Organikus Shiitake gomba kivonat (Lentinula Edodes) 40% poliszcaharid tartalommal, és természetes C-vitamin tartalmú bio acerolával.
A receptúra nem tartalmaz magnézium-sztearátot, valamint egyéb felesleges adalékanyagokat és színezékeket. Ráadásul a kapszulák 100%-ban allergén és GMO-mentesek, illetve a hivatalos HACCP-koncepció szerint készülnek.
Vegán kapszulában!
Kizárólag bio-organikus, természetes eredetű hatóanyagok!
Aktív hatóanyagtartalom 1 kapszulában:
organikus shiitake gomba kivonat: 350 mg (poliszacharid tartalom min. 40%)
organikus acerola kivonat: 20 mg
Egyéb összetevők: Hidroxipropil-metilcellulóz (kapszulahéj).
Ez a termék 5-10:1 arányú kivonatot tartalmaz, vagyis a hatóanyagtartalma legalább ötször magasabb az őrleményekhez, gombaporokhoz képest. Kizárólag természetes eredetű hatóanyagokat tartalmaz!
Felnőtteknek napi 1-3 kapszula.
Fogyasztást követően a flakon visszazárása ajánlott. Kibontás után 3 hónapon belül fogyassza el. A terméket kisgyermekek elől el kell zárni. A fogyasztásra ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl. Amennyiben a gombakivonatra allergiás, a készítményt ne fogyassza!
Szeretne többet megtudni a shiitake hatásairól? Olvassa el cikkünket! >>>
Majdnem minden gyógygomba pozitív hatással lehet az immunrendszerre, ami miatt különböznek a “sima” gombáktól. A shiitake gomba is hasonlóképpen működik, erősítve az immunműködést. Egy a Journal of the American College of Nutrition szaklapban megjelent tanulmány vizsgálta, hogyan befolyásolja a shiitake az emberi immunsejteket, például az ölősejteket. 52 résztvevő vérmintáját vették gombafogyasztás előtt és után. A gomba nemcsak növelte az immunsejtek[1] számát, hanem javította aktivitásukat is, hatékonyabban semlegesítve a kórokozókat. A vérképből nyert egyéb adatok alapján a kutatók megállapították, hogy a tesztalanyok szervezetében a gyulladás is csökkent. Kínai kutatók egereken is tesztelték a shiitake-t, és megállapították, hogy a benne található poliszacharidok stimulálják[2] a szervezet immunválaszait, beleértve a belekben történő génkifejeződésre gyakorolt hatásokat. Egy másik, egereken végzett kutatás[3] pedig kimutatta, hogy a shiitake képes volt bizonyos mértékig helyreállítani az egerek öregedés miatt károsodott bélflóráját, ezzel javítva az immunrendszer hatékonyságát.
A shiitake gombában megtalálható egy lentinan nevű anyag, melynek rákellenes hatása lehet, és Japánban a gyomorrák kezelésére is alkalmazzák. A lentinan, – egy béta-glükán – , nemcsak a gyomorrák ellen lehet hatásos, de a leukémia[4] kezelése során is. A kutatók szerint szignifikáns mértékben képes csökkenteni a rákos sejtek szaporodását leukémia esetén. Kínában és Japánban a lentinant[5] gyakran kombinálják a kemoterápiás kezeléssel, mivel pozitív hatást gyakorol az immunműködésre is. A tesztek alapján a lentinannal történő kezelés növelheti a betegek élettartamát. Bár a lentinan hatásmechanizmusa nem teljesen világos a kutatók számára, feltételezik, hogy valamilyen módon a szervezetben található antitestekkel[6] együttműködve fejti ki hatását.
Az immunitáson kívül a shiitake-nak kedvező hatása lehet a szív- és érrendszerre is. Tartalmaz olyan vegyületeket[7], mint az eritadenin és szterolok, például az ergoszterol, amelyek hozzájárulnak a koleszterinszint csökkentéséhez, gátolva a koleszterin bélben történő felszívódását. A shiitake-ben lévő béta-glükánok szintén segíthetnek a koleszterin[8] szint fenntartásában, és emellett csökkenthetik a magas vérnyomást. Japán kutatók patkányokon végzett vizsgálatok[9] alapján megállapították, hogy a shiitake csökkentheti mind a vérnyomást, mind az LDL-koleszterinszintet.
A shiitake gombában megtalálható oxálsav antibakteriális hatású; például elpusztíthatja az S. aureus baktériumot. A gomba alkoholos kivonata pedig képes megölni a papucsállatkát. A gomba hatóanyagai, beleértve a lentinant is, hatékonyak lehetnek a vírusok[10], például a HIV-vírus ellen. Bangladeshi kutatók az ehető gombák antimikrobális[11] hatásait vizsgálva kimutatták, hogy a vizsgált gombafajok közül a shiitake volt a leginkább antimikrobális hatású.
Gazdag rostokban, ezért képes támogatni az emésztést, mivel a rostok pozitív hatással vannak a bélflóra egészségére. A rostok nemcsak az egészséges emésztésért felelnek, hanem a bélflóra egészségének helyreállításával hozzájárulnak a megfelelő immunműködéshez is. Pakisztáni kutatók egy rágcsálókön végzett kísérlet[12] alapján azt állítják, hogy a shiitake nemcsak csökkentette a koleszterinszintet az állatokban, de helyreállította a bélflórájuk egészségét is. Utóbbi, vagyis a bélflóra helyreállítása is szerepet játszhatott a koleszterinszint csökkenésében.
A shiitake gazdag B-vitaminokban, ezért fogyasztása elősegítheti a normál idegi- és agyműködést, javítva ezzel a szellemi teljesítményt. Mivel idősebb korban könnyen kialakulhat B-vitaminhiány, fontos ezek pótlása, mivel kulcsfontosságúak a megfelelő szellemi[13] teljesítőképesség fenntartásában.
Tudjon meg többet a tudományos kutatásokon alapuló tényekről a shiitake gomba (Lentinula edodes) gyógygombáról.
[1] Dai X, Stanilka JM, Rowe CA, Esteves EA, Nieves C Jr, Spaiser SJ, Christman MC, Langkamp-Henken B, Percival SS. Consuming Lentinula edodes (Shiitake) Mushrooms Daily Improves Human Immunity: A Randomized Dietary Intervention in Healthy Young Adults. J Am Coll Nutr. 2015;34(6):478-87. doi: 10.1080/07315724.2014.950391. Epub 2015 Apr 11. PMID: 25866155.
[2] Xu X, Yang J, Luo Z, Zhang X. Lentinula edodes-derived polysaccharide enhances systemic and mucosal immunity by spatial modulation of intestinal gene expression in mice. Food Funct. 2015 Jun;6(6):2068-80. doi: 10.1039/c4fo01192a. PMID: 26034783.
[3] Xu X, Yang J, Ning Z, Zhang X. Lentinula edodes-derived polysaccharide rejuvenates mice in terms of immune responses and gut microbiota. Food Funct. 2015 Aug;6(8):2653-63. doi: 10.1039/c5fo00689a. Epub 2015 Jul 2. PMID: 26135107.
[4] Patel S, Goyal A. Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review. 3 Biotech. 2012 Mar;2(1):1-15. doi: 10.1007/s13205-011-0036-2. Epub 2011 Nov 25. PMID: 22582152; PMCID: PMC3339609.
[5] Lindequist U, Niedermeyer TH, Jülich WD. The pharmacological potential of mushrooms. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Sep;2(3):285-99. doi: 10.1093/ecam/neh107. PMID: 16136207; PMCID: PMC1193547.
[6] Ina K, Kataoka T, Ando T. The use of lentinan for treating gastric cancer. Anticancer Agents Med Chem. 2013 Jun;13(5):681-8. doi: 10.2174/1871520611313050002. PMID: 23092289; PMCID: PMC3664515.
[7] Phillips KM, Ruggio DM, Horst RL, Minor B, Simon RR, Feeney MJ, Byrdwell WC, Haytowitz DB. Vitamin D and sterol composition of 10 types of mushrooms from retail suppliers in the United States. J Agric Food Chem. 2011 Jul 27;59(14):7841-53. doi: 10.1021/jf104246z. Epub 2011 Jun 23. PMID: 21663327.
[8] Bak WC, Park JH, Park YA, Ka KH. Determination of Glucan Contents in the Fruiting Bodies and Mycelia of Lentinula edodes Cultivars. Mycobiology. 2014 Sep;42(3):301-4. doi: 10.5941/MYCO.2014.42.3.301. Epub 2014 Sep 30. PMID: 25346611; PMCID: PMC4206800.
[9] Kabir Y, Yamaguchi M, Kimura S. Effect of shiitake (Lentinus edodes) and maitake (Grifola frondosa) mushrooms on blood pressure and plasma lipids of spontaneously hypertensive rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 1987 Oct;33(5):341-6. doi: 10.3177/jnsv.33.341. PMID: 3443885.
[10] Lindequist U, Niedermeyer TH, Jülich WD. The pharmacological potential of mushrooms. Evid Based Complement Alternat Med. 2005 Sep;2(3):285-99. doi: 10.1093/ecam/neh107. PMID: 16136207; PMCID: PMC1193547.
[11] Chowdhury M, Kubra K, Ahmed S. Screening of antimicrobial, antioxidant properties and bioactive compounds of some edible mushrooms cultivated in Bangladesh. Ann Clin Microbiol Antimicrob. 2015 Feb 7;14:8. doi: 10.1186/s12941-015-0067-3. PMID: 25858107; PMCID: PMC4328533.
[12] Anwar H, Suchodolski JS, Ullah MI, Hussain G, Shabbir MZ, Mustafa I, Sohail MU. Shiitake Culinary-Medicinal Mushroom, Lentinus edodes (Agaricomycetes), Supplementation Alters Gut Microbiome and Corrects Dyslipidemia in Rats. Int J Med Mushrooms. 2019;21(1):79-88. doi: 10.1615/IntJMedMushrooms.2018029348. PMID: 30806258.
[13] Calvaresi E, Bryan J. B vitamins, cognition, and aging: a review. J Gerontol B Psychol Sci Soc Sci. 2001 Nov;56(6):P327-39. doi: 10.1093/geronb/56.6.p327. PMID: 11682586.
Iratkozzon fel hírlevelünkre és maradjon naprakész az ajánlatokról, eseményekről és termékbemutatókról.
A webáruházunkban árult étrendkiegészítők nem gyógyszerek, nem rendelkeznek gyógyhatással, nem alkalmasak betegségek kezelésére, sem megelőzésére. A weboldalon található információk, cikkek, leírások nem helyettesítik szakember véleményét. Betegség esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz. Kérjük vegye figyelembe, hogy az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozást és az egészséges életmódot. A kockázatok és mellékhatások elkerülése végett kérje ki háziorvosa, kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Termékek
Menü
15 000 Ft felett ingyenes kiszállítás!
Termékek
Termékek gomba fajta alapján:
Akciós termékeink:
Kiemelt cikkeink: