatja, védi az emésztőrendszert
Lúgosító és méregtelenítő tulajdonsága közismert, de a cékla az emésztés segítője is lehet. Rostjai révén kipucolja a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat és toxinokat. Béltisztító hatásának eredményeképpen, fogyasztása javasolt aranyér és szorulás esetén is. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért kiváló kiegészítő lehet diéta esetén is. Alacsony glikémiás indexe miatt, a cékla a koleszterinszintet is csökkenti.
Cékla fogyasztása
A cékla ma már nem csak savanyított formában kerül a tányérunkra. A séfek előszeretettel használják köretként tálalva, és az egészségtudatos felhasználók turmixainak is egyik közkedvelt alapanyaga. A cékla elérhető organikus táplálékkiegészítőként is. Ebben a formában tápanyag-tartalmából nem veszít, viszont könnyebb a mindennapos felhasználása, ráadásul gyümölcslébe keverve azok is fogyaszthatják, akik egyébként nem kedvelik az ízét.
A cékla hátránya, hogy főzéskor nehezen puhul meg, illetve festékanyaga hámozás közben a kezünket is befoghatja. Hogy mennyi céklalevet igyunk naponta, az egyénenként változhat, azonban napi 2-2,5 dl elősegíti szervezetünk egészséges működését.
Források:
www.supergreens.hu/mi-az-a-szuperelelmiszer/
www.hu.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9kla