A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része. kijelenthetjük, hogy a természetes immunerősítők fejedelme, mivel a benne rejlő különleges összetevő, a lentinán növeli az immunsejtek hatékonyságát. (1)
A shiitake gomba gyógyhatásai azonban nem merülnek ki ennyiben. Mutatjuk, mire képes még. A shiitake gomba a keleti orvoslás egyik leghatékonyabb és legnagyobb becsben tartott szereplője. Amennyiben beépítjük az étrendünkbe, és rendszeresen fogyasztjuk, energiával látja el a szervezetünket, megszünteti a fáradtságot, emellett a vérkeringésre is pozitív hatással van. A shiitake gomba gyógyhatásai olyannyira figyelemreméltóak, hogy a belőle kivont lentinánt Japánban hivatalosan is gyógyszernek minősítették.
Mi van a shiitake gombában?
A shiitake gombának rendkívül magas a tápértéke, gazdag esszenciális aminosavakban, B-vitaminokban és a D-vitamin provitaminjában, az ergoszterolban. Nagy mennyiségben tartalmaz többek között kalciumot, káliumot, magnéziumot, rezet, vasat. Jelentős szeléntartalma is hozzájárul ahhoz, hogy e gyógygomba bevonható a rák kezelésébe, elsősorban a tüdő– és gyomorrák kezelésében. (2) A benne lévő lentinán hatékonyan stimulálja az immunsejteket és azokat a fehérvérsejteket, amelyek felismerik, majd megsemmisítik a szervezetre káros anyagokat.
Magas pepszin- és tripszininhibitor-tartalma biztosítja az egészséges emésztést. A shiitake gombának azonban a lentinánon kívül egy másik csodálatos hatóanyagot is köszönhetünk. Ez pedig az AHCC, ami képes arra, hogy megsemmisítse a méhnyakrákot is okozó human papilloma vírust (HPV). Megemlítendő prebiotikus tulajdonsága. A gombában fellelhető béta-glükán táplálékul szolgál a jótékony probiotikus baktériumok számára, ezáltal támogatja a bélflóra egészségének fenntartását, egyensúlyának visszaállítását. A béta-glükánok, a lentinán, és a laminarin prebiotikus hatásuk mellett, az ekcéma és más gyulladásos bőrbetegségek gyógyulását is elősegítik.
Mire jó a lentinán?
A lentinán egy béta-glükánok közé tartozó poliszacharid. Képes megsemmisíteni a vírusok, gombák és baktériumok tekintélyes részét. Lentinán könyörtelen az antibiotikumokkal szemben rezisztens Staphylococcus aureus baktériummal szemben. (3) Előbbi tulajdonságának hála, a shiitake gomba az egyik legeredményesebb természetes immunerősítő. Rendszeres fogyasztása ösztönzi az immunrendszer megfelelő működését. Miután csíraölő, megakadályozza a fogakon a plakkok képződéséért felelős baktériumtörzsek elszaporodását, ezáltal csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát.
A lentinán oly módon előzi meg a szív- és érrendszeri betegségeket, hogy csökkenti az LDL (rossz) koleszterin szintjét, ezzel szemben növeli a HDL (jó) koleszterin mennyiségét. Fokozza az inzulin termelődését, emellett lassítja az étkezés utáni vércukorszint emelkedést, ezáltal a cukorbetegségnél is előnyös a fogyasztása. A lentinán serkenti a védekező mechanizmusokat az influenza vírus fertőzése ellen. (4) Egyedülálló módon gátolja a rákos sejtek osztódását, programozott sejthalált, más néven apoptózist idéz elő bennük. Növeli az ölősejtek, valamint a nyirokrendszerben található és az immunválaszban fontos szerepet betöltő T-lymphocyták és a B-lymphocyták hatékonyságát, ezzel is erősítve az immunrendszert. A gombából kivont AHCC a kutatások szerint képes felvenni a harcot a human papilloma vírussal (HPV) (5), amely méhnyakrákot okozhat.
Shiitake: a rák egyik ellenszere
A Cancer Research UK és az University of Strathclyde nyilvánosságra hozott jelentésében olvasható, hogy a gombából készült kivonat csökkenti a kemoterápia és a radioterápia mellékhatásait, beleértve a hajhullást is. Más kutatások szerint a shiitake gomba felhasználásával készült kivonat a vírusok, baktériumok nagy részét képes megsemmisíteni, továbbá sikeresen veszi fel a harcot a szervezetben elszaporodott Candida albicans gombával szemben. Az eddigi kutatások azt is igazolták, hogy a shiitake gomba lassítja, illetve meggátolja bizonyos tumorok kialakulását a lentinan, mint immunmodulátor daganatellenes és metasztázis-gátló hatásai vannak, legfőképpen a vastagbélrák, gyomor-, és a hasnyálmirigyrák kezelésében, valamint gyógyításában alkalmazható. (6)
Lentinán és a gyulladásos bélbetegség, bélrák
Egy tanulmány a shiitake kivonat anyaga – lentinán hatását figyelte a gyulladásos bélbetegségnél és ebből keletkező ráknál. (7) Az IBD-szerű colitist, hasmenést és véres nyákos székletet mutató egereknek lentinán adtak. Észrevették, hogy a lentinán megállította a testsúly csökkenést, csökkentette a gyulladási paramétereket és a lentinánnak hála megmaradt a vastagbél hossza, nem állt be annak rövidülése. A lentinán tulajdonságait a vastagbélráknál és a végbélrák ráksejtein is figyelték. Lentinános kezelés csökkentette a daganatok számát és méretét, a gyulladásos sejtek beszűrődését, az atípusos megnagyobbodást a modellbél szövetekhez képest. Ez arra utal, hogy a lentinán gátolja a kolorektális adenokarcinóma – vastagbélrák kialakulását és előrehaladását és segít a bélgyulladásnál.
Az emberek, akik szedik a shiitake kivonatot, javulásról számolnak be a bélműködésben, valamint a puffadással és gázképződéssel kapcsolatos problémák megszűnéséről.
Vannak a gyógygombának mellékhatásai?
A shiitake gomba fogyasztása nem jár mellékhatásokkal, ha viszont túlzott mennyiségben visszük be a szervezetbe, előfordulhatnak emésztési panaszok, illetve dermatitisz. Ilyenkor a gomba fogyasztásának abbahagyásával a kellemetlen tünetek gyorsan megszűnnek.
Tudományos háttér:
- https://www.webmd.com/diet/health-benefits-shiitake-mushrooms
- http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/cancer-questions/mushrooms-in-cancer-treatment#shiitake
- https://www.sciencedirect.com/topics/immunology-and-microbiology/lentinan
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1428370
- https://naturalsociety.com/medicinal-mushrooms-proven-to-fight-the-human-papilloma-virus/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3319150
- https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jcmm.13897