A gyógygombák fogyasztását számos egészségügyi előnnyel hozták összefüggésbe. A gomba mikroelemekben gazdag, amelyek a zöldségekben, húsokban és gabonafélékben is megtalálhatók. Ezek a gombafajok számos bioaktív vegyületet tartalmaznak, amelyek meglepő előnyökkel járhatnak az emberi egészségre nézve.
E gombák egyik legerősebb és legismertebb előnyei a poliszacharidok (glükánok). Valójában a gombák poliszacharidjai az egyik olyan erős bioaktív anyag, amely arra késztette az egészségügyi és wellness szakértőket, hogy a gombára, mint táplálékra összpontosítsanak – egy olyan élelmiszerre, amelynek gyógyászati előnyei is vannak. (1) Néhány kulcsfontosságú tény áttekintése segíthet eldönteni, hogy a gyógygombáknak vannak-e potenciális előnyei az Ön számára.
Mik azok a poliszacharidok?
Mielőtt komolyan megvizsgálná a poliszacharidok gomba működését, elengedhetetlen megérteni, hogy mik is ezek, vagyis mi a poliszacharid jelentése. A szacharidok szénhidrátok, szén-, hidrogén- és oxigénatomokból álló cukorláncok. A szénhidrátok fajtái tekintetében megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat, vagyis, rossz és jó szénhidrátokat. A „szacharidok” előtt elhelyezett előtag azt jelzi, hogy hány cukormolekula kapcsolódik egymáshoz: mono=egy, di=kettő, a poli pedig sokat jelent.
A monoszacharidok egyszerű cukrok, és édesek. Ilyen például a glükóz (a leggyakoribb természetes monoszacharid) és a fruktóz (a gyümölcscukor). Amikor két monoszacharid összekapcsolódik és glikozidos kötést képez, diszacharid keletkezik, és vízmolekula szabadul fel. A laktóz (tejcukor) és a szacharóz (asztali cukor) gyakori diszacharidok.
A glükánok, számos cukor láncai. Némelyiknek tárolási funkciója van; mások szerkezetiek. Három gyakori poliszacharid:
- Keményítő: a növények elsődleges energiatároló molekulája
- Glikogén: az állatok elsődleges energiatároló molekulája
- Cellulóz: a növények, algák és egyes baktériumok sejtfalának alkotó eleme
Az emészthető glükánok fogyasztásukkor energiaforrást biztosítanak. Az emészthetetlen glükánok élelmi rostot biztosítanak, amelyek elősegítik az élelmiszerek átjutását az emésztőrendszeren, és támogatják az egészséges bélflórát.
A poliszacharidok hatása
Mik a poliszacharidok jellemzői? Mi a poliszacharidok jelentősége az élő szervezetben?
A gyógygombák sokféle poliszacharidot tartalmaznak, beleértve az alfa- és béta-glükánokat. A béta-glükánok kapják a legtöbb figyelmet a gombák előnyeinek mérlegelésekor. Sok más bioaktív összetevőt is tartalmaznak azonban, amelyek szintén hozzájárulnak a lehetséges egészségügyi előnyökhöz. Az előnyök közé tartozik:
Emésztőrendszer/bélflóra támogatása
Az emésztőenzimek nem képesek lebontani sok poliszacharidot összetartó kötést, ami azt jelenti, hogy az emészthetetlen gomba szénhidrátjai prebiotikumként működhetnek az emésztőrendszerben. (2) Ez a rost biztosítja az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszeren keresztül, de táplálja a kívánatos mikroorganizmusokat is, amelyek hozzájárulnak az egészséges bélmikrobiómához.
A kutatók azt vizsgálták, hogy milyen hatásai vannak annak, ha idősebb felnőttek étrendjét fagyasztva szárított egész gombaporral egészítik ki. Előnyöket találtak a ganoderma, a süngomba, a shiitake és a maitake használatából. Ezek a bél mikrobiómára gyakorolt előnyök a következők:
- A hasznos baktériumok szaporodásának támogatása
- A káros baktériumok számának csökkenése
- A mikrobiológiai sokféleség előmozdítása
- A rövid szénláncú zsírsavakat termelő baktériumok számának növekedése
A jótékony baktériumok jelenléte a belekben szintén hozzájárul az egészséges immunrendszerhez, az egészséges testsúlyhoz és az anyagcsere egészségéhez.
Az anyagcsere és a szív egészségének támogatása
Míg a gomba poliszacharidjai lehetnek a legismertebb és leginkább kutatott vegyületek, a kutatások azt sugallják, hogy a gyógygombák további bioaktív anyagokat is tartalmaznak, amelyek hozzájárulnak az anyagcsere egészségéhez, beleértve a lektineket, eritadenint, triterpéneket, szterolokat és fenolos vegyületeket. Azáltal, hogy képes csökkenteni a vérnyomást, valamint az egészséges koleszterin-, triglicerid- és vércukorszintet, a gombák hozzájárulhatnak az anyagcseréhez és a szív egészségéhez.
A cukorbetegség kezelése
A glükánok antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezhetnek, ezért a poliszacharidok cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott. (3)
Az olyan egészségügyi állapotok, mint a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szervezet fokozott gyulladásához kapcsolódnak. A gombák gyulladásgátló tulajdonságai segítenek az ilyen betegségek szabályozásában.
Magas B-vitamin-tartalmának köszönhetően a gombák védelmet nyújthatnak a csökkent mentális funkciók és a demencia ellen is B-vitamin-hiányban szenvedő idősebb felnőtteknél, valamint cukorbetegeknél, akik a metformint szedik a vércukorszint szabályozására.
A glikánok csökkenthetik a vér koleszterinszintjét is, ami viszont csökkentheti a nem kezelt cukorbetegséggel összefüggő szívbetegségek és szélütés kockázatát.
Ennek ellenére több kutatásra van szükség annak jobb megértéséhez, hogy a B-vitaminok és glükánok a gombákban milyen előnyökkel járhatnak a cukorbetegek számára. (4)
Immunfunkciók támogatása
Feltételezték, hogy a gomba béta-glükánok biológiai válaszmódosítókként szolgálnak, amelyek támogatják és aktiválják a szervezet saját immunválaszát a vírusos, bakteriális, gombás és parazitafertőzések a veleszületett és az adaptív immunrendszer stimulálásával. A több száz befejezett tanulmány és a további kutatások során a béta-glükán poliszacharidokat az immunrendszer „táplálékanyagaként” javasolták, ezért érdemes bevetni a gyógygombákat immunerősítésre is.
A legnagyobb mennyiségben a mandulagombában találkozhatunk a poliszacharidokkal, mi több, a benne levő béta-glükánok alacsony molekulasúllyal rendelkeznek, s felszívódásuk egyszerűbb. Ezért a legjobb immunmodulátor címet – nem véletlenül – a mandulagomba nyerte el.
Energia- és hangulattámogatás
A gyógygombákból, köztük az oroszlánsörényből (süngomba) és a cordycepsből származó glikánok segíthetnek a fáradtság leküzdésében. A süngomba rendszeres használat esetén képes csökkenteni a depressziót, szorongást és javítani a hangulatot.
Támogatja a szervezet természetes válaszát a gyulladásra és az öregedésre
A gombapoliszacharidok, valamint a fenolos és indolvegyületek, a mikoszteroidok, a zsírsavak, a karotinoidok, a vitaminok és a biofémek támogatják a szervezet gyulladásoldó képességét. A gombák gyulladáscsökkentő és antioxidáns képességei segíthetik a szervezetet a betegségek és a korai öregedés leküzdésében. (5)
Szintetikus gyógygomba poliszacharidok?
Elvileg lehetséges lehet a gombák poliszacharidtartalmának növelése a bioszintézisüket irányító gének molekuláris mérnöki technikákkal történő felerősítésével.
Néhány tanulmány sikeres megközelítéseket ír le, amelyek azt mutatják, hogy lehetséges a poliszacharidok felerősítése. Ezek az úttörő tanulmányok bemutatják a génmanipulációban rejlő lehetőségeket a glikánok termelésének fokozására.
A béta-glükán poliszacharidok nagy része a gombák sejtfalából származó kitin mátrixba ágyazódik be. A forró vízben áztatás növeli a forró vízben oldódó, immunmoduláló poliszacharidok biohasznosulását. Emiatt a gombapor hozzáadása egy forró italhoz, például kávéhoz, teához vagy húsleveshez, lehetővé teszi a poliszacharid tartalmának jobb kihasználását.
A poliszacharid tartalom az egyik legismertebb előnye a gyógygombáknak. A poliszacharidok antioxidáns, immunstimuláló, gyulladáscsökkentő és antidiabetikus hatással rendelkeznek. (6) Sokféle poliszacharidot tartalmaznak, beleértve az alfa- és béta-glükánokat. A béta-glükánok kapják a legtöbb figyelmet a gombák előnyeinek mérlegelésekor. Sok más bioaktív összetevőt is tartalmaznak azonban, amelyek szintén hozzájárulnak a lehetséges egészségügyi előnyökhöz.
Tudományos háttér:
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33435246/
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2212619815300164
- https://link.springer.com/article/10.1007/s10529-005-2225-8
- https://www.healthline.com/nutrition/mushrooms-good-for-diabetes#benefits
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814617316205
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5302426/