Keresés
Close this search box.

A szájpenész tünetei, kezelése csecsemőknél és felnőtteknél

Tartalomjegyzék

Szájpenészről akkor beszélünk, amikor a szájban gombás fertőzés alakul ki. Ezt a candida nevű gomba nagy mennyiségben való túlszaporodása okozza. Szájüregi candidiasisnak, oropharyngealis candidiasisnak vagy egyszerűen szájpenésznek is nevezik.

Leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél fordul elő. Fehér vagy sárgás dudorok képződnek a száj belsejében, ezek a dudorok általában elmúlnak a kezeléssel.

A fertőzés általában enyhe, és ritkán okoz súlyos problémákat. A legyengült immunrendszerű embereknek azonban jobban oda kell figyelniük, hiszen így átterjedhet a test más részeire, és potenciálisan súlyos szövődményeket okozhat.

Milyen tünetek ismertek?

Korai stádiumában nem okoz tüneteket. Ennek ellenére a fertőzés súlyosbodásával a következő tünetek közül egy vagy több kialakulhat:

 • fehér vagy sárga dudorok a nyelven a mandulákon, az ínyenvagy az ajkakon
 • enyhe vérzés, ha a dudorokat levakarják
 • fájdalom vagy égő érzés a szájban
 • pamutszerű érzés a szájban
 • száraz, repedezett bőr az ajkakon
 • nyelési nehézség
 • rossz ízű szájüreg
 • ízvesztés

Egyes esetekben befolyásolhatja a nyelőcsövet, bár ez nem kell, hogy gyakori legyen. Ugyanaz a gomba, amely a szájpenészt okozza, gombás fertőzéseket is okozhat a test más részein.

Az első teljesen egyértelmű tünet pedig nagyon korán jelentkezhet, mert csak a nyelési nehézség, vagy a fehér és sárga pöttyök a mandulákon már szájpenészre utalhatnak.

A betegség kiváltó okai

A szájpenészt és más gombás fertőzéseket a Candida albicans (C. albicans) gomba túlszaporodása okozza.

Normális, hogy kis mennyiségű C. albicans a szájában él anélkül, hogy kárt okozna. Amikor az immunrendszere megfelelően működik, a szervezetben lévő jótékony baktériumok segítenek a C. albicans kontroll alatt tartásában.

De ha az immunrendszere károsodott, vagy a mikroorganizmusok egyensúlya a szervezetben megbomlik, a gomba túlszaporodhat. Így a C. albicans túlszaporodása alakulhat ki, amely szájpenészt okoz. Okai lehetnek, hogy bizonyos gyógyszereket szed, amelyek csökkentik a szervezetben a jó  mikroorganizmusok számát, például antibiotikumokat.

A rákkezelések, beleértve a kemoterápiát és a sugárkezelést is, károsíthatják vagy elpusztíthatják az egészséges sejteket. Ez fogékonyabbá teszi a szájpenészre és más fertőzésekre.

Az immunrendszert gyengítő betegségek, mint például a leukémia és a HIV, szintén növelik a kialakulásának kockázatát. A szájpenész gyakori fertőzés a HIV-fertőzötteknél.

A cukorbetegség hozzájárulhat a kialakulásához. Az ellenőrizetlen cukorbetegség gyengíti az immunrendszert és magas vércukorszintet okoz. Ez kedvező feltételeket teremt a C. albicans növekedéséhez.

Fertőző?

Ha szájpenésze van, előfordulhat, hogy a betegséget okozó gombát valaki másra továbbítja, ha megcsókolja. Egyes esetekben az illetőn szájpenész alakulhat ki. A szájpenészt okozó gomba más testrészeken is gombás fertőzéseket okoz. Előfordulhat, hogy a gombát testének egyik részéből valaki más testrészébe továbbítja.

Ha szájpenésze, hüvelyi gombás fertőzése vagy pénisz gombás fertőzése van, akkor a gombát átadhatja partnerének vaginális szex, anális szex vagy orális szex útján.

Ha Ön terhes, és hüvelyi gombás fertőzése van, a szülés során átadhatja a gombát a babának.

Ha emlőgombás fertőzése vagy mellbimbógombás fertőzése van, szoptatás közben átadhatja a gombát a babának.

Amikor a C. albicans egyik emberről a másikra kerül, az nem mindig okoz szájpenészt vagy más típusú gombás fertőzést. Továbbá, mivel a C. albicans olyan gyakori a környezetünkben, a gombás fertőzés kialakulása nem jelenti azt, hogy szükségszerűen valaki mástól kapta el.

A diagnózis felállítása

Honnan tudom, hogy szájpenész?

Orvosa képes lehet diagnosztizálni azáltal, hogy egyszerűen megvizsgálja a száját az általa okozott jellegzetes dudorok tekintetében.

Egyes esetekben orvosa biopsziát vehet az érintett területről a diagnózis megerősítésére. A biopszia elvégzéséhez lekaparják a dudor egy kis részét a szájából. A mintát ezután egy laboratóriumba küldik, ahol megvizsgálják a C. albicans jelenlétét. Ha kezelőorvosa azt gyanítja, hogy szájpenésze van a nyelőcsövében, torokmintás tenyészetet vagy endoszkópiát alkalmazhat a diagnózis megerősítésére.

A torokmintás tenyészet elvégzéséhez kezelőorvosa pamut törlővel szövetmintát vesz a torok hátsó részéből. Ezután ezt a mintát egy laboratóriumba küldik vizsgálatra.

Az endoszkópia elvégzéséhez orvosa vékony csövet használ, amelyhez lámpa és kamera van csatlakoztatva. Ezt az endoszkópot a szájon keresztül a nyelőcsőbe helyezik, hogy megvizsgálják. Szövetmintát is vehetnek elemzés céljából.

A szükséges kezelési módok

Kezelésére orvosa a következő gyógyszerek közül egyet vagy többet írhat fel:

 • flukonazol (Diflucan), egy orális gombaellenes gyógyszer
 • klotrimazol (Mycelex Troche), egy gombaellenes gyógyszer, amely pasztilla formájában kapható
 • nystatin (Nystop, Nyata), egy gombaellenes szájvíz, amely szájon át alkalmazható, vagy a baba szájába kenhet
 • itrakonazol (Sporanox), egy orális gombaellenes gyógyszer, amelyet olyan emberek kezelésére használnak, akik nem reagálnak a szájpenész és a HIV-fertőzöttek egyéb kezelésére.
 • amfotericin B (AmBisome, Fungizone), egy gyógyszer, amelyet a súlyos esetek kezelésére használnak

A kezelés megkezdése után általában néhány héten belül elmúlik, viszont bizonyos esetekben visszatérhet.

Azoknál a felnőtteknél, ahol a szájpenész ismétlődő, ismeretlen ok nélkül fordul elő, kezelőorvosuk megvizsgálja azokat az alapbetegségeket, amelyek hozzájárulhatnak a kialakulásához.

Szájpenész kezelése felnőtteknél házilag

Orvosa otthoni gyógymódokat vagy életmódbeli változtatásokat is javasolhat a kezelésére vagy a kiújulásának megakadályozása érdekében.

Amikor felépül, fontos a jó szájhigiénia gyakorlása. Íme néhány tipp:

 • Puha fogkefével mosson fogat, hogy elkerülje a dudorok kaparását.
 • Cserélje ki a fogkefét, miután befejezte a kezelést, és megfelelően tisztítsa meg a fogsort, hogy csökkentse a visszatérő fertőződés, és fogkő kockázatát.
 • Kerülje a szájöblítést vagy szájspray-t, hacsak orvosa nem írta fel őket.

Egyes otthoni gyógymódok segíthetnek a felnőtt szájpenész kezelése érdekében.

Például segíthet a száj kiöblítése a következők egyikével:

 • sós víz
 • víz és szódabikarbóna oldata
 • citromlé és víz keveréke
 • víz és almaecet keveréke

Az is segíthet, ha jótékony baktériumokat tartalmazó joghurtot fogyaszt, vagy probiotikus kiegészítőt szed.

Szájpenész és szoptatás

Ugyanaz a gomba, ami a szájpenészt okozza, gombás fertőzést is okozhat a melleken és a mellbimbókon.

Ez a gomba oda-vissza terjedhet anyák és csecsemők között a szoptatás alatt.

Ha csecsemőjének szájpenésze van, előfordulhat, hogy a gombát a melleire vagy a bőr más területeire továbbíthatja. Ha emlőgombás fertőzése vagy mellbimbógombás fertőzése van, a gomba átterjedhet a baba szájába vagy bőrére.

Ezen kívül, mivel az élesztőgombák megtelepedhetnek a bőrön anélkül, hogy fertőzést okoznának, a babánál szájpenész alakulhat ki anélkül, hogy bármilyen emlő- vagy mellbimbó gombás fertőzésre utaló tünetet észlelne.

Ha gombás fertőzés alakul ki a mellén vagy a mellbimbóin, a következőket tapasztalhatja:

 • mellfájdalom a szoptatás alatt és után
 • érzékeny tapintás illetve viszketés, égő érzés a mellbimbóiban vagy környékén
 • fehér vagy halvány foltok a mellbimbóján vagy környékén
 • fényes bőr a mellbimbóin vagy környékén
 • hámló bőr a mellbimbóin vagy környékén

Ha csecsemőjénél szájpenész alakul ki, esetleg Önnél emlő- vagy mellbimbógombásodás alakul ki, fontos, hogy Ön és babája is kezelésben részesüljön. Ez segíthet megelőzni az átviteli ciklust.

Orvosa a következőket tanácsolhatja Önnek:

 • Kezelje babáját gombaellenes gyógyszerekkel a betegség miatt, és vigyen fel gombaellenes krémet, például terbinafint (Lamisil) vagy klotrimazolt (Lotrimin) a mellére. Mielőtt szoptatná a babát, törölje le a krémet a melleiről, nehogy a krém a szájába kerüljön.
 • Sterilizálja a baba eszközeit pl.: cumik, fogzási karikáját, cumisüveg és minden egyéb tárgyat, amit a szájába vesz, mivel könnyen lehet a probléma okozója. Mellszívó használata esetén, sterilizálja annak minden részét is.
 • Tartsa a mellbimbóit tisztán és szárazon az etetések között. Ha szoptatóbetétet használ, kerülje azokat, amelyeknek műanyag bélése van, mert ez felfoghatja a nedvességet, és kedvező feltételeket teremthet a gombák növekedéséhez.

Orvosa azt is tanácsolhatja Önnek, hogy életmódbeli változtatásokat hajtson végre a szájpenész és más típusú gombás fertőzések kezelésében vagy megelőzésében.

Szájpenész csecsemőknél

Leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti. A csecsemőknél potenciálisan szájpenész alakulhat ki, miután a gombát az anyjuktól kapták el terhesség, szülés vagy szoptatás alatt, vagy pusztán a környezetükben természetesen előforduló élesztőgombától.

Ha csecsemőjének szájpenésze van, ugyanazok a jelek és tünetek jelentkezhetnek nála, amelyek a betegségben szenvedő más embereket is érinthetik, beleértve:

 • fehér vagy sárga dudorok a belső arcán, a nyelvükön, a mandulákon, az ínyükön vagy az ajkukon
 • enyhe vérzés, ha a dudorok lekaparódnak
 • fájdalom vagy égő érzés a szájukban
 • száraz, repedezett bőr a száj sarkában

A csecsemők szájpenésze szintén okozhat táplálási nehézséget, ingerlékenységet vagy nyűgösséget, amit nehéz kezelni ebben a korban.

Ha gyanítja, hogy babájának szájpenésze lehet, kérjen időpontot orvosánál. Ha a babánál szájpenész alakul ki, miközben Ön szoptatja, mindkettejüknek gombaellenes kezelésre lesz szüksége.

Baba szájpenész kezelése házilag: beszéljen orvosával, mielőtt bármilyen kiegészítőt adna egy csecsemőnek.

Időskori szájpenész

A szájpenész leggyakrabban csecsemőknél és idősebb felnőtteknél fordul elő, akiknek általában gyengébb az immunrendszerük, azonban bármely életkorban előfordulhat.

Fiatalabb felnőtteknél szájpenész alakulhat ki, különösen, ha károsodott immunrendszerük van. Például a felnőtteknél nagyobb valószínűséggel alakul ki, ha kórtörténetükben bizonyos egészségügyi állapotok, orvosi kezelések vagy életmódbeli szokások szerepelnek, amelyek gyengítik az immunrendszerüket.

Az egyébként egészséges felnőtteknél valószínűleg nem okoz komoly problémákat, viszont ha az immunrendszere sem működik megfelelően, a fertőzés átterjedhet a test más részeire.

Kockázati tényezői

Vannak bizonyos egészségügyi állapotok, orvosi kezelések és életmódbeli tényezők amelyek szintén tovább növelhetik a kockázatát azáltal, hogy gyengítik az immunrendszert vagy megzavarják a mikrobák egyensúlyát a szervezetben.

Például megnőhet a betegség kockázata, az alábbiak esetében:

 • szájszárazság a szájüregben, szájpadláson
 • cukorbeteg, vérszegény, leukémia vagy HIV betegsége van
 • antibiotikumokat, kortikoszteroidokat vagy immunszuppresszánsokat szed
 • rákkezelésben részesül, például kemoterápiábanvagy sugárterápiában
 • dohányzás
 • műfogsort visel

Esetleges szövődmények

Egészséges immunrendszerű emberek ritkán tapasztalnak szövődményeket. Súlyos esetekben azonban a fertőzés átterjedhet a nyelőcsőre.

Ha az immunrendszer legyengült, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki szövődmények. Megfelelő kezelés nélkül a fertőzést okozó gomba bejuthat a véráramba, és átterjedhet a szívre, az agyra, a szemre vagy más testrészekre. Ezt invazív vagy szisztémás candidiasisnak nevezik.

A szisztémás candidiasis problémákat okozhat az érintett szervekben. Potenciálisan életveszélyes állapotot is okozhat, amelyet szeptikus sokknak neveznek.

Hogyan előzhető meg?

A kockázatának csökkentése érdekében próbálkozzon a következőkkel:

 • Folytasson tápláló étrendet illetve gyakoroljon általános egészséges életmódot immunrendszere működésének támogatására.
 • Gyakoroljon jó szájhigiéniát úgy, hogy naponta kétszer mos fogat, minden nap használ fogselymet, és rendszeresen látogasson el fogorvosához.
 • Ha a szája krónikusan kiszárad, kérjen időpontot kezelőorvosához, és kövesse az általa javasolt kezelési tervet.
 • Ha van fogsora, lefekvés előtt távolítsa el, tisztítsa meg naponta, és ellenőrizze, hogy megfelelően illeszkedik-e.
 • Ha Önnek kortikoszteroid inhalátora van, használat után öblítse ki a száját vagy mosson fogat.
 • Ha cukorbeteg, tegyen lépéseket vércukorszintjének szabályozására.

Ha egy másik testrészében gombás fertőzés alakul ki, kezelést kell kérnie. Egyes esetekben a fertőzés átterjedhet az egyik testrészről a másikra.

Milyen diéta követhető?

További kutatásokra van szükség annak megismeréséhez, hogy az étrend hogyan befolyásolhatja a szájpenészt.

Néhány tanulmány azt sugallja, hogy bizonyos probiotikus ételek fogyasztása vagy probiotikus étrend-kiegészítők fogyasztása segíthet korlátozni a C. albicans növekedését. Azonban további kutatásokra van szükség annak megismeréséhez, hogy a probiotikumok milyen szerepet játszhatnak a kezelésében vagy megelőzésében.

Egyesek úgy vélik, hogy bizonyos élelmiszerek korlátozása vagy elkerülése segíthet megfékezni a C. albicans növekedését. Például néhány orvos azt javasolta, hogy a finomított szénhidrátok és cukrok korlátozása segíthet a szájpenész és más gombás fertőzések kezelésében vagy megelőzésében.

A candida diéta ezeken az intelmeken alapszik. Ennek az étrendnek azonban jelenleg még nem található tudományos alátámasztása.

Röviden

Míg a szájpenészt okozó candida gomba jelenléte normális, túlszaporodása kellemetlen tünetekkel járhat. Ilyen esetben érdemes orvost felkeresnünk, és az általa javasolt kezelést betartanunk.

Egyes életmódbeli változtatások, mint a candida diéta segíthetnek a megelőzésben – ám ezek egy része még nem támasztható alá megfelelő kutatásokkal.

Forrás:

https://www.healthline.com/health/thrush

Kapcsolódó cikkek

Kapcsolódó termékek

Nincsenek kapcsolódó termékek.

Kategóriák

Legnépszerűbb termékeink

Iratkozz fel és spórolj!

Legnépszerűbb cikkeink