Keresés
Close this search box.

Tippek az első kemoterápiás kezelés előtt és után!

Tartalomjegyzék

A kemoterápiát a rákos sejtek elpusztítására használják, viszont mellékhatásokat is okozhat, beleértve a hajhullást és az immunrendszer gyengítését. Cikkünkben bemutatjuk, mit tehetünk a mellékhatások csökkentése érdekében, és hasznos tippeket adunk a kemoterápia alatt fellépő kellemetlenségek enyhítésére.

Immunrendszer gondozása kemoterápia alatt

A kemoterápiás kezelés negatív hatással van az immunrendszerre, ami fogékonnyá tehet minket a különböző fertőzésekre. Ilyenkor érdemes a megszokottnál jobban odafigyelni immunrendszerünk védelmére. Mit tehetünk?Tippek az első kemoterápiás kezelés előtt és után!

Kérdezzen a védőszerekről

Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy szednie kell-e valamilyen védőszert az immunrendszer erősítésére vagy a fertőzések megelőzésére.

Ha nagy a fertőzés kockázata, növekedési faktorokat írhatnak fel, más néven telep-stimuláló faktorokat (CSF). A CSF-kezelések injekció vagy bőrtapasz formájában adhatók be. A kezelések elősegítik a vérsejtek növekedését és csökkentik a fertőzés kockázatát. Azonban súlyos mellékhatásokat is okozhatnak, amelyek legtöbbször átmenetiek.

Ha nagyon gyenge az immunrendszere, orvosa profilaktikus antibiotikumokat is javasolhat.

Beszéljen orvosával, hogy többet megtudjon ezeknek a gyógyszereknek a lehetséges előnyeiről és kockázatairól.

A védőoltás fontossága

Az éves influenza elleni oltás csökkenti az influenza, egy potenciálisan életveszélyes betegség elkapásának kockázatát.

Az Amerikai Rákszövetség szerint az influenza elleni védőoltás beadható két héttel a kemoterápia előtt vagy a kemociklusok között is. 

Beszéljen orvosával, hogy megtudja, mely vakcinák biztonságosak és javasoltak az Ön számára.

Tápláló étrend

A helytelen táplálkozás gyengítheti az immunrendszert, ezért olyan fontos, hogy tápláló étrendet fogyasszunk, amely elegendő kalóriát és tápanyagot tartalmaz a szervezet szükségleteinek kielégítéséhez.

Ez néha trükkös lehet, különösen, ha a rák vagy a rákkezelés hatással van az emésztőrendszerére vagy az étvágyára. Az Ön számára megfelelő étkezési terv kidolgozásához orvosa javasolhatja, hogy konzultáljon egy táplálkozási szakértővel. Egyes esetekben étrend-kiegészítőket, szondás táplálást vagy intravénás táplálást javasolhatnak, hogy segítsenek kielégíteni táplálkozási igényeit.

Egyes kórokozók fertőzött ételeken és italokon keresztül terjedhetnek. A nyers gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt mossa meg, hogy megvédje magát. Minden állati eredetű terméket, beleértve a húst, a tojást és a tejtermékeket, alaposan főzzön meg.

Rendszeres kézmosás

Fontos a jó kézhigiénia, különösen akkor, ha legyengült az immunrendszere. Csökkentheti megbetegedésének esélyét, ha rendszeresen mos kezet szappannal és meleg vízzel, különösen:

 • evés, orrfújás vagy az arc megérintése előtt
 • nyilvános helyeken vagy betegekkel töltött idő után
 • a mosdó használata, a szemét érintése vagy az állati eredetű termékek vagy hulladékok kezelése után

Ha nem áll rendelkezésre szappan vagy víz, használjon alkoholos kézfertőtlenítőt a kézmosáshoz.

Korlátozza a kapcsolatot a betegekkel

Ne töltsön időt lázas, influenzás vagy más fertőzésben szenvedő emberekkel. Ha valaki beteg az otthonában:

 • Lehetőleg ne töltsön időt velük egy szobában.
 • Kerülje a személyes termékek, például párnák vagy törölközők megosztását velük.
 • Mossa le az esetlegesen megérintett felületeket és tárgyakat.
 • Rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel.

Meg kell próbálnia elkerülni a nagy tömegeket is. Néhány ember a tömegben vírusos vagy más fertőzésben szenvedhet.

Óvatosan a háziállatokkal

Ha vannak háziállatai, kérjen meg valaki mást, hogy vállalja a felelősséget a ketrecek, tartályok, karámok vagy alomdobozok tisztításáért. Kerülje az állati hulladékkal, valamint az állati hulladékkal szennyezett talajjal való érintkezést. Ha ezeket a dolgokat mégis Önnek kell kezelnie, viseljen védőkesztyűt, és utána mosson kezet.

Az is fontos, hogy korlátozza a pelenkákkal és mások székletével való érintkezést.

Figyeljen a fertőzés tüneteire

Ügyeljen a fertőzés jeleire és tüneteire, mint például:

 • láz
 • hidegrázás
 • hányás
 • hasmenés
 • köhögés
 • torokfájás
 • orrdugulás
 • bőrpír, melegség, duzzanat vagy fájdalom a test bármely részén
 • mentális állapot változásai

Ha gyanítja, hogy fertőzése lehet, azonnal forduljon a rákkezelő csapatához. A korai kezelés elősegítheti a gyorsabb felépülést és csökkentheti a szövődmények kockázatát.

Kérdezzen konkrét tevékenységekről

Vannak más stratégiák is, amelyeket követhet, hogy megvédje magát a fertőzésektől bizonyos helyzetekben. Kérdezze meg rákkezelő csapatát, van-e tanácsuk a következő tevékenységek elvégzéséhez biztonságos módon:

 • kórházba vagy más egészségügyi központba látogat
 • házimunkák és öngondoskodási tevékenységek elvégzése
 • nyilvános helyeken való időtöltés
 • szabadban töltött idő
 • utazás

Hajhullás kemoterápia alatt

Nem csak az immunrendszer gyengülése okoz problémát kemoterápia alatt. A hajhullás talán a legismertebb mellékhatás, amely a kemoterápiás kezelés következtében lép fel. Olvasson tovább, hogy megtudja, mit tehet a hajhullás csökkentésére, vagy az állapot javítására.

Nem minden kemoterápia okoz hajhullást

A kemoterápia fajtái eltérően okoznak hajhullást. Beszéljen orvosával, hogy megtudja, hogy a hajhullás gyakori mellékhatása-e az Ön által felírt kemoterápiás gyógyszereknek. Orvosa segíthet abban, hogy megtudja, mire és mikor számíthat.

A Mayo Clinic szerint a legtöbb esetben a hajhullás a kemoterápia megkezdését követő két-négy héten belül kezdődik. A hajhullás mértéke az adott kemoterápiás gyógyszer típusától és dózisától függően változhat.

A kemoterápiával összefüggő hajhullás jellemzően átmeneti

A kemoterápia okozta hajhullás legtöbbször átmeneti. Ha a hajhullást mellékhatásként tapasztalja, valószínűleg a kezelés befejezését követő három-hat héten belül haja újra nőni fog.

Haja erősödésének elősegítése érdekében óvatosan bánjon vele. A hajnövekedés korai szakaszában kerülje a festést vagy szőkítést. Segíthet a hajszárító és egyéb fűtőberendezések használatának korlátozása is.

Amikor a haja visszanő, előfordulhat, hogy kissé eltérő színű vagy textúrájú lesz, mint korábban. Ezek a különbségek általában átmenetiek.

A fejbőrt hűsítő sapkák segíthetnek megelőzni a hajhullást

A fejbőrt hűsítő sapka viselése a kemoterápiás infúziók alatt segíthet megelőzni a hajhullást. Úgy gondolják, hogy ezek a sapkák lelassítják a vér áramlását a fejbőrbe. Ez korlátozhatja a kemoterápiás gyógyszer mennyiségét, amely eléri a fejbőrt, csökkentve a hajhagymákra gyakorolt ​​hatását.

Az International Journal of Cancer című folyóiratban megjelent cikk szerint a fejbőrt hűsítő sapkák csökkentik a kemoterápiában részesülő emberek hajhullásának kockázatát. Ez a tanulmány megállapította, hogy más kezelések, beleértve a minoxidil (Rogaine) használatát, nem voltak hatékonyak.

Váltson rövid frizurára!

A rövidebb haj gyakran teltebbnek tűnik, mint a hosszabb haj. Ennek eredményeként a hajhullás kevésbé lehet észrevehető, ha rövid frizurája van. Ha hosszú hajjal rendelkezik, fontolja meg annak levágását a kemoterápia megkezdése előtt.

A kemoterápia megkezdése után a hajhullás miatt a fejbőr viszkető, irritált vagy érzékeny lehet. A fej borotválása segíthet enyhíteni a kényelmetlenséget. Sokan a tisztára borotvált fej megjelenését részesítik előnyben a részleges hajhullás helyett.

Különféle fejfedők állnak rendelkezésre

Ha rosszul érzi magát a hajhullás miatt, segíthet a fejfedő viselése. A parókától a sálon át a sapkákig számos lehetőség közül választhat. Az ilyen megoldások megvédhetik a fejét a napfénytől és a hideg levegőtől is.

Ha úgy gondolja, hogy természetes hajszínéhez illő parókát szeretne, fontolja meg annak megvásárlását, mielőtt elkezdi a kemoterápiát. Ez segíthet a parókaboltnak abban, hogy a jobban illeszkedjen a haja színéhez és állagához. Próbáljon ki különböző stílusokat, amíg meg nem találja az Önnek tetszőt.

Nézzen utána egészségbiztosításának!

Ha van egészségbiztosítása, az részben vagy teljesen fedezheti a paróka költségeit. Fontolja meg a biztosító felhívását, hogy megtudja, hogy a költségek fedezve vannak-e.

Egyes nonprofit szervezetek is segítenek finanszírozni a rászorulók paróka költségeit. A hasznos forrásokkal kapcsolatos további információkért kérdezze meg rákkutató központját vagy támogató csoportját.

Fontos a támogatás

A kemoterápiával összefüggő hajhullás különböző módon érint minden embert. Sok ember számára ez nyomasztó lehet. Ha Önnek nehéz megbirkózni a hajhullással vagy a kezelés egyéb vonatkozásaival, fontolja meg, hogy csatlakozzon egy online vagy személyes támogató csoporthoz, amely a rákos betegeket segíti. Ez lehetőséget ad arra, hogy beszéljen tapasztalatairól, és tanuljon másoktól, akik hasonló kihívásokkal néznek szembe.

Összegezve

A kemoterápiás kezelések hatással lehetnek az immunrendszerére, és csökkenthetik a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét. Ezért fontos, hogy aktív lépéseket tegyen a fertőzések elleni védekezés érdekében.

Kérje meg családtagjait és barátait, hogy vállalják el azokat a házimunkákat, mint a háziállatok utáni takarítás vagy a szemét elszállítása, amelyek veszélybe sodorhatják Önt. Beszéljen a rákgondozó csapatával az egyéb megfontolandó lépésekről, például a megelőző gyógyszeres kezelésről.

A hajhullás számos kemoterápiás kezelés gyakori mellékhatása, de vannak módszerek annak kezelésére. Beszélje meg rákkezelő csapatával, hogy számíthat-e hajhullásra a kezelés eredményeként.

Ha ez egy várt mellékhatás, mérlegelheti, hogyan szeretné kezelni. Dönthet úgy, hogy kipróbál egy rövid frizurát, vagy a fejbőrt hűsítő sapkák használatát, esetleg a paróka viselését. Felfedezheti az összes lehetőséget, és meghozhatja az Ön számára megfelelő döntéseket.

Források:

https://www.healthline.com/health/cancer/chemo-immune-system-infection-prevention

https://www.healthline.com/health/cancer/managing-chemo-hair-loss#3.-Scalp-cooling-caps-might-help-prevent-hair-loss

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink